33
  • defiant9
    #33
    "Eleve idióta hozzáállás listázni a találmányokat "
    Tehát elkezdet listázni a kínai találmányokat(mondjuk nem volt túl hosszú lista), most hogy felsültél vele, most már idiótaság, csak gratulálni tudok az önkritikádhoz:)
    "Butaság. Mindenki lopott, nem csak Kína.
    Kína lop... de ki fizetett nekik liszenszdíjat a puskaporért, a papírért stb.?"
    Buta Tetsuo logikája hogy ha mindenki 'lopott' legalább 1 találmányt akkor egyenlőség van, mert hát darab-darab. Ostoba érvelés, nagyon is releváns hogy a nyugat hatalmas mennyiségű találmányt/kutatást abszolvált, Kína pedig alig-alig, tipikusan csak elvette a mások által létrehozott tudást.
  • Tetsuo
    #32
    A válaszom erre: Nyilvánvaló, hogy hadoválsz, mindig mellébeszélsz.
    Eleve idióta hozzáállás listázni a találmányokat és a számokat összehasonlítani (Bár ezt is írtam már többször - vajon miért nem reagáltál rá érdemben? Tudjuk.) Nulla értelme van, és te sem írtad le, miért erőlteted a listázást.
    Ha esetleg össze tudnánk számolni (lehetetlen), annak sincs értelme, mert súlyozni kellene azokat értékük szerint, az értéket viszont nem lehet egzaktul meghatározni. Az időfaktor meg az egymásraépülés faktorát is be kellene számítani. Csak egy beteg elme számosítaná ezeket. Mindezeken felül az USA kifosztva a világot Kisgömböc módjára harácsolt vagyont, alapkutatást, tudósokat stb. akármennyi "jegyzett" találmánnyal sincs erkölcsi alapja más országokat lopással vádolni. Eddig is pontosan erről volt szó, szóval valószínűleg most sem fogod megérteni, jössz a listáiddal, félműveltségedből eredő hamis érveiddel.
    Az is nyilvánvaló, hogy az USA és vele az egész Nyugat elsősorban nem nemzetvédelmi okokból embargózza Kínát, pláne nem a "háborús felhasználás" veszélye miatt (USA-hoz képest elsőáldozók), hanem a konkurencia, a kialakuló egypólusú világrend veszélyeztetése miatt.
  • defiant9
    #31
    Tudott mit, legyen tök más. És akkor ezzel van válaszod? Még mindig egy nagy nulla a kínai találmány listád a nyugatival szemben.
    Szépen felsültél ezzel a 2 találmányos cherry picking-eddel. Az a szörnyű hogy annyira elvakult vagy hogy te még tényleg el is hitted hogy ezeknek van látható relevanciájuk.
  • Tetsuo
    #30
    Megfutamodtam, persze. Egyelőre magyarázd meg hogy szerinted a papirusz meg a papír az ugyanaz, te .
  • defiant9
    #29
    No, mivan kiscsákó, megfutamodtál és nem tudod tartani a papíros meg puskaporos érvelésed. Hát ja, történelmi távlatban is lehetetlen volt, annyira domináns a nyugat fölénye a találmányok tekintetében.

    "szerinted eleve nem lopás az előző találmányok felhasználása"
    Ilyet nem mondtam, ismét csak a szalmabáb érvelési hibába menekülsz hogy látszatválaszt adj legalább. Tipikus Tetsuo féle kognitív disszonancia oldási megoldás. Amit a kínaiak az utolsó 40 évben csináltak az jelentősrészt lopás. Mivel a technológia/know-how tulajdonosa
    A folyamat nem ért véget:
    [i]MAY 4, 2022
    A yearslong malicious cyber operation spearheaded by the notorious Chinese state actor, APT 41, has siphoned off an estimated trillions in intellectual property theft from approximately 30 multinational companies within the manufacturing, energy and pharmaceutical sectors.
    A new report by Boston-based cybersecurity firm, Cybereason, has unearthed a malicious campaign — dubbed Operation CuckooBees — exfiltrating hundreds of gigabytes of intellectual property and sensitive data, including blueprints, diagrams, formulas, and manufacturing-related proprietary data from multiple intrusions, spanning technology and manufacturing companies in North America, Europe, and Asia.[i/]

    Az hogy használod a kereket, a papírt, puskaport, nukleáris reakciót az nem lopás, ez már az emberiség egyetemes tudástárában van, bárki számára szabadon hozzáférhető. Csak a magadfajta ostoba aki erre épülő egyoldalú cherry picking érveléssel akarja igazolni hogy végülis a nyugat lop Kínától. Szánalmas ez a diktatóriákat mindenáron istenítő attitűdöd.
  • Tetsuo
    #28
    Tehát beismered, hogy nem lopott Kína többet, mint az USA, hiszen szerinted eleve nem lopás az előző találmányok felhasználása?
  • defiant9
    #27
    "Csak a papiruszról hadoválsz, de arra "véletlenül" nem reagálsz,"
    WTF? Ne hazudozzál már folyamatosan! Én hoztam egy 1000-es listát, aztán egy 10-est amiben a főbb nyugati találmányon vannak ami nélkül Kína kb. az ókorban lenne(vegyük el az elektromosságot, TNT-t, belső égésű motorokat, nukleáris reakció, stb.) Kínától majd nézzük meg mire mennek a papírral meg a szimpla lőporral egy háborúban. (Amire a hatalmas veszteségeiket jegyzetelnék az egyébként ugyanúgy egy cellulózra épülő megoldás mint az egyiptomi papirusz, és pont ugyanarra jó a gyártási folyamat végén, azonban mivel mivel az egyiptomiaké az elsőbbség ebben a 'vékony és lehet rá írni' találmányban, így a te ostoba logikád szerint ezért Kínának fizetnie kell)
    Várom hogy a cherry picking helyett előállítsd végre a listád ami az én listáimmal szemben valódi súlyt képvisel, eddig a fasorban sem vagy.
    Az 5G a 4G-re épül és így tovább, vagyis ahogy mondtad ilyenkor a megelőző találmányé a credit, vagyis Kínának kb. minden távközlési megoldásáért vastag jogdíjat kell fizetnie, az alapkutatást végzőnek. (és persze ne feledkezzünk meg a témában Fourier-ről, ismét csak egy nyugati tudós aki elméleti alapja nélkül nem is létezne a technológia. Sorolnál néhány hasonló kvalitású neves kínai tudóst aki az emberiség tudástárához hasonló mértékben járult hozzá. (na ilyenkor jön a mély hallgatás és mellébeszélés, személyeskedés mint Tetsuo fő vita kultúra elemei)
  • Tetsuo
    #26
    Megint csúsztatsz minden pontodban. Szokásos defiant sunnyogás és sz@rkavarás.

