8
  • Tetsuo
    #8
    Az új iráni drónokat. :-)
  • inkvisitor
    #7
    Az megvan, hogy a Tálibok is azért olyan hatékonyak, mert az ellenfél egész családját kiirtják? Egy idő után már nem marad olyan, aki ellen merne állni.
  • kvp
    #6
    "Vagy amikor valoban civil , de azért mert élö pajzként használták öket"

    Pl. amikor a gyanus civilt a teljes csaladjaval es a szomszed masik 3 csaladdal robbantottak fel, mert tul kozel alltak a varosi hazak egymashoz. A droncsapas olyan, amikor egy suru tomegben menekulo bunozore a rendorok kezigranatot dobnak. Mindket esetben tobb artatlan ember hal meg es semmi sem garantalja, hogy a celpontot is elkapjak. De igen, ez a jarulekos veszteseg, mint anno Drezdaban...

    A problema az, hogy ha eddig volt egy dzsihadista, akkor a tamadas utan az osszes artatlan aldozat csaladtagjanainak jelentos resze is azza fog valni. Az afgan droncsapasok kb. olyan hatekonyak voltak, mint anno franciaorszagban a civil lakossag elleni nemet megtorlasok minden ellenallo akcio utan. Nem veletlen, hogy vegul a talibok gyoztek.

    A kisebb meretu harcteri dronok pont arra lennenek jok, hogy ne kelljen egy egesz haztombot lerombolni vagy tobb szaz civilt megolni egyetlen celpont kiiktatasahoz. A dron rajok viszont emberileg kontrollalhatatlanok, tehat azt jelenti, hogy elobb-utobb kenytelenek lesznek teljesen automatizalt, a tuzparancsot is maguknak kiado dronrajokat hasznalni. Ez az MI mai szintjen szintem a drezdai stilusu "mindent ami mozog" iranyba vinne el a mukodest. Kvazi intelligens kazettasbombakent lennenek csak hasznalhatoak.

    ps: A fenti dronelharito rendszert egyebkent megvette Magyarorszag is, csak nekunk alapvetoen lynx lanctalpasokra lesz szerelve. A programozhato airburst loszer gyalogsag ellen (vagy tomegoszlatasra) is nagyon hatasos.
  • Torzonborz
    #5
    oroszoktól...
  • bociub
    #4
    Ez már a skynet?
  • repvez
    #3
    " az afganisztáni és iraki háborúkban végrehajtott dróncsapásait mindig is erősen bírálták, mert számos polgári áldozatot követeltek."

    Ez a birálat mindig olyanoktöl jött akik ilyen jaj szegény afgán és iraki meg szir menekült és nincs mit ennie stb.. szervezetek, mert csak azt látják, hogy meghalt egy légicsapásban, de azt nem látja vagy érdekli, hogy elötte még lehet meglött pár katonát csak mire a kamerás stáb odaért addig a fegyverét már valaki más felvette és mivel nem katonai egyenruhába nyomják igy máris rá lehet fogni ,hogy civi áldozat .
    Vagy amikor valoban civil , de azért mert élö pajzként használták öket.

    Ezekben az esetekben ezek a drone rajok sem fognak változtatni.
  • opinion #2
    Jaj, de kis naiv vagy :D
  • Tetsuo
    #1
    Remélem meg is kapják. Az oroszoktól vagy a kínaiaktól. :-)