18
 • Lapajka
  #18
  kösd fel a gatyád putyin
 • defiant9
  #17
  A hasonlat ott sántít hogy az amerikaiak kifejezetten pragmatikus gondolkodásúak, de azért vannak magasztosabb elveik is, ha nem is annyira magasztosak mint mondjuk az EU-ban sokaknak. Ebben különböznek pl. a kínaiaktól akik sokkal 'vérkapitalistábbak', kizsákmányolóbbak.
  A hasonlat vaalhogy úgy nézne ki hogy az európai átadna helyet a csónakban más menekülőknek, az amerkiai nem, a kínai meg eladná az anyja helyét is pénzért. (az orosz csónak az ereszt)
 • Tetsuo
  #16
 • Sequoyah
  #15
  Ez a "hanyatlo nyugat" duma mar 30 evvel ezelott is nevetseges volt, es ma is az:D
  A teny viszont az, hogy Europaval egyutt eddig is az elen jartak tudasban es eletszinvonalban es most is az elen jarnak...

  Az hogy barbarok dongetik a kapukat az nyilvan aggasszto, de ez inkabb a barbarokrol mond el sokat...
 • Tetsuo
  #14
  Egész szépen fogalmaztál.
 • end3
  #13
  "Egy a lényeg, a "világ" előtt kell járniuk." - Na ez az, ami az utóbbi időben már csak "jámbor óhaj" lehet náluk, de az ottani társadalmat alkotó egyének növekvő és döbbenetes irracionalizmusa, tudatlansága okán egyre kevésbé lesz kivitelezhető. A kifelé irányuló "kultúra-export" pedig leépíti, azaz hozzá igazítja a nyugati szövetséges, "csatlós államok" lakosságának értelmi színvonalát is.

  Az USA a pragmatizmus őshazája, és onnan visszafejlődve az egyik leginkább pénzhajhász és a világ lehúzására szakosodott országgá vált. Gátlástalanul tolja a hülyeséget, fényezi a saját kulturálatlanságát. Csak szeretne a világ vezető hatalma lenni, de mostanában inkább az emberiség, a "világ potenciális gyilkosa" szerepét ölti magára.

  A földi társadalmak többsége, a gondolkodó egyének számára már nem "világítótorony" többé, csak egy virtuális rabszolgatartó világhatalom. (A technikai fejlesztéseik sem szólnak másról, csak ennek biztosításáról. Ha nem is éppen most, de ha így folytatják, bele fognak dögleni.)
 • csicso82
  #12
  Egy a lényeg,a "világ" előtt kell járniuk. A mostani technológiáikkal is kb. mindenki előtt járnak de ha csak ülnének a babérjaikon előbb után a fejükre nőnének, ezt nem szabad hagyni. Ezrét kell az újabb és újabb fejlesztés. A hidegháborúban ezt az ellenfelet Szovjetuniónak hívták, most Kína, Oroszország, vagy akár India, Észak-Korea.
 • 1519
  #11
  Észak Korea távolról sem önellátó, kínától függ nagyon sok dologban...élelmiszerek, techinkai alapanyagok, stb.... Kína nélkül már rég annyi lett volna nekik.
 • cog777
  #10
  Temahoz - ennel a repulogep tervezesenel hasznaltak fel olyan szuperszamitogepeket, amivel jelentosen leroviditettek a tervezestol a sorozatgyartasig levo idot - gyakorlatilag par evre ami korabban 1 evtizedet is igenybe vett.

  Gondolom ezert is vedi az USA a technologiait.
 • Sequoyah
  #9
  Onmagaban semmilyen gazdasag nem letezik, mert nemzetkozi kereskedelem van mar nagyon regota.
  1-2 kivulallo orszag van ami onellato mindenben, pl Eszak-Korea. Nem tul sikeresek... Szoval ez a fele a mondatnak nem sokat mond.

  "egy sor kritikus alapanyagbol"
  Ez a resze mar fontosabb, mert valos problemakat okoz. Viszont ez nem gazdasagi kerdes annyira. A strategiai termekek (pl bizonyos gyogyszerek) osszesitve is elenyesznek a teljes GDP mellett. Az import nagy resze a muanyag kacatok es ruhak, az nyugodtan maradhat az olcso orszagokban.
  Az elektronikai ipar es chipgyartas a legkomolyabb tenyezo itt, ami ertekben is magas, es strategiailag is fontos.

  "az adossag tobbsegeben kulfoldi (mint az USA eseten)"
  Az USA adossag 65%-a belfoldi adossag, nagy reszet a nyugdijrendszer szivta fel.
  Es el lehet inflalni akar belso akar kulso adossag ez. Nem a kulso adossagot nem lehet elinflalni, hanem a kulfoldi devizabon tartott adossagot. Ez volt Magyarorszag nagy baja 10 evvel ezelott. De az USA adossag az mind USD, azt barmikor ki tudjak fizetni, es/vagy elinflalni. (persze kovetkezmenyekkel...)

