19
  • Vizipok56 #19
    A következő vajon mi lesz? ISA buszos Hercules kártya??? :-)
  • militavia
    Az átlagjátékos professzionális képszerkesztő? Nem.
    Állóképhez meg nem kell erős VGA. Ahhoz sok memória kell a gépben, nem VRAM.
  • dyra
    Nekem is kiavlloan ment a modern eraig. Amikor kismillió egységem és rahedli városom volt akkor kezdődtek a bedcogesek. Volt nekem is 960GT, 1050gtx, 5600, és most 6700 10g van. Nagyon priman megy közepes pályán. Ami nem volt elmondható egyik volt VGA kartyamra se. És mivel az akadás nem sebesség problémának tűnt hanem mint mikor régen vinyod volt és vártál a betöltésre ezért arra a következtetésre jutottam, hogy a VRAM kicsi mérete a probléma. Mivel a gép egyéb paraméterei egészen jónak mondhatóak főleg a CIV6 hoz.
  • Macropus Rufus
    Nem kétlem, hogy szép, ua. átlag userről volt szó :) annak bőven elég a fhd.
    (kép nézéshez meg némileg kevés a 4k)

• Ellaberin
    Akárhogy is, az amikor mindenféle - "így még éppen elmegy" - hardver karcsúsítással adnak ki olcsóbb kártyákat nekem a faszariságot jobban eszembe juttatja, mint bármi mást.
    8GB/128bit/8pcie sáv - a 2016-ban megvett RX480-s kártyám jobb.....
  • gosub
    1 éve váltottam 27"-on 4k monitorra. Videót és fotót szerkesztek rajtuk, mindenképp megérte. Simán képeket nézegetve is nagyon hatásos, lenyűgöző a részletesség. A rendszeren is látszik a szép szinte pixelmentes megjelenés.
  • militavia
    És minek és kinek és hova kell a 4K...?
    A falnak megyek ettől a hülyeségtől.
    Nekem 0.25-0.5 közötti dioptriás a szemem és 43 colos TV-n nem látom már a részleteket 2 méterről, csak ha hunyorítok.

PC-n az átlaguser legfeljebb 24 colos monitorra tolja. Az 1440o is overkill.
  • militavia
    Toltam Civ 6-tal az előző 960 GT 4GB RAM-mal és soha nem volt teljesítmény problémám.
  • Dodo55
    Na én pont rácsodálkoztam a hétvégén, hogy mit csinál a Diablo IV... Részletességi beállításoktól függetlenül azonnal dugigrakja folyamatosan a VRAM-ot és aztán on-demand variálja oda-vissza a RAM-ból ami épp kellhet aztán. High textúrákkal ez viszont még teljesen tükörsima futást jelent, ultran már forgalmasabb, részletgazdagabb területekre belépéskor van 1-2 apró döccenés, de egyedül ennyi, ezen pedig nagyobb eséllyel segítene valószínűleg a 3200-as DDR4 helyett valami gyorsabb fajta DDR5 RAM, mint sem több VRAM. Hozzáteszem már high textúrákkal is megszólal a játék, annyira gyönyörű.

