9
 • defiant9
  #9
  Az EU-s agrártámogatás egy óriási piactorzítás, de enélkül versenyképtelen lenne az EU mezőgazdasága. Az ukrán gabonával szemben még így is az.
 • Vanek úr
  #8
  Idézem magamat:
  "De amíg a Mészáros-féle emberek csak azért vették meg a földeket, mert az EU támogatást ad azokra akkor is, ha nem csinálnak rajta semmit, addig tényleg nem lépünk előrébb mezőgazdaságban sem."
  Ide még beszúrhattam volna, hogy nemcsak hogy előre nem lépünk, de visszahátráltunk abból is, ami megvolt.
 • defiant9
  #7
  "Miközben mi mindig is mezőgazdasági ország voltunk, és várhatóan még az is maradunk."
  Azért ez a mezőgazdaság mondhatni so-so:

  Utoljára szerkesztette: defiant9, 2023.05.17. 11:44:29
 • Vanek úr
  #6
  Hehehe. Nekem erről eszembe jutott a kommunizmus. "A vas és acél országa vagyunk!" mondták akkor. Most ugyanez, csak az évek változásával: "Az akkumulátorok országa leszünk!". Miközben mi mindig is mezőgazdasági ország voltunk, és várhatóan még az is maradunk. Ha Ukrajna csatlakozik, akkor sem lesz nagy változás. Eddig is sok gabona ment/jött tőlük az európai piacra (főként az olaszok, meg még pár ország 'délen' vásárolt tőlük - ha jól emlékszem, egy írásban az volt, hogy az olaszoknál 90%-os volt az ukrán gabona mennyisége korábban is), ez után sem lesz több. Ráadásul az EU minden csatlakozótól kér valamit, amit teljesítenie kell, hiszen a mostani EU-n belüli gazdák érdekeit is védi - az Ukránoktól várhatóan azt, hogy csak bizonyos mennyiségű gabonát termelhetnek (mint ahogy nálunk is ilyen volt a cukortermelés/-gyártás és a szőlőtermesztés/borkészítés visszavágása is). Persze ettől még lehet a mezőgazdaság mellett ipar is, hiszen ha nő a GDP, akkor az csak jobb lesz. Viszont nem mindegy, milyen módon hozzuk ezt be. Ha 'erővel', akkor csak addig maradnak, mint a korábbi gyárak is: felveszik az állami támogatásokat, termelnek a saját hasznukra, majd pár év múlva lelépnek. Mert sajnos a mai itthoni környezetben, ahol havonta találnak ki új 'extraprofitadó' elvételeket hasraütésszerűen, nem sokan maradnak meg. Tavaly 4ezer kiskereskedelmi egység szűnt meg, több, mint eddig bármikor. Még a COVID alatt is kevesebben dobták be a törülközőt, mint most. És akkor még a gyárakról nem is írtam, hogy az elmúlt években hogy jöttek-mentek az ilyen-olyan összeszerelő gyárak.
  Vagyis van lehetőség sok mindenre. Főként a mezőgazdaság fejlesztésére. De amíg a Mészáros-féle emberek csak azért vették meg a földeket, mert az EU támogatást ad azokra akkor is, ha nem csinálnak rajta semmit, addig tényleg nem lépünk előrébb mezőgazdaságban sem. Sőt; az igazi gazdálkodók meg föld nélkül mehetnek a sóhivatalba (vagy a csak pár évig működő összeszerelő üzemekbe).
 • kvp
  #5
  Nem sok lehetosege maradt az orszagnak. Vagy fejlodunk, ipart telepitunk es gdp-t termelunk vagy a foderalis EU egyik elmaradott megyeje leszunk, merheto ipari es mezogazdasagi termeles nelkul.

  Ukrajna csatlakozasaval a magyar mezogazdasag lehuzhatja a rolot, max. sajat hasznalatra termelhetunk. A nemet ipar helyere pedig jon az azsiai, tehat vagy ok jonnek ide vagy nem lesz ipar sem.
 • noland
  #4
  meg 100 ezer demagógot :D
 • Ellaberin
  #2
  Így kell ezt csinálni: Ha valami ellen lázad a pórnép meghosszabítják bicskéig.
  Leninváros meg Sztálinváros mintájára ideje lenne már létrehozni a Zorbánvárost és oda telepíteni minden ilyen technológiát meg 100 ezer kicsi kínait + 100 ezer indiait + 100 ezer mongolt....
 • dyra
  #2
  Igen. Már lassan nem lesz gyár amit fel tudnánk tölteni hazai munkaerővel.
 • Sippie
  #1
  egy újabb munkahely Ukrán vendégmunkásoknak. Csodás is lesz