22
  • Tetsuo
    Butaság az amit írsz. Teljesen más a lényeges, mint amin rugózni szoktál. Igen, minden egyes vitádban. Valami defekt van nálad. Oké, én a veled való komoly beszélgetést elengedtem, úgy még szórakoztató is lehet.
  • Agyturbinikusz
    De hát Te esetedben is X éves korig egy tanulási hálót tréningeztek mint egy alap algoritmus, aztán kinek a biblia kinek más jutott amin tovább tréningezik, és tadam egy olyan algoritmust kapsz ami adott bementekre adott kimenet produkál, és senki sem akarja még megnézni sem a logikai hálót, hiszen olyan bonyolult.

Csak nem is létezik semmilyen intelligencia? Se MI sem természetes?
    Utoljára szerkesztette: Agyturbinikusz, 2022.08.01. 10:28:58
  • Gabbbbbbbbbbbb
    Egy normalis vilagban buta algoritmusokkal diszitett gepi tanulast nem hivnak MI-nek, itt a technologiat felhaszalo emberekben van a kutya elasva, mert veszelyesnek tenyleg veszelyes, de majd pont Google ..
  • Agyturbinikusz
    Akkor elárulom mi az amit nem sikerült értelmezni, egy szó: hiányos.
    Vagyis a reakciód, hülyeség és irreleváns, hiszen nem tudod bebizonyítani, hogy nem egy öntanuló algoritmus vagy.
    Minden jel arra mutat, hogy egy hiányos MI vagy semmi több. ;)
  • Tetsuo
    A fórumot nem csak te meg én olvassuk. ;-)
  • Agyturbinikusz
    Akkor minek reagált rá az úr?

Mert hülye és irreleváns?
  • Tetsuo
    Ezek mindig ilyen rózsaszín álmokról hadoválnak, majd szankciózgatnak, kiközösítenek, belerúgnak stb.
  • Tetsuo
    Mindig hülyeséget, irreleváns dolgokat írsz, nem érdemes vele foglalkozni.
  • wraithLord
    Pont ezzel voltam elfoglalva, hogy mi abban a meglepő, hogy az ember veszélyes. :D Ráadásul pont a Google volt CEO-ja, aztán elnökségi vezetője, aztán műszaki tanácsadója magyaráz erről, aki 19 évig volt egy olyan cégnél, akik az elsők között kezdték el a témát, és már most is tulajdonképpen nagyon hasonló dolgokat csinálnak vagy "törik a fejüket", pár más hasonló tech konszernnel együtt, csak éppen nem katonai céllal. (mondjuk ezt vehetnénk úgy is, hogy tudja, mit beszél... :D)
  • quatlander
    "Kínának és az USA-nak ennek megfelelően tárgyalnia kellene egy békés egymás mellett élésről szóló szerződésről - függetlenül attól, hogy mit gondolnak a másik országról és annak politikai rendszeréről."

Sok sikert!
  • Agyturbinikusz
    Akkor kérem tiltsák be a vizet és a tüzet, hiszen fegyverként vetik be az emberek!!!!
    Vagy tiltsuk be az embereket!!!!!!!
  • Agyturbinikusz
    Olvasd el még egyszer mit írtam, se alaposan mert látom nem értetted meg!
  • kvp
    Jelenleg valoszinuleg nincs intelligens MI. (Ha megis van akkor az mar reges regen elszabadult.) A nem altalanosan intelligens, tehat ontudat nelkuli MI-k igazabol nagyobb kart tudnak okozni, ha valamilyen hiba folytan elszabadulnak. Viszont ezek a hibas szoftverek nem igazan eletkepesek egymagukban, tehat csak limitalt karokat kepesek okozni, nagyon kis szakteruleteken. (pl. egy orszag vagy kontinens teljes energiatermeleset leallitani) Karos es veszelyes, de nem kritikus a civilizacionk fennmaradasa szempontjabol.

A szandekosan letrehozott katonai MI-k pedig igazabol fizikai komponensek nelkul (pl. gray goo szeru nanorobotok nelkul) nem igazan tudnak nagy pusztitast veghezvinni, legalabbis ha a szamukra hozzaferheto fizikai rendszerek failsafe-ek. Ez utobbi pedig nem MI elmeleti, hanem egyszeru mernoki kerdes.

"Leegyszerűsítve egy képfelismerőre, nem az van leprogramozva, hogy ha van két füle hosszú farka, meg szőrös akkor az kutya, hanem meg mutatnak neki 50.000 képet kutyáról és megtanulja milyen a kutya, és utána azt a képet is fel fogja ismerni amivel még nem találkozott előtte."

