24
  • gosub
    #24
    Érdekes hír, hogy áramhiány miatt kitelepítenék Kijev lakosságát. Most már egyre komolyabban gondolkodnak rajta. Hiába "koncentrálnak a nagyvárosra", vidéken több esély lehet a túlélésre közmű nélkül.
  • defiant9
    #23
    "Jaj, tudod. Már lövik halomra a holland parasztokat,"
    Jaja, csak azt nem tudtam hogy most már a kéksisakosokat is bevetették ;)
  • gosub
    #22
    Jelenleg minden közműről megy, de sokaknak vidéken, nekünk is van a kertben kút, azzal tudnánk öblíteni, fürdeni. Van OZ víztisztító több évre elég szűrővel, pumpa, agregát. Tűzifa is van, ha muszáj egy telet simán kihúzunk... persze nincs minden megoldva, nem lenne olyan mint közműn lógni. Viszont városban ezekre (itt nem a közigazgatási határt kellene érteni) még lehetőség sincs.
    De meghagylak hitedben, hogy pl decemberben egy városi panelban pont annyi napig húznád magad mint én a kertesemben egy teljes leállás esetén.
  • militavia
    #21
    Mit cserélnének? Meséld már el...
  • rebekakocsis
    #20
    Jaj, tudod. Már lövik halomra a holland parasztokat, mert nem adják a földjeiket az államnak.
  • defiant9
    #19
    "Ezert is van kiemelt helyen az ENSZ kilmavedelmi terveiben a videki eletmod felszamolasa"
    Erre egy linket tudná dobni? Ugye nem megint az van hogy kvp szajkóz valami konteót, hanem ennek tényleg van alapja?
  • Tetsuo
    #18
    Csak a te fejedben van téveszme. Ki írta, hogy a mai falvakban középkoriak a körülmények? A lényeg, hogy néhány hónapig nem hal éhen, nem fullad a sz@rjába az ottélő ember. A kialakuló cserekereskedelem miatt alapszintű önellátás simán létrejön, ha a szükség úgy hozza. De sokan, talán megint egyre többen elvből efelé tendálnak szűkösség nélkül is. Én legalábbis ezt vettem észre. Pláne a pandémia és a szomszédos háború, ami ösztönzi az eddig idegenkedőket, persze nem mindenkit. Van olyan barom, akinél csak díszkert van és/vagy betonplacc. Azokért nem is kár.
  • militavia
    #17
    Mondom, PONTOSAN ugyanez van vidéken is.
    Ott is vízöblítéses WC van, gáz bekötve, villanyon lógnak és nem aggregátorról mennek.
    Egy Bp széli családi ház semmiben nem tér el egy 2000 fős faluban levőtől sem.
    Tudom, mert láttam nagymamáméknál is, hogy ők 1990-hez képest mit és hogyan csináltak, és az összes szomszéd is.

    A kertben fekália elásás ötlete elég szar amikor te fúrt kutakról regélsz ugyanitt.
    A kolear meg ugye smafu.
    Amúgy a fővárosban is vannak zöldterületek és vész esetén van Duna is. Ahova még a 2000-es évek végén is a szennyvíz 50%-a csak szilárd szennyező szűréssel ömlött bele.

    Amúgy azon is el lehet gondolkozni, hogy nagy gebasz esetén hova koncentrálnák az erőforrásokat.
    Nem tűnt fel az, hogy amikor természeti hatások miatt áramszünet van,akkor nem a nagyvárosokban nincs órákig vagy napokig áramszolgáltatás? Szóval azon gondolkozz el, hogy ha blackout lenne, akkor nem a zsákfali és a többi lenne a prioritás.

    Az élelmiszer kapcsán is marhaság. Vidéken is, ha nincs fa forrásod és fatüzelésű vagy PB sütőd vagy bármid, akkor pont úgy tudsz főzni, mint a városi, aki árammal teszi. A gázszolgáltatás áram nélkül is tud még menni egy ideig, a tisztán gázos sütő tud üzemelni.

