32
  • ostoros
    #32
    Amiről nem tudsz az nem fáj neked, igaz?
  • Agyturbinikusz
    #31
    Kínában nem hülyék vannak, amióta a teljesítmény elektronika le tudta követni az igényeket, DC transzfer hálózatot építenek. Még mielőtt megkérdezed honnan tudom, személyesen kínai mérnök embertől.
    Vagyis 100X fejlettebb a NAF rendszerük mint a kelet EU országoknak. És hatékonyabban is.
  • ManfredMacx
    #30
    Nem, nem tűnt fel. Ha beveszed ezt a szar szöveget, az a te bajod.
    Tehát ahol alacsonyabb a megújulók aránya, ott veszik komolyan a klímacélokat?
    Na és mi van a fizika törvényeivel?
  • ostoros
    #29
    Nálad a pont. A füstköd még csak egy dolog, de a savas esők már komolyabbak. A szénféléknek általában igen jó kéntartalma van. Azért amikor híg kénsav esik az égből, az a politikusokat is megfontolásra készteti.
  • ostoros
    #28
    Nem tűnt fel, hogy ott komolyan veszik a klíma cél vállalásokat, nyugaton meg telibe leszarják, teljesülnek-e?
  • ManfredMacx
    #27
    A németeknél 34% az időjárásfüggő megújulók aránya, a kínaiaknál 10%. Na melyik országban vannak áramkorlátozások? Kínában.
    Egyértelmű, hogy a megújuló energia a hibás, duh!
  • Sequoyah
    #26
    A nemeteket mi is epp lentebb szidtuk hogy a politikusok hulye dontest hoztak ami se a kornyezetnek nem jo, se az ellatas biztonsaganak.
  • dyra
    #25
    Igazából nem a "zöld" energiát hibáztatom. Az egy technológia aminek megvannak a felhasználási feltételei és lehetőségei. A felelőtlen politikusok okolom elsősorban, és főleg Európában mert a Kínai helyzetet nem ismerem. De nem tudom folytatni tovább ezt a vitát mert nincs időm egy nagyívű hozzászólást megírni hivatkozásokkal. Szóval ennyire futotta tőlem. Sziasztok!
  • Nagydög
    #24
    Akkor megprobalom lassan, mert ugy tunik nehez attorni a meggyozodeseden. Semmi koze a kinai problemakhoz a megujulo energianak. 5% az energia mixukben a nem nem hydro megujulok aranya. Valoszinuleg meg ebben is van egyeb a nap es szel energian felul. Nem a megujulok miatt vannak bajban, ahogy a Titanic sem azert sulyedt el, mert valaki leejtette a jeget a whiskeyjebol. Nalunk sem attol emelkedik az ar, es Europaban sem.
    Btw.: Belinkeltem lentebb a nemet energiamix alakulasat. Azt, amit elvileg szen alapura allitottak at a zoldseg jegyeben. Persze ezt adatok nelkul szoktak terjeszteni az erintettek.
  • Sequoyah
    #23
    Ugy tunik barmi tortenik, te a megujulokat fogod hibaztatni, ezt mar jo elore eldontotted.
    Igen, igertek tiszta megujulo energiat. Csinaljak? Hat nem viszik tulzasba.
    Ha atalltunk volna 80% megujulo energiara , es akadozna a rendszer, akkor lenne ertelme annak amit mondasz, de nem alltunk at. Olyaan dolgot teszel felelosse, amit nem is csinalunk...
  • dyra
    #22
    Nem háborgok semmin. Teljesen nyugodtan írtam le mi van. Voltak ígéretek "Olcsó, tiszta, korlátlan, megújuló" stb.." . Ebből most ott tartunk, hogy drágul az áram és kimaradások várhatóak nem csak Kínában Európában is, megfejelve gázhiánnyal. A következtetéseket levontam. Lehet tévedek, de inkább szerintem a szokásos dolog történt nyitottak egy új piacot amit megspékeltek egy jó kis marketinggel. A politikusok pedig jó populista módjára beleálltak a trandi dolgokba. A következményeit majd fizetjük. Megmagyarázni úgy is meglehet miért nem teljesült amit ígértek.
    Utoljára szerkesztette: dyra, 2021.09.30. 14:12:18
  • Nagydög
    #21
    70%-a az energiatermelesuknek fosszilis, annak pedig 90%-a szen, de te a nap es a szel energiat hibaztatod. Hmm... Talan akkor nem is kene annyira komolyan vennunk, mikor a "zold energia propagandan" haborogsz.
    Lasd meg a tavaszi texasi energia fiaskot, mikor osszefagyott a tartolt szen, elfagytak a gazcsovek es a hideg idore szinten fel nem keszitett szelturbinakat sikerult hibaztatni. Ez utobbiak a kieses 3%-at adtak.
    Utoljára szerkesztette: Nagydög, 2021.09.30. 12:26:15
  • dyra
    #20
    Igen és közben csillió Giga/MegaWatt nap és szél lett ott is telepítve. Ennyit ért.
    Utoljára szerkesztette: dyra, 2021.09.30. 11:32:30
  • Nagydög
    #19
    Nem csak Kínában vannak gondok hanem nálunk is. A napelemes rendszerek csak az elszámolás miatt érik meg ha egy liberalizált árampiac lenne nem lenne ember aki ilyenbe fektetne.


