13
  • kvp
    #13
    A programoknak semmi bajuk, teljes mertekben gazdasagi (tehat management) dontes az, hogy egy termeket nem tamogatottnak nyilvanitanak. (Ha csak a mernokokon mulna, meg a commodore 64 is tamogatott lenne.) Innentol kizarolag a gazdasagi donteshozok, legvegso soron a nagytokesek dontesen mulik, hogy egy adott termek hany evig tamogatott hardveresen es szoftveresen. A nyugati vilagban a tarsadalmi es politikai nyomasgyakorlas ezen a teren is nagymertekben korlatozott, igy a vilagbeli politikusok kozzul egyedul a kinai munkaspart vezetojenek van tenyleges beleszolasa a termekek gyartasi es tamogatasi ciklusidejebe. Korabban a mikro usb es most az usb c csatlakozok szabvanyositasat is a kinai vezetesnek koszonhetjuk, ugyanis a cegtulajdonosok a tobbi politikusra egyszeruen nem hallgatnak. Szoval a termek elettartam az joreszt nem mernoki, hanem elsosorban gazdasagi es politikai kerdes.

    "Minden hardvert legkorábban csak 20 évenként szabadna cserélni."

    Erre a jelenlegi technologia nem nyujt lehetoseget. A 70-es eveknel modernebb megoldasok fizikai elettartalma sokkal rovidebb es egyre rovidebb uzemideju megoldasokat fejlesztenek ki. Arrol nem beszelve, hogy a technika gyors es egyre gyorsulo fejlodese amit latunk nem teszi lehetove az elavult rendszerek hasznalatat. Egy 20 eves ciklusido azt jelentene, hogy a 80-as evek helyett a 90-es evekben jutottunk volna el az elso otthoni szamitogepekig es a 90-es evek helyett a 10-esben az elso szeles korben hasznalhato desktop pc-kig. Azaz kb. 10 ev mulva jelenne meg eloszor az otthoni internet es meg 30 evre lennenk az elso feature phone-oktol es 50-re az elso okostelefonoktol. (Tehat 20 eves ciklusidovel kb. 2070 korul keszulne el az elso iphone.)

    Egyebkent teljesen elkepzelheto lehet a naponta ujragyartott okostelefon is. Tehat letezhet olyan okostelefonos hardver aminek a kijelzoje es az aksija csak 1 napot bir ki, de minden reggelre ujat nyomtatnak nekunk es mivel az osszes adat a felhoben van, ezert az emberek naponta uj keszuleket hasznalhatnak. Ez egyreszt biztositana azt, hogy minden ember mindig up to date hardverrel es szoftverrel rendelkezzen, masreszt ha valakirol kiderul, hogy rendszerellenes, akkor masnap mar nem kap telefont, igy nincs szemelyi igazolvanya, bankkartyaja es tb kartyaja, stb. sem, tovabba offline tarolas hijan nem ferhet hozza a korabbi adataihoz sem. Mivel nem lehetne a keszuleket tolteni, igy minden nap mindenki ujat kap belole, az elofizetesi modelljenek es tarsadalmi statuszanak megfelelo minosegben es tudassal, automatikusan szinkronizalva a biometrikus adatok alapjan az adott felhasznalo online profiljahoz. A technologia elvileg adott ehhez mar ma is.

    "Ha a hadrendbe állított hadieszközöknél megfelel, akkor az életben is"

    A hadseregek nagyon le vannak maradva. A gyors technologiai fejlesztesek eredmenye az, amikor egy hadsereg ott all a 20 eves felszerelesevel es akkor jonnek a legujabb technologiaju loitering ammunition-ok es az ellenseg a hatar masik oldalarol szetlovi oket. (lasd Ormenyorszag esetet) Vagy amikor az amerikai hadsereg csak nez, hogy atrepult felelttuk egy szputnyik (1957) vagy egy kinai hiperszonikus cirkaloraketa (2021). A technologiai fejlodes egyre gyorsul es ha a hadseregek nem tudnak alkalmazkodni ehhez, akkor egy ido -es korberohoges- utan elsoprik oket azok akik fejlettebbek.
  • Gabbbbbbbbbbbb
    #12
    Irodai munkára első generációs core i processzorral szerelt gépek ssd-vel bizony nagyon is alkalmasak lennének, nem csak most, hanem akár 5 év múlva is.
    Ez a még régebbi core2duo alapú gépekre is igaz. Csak abba gondolj bele, hogy lehet kapni olyan pentium és celeron -os laptopokat annyira nem is kevés pénzért, amelyek alulteljesítik ezen matuzsálemi kort megélt gépek teljesítményét. (15 éves gépekről beszélünk)


  • end3
    #11
    A programozással foglalkozóknak van (lenne!) a legnagyobb felelőssége, csak szoftver-fejlesztéssel lehet elkerülni, de legalább is mérsékelni a földi szeméthegyeket, - ha valaki végre komolyan veszi és a kijelöli számukra az irányt. (Minden hardvert legkorábban csak 20 évenként szabadna cserélni. Pont. - Ha a hadrendbe állított hadieszközöknél megfelel, akkor az életben is.)
    Utoljára szerkesztette: end3, 2021.10.20. 09:44:29
  • dyra
    #10
    Hivatalosan igen. A gyakorlatban nincs. Olvashatod magad is a cikkben. Újra feldolgozás végképp nincs.

