1
 • kvp
  #1
  Magyarul:
  - 1-es strategia: akkor tolt a kocsi amikor toltore teszik, ha van helyi napelemes aram azzal, egyebkent halozatrol
  - 2-es strategia: akkor tolt a kocsi, amikor van helyi napelemes aram, ha aznap nincs eleg, akkor halozatrol
  - 3-as strategia: akkor tolt a kocsi, amikor van helyi napelemes aram, de csak akkor, kiveve ha nagyon le van merulve az aksi
  - 4-es strategia: a napelem a helyi aksikat tolti es arrol tolt a kocsi

  A 4-es az amit a Tesla Power Wall neven forgalmaz mar jopar eve. A svajci tudosok bebizonyitottak kiserleti uton, hogy a Tesla jo megoldast talalt ki. Persze a fenti megoldasokbol az atmeneti tarolo es halozat nelkuli csak akkor mukodik, ha a kocsit nem hasznaljak tul nagy tavra igy tobb nap ki tud atlagolodni + a hetvegen 2 napig nap kozben is tolton lehet. Ha a kocsinak pont akkora kapacitasa van, hogy egy napnyi hasznalatot kibirjon, akkor csak az 1-es es 4-es strategia mukodik. Tovabba ha a tulaj szeretne ha mindig 100%-ra lenne toltve az autoja amikor elindul otthonrol, akkor is csak az 1-es es 4-es jarhato. A Tesla fele power wall ez utobbit tudja biztositani, viszonyleg egyszeruen es meg a haz energiaellatasat is kepes kezelni ha a kulso halozat eppen nem mukodik. (mert pl. a nemetek bezartak az atomeromuveket es a lengyel szeneromuveket, meg nincs orosz gaz es eppen teli sotet van meg szelcsend az eszaki tengernel)

  A kutatas egyetlen erdekessege, hogy ha eleg nagy tartalek kapacitas van a kocsiban amit nem hasznalunk ki munkaba jarni (csak pl. nyaralaskor), akkor hetente az az ido amit nap kozben otthon toltunk (pl. a hetvegen) eleg lehet a kocsi energiaigenyenek 90%-at helyi napelemrol fedezni. Persze a tarolas akkor is jobb megoldas, csak van egy telepitesi koltsge, amit nem mindenki tud vagy akar megfizetni.

  ps: Szerintem erdemes lett volna megvizsgalniuk az ejjeli aramu toltes gazdasagossagat mondjuk atomeromuvi alaperomuvi aram felhasznalasaval. (tehat mennyire eri meg halozati visszataplalos napelemek vagy aksis tarolos napelemek helyett inkabb ejjeli arammal tolteni)