És hát innentől akkor amelyik AAA játékban a fejlesztők ezt nem tudják így megoldani egy ilyen hibátlanul és zökkenőmentesen működő puffereléssel, hanem helyette 16 meg 24GB VRAM-ot kérnek, akkor ne is kapjanak fizetést. És nem, nem műfaj függő. Hiába segít itt a view area culling vélhetően tiling alapon a nagyrészt fix és lefelé néző kameraállás miatt, FPS-ekben is lehet egyrészt viewpoint alapon occlusion cullingot használni (ősidők óta használnak is az értelmes engine-ek, mert 1-2 évtizede még az akkori hardware-eken szebb játékokat össze sem tudtak volna enélkül játszhatóra hozni), plusz ott a mipmapolás is (minél messzebb van az entitás a kamerától, arányosan annál kissebb felbontású textúrát húz rá az engine). Manapság jönnek olyanokkal is aztán még, hogy pl. glichelteti az RT-t, pl. az UE texture streaming implementációja is, de az meg megint csak vicc, hogy nincs is igazán valódi GI megoldás még, max. a Cyberpunk PT / RT Overdrive módja, hanem a legtöbbször csak a közeli árnyékok és bizonyos tükröződések vannak RT-vel megoldva, úgyhogy megint csak akkor ez üres kifogás, csak össze kell az RT boundary-jeival hangolni a TS/Mipmapping max detailed boundaryjét és máris nem bukna meg a tudomány...
  • Gabbbbbbbbbbbb
    Nem mondom azt, hogy lehetetlent írsz, de 2-3 eltérő kártyával eltérően viselkedik a Civ6 a linuxos gépeden, nem feltétlen fognám a vram-ra a dolgot.
  • dyra
    Az nekem mind1 mert nem használok Windowst. Akkor én vagyok az a USER akinek kevés a 8GB VRAM.
  • dyra
    10600KF 32GB RAM M2 NVMe SSD. Hidd el a gép nem kevés. A VGA ram volt a kevés. Még azt mondom ez se ideális mert nagyobb pályán (amin nem játszom mert hetekig tartana egy játék) ez is bedöcögne.
  • Gabbbbbbbbbbbb
    Köszönjük Emese!
  • Chris05
    1920 pixels * 1080 pixels * 4 bytes/pixel = 8,294,400 bytes = 8.3 MB.
    3840 pixels * 2160 pixels * 4 bytes/pixel = 33,177,600 bytes = 33.2 MB.

Nem tudom, miről beszéltek. GPU erő kell magasabb felbontáshoz. Nyilván kell annyi, hogy a textúrák beférjenek de még tripla pufferelésnél is csak 100 MByte egy 4k-s frame.
  • 0Fritz
    Leírtad az akadás valódi okát is: linux
    Már hat éve téma, hogy elrontották a civ 6 linux és mac verzióját.
  • Kotomicuki
    Az RX 6600 330 dolláros ára nem éppen a mostani, 95k HUF körüli, bolti árakat tükrözi - amihez nyugaton még járt a tLoU játék is egy ideig.

A 8 GB VRAM elég full HD-ra, ha le tud mondani az ember a csúcslátványról, amennyiben az szükséges. (Kár, hogy a pcix16-ot lespórolják ezen kártyákról, ami még egy gereblye a 128 bit-ességük mellett a teljesítményük kiaknázása előtt.)
    Az a gond, hogy a 24 GB sem mindig elég a 4k-ra...

Ja, és RAM-ot - cél a minimum 32 GB, hosszabb távra - és SSD-t most vegyetek, amíg még olcsó, mert már belengették az áremelésüket!

---

#3, dyra:
    A stratégiai játékoknál a processzor és memória (elégtelensége) is tud megakasztó tényező lenni!
    Én inkább erre fognám az akadásokat, mivel egy 2 GB-os VGA-val is megelégszik az a játék full HD-ban.
  • dyra
    Hülyeség. CIV6-al játszom Linuxon. A modern érában nagy térképeknél 4 -8 GB VGA kártyával bedöcögött. Most egy 10GB-és van és még ezzel is előfordul. Vagy Full HD vagy 1920X1200-ban játszom. Szerintem is kevés a 8GB.
  • militavia
    Egy 1660S -en 6GB van. 1440p-ben majdnem fullra húzható volt a Dying Light 2.
    Egy 2022-es AAA cím, ami nem gagyi kinézetű.

A játékosok túlnyomó része FHD vagy alatti felbontásban játszik és 1440p-nek is kb. 27-28 colos monitortól van csak értelme.

Bőven elég a 8GB.
    Utoljára szerkesztette: militavia, 2023.05.13. 14:50:36
  • Balu777
    8GB ram, hát az úgy ahogy van sovány még mid end kártyán is 2023-ban.