11
 • M2 #11
  Termékekről megy a diskurzus, ezért természetesen a fogyasztói termékek tulajdonjogára értettem (laptop, telefon, kazán, autó...). Nem a gyárakra/cégekre.

  A kapitalizmus és a kommunizmus a javak elosztásáról szól, mindkettőt lehet demokratikus formában űzni. A demokrácia is egy uralmi forma, csak változhat az "uralkodó", aki mindig a pillanatnyi többség. Nem garancia semmire, általános jólétre pláne nem.

  A "nyugat" jóléte nem a demokratikus berendezkedéséből ered, hanem a gyarmatai folyamatos kizsákmányolásából. Ami a mai napig folyik.
  Utoljára szerkesztette: M2, 2022.12.20. 08:41:59
 • kvp
  #10
  "Alapból tiltani kellene a magántulajdont,"

  A szovjetunio ezt mar probalta, gyakorlatilag hiany lett mindenbol, mert senki sem volt erdekelt a termelesben. A WEF fele megoldas ellenben hiperkapitalista, amikor minden magantulajdon egy par nagytokes kezeben van. Ennek vegallapota amikor minden tulajdon egyetlen embere, mint pl. az okori egyiptomban a faraoe.

  A kozpontositott magantulajdon is problemakat vet fel, ugyanis ha kvazi monopolhelyzetben van egy csoport es a vasarloinak nincs alternativaja akkor tetszolegesen magasra teheti az arakat es tetszolegesen alacsonyra a minoseget. Plusz, ha ugy iteli meg, hogy egy adott reteg nem hasznos a szamara enni se koteles adni nekik, meg akkor se ha azok fizetnenek erte.

  Mind a szabad kapitalizmus, mind a kommunizmus hosszu tavon a lakossag nagyreszenek szenvedesehez vezet. Jelenleg csak a demokracia jelenti azt a lehetoseget, hogy az emberek tobbsege emberi modon elhessen. Nem veletlen, hogy mind a kommunista Kina, mind a globalista nagytokesek szamara a demokracia a legnagyobb ellenseg (es nem egymas).
 • Zsoltee_a_bator
  #9
  Akkor minek iphone? A nagytestver biztosit nokia teglat mindenkinek :)
 • M2 #8
  Alapból tiltani kellene a magántulajdont, vagy olyan magas éves adót kivetni rá, hogy senkinek se érje meg.

  A gyártók onnan kezdve abban lennének érdekeltek, hogy tartós eszközöket készítsenek.
 • M2 #7
  A hardver a tulajdonod, de a rajta futó szoftver NEM. Ezt el is fogadod a használat megkezdésekor, ahogy a használat minden egyes feltételét is.
  A szoftver nélküli hardverrel azt csinálsz amit akarsz, kalapácsnak is használhatod.

  Szép amiket álmodoztál itt jogilag, csak nem valóság.
 • kvp
  #6
  "Ettől eltekintve viszont szabad a gazda, mondom mégegyszer, tulajdonhoz fűződő jogok, azon túl semmiféle kereskedelmi, iparvédelmi vagy akármilyen szabályozások, illetve licensz szerződések nem lehetnek mérvadóak, egyszerűen jogilag nem egy súlycsoportban játszanak."

  Tisztazhatnak, hogy a fizetessel nem tulajdonjogot szerzunk, hanem hatarozott ideju lizing szerzodest kotunk a gyartoval. Ez jogilag lehetove tenne, hogy akar nyomkoveto funkcionalitat is tegyenek bele, hiszen az o termekuk. Onnantol viszont a szerviz biztositasa es a hardver a lizing szerzodes vegen torteno begyujtese is a gyarto feladata. Ennek meglenne az az elonye, hogy a mostani garanciaidoszak vegen mindenkeppen le kellene cserelni a telefont, hiszen a tulajdonos visszakeri. Persze a gyarto felajanlhatja, hogy a felhasznalo adatainak athelyezese mellett uj szerzodest kothet a felhasznalo, ekkor az uj lizing dij kifizetese utan leadja a regi keszuleket es kap egy ujat. Amennyiben elhagyja vagy megserul akkor ha kotott ra biztositast, akkor nem kell megteritenie a kart a tulajdonos gyarto fele. Ezt a biztositasi osszeget akar be is epithetnek a licenszdijba.

  A fenti feltetelek mellett viszont a tulajdonos teljes mertekben eldontheti, hogy a felhasznalo mire hasznalhatja a keszuleket es milyen modon. Ez egy kidolgozott es autok eseten mar regota hasznalt megoldas. "You will own nothing and you will be happy." mondja a WEF reklamszovege es pont az ilyen progressziv konstrukciokrol van benne szo, amit az autok, lakasok es telefonok utan akar ruhakra is ki lehetne terjeszteni, elvegre a fast fashion-nek is pont az az ertelme, hogy par felvetel utan mar eldobhato a ruha, ezert kar megvasarolni, egyszerubb lenne azt is egy fix idore lizingelni.
 • Dodo55
  #5
  Végre itt az EU egy helyes álláspontot kényszerít ki a tőlük mostanában megszokott érthetetlen és káros versenykorlátozások helyett, igaz pár évtizeddel megkésve. (Talán tényleg nem csak a kirakatba szánnák ezt a tisztogatást ami a hetekben kezdetét vette, hanem komolyan vették végre a kilátásba került következményeket?)