    A mostani készülékek jórészt javíthatók. Főleg akarat kérdése. De mivel fogyasztásra vagyunk ösztönözve ezért nem javitunk. Cégek dettó. Nézd meg milyen céges laptopokat lehet venni. Makulátlan állapotú 4 - 5 éves gépek. Nem ment rajta a WORD?
  • kvp
    #9
    Egyreszt hivatalosan szelektiv gyujtes van minden ilyen elektronikai termekre (se kukaba, se lomtalanitasnal nem dobhatoak ki), de siman le lehet adni oket a legtobb elektronikai nagyaruhazban es nagyobb keszulekeknel kiszallitas eseten is kotelezoen elviszik a regit (ha elore szolunk az uj vasarlasakor).

    A nagyobb gond, hogy az uj keszulekek egyre hamarabb mennek tonkre vagy avulnak el szoftveresen es a gyartok nem tamogatjak se a javitasukat se a frissen tartasukat. Tehat vagy fizikailag rossz lesz a keszulek vagy csak a szoftver tilt le. A legrosszabb esetben egyik sem, csak elkopik az aksi, de nem cserelheto. Mindharom esetben elektronikai szemette valik a keszulek. Ez egy trend mostanaban, de minel ujabb egy keszulek, annal rovidebb a tervezett es a valos elettartalma is.
  • dyra
    #8
    A fogyasztókra is kell kenni a dolgot. Agybetegség ami megy. Pöpec telefonok, számítógépek végzik a kukában mert se a cégeknek se az embereknek egy idő után nem éri meg vagy nem trendi vagy valami kamu fejlesztés miatt nem használják tovább. És megy a kukában javarészt. A szeméttelep mi a francot csináljon vele? Ezeket is szelektíve kellene gyűjteni. Az meg pénzbe kerül. Kinek? A végén a fogyasztónak. Nem lehet itt a személyes felelősséget elbagatellizálni.
  • barret
    #7
    Ki akar egy csöves tv-t,csöves monitort,10+éves pc-t javíttatni? Itt nagy bajok vannak...Újra hasznosítani kell inkább őket... (Kivéve a ritka gyűjtői cuccokat)
    Tegyünk már aktuális képet a cikk alá... :D
    Utoljára szerkesztette: barret, 2021.10.19. 19:15:27
  • MerlinW
    #6
    " Fontos lenne ugyanis, hogy az emberek megjavítsák vagy újrahasznosításra adják be és ne pedig kidobják az elromlott készülékeiket."

    Fontos lenne, ha a gyártók hagynák ezt, de a legtöbb mai eszközt konkrétan lehetetlen javítani. Vagy mert szélsőséges eszközökre van hozzá szükség, vagy mert a gyártó ellehetetleníti azt.
  • MerlinW
    #5
    Ez akkor lenne igaz, ha nem lenne alternatíva. A W11 konkrétan RTM 2025-ig, azaz semmi sem indokolja a használatát. Max az unatkozó buta laikusok cserélnek PC-t a W11 miatt (kétlem hogy sokan lennének). 2025-ben meg minimum 9 éves lesz az a hardver ami ne felelne meg a rendszernek. Olyat meg nem igen használ senki, aki meg mégis, az nem akar W11-et futtatni rajta.
    Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2021.10.19. 18:55:55
  • Gabbbbbbbbbbbb
    #4
    Win11 .-)
  • Sequoyah
    #3
    Nem a szemettelepre kell kenni akik mar nem sokat tudni kezdeni a helyzettel. Ha plusz munkat varunk toluk, akkor penzt kell nekik adni.

    De az ujrahasznositas soha sem lesz annyira kornyezetbarat mint eleve le sem gyartani a szennyezo termekeket. Szoval a legegyszerubb a gyarto oldalan megfogni a dolgot, hogy ujrahasznosithatosagot szem elott tartva tervezzek a termekeket, a fogyasztok pedig ne dobaljak ki az egyebkent meg jol mukodo termekeket.
  • Cat #2
    A szeméttelepre el sem szabadna jutnia.
  • RJoco
    #1
    Nem a fogyasztókra kell kenni a dolgot, hanem a szeméttelepnek megfelelően kell kezelnie a hulladékot.