    Attól, mert Plinius annak nevezte, mai értelemben nem volt papír sosem a papirusz. Link1, link2, link3.
    A papirusz nem papír. Ennyi. Ezt sem tudod beismerni, akkor hogy várhatná az ember, hogy bármiben gerinces légy és egyáltalán normálisan társalogj, ne össze-vissza hazudozva?
    Cherry picking az, aminek mestere vagy. Csak a papiruszról hadoválsz, de arra "véletlenül" nem reagálsz, hogy az általad említett találmány hogy került volna át Kínába...
    Szóval te húznál egy határt, hogy a régebbi találmányokért nem jár díjazás, csak a modernekért, és pont ott húznád a határt, amikor a Nyugat a fél világot gyarmatosítva kifosztott, lerabolt népeket, ami még elfogadott, de azután már csúnya dolog, kivéve ha Nyugat teszi újra és újra, mert az demokratizálás.
    Nos, így határozza meg a nyugati politika is, ezért álságos és velejéig rohadt, ami hivatkozhat jogszabályokra, de messzemenőkig igazságtalan marad.
    Aztán bla, bla bla az írásod. A cherry picking során megint elfelejtettél válaszolni az 5G-s technológiás "lopásra".
  • defiant9
    #25
    "Az egyiptomi papirusz sosem volt papír."
    Szerinted. Plinius feljegyzéseiből ismerjük a papirusz különböző minőségeit: "Az első minőségű papírt Hieraticus papírnak nevezzük, mert régebben ezt csak vallási tartalmú könyvek számára használták, majd hízelgésből később az Augustus nevet adták neki, s az utána következő minőségűt Lívia papírnak nevezték felesége nevéről. Így a Hieraticus megjelölés a harmadik minőségű papíré lett.

    "Egyébként az Egyesült Államok Egyiptomnak sem fizet a papírdíjat, szóval így sincs értelme hozzászólásodnak."
    Valójában annak nincs értelme hogy kitaláltad ezt az ókori találmányok liszenszelése agymenést.
    A TNT, ammónium nitrát, dinamit, nitroglicerin, atombomba, stb. mint nyugati találmány, tehát Kínának fizetnie kellene érte a te egyszeri logikád szerint. Alfred Nobel 1867-ben kovafölddel itatja fel a gyakorlatilag addig szinte használhatatlan nitroglicerint. Az így nyert ún. gurdinamitot a dinamitféleségek egész sora követi

    "A kételemű listám bőven elég arra, hogy rámutassak vele, a nemzetközi szabadalmi rendszer önkényes."
    Milyen lenne nem önkényes? Az hogy lózungukat puffogtatsz az egyik ismérved.
    Tényszerűen megálllapítható hogy a nyugati találmányok mennyisége/minősége mellett eltörpülnek a kínaiak (ezért is futamodtál meg a listák összevetése kapcsán). Az alacsony kínai innovációs szint miatti technológiai fejeltlenségük okán(ebben hasonlítanak Afrikára) kellett pl. az ópiumháború lezártával Hongkongot átengedniük brit gyarmatnak. Ezt próbálták most lopással bepótolni, elég jól is megy nekik.

    "másrészt a találmányok egymásra épülnek. A kezdeti lökés sokat számít"
    Az igaz hogy az új találmányok a korábbi tudásra épülnek, de közel sem vezethető vissza minden az ásóbotig. A lényeg a hozzáadott értékben van, ebben állnak nagyon szarul a kínaiak mivel nagyon kevés találmányuk van. Európa alapvetően önerőből fejlődött, nem igazán volt ráutalva Kínai felfedezésekre, eközben Kína leginkább egy bezárkózó stagnáló állapotban volt.

    "de a közkeletű hiedelem, miszerint Kína mindent csak másol, egyszerűen nem igaz."
    Senki nem mondja hogy "mindent" csak másol, ez egy újabb érvelési hibád. Azt mondom én is hogy a know-how-t jellemzően ellopta a nyugati cégektől, nem maga találta ki. Ezt kell elfogadnod, és nem megpróbálni a papírral igazolni hogy 'jogos a visszalopás', nincs szó visszalopásról. Sokkal többet vettek ki az emberiség közös tudásából mint amennyit betettek oda, és ebben a mutatóban a a nyugat messze előttük jár.
  • Tetsuo
    #24
    Nos, megint önmagadat cáfolod és a butaságodat reklámozod. Újból gratulálok hozzá szüleidnek. Az egyiptomi papirusz sosem volt papír. A kínaiak sem Egyiptomból vették át a módszert, hiszen az teljesen más. Köze nincs egyiknek a másikhoz, csak a név tévesen terjedt el a látszólagos hasonlóság miatt és a műveletlen együgyűek ebből indulhatnak ki, a náluk is sötétebbek pedig "bizonyítékként" lobogtatják hülyeségükhöz.
    Egyébként az Egyesült Államok Egyiptomnak sem fizet a papírdíjat, szóval így sincs értelme hozzászólásodnak.
    Alfred Nobel nem a TNT-t találta fel, hanem a dinamitot, méghozzá a lőpor segítségével.

    A kételemű listám bőven elég arra, hogy rámutassak vele, a nemzetközi szabadalmi rendszer önkényes.
    Amerikának felőlem lehet milliárd szabadalmi bejegyzése is ha a kezdetben általa felhasználtakért nem fizett, akkor a legkomolyabb high-techért sem érdemelne egy lyukas garast sem egyrészt mert tolvaj volt és az is maradt, másrészt a találmányok egymásra épülnek. A kezdeti lökés sokat számít, akár évezredes technikai fejlődést, lásd a négereket Afrikában szinte minden civilizációs tárgy nélkül elvoltak a virágzó Európa mellett. (Az egyéb tényezőkre itt most nem térnék ki.) Mellesleg ha ennyire szereted a számokat, Kína az éves bejegyzések számában leelőzte az Egyesült Államokat.
    Az Egyesült Államok által vehemensen, addig nem látott módon betámadott kínai 5G rendszerek és eszközök a fejlesztéseket tekintve világelsők voltak. Valószínűleg éppen a versenyelőnyük miatt lettek támadva: a nyugati konkurenseknek Donald Trump mentőövet dobott a nyílt protekcionista politikával.

    Ha van Kínában olyan termék, amivel nemzetközi jogot sért az ország, akkor a nemzetközi fórumokon, joghatóságok előtt azért felelősségre lehet vonni, bizonyára történnek ilyenek vica versa, de a közkeletű hiedelem, miszerint Kína mindent csak másol, egyszerűen nem igaz.
    Kína belső piacra másol külföldi termékeket, de azt a nemzetközi jogok nem érintik, nem érinthetik.
    Ha valakinek ez nem tetszik, akkor hazudozhat és vergődhet a fórumokon, mint defiant, attól még a karaván halad.
    Kína sok környező népet leigázott és kirabolt, ahogy a britek a fél világot, az amerikaiak meg az egészet, vicces utópia, hogy mindenki mindent visszaadna, vezekelne a bűnökért és kiegyenlítődne Jusztícia mérlege. Ekkor a British Museum is kiürülne, de még az angol koronázási ékszerek is eltűnnének.
    Semmiféle igazságérzet nincs mögötte; Kínát azért támadja a nyugati propaganda, mert ők éppen most prosperálnak, most jelentenek veszélyt a nyugati hegemóniára.

