5
 • Sequoyah
  #5
  A fotonoknak semmi koze a csillagok letrejottehez. Az anyageloszlas strukturaja az osrobbanas elso masodpercetol kezdve elkezdett kialakulni, ami kesobb a csillagok es galaxisok kialakulasahoz vezetett. Az hogy ezt mi nem LATJUK, mert a fotonok elnyelodtek, az eegy mas kerdes.

  Semmilyen torveny nem gatolja, hogy mar az emlitett dark age alatt kialakuljanak teljes csillagok es galaxisok (vagyis ezek ose), csak latni nem fogjuk oket.

  A szupermassziv fekete lyukak merete is nehezen magyarazhato massal, minthogy ezek mar roviddel a big bang utan kialakultak.

 • Irasidus
  #4
  Ami a fordításból (és értelmezésből kimaradt), az, hogy a kezdeti időkben a hidrogén elnyelte az ősrobbanásból megmarad fotonokat, ezért nem tudtak csillagok létrejönni (Dark Age), magyarul nem volt elegendő (csillagépítő -) anyag az (kulcsszó = ) ILYEN galaxisok kialakulásához. Bár nem fejtette ki az interjú adó csillagász mire gondolt pontosan, a fordításból meg kimaradt néhány szó is, így született meg ez a mondat.
  Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2023.03.04. 07:22:08
 • Sequoyah
  #3
  Igen, "pontositasra szorul" a helyes kifejezes, nem pedig hogy "feje tetejere allitja". Minden magyarazhato azzal, ha ezen kvantum ingadozasok merteket noveljuk.

  Ezek a szamitasok mindig is pontatlannak szamitottak, epp azert kuldtek fel a JWST-t hogy pontositsak. Igazabol semmi mas nem tortenik, mint hogy a JWST vegzi a munkajat, es hozza az adatokat amiket vartak.
 • NEXUS6
  #2
  Vegyük itt bele még ugye a felfúvódási elméletet is, amely tér hirtelen, fénysebességet is meghaladó mértékű felvúvódása által felnagyította a kvantum-ingadozásokat és ezek lenyomata már makroszintű csomósodást volt képes okozni.

  Az eddigi számításokkal, akár a felfúvódás-mértékével nem egyeztethetők össze ezek az eredmények, az pontosításra szorul.
 • Sequoyah
  #1
  Rengeteg teves informacio kering ezekrol az eredmenyekrol... A fo problema, hogy az egyetlen kapcsolodo tudomanyos elmelet amit az emberek 90%-a ismer, az a Big Bang, es azt is csak feluletesen. Es amikor egy cikk, vagy egy tudos azt allitja, hogy a megfigyelesek ellentetesek a tudomanyos elmeletekkel, akkor az emberek 90%-a szamara ez azt jelenti, hogy a Big Banggel ellentetes, tehat a Big Bang meg se tortent.

  Ezen uj megfigyelesek NEM allnak ellentetben azzal az elmelettel, hogy az univerzum extrem homersekletu es surusegu volt ~14 milliard evvel ezelott. Viszont vannak parhuzamos (sokkal kevesbe bizonyitott) elmeletek arrol, hogy hogyan kezdett el az anyag csomosodni, amik a kesobbi csillagok/galaxisok magjat kepeztek.

  Ugye az alapveto otlet az az, hogy ha az os-anyag tokeletesen egyenletes eloszlasu lett volna, akkor sosem alakult volna ki semmilyen csillag vagy galaxis, mert nem lett volna egy pont sem ami korul kialakulhatott volna, hiszen minden pont egyforma. Ebbol az otletbol alakult ki az elmelet, hogy a kezdeti extrem forro/suru anyagban mikroszkopikus (nano? meg kisebb?) egyenetlensegek alakultak ki, ami a kvantum-habra (vakum) egyebkent is jellemzo. A legelso galaxisok merete lehet kicsi, vagy akar egybol oriasi is, fuggoen attol hogy ezen kezdeti egyenetlensegek mekkorak voltak.
  Eddig a mikrohullamu hattersugarzas egyenetlensegeibol, es a galaxisok mai eloszlasabol probaltak kovetkeztetni arra, hogy mekkora volt a kezdeti egyenetlenseg. De most ezeket kiegesziti egy ujabb megfigyeles is, ami arra utal, hogy ezen egyeletlensegek nagyobbak lehettek.


  "Tudásunk szerint keletkezésük idején nem volt elegendő anyag ilyen példányok kialakulásához"
  Ez a mondtad pedig vagy felreforditas, vagy hulyeseg. Semmilyen uj anyag nem keletkezett, minden anyag amit most latunk, az ott volt mar a kezdetekkor is. Itt az anyag ELOSZLASAROL van szo, nem a mennyisegerol