Bekapcsolt Autopilot mellett okozott halálos balesetet egy vezető

← ElőzőOldal 2 / 2

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Mondjuk ha nem "autopilot"-nak hívnák, hanem "drive assistance"-nak, vagy valami ilyesminek, talán kevesebben néznék be, hogy mire is jó jelenlegi állapotában a cucc. Persze akkor nem lehetne ennyit eladni belőle.
NEXUS6
Én több problémát emelnék ki az esettel kapcsolatban:
- Nincs egységes és megfelelő biztonságot szavatoló szabályozás ezzel a technológiával kapcsolatban, akár államonként is eltérő a rendszerrel, annak működtetésével kapcsolatos előírás. A technológia tesztelésével kapcsolatban meg hatványozottan ez a helyzet. A jelenlegi szabályozatlanságban ráadásul az NHTSA és az NTSB felelőssége is felmerül (inkább engedélyezik, lehetővé teszik a kiforratlan technológia használatát, nehogy az amcsi cégek valami vélt piaci hátrányba kerüljenek a versenytársakhoz képest).
- Gyakorlatilag ismert, de nem kellően feltárt és kezelt konkrétan az a problematika, ami az önvezetés átvételével kapcsolatban fennáll. Pl a vezető valószínűsíthetően a normál vezetési szituációhoz képest is jelentősen nagyobb reakcióideje. Amit valójában egy jelentősen alacsonyabb megengedett sebességgel lehetne pl kompenzálni.
- Az előzőhöz kapcsolódik, hogy nem csak az emberi reakciókat hagyják figyelmen kívül, hanem gyak a fizikát is. Gyakorlatilag úgy mennek ezek a járművek, mintha az ideális esetben az emberi reakciókkal összemérhető, vagy épp kedvezőbb reakcióidők a fizika törvényszerűségeit is megváltoztathatnák, amit a jármű sebessége, tömege, kritikus objektumtől mért távolsága jelent. Ez megint csak egy jelentősen alacsonyabb maximális közlekedési sebességet jelenthetne ahhoz képest, mint amennyivel ezek a járművek önvezető módban haladnak.

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

Valójában az az egyetlen a kérdés, hogy a vezető mindent megtett-e, hogy a kocsi ne menjen át a piroson.
Abban az esetben lehet csak a gyártót felelősségre vonni, ha az autó a humán beavatkozást ignorálva vagy felülbírálva okozott balesetet.
Hogy maga az automatika észrevette-e a pirosat vagy megállt-e magától, az a jogi felelősség szempontjából irreleváns.
"Most nem értek egyet veled. A járműközlekedésben nem szabad fékre korlátozni a vezető tevékenységét."

A fenti modositas nem korlatozna tevekenyseget, de ha a sofor gazt ad, akkor automatikusan kikapcsolna a robotpilota. A fek megnyomasa eseten maradhat az automata kormanyzas, de a gazadaskor vegye at a kormanyt is. Onnantol ugyanis az o felelossege, hogy minek megy neki.

Valodi onvezeto rendszereknel egyebkent csak a nagy piros stop gomb marad a muszerfalon, tehat csak a veszmagallast lehet majd aktivalni. Az, hogy egy onvezeto rendszernek a sajat belatasa ellenere azt lehet mondani, hogy menjen csak elore batran, szerintem egy eleg nagy tervezesi hiba.
Hogy lehet ártatlan az, aki áthajtott a piroson??
Régóta elolvasom a véleményeidet és jókat szoktál mondani. Most nem értek egyet veled. A járműközlekedésben nem szabad fékre korlátozni a vezető tevékenységét. Én is kerültem más hibájából olyan közlekedési helyzetbe, hogy padlógázzal elhagytam a kialakult helyzetet és senkinek nem esett bántódása. A repülőgép pilótája felelős a gépért akkor is, ha a robotpilóta irányítja a gépet. Az új autókba beépített technológiákat nekem is nehéz volt megszokni(több mint 30 éve vezetek). Ez azt eredményezi, hogy a vezetők erre támaszkodnak, nem figyelnek eléggé, és eleve lassú reakcióidővel fognak a helyzetre válaszolni. Szóval jó is, meg nem is az új technológia. Fel kell nőni hozzá. Arról már nem beszélek, hogy hány olyan embert engednek át a vizsgán tényleges vezetés tudás nélkül, akik veszélyeztetik a közlekedőket. Vagy azért mert "ő mindent megtehet" vagy azért mert képtelen a közlekedési helyzetet átlátni vagy képtelen megfelelően kontrollálni a járművét.
Igazabol csak harom kerdes van:
- eszrevette-e a pirosat a kocsi
- megprobalt-e megallni magatol
- felulbiralta-e a sofor a rendszert

Az utobbi azert kerdeses, mert bekapcsolt onvezetes mellett is lehetoseg van a gazpedallal felulbiralni a kocsi donteseit, amitol nem kapcsol ki az onvezetes, csak szabalytalankodik. (ez a funkcio jellemzoen az EU-n belul teruleti alapon le van tiltva) Ezt egyebkent szerintem csak a fek iranyba lenne szabad megengedni. Ha valakinek nem tetszik, hogy megallt a kocsi ahol szerinte nem kellene, akkor vegye ki onvezetesbol es induljon el maga.
← ElőzőOldal 2 / 2