3
  • Sir Cryalot
    #3
    "fele árért megkapd ugyanazt vagy akár nagyobb teljesítményt, mint előtte."

    lemaradtam valamiről,

    lesz gamepasson meg steam-en hw igényes pécé játék ami nem port ? :D

    Előbújik Gaben az újzélandi bunkerből ? :DD
  • kvp
    #2
    "Azt kell csinálni, mint régen, hogy 1-2 évente már fele árért megkapd ugyanazt vagy akár nagyobb teljesítményt, mint előtte."

    Az intel elakadt a fejlesztesben. 2-3 generacionyi lemaradasban vannak a tobbi gyartohoz kepest. Ma kb. ugyanazt adjak mint 4-5 evvel ezelott, de nem adhatjak 0.5^5=0.03125, azaz kb. 3%-os aron, de meg fele aron sem, mert a gyartasi koltsegeik nottek, az uj termekek teljesitmenye pedig nem valtozott. Ezert nem vesznek az emberek csak akkor uj gepeket, ha az elozok tonkremennek, de akkor is azonos aron, azonos teljesitmenyut mint amilyen a 3-5 evvel korabbi volt.

    "Nem is értem egyébként, hogy a háborút is miért nem bojkottálja még a tech cégek többsége"

    Mert mar szinte csak a katonai ipar hajlando fizetni. Raadasul ha egy amerikai ceg nem adna el amerikai hadiipari cegnek valamit, akkor az adott ceget pillanatok alatt atallithatjak hadiipari termelesre. Ez azt jelenti, hogy akar vesztesegesen is termelniuk kell es azt amit a hadsereg ker, a normal kereskedelmuk karara. A kulfoldi cegeket akik nem engedelmeskednek, egyszeruen kitiltjak a piacrol.

    "Ironizálásnak tűnhet amúgy, de nem az, mert fogyasztói társadalomra felépített piacokat nem lehet a fogyasztói társadalom kellő és folyamatos kényeztetése nélkül fenntartani,"

    Nem cel. A great reset pont azt irja el, hogy egyszeruen megszuntetik a fogyasztoi tarsadalmat es onnantol csak a milliardos nagytokesek elvezhetik az ugynevezett fogyasztoi tarsadalom barmilyen elonyet. A tobbiek meg azt kapjak segelykent amit a nagytokesek adnak. Ez a 4. ipari forradalom lenyege, ahol a munkasosztaly az igavono lovak sorsara jut. Nem vagjak le oket, csak nem szaporitjak tovabb oket, igy viszonylag hamar maguktol kihalnak. Es ha nincs fogyaszto, akkor nem kell a fogyasztoi tarsadalmat sem fenntartani, eleg ha a egy minimalis manufakturalis ipar a milliardosok igenyeit kiszolgalja. Ez a kozepkorban is pontosan igy volt, tehat ugymond bevalt.
  • Dodo55
    #1
    Azt kell csinálni, mint régen, hogy 1-2 évente már fele árért megkapd ugyanazt vagy akár nagyobb teljesítményt, mint előtte. Akkor lesz forgalom mindig, hajlandóak lesznek váltani tömegesen azok is feljebb, akiknek még amúgy ráérne, nem csak a leggazdagabbak és legfanatikusabbak. Máshogy ez nem működik, ezt tudniuk kell. Plusz vannak akkora cég, hogy ha az alapanyagok drágultak, akkor vagy alacsonyabb árréssel kezdenek el, akár kicsit veszteségesen is működni a piac lendületének a megőrzése érdekében, vagy pedig a beszállítókat kell megszorongatni kicsit. Nem is értem egyébként, hogy a háborút is miért nem bojkottálja még a tech cégek többsége (pl. nem szállítanak hadiipari felhasználásra, ha az adott ország a kész terméket a saját honvédelme helyett háborús övezetbe szállítja) hiszen az is nagyban hozzájárul a piac fentmaradásához szükséges folyamatok károsodásához.

    Ironizálásnak tűnhet amúgy, de nem az, mert fogyasztói társadalomra felépített piacokat nem lehet a fogyasztói társadalom kellő és folyamatos kényeztetése nélkül fenntartani, hát még így, amikor a nemzetközi kereskedelem intézményeinek lerombolásával, ez által az energia és inflációs válság kirobbantásával egyenesen "éheztetni" kezdik a szent tehénnek számító fogyasztókat. Bele fog ebbe bukni minden cég, aki nem szedi magát össze és kezd újra kedvező versenypiaci feltételekkel (kb. a mostani árak harmadán-negyedén) megfelelő kínálatot biztosítani.