  "realis modon visszafizetni"
  Soha nem terveztek minden adossagot visszafizetni, es soha nem is igertek. Minden komoly szereplo a piacon absolut tisztaban van vele, hogy ugy altalaban az allamadossagok nem olyanok amik valaha vissza vannak fizetve, nem csak USA reszerol, hanem barmely allam reszerol. Az allamadossagok nem igy mukodnek.
  Szoval nincs itt semmifele "technikai csod", mindenfele fizetesi kotelezettseguket konnyeden tudjak teljesiteni. (figyelmen kivul hagyva a kongresszus balfaszkodasat, akik politikai haszonszerzes celjabol a kifizeteseket tudjak blokkolni)


  A masik fele a jovedelmi ollorol, az igaz, ott van a valodi problema.
  " de hosszutavon okozhatnak gazdasagi (...) problemakat is."
  Az 1%-nak el kell donteni (illetve a tarsadalomnak el kell dontenie hogy rakenyyszeritik-e az 1%-ot), hogy joletet akarnak vagy hatalmat. Hatalmat konnyen lehet szerezni azzal hogy ok nem lesznek gazdagabbak, de mindenki mas szegenyebb lesz. Viszont ha gazdasagi szereplokent gondolkoznak, es sikeres bizniszt akarnak futtatni, akkor jobban jarnak egy eros es fizetokepes alsobb jovedelmi osztalyokkal, akik megveszik a gazdagok vallalatai altal kinalt termekeket.

  Es nyitott szzemmel korbenezve utobbiak lennenek tobbsegben. A felso 1% nagy resze semmilyen osszeeskuvesben nem vesz reszt, nem erdekli oket az emberek elnyomasa, siman csak tobb penzt akarnak keresni. Ebbol a szemszogbol viszont ez mar inkabb a rovidtavu vs hosszutavu haszon kozotti harc. Ha az igazgatotanacsot csak a kovetkezo negyedeves profit erdekli hogy a reszvenyarak feljbb menjenek, es a sajat reszvenyopciojukat kimaxolhassak, akkor jobban jarnak egy alulfizetett dolgozoval, akik nem tudnak kilepni sem a szocialis halo hianya miatt. 10 ev mulva pedig kit erdekel mi lesz a ceggel, mar mas fogja vezetni, es masok lesznek a reszvenyesek is...
  Na ez utobbit lehet jol kihasznalni politikai populizmusra is.

 • Sequoyah
  #8
  Az allamhaztartas penzugye az nem gazdasag, hanem csak matek. Ha a kormany tulkoltekezik, akkor az a kormany problemaja, nem a gazdasage.
 • Agyturbinikusz
  #7
  Ha jól sikerül, sosem látjuk meg.
 • kvp
  #6
  Az amerikai gazdasag onmagaban mar regota nem letezik, mert nem onellatoak egy sor kritikus alapanyagbol es ipari termekbol. (ez sajnos Magyarorszagra is igaz) Innentol elsosorban a vilaggazdasag helyzetetol fugg minden, azaz az USA es Kina kozti gazdasagi kapcsolatok fennmaradasatol. Ezek megszakadasa eseten nagyon gyorsan osszeomlana az USA. Magyarorszag hasonlo modon fugg a kornyezo EU tagorszagoktol es Oroszorszagtol.

  Egyetlen jelentos gazdasagi problemajuk van, megpedid az hogy a GDP 100%-a folotti adossagot nem lehet kinoni vagy realis modon visszafizetni es ha ez az adossag tobbsegeben kulfoldi (mint az USA eseten), akkor elinflalni sem. Tehat technikai allamcsodben vannak mint pl. Japan evek ota.

  A nagyobb gond es amit mindenki csodnek hiv, az valojaban tarsadalmi strukturalis problema, nem gazdasagi, azaz a toke eloszlasanak szelsosegesse valasa es a jovedelmi ollo szetnyilasa. Ezek nem a gazdasag, hanem a tarsadalom problemai, de hosszutavon okozhatnak gazdasagi es sokkal rovidebb tavon politikai problemakat is. Erdekes modon az egyre szukulo kozeposztaly meg mindig nem tett semmit es lehet nem is fognak semmit tenni, egyszeruen elfogadjak a szabadsagjogok es demokracia megszuneset es a kozeposztalybeli let helyett egy nagyon kis meretu felso tokes es egy also, kvazi jogfosztott kaszt kialakulasat. Elvegre ahogy elhangzott: Az alkotmany csak egy darab papir... (es ez teljesen igaz, ha az amerikaiak nem tartatjak azt be a politikai vezetessel, ha kell tuzzel vassal)

  De hogy a temahoz szoljak hozza, az uj amerikai bombazo eseten kerdeses, hogy ez tenyleg egy B-21 lesz vagy csak egy B-2.1 ami eleg fontos kulonbseg. Valoszinuleg inkabb a scramjet-es robotrepulogepek jelentik majd a B-2-esek valodi utodjat.
 • gosub
  #5
  Azért érdekes az a gazdaság ami nem tudja eltartani az országát, 29000milliárd dollárra nő a teljes hiányuk. Egy év alatt 15% növekmény, GDP arányosan 130%-on állnak.
 • Sequoyah
  #4
  Hogy ha fogalmad sincs az egeszrol, akkor miert erzel kesztetest arra, hogy kommentelj?
  Nincsen semmifele gazdasagi valsagriado, a tozsde pedig orokos csucsokat dontoget, az elmult evben 28%-ot, az elmult 5 evben pedig 105%-ot emelkedve.

  Olyan bekat en is szeretnek aminek a segge alatt a Mt Everest is elfer:D
 • MerlinW
  #3
  Jaja azért van egy éve válságriadó és a tőzsde a béke segge alatt.
 • Sequoyah
  #2
  A gazdasag nagyon jol van. A szocialis helyzettel vannak problemak.
 • Jawarider
  #1
  Inkább a gazdaságot tennétek rendbe.