  • defiant9
    #23
    "Nem kell lista, azzal a két elemmel számoljon el USA, azután kezdhetjük vizsgálni a
    Miért, mert te ezt mondtad? Olyan szinten vagy irracionális hogy már egy kisiskolás is körberöhögne.
    De akkor vegyük az elsőt. A papír, nem ismerős a neve valahonnan?
    Megközelítőleg 5000 évvel ezelőtt már készítettek papiruszt, a főleg a Nílus deltájánál termő papiruszsásból.
    Akkor hogy is van ez, most Kína fog liszenszdíjat fizetni ezért? Lol. A tudatlanságod határtalan.
    Robbanóanyagok. OK, lőpor kínaiaké. Akkor viszont a nukleáris robbanófejek meg az USA találmánya (Manhattan projekt), csapjuk hozzá a TNT-t is ami épp Alfred Nobel bejegyzett szabadalma, tehát a szeretett Kínád akkor itt is nettó befizető lesz. Ismét csak Lol.
    Összegezve: Tetsuo egy két elemű listával(aminek fele eleve tévedés) szeretné bizonyítani hogy a mérleg (Kína) felé billen a találmányok terén, de ezt úgy szeretné elérni hogy a szembeállított 1000 elemű listát nem lehet a mérlegre tenni. WTF? Értem én hogy fel kell oldanod a kognitív disszonanciát hogy megint vereséget szenvedsz. Tényleg olyan butuska vagy hogy nem csodálom hogy jobb híján mosogatófiúnak álltál hogy szolgáld az angol imperializmust, hátha dob neked egy kis koncot. A világ haladásának gátja épp a múltba révedő(tradicionalista) magadfajta buta népréteget, akiket lehet a konteókkal, nemzeti melldöngetéssel, antiszemita és rasszista szólamokkal, vallással manipulálni, és nagykanállal eszed is őket. A nyáj birkája, ez vagy te, és ki is használják a papok, politikusok, nincs új a nap alatt.

    "Újra: Az a néhány találmány a listában, amit a Wikipédia felsorol semmi a világ egyes országainak találmányaihoz képest"
    Ismét csak a Cherry picking érvelési hibába menekülsz. Vagy az összes nyugati találmányról bebizonyítod hogy súlytalan, enélkül erősen bukóban vagy. Kezd mondjuk ezekel:
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Benjamin Franklin is credited for discovering electricity in the 1700s with his kite experiment
    German inventor Johannes Gutenberg invented the printing press
    Various scientists and engineers contributed to the development of internal combustion engines. In 1791, John Barber developed the gas turbine. In 1794 Thomas Mead patented a gas engine. Also in 1794, Robert Street patented an internal combustion engine
    Several inventors did pioneering work on electronic voice transmission - many of whom later filed intellectual property lawsuits when telephone use exploded - but it was Scottish inventor Alexander Graham Bell who was the first to be awarded a patent for the electric telephone
    Thomas Edison is credited as the primary inventor because he created a completely functional lighting system
    Penicilin It's one of the most famous discovery stories in history. In 1928, the Scottish scientist Alexander Fleming
    The internet is a global system of interconnected computer networks that is used by billions of people worldwide. In the 1960s, a team of computer scientists working for the U.S. Defense Department's ARPA

    Kína a fasorban sincs a találmányok terén, ha tényleg a te ostoba liszenszelési rendszerednek lenne valami alapja ezeknél akkor gyakorlatilag mindenért folyamatosan utalniuk kellene nyugatra a pénzt, de nyilván csak a te birka fejedből pattan ki hogy ezekre a 'történelmi' találmányokra ilyen távból liszenszdíjat kellene bárkinek is fizetnie. Ide vezet amikor az elvakult nyugatellenesség vezérel valakit a logikus gondolkodás helyett.
  • Tetsuo
    #22
    Nem kell lista, azzal a két elemmel számoljon el USA, azután kezdhetjük vizsgálni a kérdéseit az állítólagosan ellene elkövetett lopási ügyekben. Szóval már néhány hozzászólás óta adós vagy a két elem lopásának megmagyarázásával.

    Nem is tudom milyen állathoz lehetne hasonlítani azt, bizonyára nem birka, hanem valami egysejtű talán, aki a már leírt cáfolat ellenére sem érti, hogy önmaga egyáltalán mit csinál.
    Újra: Az a néhány találmány a listában, amit a Wikipédia felsorol semmi a világ egyes országainak találmányaihoz képest, a sok-sok millióhoz. Érdekességnek jó, de mutatni, hogy mennyivel több, mint amit egy országban valaha feltaláltak eszközt, módszert stb. Ahhoz cherry picking, hiszen nagyságrendekkel több találmánya volt/van egy-egy országnak.
    A másik, minimális műveltséggel és intelligenciával már rendelkező embernek nem elhanyagolható dolog a találmányok minősége, vagyis hogy a kvantitatív összehasonlítás óvodai beszélgetéseknél fordulhat elő, máshol nem igazán.

    Szóval összegezve: defiant egy wiki-listával akarja igazolni az USA világrablását meg azt, hogy ugathat más országok "jogsértései" miatt. Sajnos a világ jelenleg úgy működik, hogy USA azért ugathat, mert ő az erősebb kutya, és ehhez semmilyen morális vagy kulturális háttere nincs, sőt ő a legalja.
    Aki pedig lefekszik a hatalomnak, az rongy opportunista, vagy agymosott hasznos idóta, szóval ebenguba, utolsó senki. Ugyanezek minden más elnyomásnak lefeküdnének, amit innen távolról Ámerika hóna alól ostoroznak.
  • defiant9
    #21
    "amit tőlük lopott el az egyik legaljasabb ország,"
    Még mindig várom a listát amit tőlük loptak.
    Eddig 2 elemnél tartasz. Puskapor és papír. Várom a többit amit szembe tudsz álltani az én 1000-es listámmal.
    Olyan birka rövidlátó vagy hogy belementél ebbe, de lássuk hogy is jösz ki. Megint csak elsunnyogsz??

