6
 • FICEK9
  #6
  Ez egy elgondolkodtató cikk. Van igazság benne. Csak az a baj ezzel és bármilyen egyenlőbbségre törekvő ötlettel, hogy mindben ott van ugyanaz a leggyengébb tényező, ami minden jó ötletet képes rosszra használni. Ez pedig az EMBER maga. Hiába vannak jól kitalált politikai, vagy gazdasági hatalmak, akár sok kicsi, vagy néhány nagy, azokat is emberek irányítják, akik sajnos gyarlók és önzők. De legalább vannak akik próbálkoznak. Már csak az a kérdés hogy mi jön el hamarabb? Az hogy a sok gyarló, korrupt ember kiírt minket, vagy valahogy a bolygók jó együttállása pont úgy hozza hogy jó emberek kerülnek egyszerre több helyen is hatalomra és képesek lesznek értelmes dolgokért összefogni.
 • Akva
  #5
  Az állam hülyeségekre költi a tőkét, de a tőkés sem a szociális vívmányokra, tehát mindent fel kell darabolni. A tőkéseket is, meg a politikusokat is.
 • Akva
  #4
  "az innováció és a haladás önmagában soha nem vezetett a tömegek jólétéhez, hanem általában csak egy szűk elitnek hozott hasznot, miközben a többség még inkább elszegényedett"

  Eztet már Marx is megírta. Megoldás a szocializmus.
 • Gabbbbbbbbbbbb
  #3
  Szép álom, de hamarabb lesz marsi sivatag az egész bolygó.

  (@kvp Köszönjük Emese!)
 • kvp
  #2
  "Szerintem meg pont az ellenkező irány lenne a helyes. Nem a cégeket kell feldarabolni hanem az államokat."

  Gratulalok, aznos a velemenyed az EU parlamentjevel es a vilaggazdasagi forummal (WEF). Tobbek kozott ezert van csak az EU-s es a helyi onkormanyzati valasztas kozpontilag szabalyozva, ugyanis a nemzeti szint esne ki a tervek szerint. A penzek jo kozponti elosztasara az EU-s parlamenti letartoztatasok adnak jo peldat. Az EU-s megszavazott parlamenti tervek szerint a stakeholder demokracia modellre allna at az EU. Ez egyfajta vagyoni cenzus, 1 Euro = 1 szavazat. Mivel a vilag ossz tokejenek 99%-a a felso 1% 1%-anak kezeben van, ezert a szavazatok 99%-a is az o kezukben lenne. Hivjuk ezt a rendszert mondjuk vilagkormanynak, de ugyebar ok valasztanak meg magukat. Plusz ha globalisan csak egy hatalom van, akkor a vilagon nincs semi ami ellensulyozza. Ahogy a bolcs joslat mondja a wef-es reklamban: "Nem lesz semmilyen tulajdonod es boldog leszel."
  Utoljára szerkesztette: kvp, 2023.03.15. 06:34:36
 • HTH
  #1
  Szerintem meg pont az ellenkező irány lenne a helyes. Nem a cégeket kell feldarabolni hanem az államokat. Mivel pont maga az állam az ami rendszeresen hülyeségre költi a tőkét, pl korrupcióra és értelmetlen háborúkra. Sokkal helyesebb lenne ha a mai állami feladatok nagy részét levinnénk megyei, városi szintre. A pénzek elosztását pedig magasabb szintre kell vinni, állami helyett nemzetközire, mint pl az EU parlament. Ez így sokkal jobban garantálná a szabad versenyt, a javak igazságosabb elosztását, független a cégek méretétől. Az állam a pénz legrosszabb gazdája, nem a cégek, nem a lakosság. Jelentősen vissza kell nyesni az adókat és az azokból származó bevételt sem az államnak adni, az menjen egyenesen a városi és megyei önkormányzatokhoz valamint egy nemzetközi kincstárba. Az államot távol kell tartani a pénz felett való rendelkezéstől.