    A főzéshez meg víz kell. NAa, az emberek 99,5% vezetékes rendszeren van vidéken is.

    Engedjük már el ezt téveszmét
    Ti hol élve firkáltok ennyi butaságot?
  • gosub
    #16
    Ezt az önellátást értsd úgy, hogy a társasházakban lakók 2 nap után már nem tudnak hová szarni se. Üvegekbe gyűjtik, vagy zacskóba és kupacolják a panelek közti játszótereken. Kint-bent terjeng a húgy és fekália szag. Újpest, Békás, Gazdagrét és hasonlók, meg belpest egy hónap után fertelmes betegségforrás lehet. Vidéki kertesben ezt simán elásod, átállsz pottyantósra.

    Az élelmiszer újabb alapkérdés, társasházban lakva semmi alternatív lehetőséged nincs, csak várhatod az ellátásod, vagy elmenekülsz.
  • militavia
    #15
    Ez nem "ismerős".
    Nagyszüleim és kb. "mindenki" Szigetbecsén tartott és vágott disznót még 30 éve, termeltek krumplit, volt háztáji, stb.
    Mára gyakorlatilag ez a generáció kihalt. Nem éri meg szöszölni vele.

    Az, hogy a lehetőség adott, nem jelenti azt, hogy tömegesen csinálják.
    Jó lenne ezt a vidék túlél hülyeséget elfelejteni. A kis falukban lakók is sokszor jellemzően a közeli szuper/hipermarketbe járnak, mert olcsóbb és kényelmesebb.
  • militavia
    #14
    A legtöbb ember szerintem meg se tudná mondani fejből mekkora sávszéles a netje.
    Bevallom én sem tudom. Elég gyors, amióta eléri az 50 táját. Ezzel értelmezhető idő alatt letölthető volt bármekkora méretű játék és közben mindenre is elég volt. Persze értem én, hogy lehet türelmetlen ember, aki 2-3 GB-os fájlokat tölt fel és 2 perc alatt kell neki, de ez hol átlag?

    Mondom, ha 4 ember folyamatosan nézve FHD videót és közben töltene le még játékot akkor is elég lenne lazán a 50-100 Mbit.
    Elértük régen azt a pontot, amikor a fogalmatlan emberekre sózzák rá több pénzért azt, ami nem is kell.

    (A telefonok is ilyenek. Az átlag gyök2 user mire használja? Selfi, random utcakép és tájképet lő (mobillal, LOL) és erre vesz akár több százezres telót. Amikor vehetne egy belépő szintű valódi fényképezőt, amivel szénné alázza a szaros telefonját.
    Azt, amire az átlagember használja a telóját kb. egy 40-60 ezere cucc tudja és mindörökké ámen.)
  • Tetsuo
    #13
    Hogy a te ismerőseid nem használják ki az önfenntartás lehetőségeit amit a vidék nyújt az lehet. Attól még a lehetőségek adottak, míg városban ez nincs meg.
  • Tetsuo
    #12
    Egyébként az úgynevezett átlagember alig van. Az ilyen középérték, amiből a legtöbben mind kilógnak valamilyen irányban. ki torrentezik, ki meg 4K streamet néz stb. Tehát az igazság inkább az, hogy igenis van igény a gyors és egyre gyorsabb netre, csak az ember kompromisszumokkal él.
  • militavia
    #11
    Per személyre értettem. Ma Bp-n 100-200 Mbit alatti csomagokat nem is nagyon találsz.

    A vidéki részen továbbra is mosolygok. Közelében nincs a fúrt kutak száma az igényhez képest és az, hogy az iható is legyen, attól meg aztán hajjaj.

    A kutak mivel mennek? Árrammal.

    Engedjük már el ezt vidéki élet golyóállóság mítoszát.
    Ma lényegében még a faluk is a városi élet zöldövezetbe exportálásai, pont úgy közműveken és ellátási láncokon lógnak az emberek 99,5%-ban.
  • kvp
    #10
    "Felvázolnád, hogy az átlagembernek mire nem elég a 30 Mbit/sec net...?"