Pedig a jo MI pont azt tanulja meg, hogy ket fule es hosszu farka van. Persze nem ugy, hogy beprogramozzak bele, hanem ezt szuri le a kepekbol es rogziti egy szimbolikus fogalmi matrixba. A valosagban nagyon sok ilyen statisztikai MI butabb mint gondolnank es meg a hatter modositasaval is felre lehet oket vezetni, mert azt se tudjak mettol meddig tart a kepeken a kutya es mi az ami csak hatterzaj korulottuk. A betanito kepekre mukodnek, a hasonlo kepekre mukodnek, eles kornyezetben viszont butabbak mint egy par eves kisgyerek.
  • bdzsana
    De a cikk nem is arról szól, hogy elszabadulnak. Hanem arról, hogy a fegyverként bevetésük hasonló károkat tud okozni mint egy atombomba. Az AI a nagy cégek játszótere, mivel iszonyat sok adat kell, és erőforrás a betanításukhoz. Valószínűleg az amit mi látunk belőle azzal csak a felszínt kapargatjuk. Elképzelhető hogy már olyan intelligens kártevőket csináltak amivel egy országot le lehet igázni 2 nap alatt, erőművek, teljes infrastruktúra leállításával stb.
    De simán az is durva, hogy AI-val jobban megjósolhatók az emberek viselkedése, mint bármilyen korábbi rendszerrel így sokkal jobban manipulálhatók. És ezek az AI-k egy zárt szakterületen tudnak dönteni, mégis elég veszélyesek lehetnek, nem kell ehhez egy emberszerű Terminátor aminek saját akarata van.
  • wraithLord
    De ezt bizonyos területeken teszi, tehát nem teljesértékű "(élő)lény", ezt értem alatta. Ha kutyák felismerésére lett kitalálva, akkor pl. nem akarja meghódítani Kuala Lumpurt. Mert se szoftveresen, se hardveresen nem képes rá, nem arra való.
  • bdzsana
    "Az AI azt csinálja, amire programozzák"
    Az AI-nak pont az a lényege, hogy tanul, és a tanult információk alapján képes döntéseket hozni olyan helyzetekben is amivel eddig még nem találkozott.
    Leegyszerűsítve egy képfelismerőre, nem az van leprogramozva, hogy ha van két füle hosszú farka, meg szőrös akkor az kutya, hanem meg mutatnak neki 50.000 képet kutyáról és megtanulja milyen a kutya, és utána azt a képet is fel fogja ismerni amivel még nem találkozott előtte.
    Más területen is pontosan ez a lényege, olyan dolgokra képes reagálni a megtanult információk alapján amivel még nem találkozott és amire nincs leprogramozva. Pont ez az egésznek a lényege, hogy ne kelljene a szituációkat hardkódolni.
  • Kryon
    Valaki egyszer azt mondta nekem, hogy az ember evolúciós szerepe, hogy bootolja az MI-t. Lehet, hogy nem állt távol az igazságtól...
    Utoljára szerkesztette: Kryon, 2022.07.29. 17:00:20
  • wraithLord
    "A Google egykori vezetője szerint a nagyhatalmaknak önkorlátozást kellene tanúsítaniuk."
    Khm, mert a multinacionális tech konszerneknek nem. (mármint úgy általában) :D Bagoly mondja kisebb fejű bagolynak...

Az AI azt csinálja, amire programozzák, célprogramok vannak, nem pedig virtuális térben ragadt éntudattal rendelkező "élőlények". Ez nem a Terminátor meg a Mátrix. Igazából nem is tudom, hogy mi értelme lenne az emberi gondolkodás, tudat minden aspektusát leutánozni. Nem az embert akarjuk helyettesíteni az ökológiai, kulturális, szociális niche-ében, hanem pl. bizonyos unalmas, bonyolult, feleslegesen ember végezte feladatokat automatizálni, kizárni az emberi tényező okozta bizonytalanságokat stb. Ez pedig nem tudom, miért lenne annyira veszélyes, mint az atombomba. Igazából az atombomba sem veszélyes, ha nem használják, tehát az ember veszélyes mindkét esetben. Valószínűleg bullshiteléssel állunk szemben.

Abban sem vagyok biztos, hogy pont az USA és Kína miatt kéne aggódni. Ha utálják is egymást, de egymásra vannak utalva.
  • duke
    Nem hiszem, hogy kepesek leszunk korlatozni. Az atombombaepites draga es nehez, ez korlatozza az elterjedeset, nekem is csak ezert nincs. Viszont ha az MI egyszer elkeszul, akkor ugy masolhato mint egy program csak ido kerdese, hogy barhova eljusson.
    Utoljára szerkesztette: duke, 2022.07.29. 16:42:30
  • Macropus Rufus
    ott a pont.
  • Tetsuo
    Amit ma mesterséges intelligenciának hívnak, sok köze nincs az intelligenciához.
  • Agyturbinikusz
    Ezt a kijelentést ami a címben van, ha komolyan akarjuk venni, akkor a föld népessége számára kötelezővé kell tenni az öngyilkosság intézményét, azonnali hatállyal!
    Mert ha a hiányos mesterséges intelligencia ilyen veszélyes, akkor mi a helyzet azzal akiről mintázták?
    Biza az milliószor veszélyesebb, és azt meg kell szüntetni.