5
  • ShuckFishTit
    #5
    Őőő, szerintem nem vagy tisztában a szó jelentésével, vagy netán pont hogy te vagy a troll? :)
  • Ender Wiggin #4
    az apple maga is egy troll cég...
  • asgh
    #3
    Alapvetően könnyen véget lehetne vetni az egész mizériának: szabadalomért csak az kaphasson licence díjat, aki megalkotta vagy aki bizonyítottan használja is.
    Ha az alkotó eladta a szellemi termékét, és a jogtulajdonos nem használta fel x ideig, akkor automatikusan visszaszáll a jog az eladóra.
    Ez egyébként sok szerzői jogi szerződésnek is alapja. Ha pl. eladják egy regény megfilmesítési jogát, akkor azt követően átlag 5 éven belül el kell kezdeni a film gyártását, vagy a jog visszaszáll az alkotóra.
    Ez sem tüntetné el teljesen a trollkodást, mivel lehet alibizni a felhasználást, de nagyságrendekkel megnehezítené a trollok dolgát.
  • Sequoyah
    #2
    Helyes.

    Altalanos teveszme, hogy a szabadalmi jogok azok kvazi tulajdonjogok, es mindig a szabadalom tulajdonosat kell vedeni. Nem. Bar manapsag gyakran igy hasznaljak, es neha a birosagok is ezt tamogatjak, de ez egy nagy hiba, mert sosem ez volt a szabadalmi jogrendszer celja.
    A szabadalmak (ideertve nem csak a talalmanyokat, hanem pl a zene licenszezket is) celja hogy a szellemi termeke a legnagyobb tarsadalmi hasznot erjek el. Az esetek tobbsegeben a legnagyobb tarsadalmi hasznot az jelenti, hogyha a talalmanyok letrehozoi profitalnak belole, es ezert motivalva vannak hogy megtobb talalmany hozzanak letre. De sok esetben az ellenkezoje az igaz, az hozza a legnagyobb hasznot, ha mas is hozzafer a szabadalomhoz. Peldaul regi szabadalmak, trollok amik semmit nem kezdenek a szabadalommal csak penzt gyujtenek, egyes kozhasznu talalmanyok pl gyogyszerek, vagy olyan szabadalmak amiket mas cegek tovabb fejleszthetnenek, ha lenne hozzaferesuk.

    A baj az, hogy van egy szurkezona, ahol nehez eldonteni. Peldaul ha egy cegnek van egy szabadalma ami hasznos, de a ceg nem tud mit kezdeni vele. Ekkor eladhatja egy masik cegnek aki peldaul ki tudja licenszelni ez penzt gyujteni erte, de nyilvan csak akkor teszi ezt, ha megengedett hogy penzt gyujtson erte. Egy ilyen ceg nehezen megkulonboztetheto egy szabadalmi trolltol...
    A fenti esetben azert tudtaj iteletet hozni, mert nyilvanvalova tettek hogy trollok...
  • Caro
    #1
    A lényeg nem világos a cikkből, de az eredetiben benne van.
    Az USA-ban a '90-es évek közepéig úgy ítélték oda a szabadalmakat, hogy a publikálástól számítva 17 évig érvényes.
    Azóta a benyújtástól számítva érvényes 20 évig.
    Viszont a korábban benyújtott szabadalmakra továbbra is a régi szabályozás vonatkozik... elvileg.

    Na itt jön a csavar, hogy ez a kedves patent troll képes volt a '80-as és '90-es években benyújtott szabadalmainak publikálását 2010-ig késleltetni. Mivel a szabadalom nincs publikálva, nem is lehetsz tudatában, hogy meg fogod sérteni. Ő viszont a neki megfelelő időpontban nem késlelteti tovább az eljárást, és aztán követel tőled dollármilliókat, milliárdokat. Ennek a lehetőségnek vet véget ez a döntés, ha precedens lesz, és nagyon helyesen.