    Egy egyedulallonak talan eleg, de egy csaladnak fejenkent kellene kb. ennyi, hogy ha egyszerre neznek mas-mas filmet (iskolai eloadast, ceges meeting-et), akkor se akadjon. Megosztott desktop-ok (tavmunka, tavoktatas) eseten neha meg keves is a fejenkent 30 Mbit. De igen, hagyomanyos felhasznalasi mintak mellett boven sok.

    "Ez a vidék önellátó röhejes duma mikor fog eltűnni?"

    Nem onellatoak, de konnyebben tudnak atallni onealltasra. Viz a kutakbol, futes faval, elemiszer a kiskertbol es a mezorol. Uzemanyag faelgazosito kazannal vagy biogaz. Meg szigetuzemu napelem is tobb videki csaladi hazon van mint varosi tarsashazon. Raadasul mar ki vannak alakitva az onellato termeles eszkozei es helyszinei, meg ha nem is hasznaljak oket. Ha minden ellatasi lanc osszeomlana, akkor a varosi lakossag kb. 1-2 nap utan nezne szembe a vizhiannyal (nincs aram, nincs viz) es egy het utan az elelmiszerhiannyal. Egy varosi lakasban kinek van otthon egy honapra eleg ivovize felrerakva? Es ha megis lenne, akkor honnan potolna az egy honap utan? Egy teljes osszeomlas eseten a varosi lakossag tobbsege elmenekulne videkre, ahol tulterhelnek a helyi onellato rendszereket, mert onellato modban a videki lakossag is csak sajat magat tudja eltartani. Egy ilyen esetben sajnos meg kellene hozni azt a dontest, hogy a varosi lakossag tobbsegenek eletben tartasa masodlagos a videki onealltasra kepes lakossag eletevel szemben. E nelkul a teljes lakossag tobbsege elhen halna egy even belul.

    ps: Ezert is van kiemelt helyen az ENSZ kilmavedelmi terveiben a videki eletmod felszamolasa es a Fold teljes lakossaganak varosokba terelese, majd atallas a szabadfoldi gazdalkodasrol az ipari zartteri elemiszer termelesre. Elen jarnak ezen atalakulasban pl. a hollandok, de hasonlo iranyba halad a nemet kormanyzat is. Ez teljes mertekben kiszolgaltatotta tenne az emberiseget a technologia, azaz a globalis nagytoke birtokosai fele es nagymertekben megkonnyitene az egyseges vilaggazdasag (egyesult Fold) letrehozasat, ami az egyik kiemelt es buszken vallalt cel. Annyiban igazuk van, hogy egyetlen orokos uralkodo reteg kialakulasa tenylegesen megszuntetne a haborukat es a bolygo lakossaganak letszam szabalyzasa is egyszerubb, ha nem kell megkerdezni az embereket rola.
  • militavia
    #9
    Édes istenem, az ilyen balfék kommentektől megyek a falnak...

    1. Az átlagos városi lakásban is egy 4 fős családnak is simán be lehet tárazni 1 hét kaját.
    2. Ez a vidéki "ki van szolgáltatva" duma is nevetséges. Az "vidéki" emberek 99,5%a is pontosan úgy szerzi be az élelmiszert, ahogy itt Bp-n. Ugyanabból az ellátási láncból, csak van esetleg egy nagyobb kamra, de ha az kiürült, akkor a helyzet tök ugyanaz