    Azert azon a liberalizalt arampiacon nem a jelenlegi fosszilis aramarak mennenek. Ugyanis azok is tamogatott arak pillanatnyilag.

    Es Kinaban sem a zold energia miatt vannak gondok. Az energiatermeles tulnyomo reszet ado szeneromuvek allamilag meghatarozott aron adhatjak az energiat, mig a szabadpiaci alapon mukodo szenipartol vasaroljak a szenet. Az utobbi idoben ugy duplajara emelkedett a szen ara.
    Ebbe meg (asszem) 2020 vegen a kormany is belerugott, mikor (valami aktualis bosszu okan) betiltotta a jo minosegu es olcso szen importjat Ausztraliabol.(A part menti provinciak azzal mukodtek inkabb, mint a hazai gyenge minosegu, de draga szennel)
    Oh, es hogy igazan nagyszeru legyen, a vizenergia is bajban volt, mert sokfele eleg nagy szarazsag volt. Es bar mashol meg aradasok voltak a rengeteg esotol, az energiatermelesben az sem segit.
    Utoljára szerkesztette: Nagydög, 2021.09.30. 10:49:15
  • dyra
    #18
    Nem csak Kínában vannak gondok hanem nálunk is. A napelemes rendszerek csak az elszámolás miatt érik meg ha egy liberalizált árampiac lenne nem lenne ember aki ilyenbe fektetne.

    Én se szeretem a hozzád hasonló csőlátású embereket. Akik kérdések nélkül kajolják a propagandát. Neked a zöld energia propagandát sikerült megkajolnod.

    A politikát meg azért hoztam be, mert végső soron ők döntenek arról milyen lesz az energia mixünk. Na most ha kihúzzák az atomot akkor fogalmam nincs mi lesz mert értelmes alternatívát még nem halottunk tőlük. Csak ezt! "Zöld és tiszta és megújuló".
  • Piel
    #17
    Ne haragudj, de nem tudjuk milyen Kína áramellátása. Hatalmas ország hegyes-völgyes, ki tudja mi nehezíti egy rendes áramellátó hálózatot kialakítani. Ha odaviszel egy telefont, le tudják másolni, ha adsz nekik valamit, hogy ilyet kell gyártani, hát legyártják. Egy országos áramhálózati rendszert kialakítani egy ilyen hatalmas országban nem kis feladat. Először nekem is az jutott eszembe, hogy vannak kínai gyártók a napelem piacon. OK. Áram akkor is kell ha nem süt a nap. Mi van ha náluk nincs annyi napsütéses óra mint nálunk? Mi van ha a sok hegy és erdő mellett sok a pára kevesebb a napfény? Ha pedig nem termelünk áramot akkor megállnak a gyárak. Vannak energetikusok, akik ki tudják számolni neked, hogy mikor éri meg felszerelned a napelemes rendszert és mikor nem. Amikor nem éri meg, az nem azt jelenti, hogy lehetetlen, csak annyira sokba kerül, hogy évtizedek mire visszajön az ára....
    Nem szeretem az ilyen csőlátású embereket. Ide is beletolod a magyar politikát? Ha nem tűnt volna fel nem a Paks 2 áramtermelése irritálja az embereket, hanem az a konstrukció ahogyan adósságot csaptak az ország/emberek hátára, ezt még titkosították is, szóval ez is mutyi. Ne hidd, hogy az emberek nem látják a német és a svéd atomerőművek példáját! Jó sok pénzt beleöltek, és leálltak velük mielőtt beüzemelték volna. Tisztának mondják az atomenergiát, és a kiégett fűtőelemeket fel lehet dolgozni egy ideig, majd tárolóba teszik. Felügyelet kell neki! Eközben a tengerentúlon egy új fúziós erőművel kísérleteznek....
    Nem értem! Mit nem értesz?
  • Sequoyah
    #16
    A "tulnyomo tobbseg" kifejezes szerinted mit jelent?
  • Ebolo
    #15
    Hát
    valakiknek más a véleményük.
  • dyra
    #14
    Háát azért valami nem van jól, ha még ilyen brutál CO2 kvóta ár mellett is megfogja érni szénnel áramot csinálni. Azért most az előválasztáson is két jelölten kívül (MZP, Jakab) simán bezárnák Paksot, kettőt (Paks 2) pedig meg se építenék.

