25
 • MerlinW
  #25
  A világ csak akkor hülye, ha hülyén élsz benne ;)
 • Pityu83
  #24
  Ez mind kamu,én úgy tudom a hunzáknál másképpen számolják az éveket.40 éves pubertás jót röhögtem :D
 • wraithLord
  #23
  Tekintve, hogy a hunzák Pakisztánban élnek (ismertebb nevük a burusó), én csak arra mernék fogadni, hogy se áram, se internet... se európai szintű higiénia, se európai szintű egészségügy... Ha már India körül keresgélünk ilyen témában, akkor talán az Andamán- és Nikobár-szigetek őslakosai jobb tipp lenne, de azért hogy 40 évesen érnek, és 200 évig élnek, az legfeljebb a Magyar népmesékben megy el.
 • caprine #22
  Azt hiszem hunzának hívják azt a népcsoportot akiknek nagyon lassú a genetikailag a fejlődésük, effektíve 40 évesen élik át a pubertás korukat, és 200 éveket simán megélnek, persze teljesen elszigetelt területen vannak, se áram se internet, se covid.
 • Jawarider
  #21
  Ennyi ideig élni ebben a hülye világban ???
 • Agyturbinikusz
  #20
  De az a tíz nap egy örökké valóságnak fog tűnni.....
 • MerlinW
  #19
  Ha nem alszol, max 10 napon belül meghalsz.
 • Agyturbinikusz
  #18
  Nem kell aludni, sokkal hosszabbnak fog tűnni az életed.
 • Tetsuo
  #17
  Egy csomó minden befolyásolja az öregedést és sok folyamat határozza meg, ez csak az egyik azok közül.
  A "150 év az emberi életkor plafonja - Ennél idősebb korban ugyanis már nem tudjuk kiheverni a különböző stresszhatásokat." mondat pedig marhaság, hiszen idővel akár ki lehet ezt küszöbölni, és ugyanennyit nyomnak a latba más dolgok, ha nem többet pl. az alváspóz.
 • Nagydög
  #16
  "De az osztodasok szama veges, a DNS "vegei rovidulnek", szoval ha semmilyen betegseg es serules nem roviditi az eletunket, kb 150 ev alatt akkor is elhasznalodik a DNSunk, es nem tud a testunk tobbe megujulni."

  Szerencsere(szarkasztikus es valodi ertelemben is) a rakos sejteknek is van modszeruk, hogy a telomer rovidulest kijatszak, igy mi is meg tudjuk tenni.

  A tema irant komolyabban erdeklodoknek Aubrey de Grey eloadasait ajanlanam. Csak kedv csinalonak: Velemenye szerint az elso 1000 eves ember mar valoszinuleg megszuletett.
 • wraithLord
  #15
  A telomer rövidülés nem csak egy "elmélet" (vagyis az "csak" egy tudományos elmélet). Ha máshonnan nem, onnan hallhattál róla, hogy pl. a klónozott állatoknál a klónozás technológiájától és az állatfajtól függően a klónnak lehetnek hosszabbak vagy rövidebbek a telomerjei, függetlenül attól, hogy a klónozásra felhasznált sejtmag/DNS milyen korú sejtből lett kiszedve (és ha jól tudom, még mindig nem tudják az okát).

  Igazából nincs szoros összefüggés (egyenes arányosság) a telomer és a várható életkor között, mert az öregedés egy elég összetett rendszer eredményeként jön létre rengeteg visszacsatolásos folyamathálózat révén. Amellett, hogy öregedik a szervezet, van ennek az öregedésnek egy olyan belső funkciója is, hogy a szervezet a sejteket eliminálja, mielőtt túl sok káros hatás érné őket a környezetből, és problémát okoznának a szervezetben.
  Maga az "univerzális", tehát szervezet egészére vonatkozó kiindulási telomerhossz embrionális korban állítódik be. Pl. a nem specializálódott, totipotens és pluripotens sejtek képesek a telomerhosszt állítgatni. (A "képesek" csak annyit jelent, hogy "unlockolva" van az a DNS szakasz, ami a telomerhosszabbításban részt vevő enzimeket kódolja. Elméletileg minden sejt képes rá, csak általában/normális esetben a legtöbb sejttípus nem fér hozzá ezekhez a DNS szakaszokhoz, mert össze vannak tekerve, ki vannak iktatva. A nem normális eset az pl. a rákos sejt, ahova eljuthat egy időben nem kiktatott, a kora miatt sok káros hatást összeszedett sejt.)
  Egyébként a telomerek felelősek a sejt regenerációs képességeiért, a kromoszómák stabilitásáért. Ezért persze összefüggésbe hozható a sejtöregedéssel is, krónikus betegségek és rák megjelenésével is. A telomer olyan sejtekben, amelyek nem képesek a telomert hosszabbítani, gyakorlatilag sejtosztódáskor feláldozzák magukat a kromoszómákért, és egyre rövidebbek lesznek, amíg végül nem tudják ellátni a feladatukat. (De általában idáig nem jut el a dolog, hanem bizonyos telomerhossz olyan jelet produkál, ami a programozott sejthalált indít el.)

