7
 • wraithLord
  #7
  Az más, összetettebb, és valóban az elsődleges okai között a bitcoin bányászat is szerepel. Azt most kihagytam.

  Ez egy többkomponensű probléma, egyik oka a Covid miatti leállás okozta öngerjesztő chiphiány (plusz sok minden másból is van hiány), ráadásul pl. a videókártyáknál egyéb kavarások is vannak.
 • Cat #6
  "a chiphiány inkább a korszerűtlen chipeket alkalmazó ipart sújtja"

  Jaja, ezért vannak egekben a videókártya árak és nem kapható semmi. (Inkább a bitcoin bányászat miatt.)
 • zola2000
  #5
  Azért ott is van hiány, például már régóta nézem a xiaomi pad 5öt, de régóta nem is lehet kapni.
  Utoljára szerkesztette: zola2000, 2021.11.03. 09:20:36
 • wraithLord
  #4
  Másrészt, a chiphiány inkább a korszerűtlen chipeket alkalmazó ipart sújtja, mert minél egyszerűbb/minél régebbi egy chip, annál kevesebb a nyereség rajta. Sőt több szempontból is hátrányos gyenge/régi chipeket gyártani, mert a régebbi chip nagyobb, egységnyi félvezetőlapra kevesebb fér rá.

  Az autógyártók pl. régebbi gyártástechnológiájú elavult chipeket használnak, ezért vannak nagyobb szarban. Az okostelógyártóknak pl. a telefonokba a legújabb, legdrágább chipek kellenek (főleg a flagshipekbe), ők kevésbé vannak szarban, ők könnyebben szerződnek le a félvezetőgyárakkal.
 • kvp
  #3
  A kinai chipgyaraknak a kinai gyartok rendeleseit kell elsobbseggel kiszolgalniuk, azon belul is foleg a belso piacra (pl. katonai celra) keszitett eszkozoket. A nyugati gyartok azt kapjak ami marad, ha marad. Igy jartak az autogyartok, akik nem kotottek le elore kapacitast es raadasul altalanos, barhol mashol is hasznalhato alkatreszeket hasznalnak.

  Azok a nem kinai gyartok tudtak rendesen termelni, akiknek van sajat chipgyartasuk vagy specialis, masra nem hasznalhato chipeket hasznalnak. Ezek kozzul az Apple most jelentette be, hogy az ipad-ek gyartasarol visznek at alkatreszeket az iphone-okhoz, mert mar nalluk is hiany van. (pedig szinte minden alkatreszuk egyedi, csak a kinai gyarak nem termelnek ugy ahogy kellene)

  Az autogyartok es beszallitoik evtizedeken at kihasznaltak, hogy a tobb evtizede folyamatosan gyartasban levo szabvanyos alkatreszekbol mindig volt valamelyik gyartonal keszlet, igy mindig csak annyit rendeltek a piacrol, ami amennyi a kovetkezo 2-6 hetre kellett. Ugyanigy a hosszutavu gazszerzodesek helyett a szabadpiacrol rendeles is hasolo eredmenyekkel jart nyugat Europaban. Eloszor csak az arak mennek fel, ahogy fogy a mar raktaron levo keszlet, de aztan hiany alakul ki azoknal akiknek nincs hosszutavu lekotott kapacitasuk.
 • M2 #2
  Az autógyártóknak meg gondolom nincs kedvük autót gyártani, azért álltak le.
 • uwu2020
  #1
  Hát ja, áremelések vannak itt meg lófasz a popsiba; nem chip hiány, az csak hír az áremeléshez.