    Miközben a youtuberek ontják a tiszta, olcsó megújuló mantrát kb már ciki benzin/dizel autót tesztelni. Bakker mi lesz mikor este mindenki hazaér a melóból és rácuppan tölteni az elektromos kocsiját?

    Miközben a lakosság totál megvan kattanva és pakolja az újabbnál újabb napelemeket a tetőre a másod és harmadrangú földeken meg gombamód épülnek az naperőművek. (mindenhol kihangsúlyozva tiszta, olcsó stb..)

    Közben Aszódi és hasonló figurák 10 éve mondják ez lesz ami most van, persze kb ki lettek oktatva mindenhol, hogy nem jól tudják. Légemlékezetes eset mikor Kálmán Olga interjúztatta meg. Az kb a sírva röhögős kategória volt. https://www.youtube.com/watch?v=pLJX08cH6ek

    Okos gird és hasonlók. Gyerekek köszönő viszonyban nincsenek a lehetőségeink az álmaikkal, se human, se anyagi, se természeti erőforrásunk nincs elég. Kíváncsi vagyok a Karácsony és Dobrev no meg Fekete mikor ismeri el, hogy tévedett vagy a nyugati nagy zöld élharcos politikusok. Sajnos sose! Az akkora politikai arcvesztés lenne.

    Csak kemény tél ne legyen... (hihetetlen, hogy ide jutottunk)
    Utoljára szerkesztette: dyra, 2021.09.29. 20:30:26
  • Sequoyah
    #13
    Ezt a tomeny baromsagot nem tudom miert nekem cimezted...

    Amugy meg nyilvanvaloan gazdasagi oldalrol kell megoldani, nem tudom hol olvastad hogy nem ugy kene... A szakemberek tulnyomo tobbsege egyetert abban, hogy a CO2-ado a legjobb, legkapitalistabb megoldas.
  • Sequoyah
    #12
    Nem kell "teljesen klimasemleges" gazdasag egybol. Mivel egyelore sehol sem tartunk a cel fele, NAGYON SOK mindent lehet tenni amik nem kifejezetten dragak. Siman meg lehet duplazni/triplazni a megujulok aranyat, es meg mindig nagyon sok fosszilis maradna meg ugy is.
    Meg evtizedekre vagyunk attol hogy a "tulzott" megujulo-arany draga es problemas legyen, es sokkal tobbet fogunk tudni errol amikor a kozelebe jutunk.
  • Nagydög
    #11
    Egy fogyatékos is megmondja hogy mi a megoldás.. Hát bakker akkor termeljenek áramot más módon, ennyi egyszerű.


    Ezzel most nem magadat szandekoztad bearazni, gondolom.

    És meg lehetne oldani, ahogy az ember eddig is mindent meg tudott oldani, ha meg akarnák simán meg lehetne oldani.


    Hogyne ma'. Mindent. En peldaul 3 meter magasra akarok ugrani, csak biztos nem akarom elegge.



