8
  • Caro
    #8
    Annyira félnek a versenyhivataloktól, hogy konkrétan BEJELENTETTÉK, hogy visszafogják a termelést, hogy felvigyék az árakat. Mindkettő.
  • Dodo55
    #7
    "Hiszen ugyanakkora haszonért többet kellene gyártani, és a hosszútávú pozícióikat is rontja, ha telítik a piacot."

    Ha kicsi, feltörekvő szereplők lennének, akkor ezek elfogadható érvek volnának. Mivel viszont közel monopolhelyzetben van a 2-3 jelentős gyártó, ezért elég szigorú versenykövetelmények vonatkoznak rájuk. Egy kritikus pillanatban elég lehet akár csak a gyanúja is annak, hogy pl. szándékosan visszafogták a termelést amikor a piac felé kínálati hiányt kommunikáltak és ott már elindulhat egy lavina. Ugyan #3-ban Kotomicuki írta, hogy "Versenyhivatalokra nem érdemes várni", de azért ne általánosítsunk, mert ahány országba csak forgalomba kerülnek a termékek, annyi versenyhivatal illetékes párhuzamosan. Tehát például akár a magyar GVH is ejárást folytathat le közvetlenül az egyes gyártók tengerentúli anyacége ellen, amennyiben azt bármilyen okból indokoltnak véli.

    Meg hát azért a hosszútávú pozícióknál más szempontok is lehetnek, ha sikerülne új szereplőknek betörnie közben (persze tudom, hogy erre az esély nem legfényesebb, de azért ki sem zárható). Ha a vásárlók tudatába beleégnek a magas árak, akkor bizony büntetni fognak ezért amint csak lehetőség adódik egy bizalomgerjesztő új szereplőhöz átpártolni. Ilyen szempontból az Intelnek pl. nyitva is vannak most a kapuk az ARC szériával, sőt tudtommal ár-érték arányban alá is sikerült vágniuk vele a többieknek már kezdésnek.
  • Sequoyah
    #6
    En casual gamerkent inkabb a cloud gamingert fizetek havi $10-et, mint 1000+-t a gaming PC-ert...
  • kvp
    #5
    Csak igeny nincs a kartyakra. A magas videokartya arak kinyirtak a pc-s jatekpiacot, kozben eppen felno egy generacio akik max. stream-en vagy tiktok-on nezik a jatekokat, de nem fognak maguk is jatszani.

    Raadasul a magas kartyaarak miatt az uj jatekokat se nagyon fejlesztik a konzolok tudasa fole, mert minek, ha ugysincs hozza senkinek eszkoze. Plusz a konzolok igy szepen lassan utolertek a pc-s jatekosok atlagos kartya szintjet.

    Szerintem a PC-s piac egyre jobban fog szukulni, ahogy allnak at a nem gamer fogyasztok az integralt kartyas ARM-os laptopokra es desktop PC-kre. A vegen a legjobb PC-s videokartya a legjobb konzolossal fog megegyezni. (akar chip szinten is)
    Utoljára szerkesztette: kvp, 2023.03.03. 19:46:02
  • Kotomicuki
    #3
    ...és mindez addig tart majd, amíg egy kartellen kívüli versenyképes alternatívát nem tud nyújtani. (Versenyhivatalokra nem érdemes várni: már régen nem azok, amiknek lenniük kéne, sőt...!)
    Boldog '90-'00-es évek: ott, amíg sokan voltak, ennyire nem tudták manipulálni az árakat, mert a kisebbeknek hamarabb eljött az a pont, hogy csak vigyék végre és jöjjön a bevétel, mert akkor pörög a biznisz számukra.
    A mai nagyhalak, több tíz év hasznán pöffeszkedve már lehetnek annyira érzéketlenek, hogy akár pár év recessziónak tűnő szezont is bevállaljanak, miközben a pénzügyi hátterük nem sérül annyira, mint a fogyasztók lelki világa.
  • Caro
    #2
    Ha most 100% haszonnal adják (bekerülési költség kétszerese), és 30 %-ot esett csak a kereslet, nem fogják levinni 70%-ra, hogy helyreálljon.

    Hiszen ugyanakkora haszonért többet kellene gyártani, és a hosszútávú pozícióikat is rontja, ha telítik a piacot. Persze tudni kellene, hogy valójában hogyan reagálna a piac az árcsökkentésre, mekkora plusz kereslet keletkezne. Lehet hogy igazából semennyi, ami szintén az árak magasan tartására ösztönöz.
    Egy dedikált GPU egyébként sem létszükséglet (lásd az Intel 70% feletti részesedését), akinek kell, az meg úgyis megveszi.
  • miNimAL
    #1
    Még jobban emelni kéne az árakat.
    Ja, nem...