9
 • wraithLord
  #9
  Jaja, az olyan, mint az antociánok, hogy a pH-tól függ a színe. Magas pH-n bomlik, és sárga, aztán barna lesz. És ugyanez történik hőre is gondolom.

  Nem rémlett, hogy céklakivonattal festik, pedig tudom, hogy hallottam már.
 • _svd_
  #8
  A cékla színanyagával helyettesítik a hús színét. (betanin)
  Ráadásul hő hatására bomlik, úgy váltja a színét mint a hús.
 • wraithLord
  #7
  Mioglobin (amitől vörös a vörös hús) nem nagyon van növényekben, maximum vírusvektorral génsebészkedve lehet velük termeltetni.
  A mioglobin olyasmi, mint a hemoglobin, és az a funkciója is, csak a gerincesek izomzatában van, és nem a vérben.
  A növények nem vas-komplexektől szoktak vörösek lenni, de el tudom képzelni, hogy alsóbbrendű növényeknél van ilyen. Bár ott meg általában a kloroplaszt pigmentanyagától olyan színűek, amilyen színűek (pl. a vörösalgákban vörös színű fikobilintől). De biztos van olyan egysejtű, ami vastól, vastartalmú komplextől vörös.
 • Sequoyah
  #6
  Utananeztel egyaltalan hogy hogyan keszulnek ezek a modern mu-husok? Epp az a lenyeguk, hogy megtalaltak a valodi husokat alkoto anyagokat mashol, es ezekbol allitjak ossze a termeket. Szoval eppenhogy megvan bennuk minden olyan anyag, beleertve a tapanyagokat, ami a husokat jellemzi.
  Peldaul a voros husok szinet es jellegzetes izet ado anyagot megtalaltak egy az egyben egy novenyben is, es abbol vonjak ki.

  Ezek mar nem azok az idok amikor a hust kicsereltek szojaval, ugy fuszereztek mint a hust hogy hasonlo legyen, aztan annyi...

  Persze ezek utan mindez mar nem garantalt, mert egy adott mu-hus gyarto donthet ugy hogy kihagy 1-2 dolgot, de az uttoro gyartokra ez nem jellemzo.
 • wraithLord
  #5
  A hús 3D nyomtatása elsősorban a húsipar súlyának csökkentését célozza (vagy kéne céloznia, hozzátéve, hogy HA a műhús előállítása kevésbé környezetromboló és erőforráspocsékoló, különben nincs semmi értelme).
  De nyilván csak átmeneti megoldás, mert se a hús struktúráját, se tápanyagtartalmát nem utánozza jól, előbbinek az egészséges emésztésben és a nem elhízásban, utóbbinak pedig nyilván a megfelelő tápanyagellátottság szempontjából van szerepe.
  A műhús egyelőre csak arra jó, hogy külsőségekben helyettesítse a húst környezettudatos emberek, állatbarátok, vegetáriánusok, vegánok számára.
  A cikkben írják, hogy japánok a sejttenyésztést és a nyomtatást próbálják ötvözni hús mesterséges előállítása céljából. Szerintem is a sejttenyészet felé kellene elindulni a jövőben. A sima nyomtatott műhús pedig megmarad annak a rétegnek, aki nem akarja feladni a hús ízét, viszont azért nem akar húst enni, mert nem akar állati eredetű anyagot bevinni a szervezetébe (ha van ilyen, de biztos van :D).
 • _svd_
  #4
  Ezekkel a technológiákkal több gond van.

  A legfontosabb az, hogy nem egészségesebbek és nem feltétlenül környezet kímélőbbek.
  Nagyon sok keményített olajat használnak fel. Az olcsósága okán a pálmaolaj a legelterjedtebb. Mellesleg a környezet rombolásának egyik fontos tényezője. Nagyban hozzájárul az erdőirtásokhoz. De legalább klóreszterin szinteket is tolja felfelé.

  A műanyag ételek gyártása helyett lehetséges más konyhákból finom vegetárius ételeket átvenni. Az elkészítésükhöz nem kell csúcs technológia.

  Amúgy a borsó és a bab kiváló fehérje forrás. Megfelelő mennyiségű ballaszt anyagot tartalmaznak. Ezzel nincs gond. A céklának is helye van a napi étkezésben. De nem kellene telenyomni kevéssé egészséges olajokkal az ezekből készült ételeket.
 • grobs
  #3
  Az étel nem csak íz, hanem tápanyag is. Ezekben nincs meg az a tápanyag tartalom (teljes fehérje, vas kálcium, kreatin, kollagén) amiért a hús fogyasztás fontos. Ha már "beyond", meg "future", meg környezetvédelem, akkor nem a forma, és nem is az íz kellene, hogy elsődleges legyen, hanem a tápérték. Olyan ételt kellene előállítani ami egészséges, jó minőségű tápanyagból van. Ha ez megvan akkor lehet színezni, meg ízesíteni.
 • gabpapa
  #2
  Valami ilyesmit fogalmazgattam én is olvasás közben, de megelőztél, köszönöm:-).)
 • Cat #1
  Nekem semmi bajom ezekkel, de betiltanám azt, hogy ezt húsnak lehessen nevezni. Pl. próbálták csinálni ezt a tejföllel, de a hatóság közbelépett, lett belőle "frissföl". Ugyanígy betiltanám, hogy a növényi sajtokat sajtnak lehessen nevezni.

  Ott vannak ezek a cégek nagy tévedésben, hogy valamit másolni akarnak, legyen az hús, sajt vagy egyéb dolog. Így soha nem fognak nyerni.