  • factorian
    #10
    Úristen. Ennyi sötét "embert". Úgy eszitek a klíma propagandát mint a vírus propagandát. xD Ezért már idézőjelbe kell tennem az ember szót. Nyílvánvalóan gazdasági úton kellene megoldani a problémát, támogatni azokat a vállalkozásokat amik szét helyett egyéb módon termelnek áramot, ennyi. Kikapcsolgatják az áramot XD Ezek hülyék. Nyílván ennek van valami politikai célja, lehet ezzel is a kisvállalkozásokat akarják tönkretenni, amiknek ugye nincs akkora tőkéjük hogy átvészeljék a kissebb problémákat. Meg lehet nézni hogy a vírusdiktatúrával hány vállalkozási (főleg a kisebbeket) tettek tönkre. Kell ugye a nagyobb állami kontroll, alapjövedelemmel egyéb dolgokkal.. Vagy ha nem mi egyéb célja lehet ennek? Egy fogyatékos is megmondja hogy mi a megoldás.. Hát bakker akkor termeljenek áramot más módon, ennyi egyszerű. És meg lehetne oldani, ahogy az ember eddig is mindent meg tudott oldani, ha meg akarnák simán meg lehetne oldani.
  • Nagydög
    #9
    Hmm...Innen


  • NEXUS6
    #8
    És a Németek után mi lesz, ha mindenki beáll az USA/Biden mögé és tényleg meg akarják valósítani azokat a célokat, amiket kitűztek maguknak.
    Egyrészt nincs az a pénz, amiből a teljes klímasemleges gazdaságot meg lehetne valósítani, másrészt eddig senki nem mérte fel komolyan annak gazdasági társadalmi hatását, kockázatait.
  • caprine #7
    Van értelme a fenti rendelkezéseknek.

    De, mi lesz itt karácsony előtt? Hu, ebbe elég durva belegondolni már így előre is.
  • kvp
    #6
    A nemet energiaellatasi rendszer harom labon all (mindharommal masnak a laban): A francia atomenergian, a lengyel szeneromuveken es elektromos halozaton es az orosz foldgazon. Ebbol a lengyeleknel most be akarja csukatni az EU a legnagyobb szenbanyat, ami szinte kizarolag csak a nemet piacra termel aramot. Plusz ha nagyon keresztbe tesz nekik az EU, akkor majd nem adnak eszak-del tranzit kapacitast a nemet halozat szamara. Az oroszok mar mar most korlatozzak a gazszallitasokat a nemetek fele (plusz a magyar kormany most kototte le az orosz-nemet kapacitas egy reszet 15 evre) es ha a zoldek es a liberalisok tenyleg bekerulnek a kormanyba, akkor jo esellyel teljesen lezarjak az orosz vezeteket (ami nekunk is fajna), ekkor a nemeteknel jo esellyel nem lesz futes es aram, csak ha sut a nap vagy fuj a szel. (utobbi esetben csak eszak Nemetorszagban, ha nem kapnak lengyel tranzit kapacitast delfele) Szoval eleg nagy esellyel egesz Europa megszivja jovore, de a nemetek leginkabb. Kiveve ha valami mashogy tortenik a politikaban, de erre jelenleg kicsi az esely.
  • Sequoyah
    #5
    A Kinai szennyezes az elegge tragikus, de ott legalabb ertem hogy honnan jon, milyen gazdasagi es szociologiai folyamatok eredmenye. Nem jo, de racionalis.
    De amit a Nemetek muveltek az szintiszta hulyeseg...
  • Csaba161
    #4
    Mivel Németországban betiltották az atomerőműveket, újra üzembe hozták a szénerőműveket, amihez a CO2-kvótát Magyarországtól veszik, így ott is az lesz, mint Kínában, pláne ha mindenki e-autóval akar majd közlekedni...
  • Sequoyah
    #3
    Hozzateszem rettento messze vannak a celoktol, es a szeneromuvekkel onmagukat is szennyezik nem csak a vilagot. Szoval nem feltetlenul a CO2 miatt aggodnak mint a nyugat, hanem amiatt hogy egyszeruen fustkodben elnek... Utobbi eseten pedig sokkal konnyebb egyeterteni a tarsadalomnak, mert a sajat szemukkel is latjak nyilvanvaloan.
  • Sequoyah
    #2
    Hmm, ennyire komolyan veszik a klimacelokat? Ez azert becsulendo.
  • Agyturbinikusz
    #1
    Azért itt látszik, hogy vannak emberek akik előre is gondolkoznak, legalább a saját jól felfogott érdekükben.
    Mert a milliárdos is tudó beteg lesz, ha nem csinálnak valamit.