    "nagy" mennyisége miatt azt hiszed, az nem cherry picking
    Pontosan, a cherry picking lényege hogy keveset veszel ki a sokaságból és azzal akarod igazolni azt(ez amit te csinálsz). Te tényleg tök fogalmatlan vagy, úgy generálisan butuska.
  • Tetsuo
    #20
    Megint bizonyítod, mennyire vagy. Nem konkrét terméket loptak vissza, hanem a világ tolvajának harácsolt "vagyonából" visszavettek valamennyit, nem eleget és nem azt, amit tőlük lopott el az egyik legaljasabb ország, de a morál őket igazolja teljes mértékben.
    Nem is értem, hogy születhet olyan ember, aki kivülről, (még) szabadon gondolkodva azt hiszi, az USA felette áll az adott erkölcsöknek.

    Ugye nem vagy annyira hülye, hogy felsorolsz néhány találmányt a sok millióból és annak "nagy" mennyisége miatt azt hiszed, az nem cherry picking. A logikád is selejt, hiszen a kérdés még mindig az, Kínának fizettek, vagy nem? A válasz: nem.
    Ugye eLMeBTQ érved szerint Kína fizessen mindenért, a nyugati világ pedig semmiért, mert csak. Ezzel szemben viszont a bezárkózó Távol-Keletet Nyugat általi megerőszakolására elegáns reakció a saját módszereikkel való kifosztásuk.

    Másik oldalról pedig gazdaságpolitikai harc színtere a világ hol az egyik, hol a másik javára. Az USA Donald Trump protekcionista intézkedéseivel elkezdett komolyan fellépni a kínai befolyás ellen, mert nem tűr újabb konkurenciát. Érveik során nem hangoztatták a technológiai lopást, a nemzetbiztonságra hivatkoztak - eddig alaptalanul.
    Ellenben a Nyugat konkrétan ellop, kirabol és származás alapján hátrányban részesít orosz állampolgárokat, ami aljasabb, mint bármilyen orosz vagy kínai lépés a Nyugat ellen. A propagandában persze a gazdag amerikai az "üzletember", meg "filantróp", a gazdag orosz az "oligarcha". Ez utóbbi nem is számít embernek, vagyis nem vontakoznak rá a tulajdon- vagy szabadságjogok, az előbbiek meg félistenek az általuk vezérelt sajtó szemében. Undorító ez a világ és undorító az is, aki kedveli.
  • defiant9
    #19
    "De tegyünk egy próbát. Nevezz meg egy fontos/reprezentatív konkrét terméket amit sikeresen visszaloptak. (na most fog jönni a kínos Tetsuo féle lapítás)"
    És mi jött. A kínos Tetsuo féle mellébeszélés. Még mindig cárom a visszalopás igazolásám konkrétummal. Nem megy?

    "Sokkal-sokkal több a 'nyugati' tudás mint az ázsiai. Tényleg azt hiszed hogy a cherry picking-el mész valamire, az újabb érvelési hibán túl?"
    Tehát. Akkor ki is lopott kitől? Nem igazán értem hogy a cherry picking-eden túljutottál volna. Íme a jellemzen nyugati lista amit a kínaiak használnak (a te puskapor terminológiád szerint ez ugye lopás) Tudnád prezentálni ennek a Kínai megfelelőjét?
    Nyilván nem fog menni(ilyen mértékben), így ismét csak a földbe döngölve végzeted.

