4
 • t_robert
  #4
  Mondjuk több értelme volna egy olyan rendszernek, ahol nyomon követhetem a töltőpontokat és azok állapotát. Vagyis megyek az elektromos autómmal és látom 15%-on van az energia vagyis gyorsan valahol a közelben rá kell csatlakoztatnom valami töltésre a kocsit. Aztán megnézem az applikációban a környék töltő pontjait és azok aktuális használatát. És látnám, hogy 7 km-re van egy töltő pont ahol van 4 töltöfej, amiből kettő szabad erre le tudom foglalni magamnak mondjuk 10 perccel előbb ez egyik szabad töltőpontot, hogy mikor odaérek azonnal tudjam használni. Persze ha nem érek oda X időn belül akkor megkapja más a szabad pontot. Esetleg látnám, hogy melyik töltőponton milyen töltés szinten van éppen autó és várhatóan mikor lesz feltölve. Kicsit hasonlitan a dolog mondjuk az e-rollerek rendszeréhez, ahol látom, hogy van a közelben szabad roller és az milyen töltöttséggel rendelkezik és mennyi még a hatótáv benne. Persze egy elektromos autó töltőpontnál az érdekel, hogy ne kelljen ott dekkolni 2 órát arra várva, hogy valaki autója feltöltődik előttem. Ennek több értelme van, mint a fizetés metodusa, amit simán meglehetne oldani egy mobil applikációval. Elég volna odanyomni a telefont a kúthoz, mint, ahogy tudok sok automatánál fizetni telefonnal vagy kártyával....
 • Agyturbinikusz
  #3
  Talán az az ötlet, hogy az autó maga fogja megkeresni a töltésére valót is, pl taxi üzemmódban megy amíg a tulajdonos nem használja.
  Ez az egyetlenegy értelmes magyarázat ami eszembe jutott.
 • M2 #2
  "részünkről mindössze egy gyors, egyetlen érintést igénylő jóváhagyásra lenne szükség"

  Minek? Gondolom nem véletlenül álltam oda a kocsival és dugtam rá a töltőt!

  Ebből:
  "ezt pedig beépíthetjük magukba az elektromos autókba"
  nekem az jön le, hogy az autó intézi, nem a tulaj a telefonján.
 • kvp
  #1
  Ennek igazabol akkor van ertelme, ha a jarmu toltorendszere kepes kommunikalni a toltesi ponttal es nem a tulaj telefonjan, hanem a jarmu fedelzeti rendszeren fut. Egyebkent a tulajnak kezzel kell aktivalnia a toltest.

  Bar ha a toltokabelt kezzel kell bedugni, akkor mar nem nagy faradsag elhuzni a telefont az aktivaciohoz az olvaso elott. Igazabol az eroforrasterkep integracion kivul ez csak egy nfc terminalt igenyel a toltopontokba. (meg azt, hogy a gyartok meg tudjanak egyezni barmiben ami kompatibilis a tobbiekevel)