  Annyit kell érteni, hogy ha egy gyártó valamivel a jelképesnél (ez mondjuk manapság úgy ~ 10 ezer Ft, mert arra még ráfogható jóindulattal, hogy bérbevételi logisztikai költségtérítés és nem termékeladás) magasabb árat kér egy hardware-ért, akkor te vettél egy ingóságot amivel alanyi jogod van bármit megtenni kényed-kedved szerint. Magántulajdonhoz fűződő alapvető jogok, erről vitát nyitni kár is.

  Szoftver tekintetében két érdemi tényező van. Egyrészt, hogy van -e írható memória az eszközben (ha igen, akkor szíved joga abban garázdálkodnod), másrészt pedig, hogy ha neked a jogaiddal élve barkácsolgatni támad kedved, akkor azt a gyári szoftver zokon veszi -e esetleg olyan mértékben, hogy a termék alapvető funkcionalitását korlátozza emiatt (mert az akkor szándékos rongálásnak megállhat a gyártó részéről a te tulajdonod kárára).

  Persze annyit nemzetbiztonsági okokból nyilván el lehet különíteni, hogy van user-space funkcionalitás és van low-level RF comms funkcionalitás, utóbbiba pedig azért tényleg inkább mégse nyúljon bele csak úgy a user. De ugye erre eddig is voltak bevett szabályozások, a radio firmware-ek nem véletlenül voltak eddig is önálló egységként, kellően zárt API-val jelen.

  Ettől eltekintve viszont szabad a gazda, mondom mégegyszer, tulajdonhoz fűződő jogok, azon túl semmiféle kereskedelmi, iparvédelmi vagy akármilyen szabályozások, illetve licensz szerződések nem lehetnek mérvadóak, egyszerűen jogilag nem egy súlycsoportban játszanak.

  A garancia persze más kérdés, ott nyilván a gyártó szabja a feltételeket, de eddig és egy lépéssel sem tovább van beleszólása bármibe.
 • M2 #4
  Én már a jailbreak hőskorában sem értettem, hogy miért küzd ellene annyira az Apple. Tisztázni kell userekkel, hogy ilyen esetben a garancia bukik, gyári App Store elérhetetlen lesz, de a készülékedet használhatod amire akarod. Ha pedig egy ilyen módon tönkrevágott készüléket mutogatsz videón a cég/termék megnevezésével, akkor büntetésre számíthatsz. Ennyi.
 • Zsoltee_a_bator
  #3
  Kivonulni nem fognak durcazasbol, fontos piac.

  A szabalyozas celja nem az, hogy fejlesztesi iranyokat befolyasoljon, csak nyitott piacot garantal. A felhasznalok es a fejlesztok is jol jarhatnak vele - foleg ha olyan modon implementaljak, ami nem dobja a kukaba a biztonsagot sem. Kb nagyobb esellyel talalhatunk penicilint vastudo helyett :)

  Talan az EU szabalyozza ezt eloszor, de mashol is erik a dolog, pl Indiaban is ehhez hasonlo szabalyozast keszitenek elo.
 • Botond #2
  Vagy kivonulhatnának és oldja meg az EU ahogy akarja, meg számoljon el a felháborodott apple userekkel.
  Kicsit a penicilin vs vastüdő vitára emlékeztet ez az egész, hogy ilyen fejlesztést érintő dolgokba szól bele az EU. Ennél sokkal relevánsabb lenne, ha a 30%-ra adna ki szabályozást, mert még a pénzhez tegyük fel, hogy érthet egy állam vagy államszövetség, de hogy fejlesztői szempontból mi a jó, és mi nem, azzal kapcsolatban a bürokrácia hogyan foglal állást kompetens módon?
  Mondani szokták, hogy ha a kutatást az állam irányítaná, akkor penicilin ugyan nem lenne, de a miénk lenne a legjobb vastüdő.
 • kvp
  #1
  Vagy engedelyezik a kulso app-okat es nem vezetnek be rajuk limiteket (ez lenne az EU kerese) vagy engedelyezik a kulso app-okat es egy nagy mertekben korlatozott sandbox-ba zarjak oket (ez lenne a logikus lepes az Apple-tol) vagy engedelyezik a kulso store-okat a sajat store-jukban, de azzal, hogy ha a kulso store-ban szereplo barmelyik app. illegalis tevekenyseget vegez, akkor a teljes store es az osszes azzal felrakott alkalmazas letiltasra kerul. Plusz esetleg lehetne kulso app. telepiteskor engedelyezo dialogus formajban jelezni a teljes garanciavesztest es mondjuk letiltani par hardver elemet. Tehat a kulso app. telepites legalis lenne csak garanciavesztes es reszleges brick-eles aran. (mondjuk az apple pay, az elolapi kamera es az ujjlenyomat szernzor orokre kikapcsolna ilyenkor)