    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    1709: Bartolomeo Cristofori crafts the first piano.
    1709: Daniel Gabriel Fahrenheit invents the alcohol thermometer.
    1712: Thomas Newcomen builds the first commercial steam engine to pump water out of mines.[338] Newc
    1730sc. 1730: Thomas Godfrey and John Hadley independently develop the octant
    1733: John Kay enables one person to operate a loom with the flying shuttle[339]
    1736: John Harrison tests his first Sea Clock, H1.
    1738: Lewis Paul and John Wyatt invent the first mechanized cotton spinning machine.
    1742: Benjamin Franklin invents the Franklin Stove.
    1745: Musschenbroek and Kleist independently develop the Leyden jar, an early form of capacitor.
    1746: John Roebuck invents the lead chamber process.
    1752: Benjamin Franklin invents the lightning rod.
    1755: William Cullen invents the first artificial refrigeration machine.
    1764: James Hargreaves invents the spinning jenny.
    1765: James Watt invents the improved steam engine utilizing a separate condenser.
    1767: Joseph Priestley invents a method for the production of carbonated water.
    1769: Nicolas-Joseph Cugnot invents the first steam-powered vehicle capable of carrying passengers,
    1770: Richard Salter invents the earliest known design for a weighing scale.
    1774: John Wilkinson invents his boring machine, considered by some to be the first machine tool.
    1775: Jesse Ramsden invents the modern screw-cutting lathe.
    1776: John Wilkinson invents a mechanical air compressor that would become the prototype for all lat
    1778: Robert Barron invents the first lever tumbler lock.
    1783: Claude de Jouffroy builds the first steamboat.
    1783: Joseph-Ralf and Jacques-Étienne Montgolfier build the first manned hot air balloon.
    1783: Louis-Sébastien Lenormand invents and uses the first modern parachute.
    1785: Martinus van Marum is the first to use the electrolysis technique.
    1786: Andrew Meikle invents the threshing machine.
    1789: Edmund Cartwright invents the power loom.
    1790: Thomas Saint invents the sewing machine.
    1792: Claude Chappe invents the modern semaphore telegraph.
    1793: Eli Whitney invents the modern cotton gin.
    1795: Joseph Bramah invents the hydraulic press.
    1796: Alois Senefelder invents the lithography printing technique.[340]
    1797: Samuel Bentham invents plywood.
    1798: Edward Jenner develops the first vaccine, the smallpox vaccine.
    1799: George Medhurst invents the first motorized air compressor.
    1799: The first paper machine is invented by Louis-Nicolas Robert.
    1800: Alessandro Volta invents the voltaic pile, an early form of battery in Italy, based on previou
    1802: Humphry Davy invents the arc lamp (exact date unclear; not practical as a light source until t
    1804: Friedrich Sertürner discovers morphine as the first active alkaloid extracted from the opium p
    1804: Richard Trevithick invents the steam locomotive.[343]
    1804: Hanaoka Seishū creates tsūsensan, the first modern general anesthetic.[344]
    1807: Nicéphore Niépce invents the first internal combustion engine capable of doing useful work.
    1807: François Isaac de Rivaz designs the first automobile powered by an internal combustion engine
    1807: Robert Fulton expands water transportation and trade with the workable steamboat.
    1810 Karl von Drais on his original Laufmaschine, the earliest two-wheeler, or hobbyhorse, in 1819
    1810: Nicolas Appert invents the canning process for food.
    1810: Abraham-Louis Breguet creates the first wristwatch.[345]
    1811: Friedrich Koenig invents the first powered printing press, which was also the first to use a c
    1812: William Reid Clanny pioneered the invention of the safety lamp which he improved in later year
    1814: James Fox invents the modern planing machine, though Matthew Murray of Leeds and Richard Rober
    1816: Francis Ronalds builds the first working electric telegraph using electrostatic means.
    1816: Robert Stirling invents the Stirling engine.[346]
    1817: Baron Karl von Drais invents the dandy horse, an early velocipede and precursor to the modern
    1818: Marc Isambard Brunel invents the tunnelling shield.
    1822: Thomas Blanchard invents the pattern-tracing lathe (actually more like a shaper). The lathe ca
    1822: Nicéphore Niépce invents Heliography, the first photographic process.
    1822: Charles Babbage, considered the "father of the computer",[349] begins building the first progr
    1823: Johann Wolfgang Döbereiner invents the first lighter.
    1824: Johann Nikolaus von Dreyse invents the bolt-action rifle.[350]
    1825: William Sturgeon invents the electromagnet.
    1826: John Walker invents the friction match.[351]
    1826: James Sharp invents and goes on to manufacture the first practical gas stove.
    1828: James Beaumont Neilson develops the hot blast process.
    1828: Patrick Bell invents the reaping machine.
    1828: Hungarian physicist Ányos Jedlik invents the first commutated rotary electromechanical machine
    1829: William Mann invents the compound air compressor.
    1829: Henry Robinson Palmer is awarded a patent for corrugated galvanised iron.
    1830: Edwin Budding invents the lawn mower.
    1831: Michael Faraday invents a method of electromagnetic induction. It would be independently inven
    1834: Moritz von Jacobi invents the first practical electric motor.
    1835: Joseph Henry invents the electromechanical relay.
    1837: Samuel Morse invents Morse code.
    1838: Moritz von Jacobi invents electrotyping.
    1839: William Otis invents the steam shovel.
    1839: James Nasmyth invents the steam hammer.
    1839: Edmond Becquerel invents a method for the photovoltaic effect, effectively producing the first
    1841: Alexander Bain devises a printing telegraph.[352]
    1842: William Robert Grove invents the first fuel cell.
    1842: John Bennet Lawes invents superphosphate, the first man-made fertilizer.
    1844: Friedrich Gottlob Keller and, independently, Charles Fenerty come up with the wood pulp method
    1845: Isaac Charles Johnson invents modern Portland cement.
    1846: Henri-Joseph Maus invents the tunnel boring machine.
    1847: Ascanio Sobrero invents Nitroglycerin, the first explosive made that was stronger than black p
    1848: Jonathan J. Couch invents the pneumatic drill.
    1848: Linus Yale Sr. invents the first modern pin tumbler lock.
    1849: Walter Hunt invents the first repeating rifle to use metallic cartridges (of his own design) a
    1849: James B. Francis invents the Francis turbine.
    1850: William Armstrong invents the hydraulic accumulator.
    1851: George Jennings offers the first public flush toilets, accessible for a penny per visit, and i
    1852: Robert Bunsen is the first to use a chemical vapor deposition technique.
    1852: Elisha Otis invents the safety brake elevator.[355]
    1852: Henri Giffard becomes the first person to make a manned, controlled and powered flight using a
    1853: François Coignet invents reinforced concrete.
    1855: James Clerk Maxwell invents the first practical method for color photography, whether chemical
    1855: Henry Bessemer patents the Bessemer process for making steel, with improvements made by others
    1856: Alexander Parkes invents parkesine, also known as celluloid, the first man-made plastic.
    1856: James Harrison produces the world's first practical ice making machine and refrigerator using
    1856: William Henry Perkin invents mauveine, the first synthetic dye.
    1857: Heinrich Geissler invents the Geissler tube.
    1859: Gaston Planté invents the lead acid battery, the first rechargeable battery.
    1860: Joseph Swan produces carbon fibers.[357]
    1864: Louis Pasteur invents the pasteurization process.
    1865: Carl Wilhelm Siemens and Pierre-Émile Martin invented the Siemens-Martin process for making st
    1867: Alfred Nobel invents dynamite, the first safely manageable explosive stronger than black powde
    1867: Lucien B. Smith invents barbed wire, which Joseph F. Glidden will modify in 1874, leading to t
    1872: J.E.T. Woods and J. Clark invented stainless steel. Harry Brearley was the first to commercial
    1873: Frederick Ransome invents the rotary kiln.
    1873: William Crookes, a chemist, invents the Crookes radiometer as the by-product of some chemical
    1873: Zénobe Gramme invents the first commercial electrical generator, the Gramme machine.
    1874: Gustave Trouvé invents the first metal detector.
    1876: Nicolaus August Otto invents the four-stroke cycle.
    1876: Alexander Graham Bell has a patent granted for the telephone. However, other inventors before
    1877: Thomas Edison invents the first working phonograph.
    1878: Henry Fleuss is granted a patent for the first practical rebreather.
    1878: Lester Allan Pelton invents the Pelton wheel.
    1879: Joseph Swan and Thomas Edison both patent a functional incandescent light bulb. Some two dozen
    1881: Nikolay Benardos presents carbon arc welding, the first practical arc welding method.
    1884: Hiram Maxim invents the recoil-operated Maxim gun, ushering in the age of semi- and fully auto
    1884: Paul Vieille invents Poudre B, the first smokeless powder for firearms.
    1884: Sir Charles Parsons invents the modern steam turbine.
    1884: Hungarian engineers Károly Zipernowsky, Ottó Bláthy and Miksa Déri invent the closed core high
    1885: John Kemp Starley invents the modern safety bicycle.[367][368]
    1886: Carl Gassner invents the zinc–carbon battery, the first dry cell battery, making portable elec
    1886: Charles Martin Hall and independently Paul Héroult invent the Hall–Héroult process for economi
    1886: Karl Benz invents the first petrol or gasoline powered auto-mobile (car).[369]
    1887: Carl Josef Bayer invents the Bayer process for the production of alumina.
    1887: James Blyth invents the first wind turbine used for generating electricity.
    1887: John Stewart MacArthur, working in collaboration with brothers Dr. Robert and Dr. William Forr
    1888: John J. Loud invents the ballpoint pen.[370]
    1888: Heinrich Hertz publishes a conclusive proof of James Clerk Maxwell's electromagnetic theory in
    1890s: Frédéric Swarts invents the first chlorofluorocarbons to be applied as refrigerant.
    1890: Robert Gair would invent the pre-cut cardboard box.
    1891: Whitcomb Judson invents the zipper.
    1892: Léon Bouly invents the cinematograph.
    1892: Thomas Ahearn invents the electric oven.
    1893: Rudolf Diesel invents the diesel engine (although Herbert Akroyd Stuart had experimented with
    1895: Guglielmo Marconi invents a system of wireless communication using radio waves.
    1895: Wilhelm Conrad Röntgen invented the first radiograph (xrays).
    1898: Hans von Pechmann synthesizes polyethylene, now the most common plastic in the world.
    1899: Waldemar Jungner invents the rechargeable nickel-cadmium battery (NiCd) as well as the nickel-
    20th century
    1900: The first Zeppelin is designed by Theodor Kober.
    1901: The first motorized cleaner using suction, a powered "vacuum cleaner", is patented independent
    1903: The first successful gas turbine is invented by Ægidius Elling.
