5
 • Palinko
  #5
  Valszeg én levagyok maradva de maga a chip gyártás inkább Taiwan, Malaysia stb szokott lenni Kínában meg a PCB-re teszik rá, de ugye ha nincs mit rátenni akkor van baj. Bár biztos már a chipgyártásban is előrébb léptek meg tudom van saját procijuk is csak ugye még nem a mi igényeinkhez mérhető. Én úgy hallottam pont hogy a legkisebb nm-en akadozik a gyártás mert a procik, videókártyák, mobilok és még a konzolok is azt foglalták le, de gyár meg nincs hozzá elég mert több év egyet felhúzni és felfuttatni. Szóval ha arra gondolok hogy 10 ezer dollárért eladhatnak majd egy szerver procit valakinek 10 szeres árréssel vagy 500$ ért adhatják el a consumernek 2 szeres árréssel akkor inkább a szerver procikat fogják gyártani a szűk keresztmetszeten és ha már a cikk szerint ott is baj lesz és hiány lesz, akkor nekünk meg főleg.

  Igen amit írsz az ARM SoC meg Rasberry féle megoldások tényleg eljöhetnek, meg lehet legtöbb felhasználó igényeire már most bőven jók, de a high end, hard core dolgok még ritkábbak lesznek akkor és ezzel még drágábbak.
 • Gabbbbbbbbbbbb
  #4
  Próféta vagy.;) Nem mintha csiphiány nélkül nem Arm felé mozdulna el a gyártás.

 • kvp
  #3
  A consumer piacot joreszt el tudjak latni a kinaiak. Ha az x86-os terulet chiphiannyal fog kuzdeni, akkor szerintem az integraltabb ARM-os megoldasok fele fog elmozdulni a gyartas.

  Egyebkent a chiphiany egyik oka az, hogy a kinaiak (PRC) elkezdtek nem szallitani a vilag tobbi reszen levo gyartoknak. Igy a regebbi technologiakkal gyartott, korabban olcson beszerezheto seged chip-ekbol lett hiany. (az autoipar is foleg ezeket vette) Reszben azert nem szallitanak, mert a gyarakat atallitottak a korabban nyugatrol beszerzett chipek helyettesitoinek gyartasara, masreszt pedig azert mert a belso piacuk is fel tudja szivni a kapacitast, amit elkezdtek elonyben reszesiteni barmilyen kulfoldi megrendelessel szemben. Mindez pont olyankor jott, amikor az otthoni munkavegzes miatt a felhos megoldasok irant nagymertekben megnott a kereslet.

  A megoldas haromfele is lehet. Egyreszt ha Kina kepes lesz kielegiteni a sajat gyartoit teljesen belso forrasbol, akkor nem szorulnak ra tobbet a kulfoldi gyartokra. Masreszt a kulfoldi gyartoknak kepesse kell vallniuk, hogy kinai alkatreszek nelkul is gyartsanak, de a kinaiakkal versenykepes aron, mivel egyebkent kiszorulnak a piacrol. Harmadreszt a hianyt megszuntethetik azon integralt megoldasok is, ahol SoC elven egyetlen chipben van minden amire a rendszernek szuksege van. Ebbene jelenleg az Apple jar elen, akik mindent szeretnenek sajat gyartasu alkatreszekkel kivaltani, mindezt integralt modon.

  A vegeredmeny a raspberry-khez hasonlo desktop es szerver megoldasok elterjedese lehet. Ez hosszutavon teljesitmenyben es fogyasztasban is jobb adatokat hozhat. Ilyen szempontbol nezve a modularitas csokkenese vagy teljes megszunese egyszerubb, konnyebben gyarthato rendszereket eredmenyez. Ahogy a ford fogalmazott anno: Barmilyen szinu T modellt lehet kapni, amennyiben a vevo feketet szeretne.
 • PLaci #2
 • Palinko
  #1
  Ha ott is hiány lesz akkor consumerben meg hatványozottan :(