5
 • Agyturbinikusz
  #5
  Ez tény, igaz múltkor olvastam róla, a fővárosi lakás árak elérték a csillagokat, de sok ember a mai napig abból él, hogy megveszi a 20kg-os rizst zsákban és kiporciozva adják el, mert hiába ér $1m a lakás, nincs elég pénze, hogy, egy zsák rizst megvegyen.

  Volt vietnámi lakótársam, sőt kollégám is, én nagyon bírom őket, csak ne a szardíniát süssék paradicsomban, mert majd összehánytam magam, csak a szagától.
 • zola2000
  #4
  Nem tudsz sokat a mai Vietnamrol.

  Egyébként ha csak a fizetés számítana, akkor Afrikába vinnék, de ott nincs elég jó infrastruktúra, elég jól képzett munkaerő, mérnök stb.

  Indiával is próbálkoztak de feladták (csak helyi igényre termelnek)
 • bdzsana
  #3
  Nagyon jól hangzik, hogy a világ gazdagabbik fele mélyszegénységben tartja a másik felét, csak nem igaz.
  Valós példákat kell megnézni, mi lett azokkal az országokkal, ahova a gazdag nyugat kivitte a gyártást. Kína se önmagától lett szuperhatalom, hanem nagy szerepe volt a nyugati technológiának. De érdemes összehasonlítani az afrikai "nyugat által kihasznált" exgyarmatországokat, azokkal az országokkal, ahova nem tette be a lábát a nyugat.
  Érdekes, hogy a "kihasznált" országok valahogy ezerszer fejlettebbek a többinél.
  Nyilván az olcsó munkaerő jó a nyugati cégeknek, de a gyártáshoz fontos a jó infrastruktúra sőt az oktatás is mert már a gyáraknak is egyre képzetebb munkaerőre van szükségük.
  Igen, az olcsó munkaerőért helyezik ki a gyártást a cégek más országokba, de ez nem elszegényedést hanem fejlődést okoz a térségben. Tehát a kérdés itt az, hogy jobb lenne e ma az élet Kínában, ha nem települtek volna oda a nyugati cégek. Vagy az afrikai országokban? Egyértleműen nem.
 • zakzag
  #2
  Valójában az óriáscégek miatt van az, hogy az egyes országokban mennyit ér a munkaerő. Ha mindenhol ugyanannyit érne, nem lenne értelme kínába/vietnámba vinni. Viszont nem is kapnánk meg fillérekért. De lehet h az lenne a jobb, minthogy a világ felét mélyszegénységben tartsa a gazdagabbik fele, hogy olcsón vehesse a szarjait.
 • Agyturbinikusz
  #1
  Én valahogy úgy érzem, ennek csak anyagi oka van, hiszen a Vietnami munkás 1 tál rizs helyett megelégszik 0.5 tál rizzsel.