    1903: Édouard Bénédictus invents laminated glass.
    1903: First sustained and controlled heavier-than-air powered flight achieved by an airplane flown a
    1904: The Fleming valve, the first vacuum tube and diode, is invented by John Ambrose Fleming.
    1907: The first free flight of a rotary-wing aircraft is carried out by Paul Cornu.
    1907: Leo Baekeland invents bakelite, the first plastic made from synthetic components.
    1907 (at some time during the year),the tuyères thermopropulsives after 1945 (Maurice Roy (fr)) know
    1908: Cellophane is invented by Jacques E. Brandenberger.
    1909: Fritz Haber invents the Haber process.
    1909: The first instantaneous transmission of images, or television broadcast, is carried out by Geo
    BERy articulated streetcar no. 2 in 1913. The Boston Elevated Railway was the world's first street r
    1911: The cloud chamber, the first particle detector, is invented by Charles Thomson Rees Wilson.
    1912: The first commercial slot cars or more accurately model electric racing cars operating under c
    1912: The first use of articulated trams by Boston Elevated Railway.
    1913: The Bergius process is developed by Friedrich Bergius.
    1913: The Kaplan turbine is invented by Viktor Kaplan.
    1915: Harry Brearley invents a process to create Martensitic stainless steel, initially labelled Rus
    1915: The first operational military tanks are designed in Great Britain and France. They are used i
    1916: The Czochralski process, widely used for the production of single crystal silicon, is invented
    1917: The crystal oscillator is invented by Alexander M. Nicholson using a crystal of Rochelle Salt
    1925: The Fischer–Tropsch process is developed by Franz Fischer and Hans Tropsch at the Kaiser-Wilhe
    1926: The Yagi-Uda Antenna or simply Yagi Antenna is invented by Shintaro Uda of Tohoku Imperial Uni
    1926: Robert H. Goddard launches the first liquid fueled rocket.
    1926: Harry Ferguson, patents the Three-point hitch equipment linkage system for tractors.
    1926: John Logie Baird demonstrates the world's first live working television system.
    1927: The quartz clock is invented by Warren Marrison and J.W. Horton at Bell Telephone Laboratories
    1928: Penicillin is first observed to exude antibiotic substances by Nobel laureate Alexander Flemin
    1928: Frank Whittle formally submitted his ideas for a turbo-jet engine. In October 1929, he develop
    1928: Philo Farnsworth demonstrates the first practical electronic television to the press.
    1929: The ball screw is invented by Rudolph G. Boehm.
    1930: The Supersonic combusting ramjet — Frank Whittle.
    1930: The Phase-contrast microscopy is invented by Frits Zernike.
    1931: The electron microscope is invented by Ernst Ruska.
    1933: FM radio is patented by inventor Edwin H. Armstrong.
    1935: Nylon, the first fully synthetic fiber is produced by Wallace Carothers while working at DuPon
    1938: Z1, built by Konrad Zuse, is the first freely programmable computer in the world.
    1938: Nuclear fission discovered in experiment by chemists Otto Hahn and Fritz Strassmann and physic
    1939: G. S. Yunyev or Naum Gurvich invented the electric current defibrillator
    1940: Pu-239 isotope (isotope of plutonium)[ a form of matter existing with the capacity for use as
    1940: John Randall and Harry Boot would develop the high power, microwave generating, cavity magnetr
    1941: Polyester is invented by John Whinfield and James Dickson.
    1942: The V-2 rocket, the world's first long range ballistic missile, developed by engineer Wernher
    1944: The non-infectious viral vaccine is perfected by Dr. Jonas Salk and Thomas Francis.
    1945: The atomic bomb is developed by the Manhattan Project and swiftly deployed in August 1945 in t
    1945: Percy Spencer, while employed at Raytheon, would patent a magnetron based microwave oven.
    1946: James Martin invents the ejector seat, inspired by the death of his friend and test pilot Capt
    1947: Holography is invented by Dennis Gabor.
    1947: Floyd Farris and J.B. Clark (Stanolind Oil and Gas Corporation) invents hydraulic fracturing t
    1947: The first transistor, a bipolar point-contact transistor, is invented by John Bardeen and Walt
    1948: The first atomic clock is developed at the National Bureau of Standards.
    1948: Basic oxygen steelmaking is developed by Robert Durrer. The vast majority of steel manufacture
    1950: Bertie the Brain, debatably the first video game, is displayed to the public at the Canadian N
    1950: The Toroidal chamber with axial magnetic fields (the Tokamak) is developed by Igor E. Tamm and
    1952: The float glass process is developed by Alastair Pilkington.[405]
    1951: First use of nuclear power to produce electricity for households in Arco, Idaho.[406][407]
    1952: The first thermonuclear weapon is developed.
    1953: The first video tape recorder, a helical scan recorder, is invented by Norikazu Sawazaki.
    1954: Invention of the solar battery by Bell Telephone scientists, Calvin Souther Fuller, Daryl Chap
    1955: The hovercraft is patented by Christopher Cockerell.
    1955: The intermodal container is developed by Malcom McLean.
    1956: The hard disk drive is invented by IBM.
    1957: The laser and optical amplifier are invented and named by Gordon Gould and Charles Townes. The
    1957: The first personal computer used by one person and controlled by a keyboard, the IBM 610, is i
    1957: The first artificial satellite, Sputnik 1, is launched.
    1958–59: The integrated circuit is independently invented by Jack Kilby and Robert Noyce.
    1959: The MOSFET (MOS transistor) is invented by the Egyptian Mohamed Atalla and the Korean Dawon Ka
    1960: The first functioning laser is invented by Theodore Maiman.
    1961: The first crewed spaceflight is achieved by Vostok 1.
    1963: The first electronic cigarette is created by Herbert A. Gilbert. Hon Lik is often credited wit
    1964: Shinkansen, the first high-speed rail commercial passenger service.
    1965: Kevlar is invented by Stephanie Kwolek at DuPont.
    1969: ARPANET and the NPL network implement packet switching,[413][414] drawing on the concepts and
    1970s: Public-key cryptography is invented and developed by James H. Ellis, Clifford Cocks, Malcolm
    1970: The pocket calculator is invented.
    1971: The first single-chip microprocessor, the Intel 4004, is invented. Its development was led by
    1971: The first space station, Salyut 1 is launched.
    1972: The first video game console, used primarily for playing video games on a TV, is the Magnavox
    1973: The first fiber optic communication systems were developed by Optelecom.[420]
    1973: The first commercial graphical user interface is introduced in 1973 on the Xerox Alto. The mod
    1973: The first capacitive touchscreen is developed at CERN.
    1974: The Transmission Control Program is proposed by Vinton Cerf and Robert E. Kahn, building on th
    1975: Altair 8800 is the spark that ignited the microcomputer revolution.
    1977: Dr. Walter Gilbert and Frederick Sanger invented a new DNA sequencing method for which they wo
    1977: The first self-driving car that did not rely upon rails or wires under the road is designed by
    1978: The Global Positioning System (GPS) enters service. While not the first Satellite navigation s
    1979: The first handheld game console with interchangeable game cartridges, the Microvision is relea
    1979: Public dialup information, messaging and e-commerce services, were pioneered through CompuServ
    1980: Flash memory (both NOR and NAND types) is invented by Fujio Masuoka while working for Toshiba.
    1981: The first reusable spacecraft, the Space Shuttle undergoes test flights ahead of full operatio
    1981: Kane Kramer develops the credit card sized, IXI digital media player.[427]
    1982: A CD-ROM contains data accessible to, but not writable by, a computer for data storage and mus
    1982: Direct to home satellite television transmission, with the launch of Sky One service.[429]
    1982: The first laptop computer is launched, the 8/16-bit Epson HX-20.[430]
    1983: Stereolithography is invented by Chuck Hull.[431]
    1984: The first commercially available cell phone, the DynaTAC 8000X, is created by Motorola.
    1984: DNA profiling is pioneered by Alec Jeffreys.[432][433]
    1985: The lithium-ion battery is invented by John B. Goodenough, Rachid Yazami and Akira Yoshino. It
    1989: Karlheinz Brandenburg would publish the audio compression algorithms that would be standardise
    1989: The World Wide Web is invented by computer scientist Tim Berners-Lee.[436][437]
    1991: The first commercial flash-based solid-state drive is launched by SunDisk.[438]
    1994: IBM Simon, World's first smartphone is developed by IBM.
    1994: First generation of Bluetooth is developed by Ericsson Mobile. A form of data communication on
    1995: DVD is an optical disc storage format, invented and developed by Philips, Sony, Toshiba, and P
    1996: Ciena deploys the first commercial wave division multiplexing system in partnership with Sprin
    1997: The first weblog, a discussion or informational website, is created by Jorn Barger, later shor
    1998: The first portable MP3 player is released by SaeHan Information Systems.
    1999: The first digital video recorder (DVR), the TiVo, is launched by Xperi.
    21st century
    2000: Sony develops the first prototypes for the Blu-ray optical disc format. The first prototype pl
    2000: First documented placement of Geocaching, an outdoor recreational activity, in which participa
    2008: Satoshi Nakamoto develops the first blockchain.[440]
    2010: The first solar sail based spacecraft, IKAROS.
    2010: The first synthetic organism, Mycoplasma laboratorium is created by the J. Craig Venter Instit
    2010: ASML releases the first prototype of an extreme ultraviolet lithography machine.
    2015: Aquafaba, created by musician Joël Roessel, discovered by when viscous water in which legume s
    2019: IBM launches IBM Q System One, its first integrated quantum computing system for commercial us
    2020: The first RNA vaccine to be approved by public health medicines regulators is co-developed by
  • Tetsuo
    #18
    USA és Nagy Britannia stb. lerabolta Kínát, Kína most visszalop némi aprópénzt náluk használt technológiák formájában.
    A cherry pickinget te kezdted, amikor kipécézted Kínát, mint bűnöst. A #12-ben éppen cherry picking ellen beszéltem, hogy mindenki lopott. (Hogy ez neked nem tűnt fel, az a te szellemi sötétségedet bizonyítja) Így van, a kereket is, hiszen nem találhat fel mindenki mindent a kezdetektől, a civilizációk egyik sajátossága az egymásraépülés.
    Ja, már megint oda akarsz kilyukadni, hogy ha nyugati teszi, az demokratikus és alapvetően jó, ha keleti, akkor ugyanez gonosz tett. Gyönyörűen prezentálod a tipikusan agymosott liberális kettős mércéjét.
  • defiant9
    #17
    "A tolvajtól visszalopás szerinted nem jogos?"
    Egy szellemi tulajdont eleve nem lehet visszalopni az mindkét fél tulajdonában ott van. Logikaliag is olyan sötét vagy hogy az már fáj.
    De tegyünk egy próbát. Nevezz meg egy fontos/reprezentatív konkrét terméket amit sikeresen visszaloptak. (na most fog jönni a kínos Tetsuo féle lapítás)