    Ez a vidék önellátó röhejes duma mikor fog eltűnni?
    Az áram honnan jön? Erőművekből. Azt kik tervezték, kik üzemeltetik, honnan jön hozzá a tudás és pótalkatrész és minden más?
    De mesélj a vezetékes víz, a gáz vagy akár a PB gáz honnan jön? Meg a motor hajtóanyag és a többi.
    Még a középkorban se nagyon létezett ez, a szomszédos falvak, akkor is csencseltek egymással.
  • militavia
    #8
    Felvázolnád, hogy az átlagembernek mire nem elég a 30 Mbit/sec net...?
    4K-s video stream mellett is marad 10MBit.
    Az átlagember nem 4K-ban néz tévét és nem torretezik és nem tölte le napi 100 GB adatot.
    Nekem mióta a sávszél kb. 50MBit-et elérte kb. nem is nézem mennyi az annyi. A legkisebb csomag is elég.
  • Joe888
    #7
    Legalább kevesebb troll van a neten.
  • smith09 #6
    Mert azokat a postákat kb senki nem használta.
    Mi környékünkön 3 - t is bezártak, mindegyik helyen van mobilposta.
  • Tetsuo
    #5
    Ez így van, de nem ez volt a téma.
  • gosub
    #4
    A városi ember meg egy napra sem tudja magát ellátni még a legszükségesebb élelmiszerrel sem. Az üzleteket használja éléskamrának, minimális a tartalék. Fenttartani végképp nem tudja magát ha sérül, vagy leáll az őt ellátó élelmiszerlánc. A városi ember tulajdonképpen teljesen ki van szolgáltatva amiről nem is tud, vagy nem akar tudni. Ehhez képest 1 vagy 100megabites a netkapcsolat eléggé századrangú kérdés.
    Ukrajnai gáború az ékes példa, kb azonnal kiört az ínség és totálisan köldökzsinóron élnek a városiak, özönlik is el onnan aki tud.
  • kvp
    #3
    A problema a koltseghatekonysag. A varosok anno ezert alakultak ki, mert ott olcsobb volt vezetekes ivovizet, csatornahozatot es mas kozszolgaltatasokat biztositani. (lasd Romai birodalom) Ez ugyanugy igaz volt aztan a gaz szolgaltatas, az aram, a telefonhalozat es a tobbi szolgaltatas eseten is. Minel messzebb van valaki a civilizacio kozpontjaitol, annal dragabban jut el hozza egy szolgaltatas.

    Net eseten belvarosban megeri az optika. Kulvarosokban mar olcsobb az 5G, csak a tornyok kozott optikaval. Videkre leerve mar a tornyok kozott is csak az iranyitott mikrohullam eri meg igazan es meg tovabb menve mar nagy szavszelessegu 5G sem, csak az alacsonyabb frekvenciaju valtozatai (pl. ami Magyarorszagon uzemel vagy meg lejjebb 450 Mhz korul). Meg tavolabb menve pedig mar csak az alacsony foldkoruli palyan keringo muholdas net eri meg. (lasd: starlink) A problema az, hogy minel kevesbe eri meg szolgaltatni az adott teruleten (mert kisebb a nepsuruseg), annal magasabb lesz a koltsege a szolgaltatasnak es van egy olyan terulet ahova mar se vezetekes ivovizet, se aramot, se net szolgaltatast nem eri meg kivnni, mert annyira draga, hogy piaci alapon mar nem tudjak az ott elok megfizetni. Nem piaci alapon meg ugyebar veszteseges, ezert minden nem teljes allami iranyitas alatt levo szolgaltato kuzd ellene.
  • Caro
    #2
    Ígérni mindig tudnak. A netadós tüntetések után jelentették be a "szupergyors internet" programot. Elvileg mindenhova el kellett volna juttatni a 30 megabitet, ami 2016-ban még valóban nagy lépésnek számíthatott, de mára már teljesen elavult az is.

    2018 volt az eredeti véghatáridő. A kommunikáció szerint két évvel korábban, mint az uniós. 2018 végén a parlamentben még ki is jelentették, hogy megvalósult.

    Na ehhez képest a valóság az, hogy van ahova a mai napig SEM ért el, most már 4 évvel a határidő után. Van olyan hely is, ahol fel is került az optika már két éve, csak épp nem jön rajta semmi.

    Még szerencse, hogy én ezt egy egészen minőségi mobilnettel át tudtam hidalni (legalábbis az ADSL-hez képest), de sokan nincsenek ennyire szerencsés helyzetben.
  • duke
    #1
    A fidesz is igy tud nyerni, mert videken csak az m1 van, mar a postakat is bezartak.