10
 • Sequoyah
  #10
  Ez a "hanyatlo nyugat" szoveg mar 40 evvel ezelott is rohejes volt, aztan kiderult mekkora hazugsag:D
  A Kinai gazdasag mar most komoly problemakkal kuszkodik a szabadsag hianya miatt, pedig meg a kozeleben sincsennek a nyugati eletszinvonalnak.
 • Sequoyah
  #9
  En szivesebben latnek egy szabad kinat, aki innoval, es urhajot epit meg fuzios reaktort...
  Kepesek ra, ha hagyjak oket...
 • Montar
  #8
  Véleményem szerint ez reakció a kínára nehezedő egyre nagyobb amerikai nyomásra. Látja, milyen rossz irányba tartanak a Nyugat társadalmi folyamatai, tisztában van a liberális eszmerendszer bukásával. Mivel ezek a folyamatok az eddig globálisan egyeduralkodó Egyesült Államok fokozatos térvesztésével járnak, a süllyedő hajó erős hullámverésében Kína is súlyosan sérülhet. Ezért zárkózik egyre inkább Kína, zárkózik, mert védi magát. Oroszországra ugyanez igaz. Bukóban vagyunk mi is, kérdés, ezt ma kis hazánkban mely politikai erő látja, és arra milyen stratégiája van.
 • Gabbbbbbbbbbbb
  #7
  Igazából nem nagyon tudom mennyire valós az, amit leírtál. (pedig gyanítom sokkal jobban ismerem a kínai kultúrát nálad) Viszont a jelenlegi körülmények drámaian eltérőek a kulturális forradalom utáni időkhöz képest. Xi Jinping-nek olyan eszközei vannak a hatalom megtartására és az emberek agymosására, hatékony ellenőrzésére, amelyek nem voltak meg az elődeinek. A viszonylagos jólétben élő polgárok sem valószínű, hogy tömegesen lázonganának.
  Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2021.09.17. 10:29:07
 • Kryon
  #6
  Azzal mondjuk nagy szívességet tenne a nyugatnak, ha ismét tönkre vágná Kínát. :)
 • kvp
  #5
  Kinaban Mao halalaval hatterbe kerult a klasszikus maoista iranyzat (a 2. feleseget le is csuktak). Letrehoztak egy folyamatos szemelycsereken alapulo kommunista eletpalya modellt, ami garantalta, hogy a kormanyzati alkalmazottak kozzul mindig a legalkalmasabb lepjen elore es a legfobb vezeto hatalmat is csak max. 10 evig birtokolhassa. Ez elvileg egy stabil rendszer lett volna es tobbek kozott ez es az allamkapitalista megkozelites hozta azt a gazdasagi felviragzast amit lattunk.

  A jelenlegi vezeto apja huseges maoista volt, akit a gazadasagi nyitas soran felreallitottak. A fia ettol meg hisz a tradicionalis maoista eszmekben es kulturalis forradalom sikereben. (pedig lathatoan nem volt sikeres) Amikor a hatalom kozelebe kerult valamilyen modon sikerult megragadnia azt es elso mozdulataval eltavolitotta az osszes lehetseges utodjat a hatalombol, ezzel visszaalva a klasszikus maoista szemelyi kultuszra alapulo rendszerre. Most szepen lassan a kulturalis es tarsadalmi folyamatokat is megprobalja visszallitani a korabbi iranyba. Ne felejtsuk el, hogy a mao utan bevezetett reformok vezettek el a tienamen teri esemenyekhez, tehat csak ez alapjan jogosan mondhatja, hogy a klasszikus maoista kulturalis forradalom lett volna az egyetlen igazi udvozito ut.

  Ismerve, hogy az elso kulturalis forradalom teljes gazdasagi csodot hozott Kina szamara felmerul az emberben a kerdes, hogy kik segithettek hatalomra, tudva azt, hogy klasszikus reformellenes masodgeneracios maoistarol van szo?
 • end3
  #4
  Vagy a tömegek formálják saját (buta!) képükre a hatalmat, - (Amerika, más nyugati, - civilizáltnak nevezett, és amerikai befolyása alatt tartott államok, - ilyen szempontból már elrettentő példák!) - vagy a hatalom formálja saját képére a tömegeket. - A döntéshez a harc folytatódik.
 • Gabbbbbbbbbbbb
  #3
  Jiang Zemin? XD
 • Agyturbinikusz
  #2
  Az internet jobban ellenőrizné Kínát.
 • zola2000
  #1
  XiTingPing jól tönkretette az XiangCöMing (vagy hogy írják) idején létrejött viszonylagos szabadabb légkört...
  Utoljára szerkesztette: zola2000, 2021.09.16. 03:37:35