    "A kínai találmányok felhasználásáról mélyen hallgattál"
    Mi is lenne az? Kinek a szellemi tulajdonát lopták el?
    Ugye nem az van hogy Kína a kereket is lopta, meg a sok mások által felfedezett elemet meg fizikai törvényt is használja?
    Sokkal-sokkal több a 'nyugati' tudás mint az ázsiai. Tényleg azt hiszed hogy a cherry picking-el mész valamire, az újabb érvelési hibán túl?
  • Tetsuo
    #16
    A tolvajtól visszalopás szerinted nem jogos? A kínai találmányok felhasználásáról mélyen hallgattál, anyukád tanított az ilyen sumákolós viselkedésre?
  • defiant9
    #15
    "úgymond elveszi, ami neki járna"
    Én megállapítottam hogy technológiát(szellemi tulajdont) lopott annak létrehozójától (kb. mintha szoftvert másolna).
    Kérem vázold azt az elvet ami alapján ez nem (volt) lopás hanem jár neki.
    A primitív más is lopott megközelítés a magadfajta csökkent moralitású emberek mentsvára. Sokunk az oviban megtanulta hogy nem mentesít a bűn alól az hogyha más is elköveti. Ezt a szintet neked még máig sem sikerült megugrani.
    Menjél, olvasgasd tovább a bibliát, mert úgy látom elég lyukas a tudásod etéren.
  • Tetsuo
    #14
    Szóval én nem tartom rossznak Kína ilyetén viselkedését, úgymond elveszi, ami neki járna, illetve visszafizet bizonyos dolgokat, bár igazság akkor lenne, ha USA és Nagy-Britannia a földdel lenne egyenlő, hiszen ezek a nemzetek telepedtek rá sok népre és rabolják őket a mai napig. (Azért Franciaország sem piskóta és igen, Kína sem szent, meg más országok sem, viszont óriási a különbség.)
  • defiant9
    #13
    "Mindenki lopott, nem csak Kína."
    A darab-darab nem egyenlő a mértékkel. Igen nyilván szereztek meg német haditechnikát az amerikaiak, de sok téren fejlettebek voltak már akkor a németeknél (látványos példa a nukleáris tudás), ahol előttük jártak a németek ott sem volt évtizedes lemaradás. Kína viszont mindenben óriási leszakadásban volt, amit államilag támogatott lopással pótolt be. Igen, a nyugat az olcsó munkaerő oltárán áldozta fel a technológiai fejlettségét, most ébredtek rá ennek a veszélyeire és próbálják lassítani/megfordítani a folyamatott hogy újra nyíljon az olló.
  • Tetsuo
    #12
    Butaság. Mindenki lopott, nem csak Kína. Egy háború győztesei gyakran szétlopják a vesztest, így volt ez a 2. világháború után a német know how-val. És a gyarmattartó parazitaként viselkedik, lerabolva területeit minden tekintetben. Így vált egyre erősebb hatalommá Nagy-Britannia majd az Egyesült Államok.
    Kína lop... de ki fizetett nekik liszenszdíjat a puskaporért, a papírért stb.?
    Gyakorlatilag ez, a kínai hatalom megerősödése volt az ára annak, hogy Nyugat kihasználta a keleti olcsó erőforrásokat.
  • defiant9
    #11
    "nemsokara a tudomanyos es mernoki hatteruk se marad meg."
    Dehogynem, épp ők azok aki odaszippantják a top szakembreket, akár az EU-ból is.
    Ma ez már olyan mintha a google-el szemben akarnák keresőt fejleszteni. Nincs esélyed, akármit is csinálnak is Brüsszelben. Amerika épp azért jutott oda ahol van mert a liberális gazdasági modellre épített. Kína mert azért mert ebből a protekcionista államilag támogatott lopásra. A többiek(Szingapúr, Korea pl.) főleg az oktatásra. Elvileg ez a kitörési pont ami nekünk(HU) is megmaradt. Csakhogy a regnáló kormánypárt politikai bázisa épp a buta vallásos konzervatív réteg, valójában nem érdeke hogy intelligens, kritikusan gondolkodók számát növelje, mert ezzel maga alatt vágja a fát, a NER így is egyre több ellopott milliárddal gyarapszik évről-évre, az ő modelljük működik. Aztán jöhet az özönvíz.
  • Tetsuo
    #10
    És aminek az Euronews meg Brüsszel a legjobban örül, miközben összeomlik a gazdaságunk, kulturánk és nagyjából az egész civilizációnk, hogy újabb jogokat adunk a degeneráltak közösségének.
  • Sir Cryalot
    #9
    Sanna Marin is biztos varja mar, hihi.
  • Sir Cryalot
    #8
    Nembaj mert lesz eurovision es lehet orulni kokainistaknak meg cikkezni drogfogasrol euronewson (hihi).
  • kvp
    #7
    "Nem olcso munkaero kell, hanem magasan kepzett munkaero."

    Olcso es magasan kepzett. Ugyanis semmit nem er a magasan kepzett mernok, ha ugyanazt a munkat fele annyiert elvegzi egy indiai vagy kinai mernok, akinek a tudasa ugyanugy tokeletesen megfelel a feladathoz. A globalis kapitalizmus egyik atka az, hogy a helyi eletszinvonalat es a helyi megelhetesi koltsegeket versenyezteti a globalis piacon es tobbnyire a legolcsobb nyer.

    Az europai K+F-hez toke kellene, ami ma mar nem all rendelkezesre Europaban, de a nyugati kulturalis forradalom (lasd: woke, crt) miatt a tudas is veszesen kopik. Mindezek melle energia es nyersanyag hianyos a gazdasag, tehat ha lenne mit, akkor sem tudnak legyartani. Tobbek kozott ezert kerult el brit kezbol az ARM ceg is, de ott van a szerszamgepgyarto nemet KUKA vagy egyre tobb europai autogyar is. Mar a nemet Daimler csoport (Mercedes-Benz) is kezd kinai kezbe kerulni, egyelore meg kisebbsegi reszvenyeskent, folyamatosan novekvo arannyal. A kinai allam gyakorlatilag megveszi az europai cegeket, osszepakolja a tudasukat (es a kritikus infrastrukturajukat) es elviszi Kinaba.

    Nem mintha amerika jobban allna, ott mar az egyetemeken a legtobb "amerikai" kutato kinai nemzetisegu es az eredmenyeiket jellemzoen mar Kinaban fogjak kamatoztatni. Termeloipar mar az USA-ban se nagyon mardt, nemsokara a tudomanyos es mernoki hatteruk se marad meg.
  • Sequoyah
    #6
    Nem olcso munkaero kell, hanem magasan kepzett munkaero. A 21. szazad legfontosabb eroforrasa az a tudas es kepzettseg.

    Es Europanak erre kell epitenie, kutatas-fejlesztes kozpontta valnia, nem pedig leepulnie egy osszeszerelo uzemme.
  • kvp
    #5
    Az autoipar szamara a 80-as 90-es evek technologiai szintje is eleg a legtobb alkatreszhez es Europaban ezekbol is hiany van. A gond inkabb az, hogy nincs se toke, se tudas, a politikai akarat pedig egyiket se hajlando tamogatni. Mindezek melle nincs olcso munkaero, nincs energia (se olcso, se draga) es nincsennek nyersanyagok sem. Igazabol semmiben nem versenykepes az EU es mindezek melle jon egy tulszabalyzott, nagyon burokratikus gazdasagi es politikai rendszer, a gazdasagi erdekekkel ellentetes politikai dontesek sorozataval. Ettol meg az is elmenekul (ha tud) aki jelenleg az EU-ban termel.
  • Kryon
    #4
    Még nincs minden veszve. A jelenlegi gyártási módszerben még van kb. 10 év, aztán úgyis valami mást kell kitalálni.
  • RJoco
    #3
    Ha máshol olcsóbban lehet gyártani és vannak is ott emberek, akik értenek hozzá, akkor miért hoznának bármit is ide, ahol kevés a szakképzett ember és magasak a fizetési elvárások. Ha meg nem fizetnek eleget, akkor csak az alkalmatlanokat tudják felvenni, akik vagy több kárt okoznak, mint hasznot vagy hasznavehetetlenek és sosem tudnak időben szállítani.
    És ez nem csak a dolgozó emberre vonatkozik, hanem az irodistákra is, akiknek a munkát kellene megszervezni, hogy gördülékenyen mennyen. De nem megy.
    Senki nem akar elesni a busás bevételtől csak azért, hogy Európának jó legyen. Sőt, az EU-t le is lehet húzni és sokkal jobban meggazdagodni.
    Nem más cégeket kellene idevárni, hanem itt kellene megteremteni a feltételeket, hogy megalakuljanak ezek a cégek. Itteni tulajokkal, akiknek érdekük, hogy az itteni gazdaság megfelelően működjön.
  • dyra
    #2
    Dehogy ment el.
  • Kotomicuki
    #1
    Ez a vonat is elment már, ahogy a többi, elemi prioritású is.
    ...és ezért is csak az ebben is teljesen inkompetens, eu-s vezetésnek lehet "gratulálni"!

    Mára 30-40 év mínuszt lazán összeszedtek és nagyon nem látszik, hogy bármiben is letérnének a biztos pusztulást jelentő pályáról...