  Az öregedés szerintem (ha valami univerzális problémát kell említeni, akkor) az oxidatív stresszel direktebben függ össze, tehát a légzési láncban képződő reaktív oxigéngyökök minden szinten szétcseszik a sejtet, többek között a DNS-t is (és a telomert is).
 • Gabbbbbbbbbbbb
  #14
  Ha jol tudom a dns elhasznalodas/ veg rovidules az csak egy elmelet, nem kellene tenykent kezelni..
 • Sequoyah
  #13
  De, abban nagyon sok beavatkozas van. Konkretan ez azt feltetelezi, hogy az OSSZES betegseget es serulest tokeletesen meggyogyitunk.

  Ez arrol szol, hogy a testunk sejtjei, folyamatosan cserelodnek es megujulnak. Az elhalo sejtek helyere osztodassal ujak kerulnek. De az osztodasok szama veges, a DNS "vegei rovidulnek", szoval ha semmilyen betegseg es serules nem roviditi az eletunket, kb 150 ev alatt akkor is elhasznalodik a DNSunk, es nem tud a testunk tobbe megujulni.
 • wraithLord
  #12
  Kár. :D Ezt most úgy mondod, mintha olyan nagyon fontos lenne, hogy igaz-e vagy nem. :D
  Másrészt a szakirodalmat máig nem változtatta meg az orosz kutatók elmélete, szóval nincs visszavonva azóta se semmi, csak meg van említve, hogy egyesek csalást gyanítanak... És az is, hogy a csalás elméletére azóta jött pár cáfolat.

  Ha csalás, ha nem, van még rajta kívül egy csomó hasonló kort megélt ember. Maradjunk akkor a 117 körül, olyanból sok van, csak nem hazudik mindenki... :D
 • globint
  #11
  Én úgy olvastam, 70, legfeljebb 80 év, a matuzsálemek pedg nem léteztek.
 • end3
  #10
  Csak unatkozó milliárdosoknak, akik képesek egész életen át megfelelő mennyiségű és minőségű egészségügyi szakértelem segítségét igénybe véve élni. - Túl sok elkerülendő vagy gyógyítást igénylő problémás eset van egy ember életében, és főként 60-on túl.., - amely normál életvitel mellett, - sokkal előbb elkerülhetetlenné teszi a halált.

  Arról nem beszélve, hogy a munkahely és maga az átlag emberi munkavégzés is legtöbb esetben folyamatosan amortizálja az emberi szervezetet. (Tehát a hosszú élet érdekében még dolgozni is csak "módjával" szabad.)
  Utoljára szerkesztette: end3, 2021.06.04. 17:31:40
 • Csaba161
  #9
  Kár, hogy erről a francia nőről kiderült, hogy csaló volt, és az anyja halála után átvette az anyja személyiségét, hogy ne kelljen örökösödési adót fizetnie, így kb. valójában 100 év körüli volt a halálakor:

  https://index.hu/kulfold/2019/01/03/jeanne_calment_vilag_legidosebb_embere_guinness_atveres_csalas_nikolai_sak_waleri_nowoselow/
 • Zsombor99
  #8
  És persze többek között mi kell ehhez? Szinte napi rendszerességgel toljuk magunkba a mesterséges vitaminokat és/vagy étrend kiegészítőket, melyek régen még nem álltak az emberek rendelkezésére.
  Sőt, ma már elég sok mesterséges anyag van ételeinkben, úgyhogy megnézném azt, hogy ha régen lettek volna gyógyszerek és egyéb tabletták is, mai szintű gyógyítással kiegészítve, akkor régen és most hol tartana a felső életkor...
  Utoljára szerkesztette: Zsombor99, 2021.06.04. 12:12:56
 • t_robert
  #7
  A 150 év is igen jelentős beavatkozással jön létre. Azért nem véletlen, hogy a mai várható élettartam 75-90 év országonként míg 500 éve volt úgy átlagosan 45-50 év. Nem csak az életkörülményeink javulása, hanem az orvostudomány drasztikus fejlődése is hozzá járult. Az, hogy 10 gyerekből mondjuk nagyjából 9,8 megéri a felnött kort legalább is a fejlettebb országokban egészen más helyzet, mikor 10 gyerekből 2-3 élte meg a felnőtt kort. A többségének esélye se volt rá a betegségek vagy fertőzések miatt. Ma ha megbetegszik egy gyerek az igen nagy százalékban meg tudják gyógyítani. A felnőtt korban nagyjából ugyan ez van a sikeres betegség kezelés esetében.
  Vagyis a mai életkor igen jelentős beleavatkozással valósul meg a természethez képest. A 130-150 évhez még intenzívebb beleavatkozás kell a természethez képest.
 • Zsoltee_a_bator
  #6
  A ferfi life expectancy 8 evvel tobb az orszagban ahol elek magyarorszaghoz kepest.. Tovabb is maradnak jo allapotban, szoval nem a majdnem-haldoklasi fazis nyult csak meg.

  A noi difi kisebb, de az o esetukben is.
  Utoljára szerkesztette: Zsoltee_a_bator, 2021.06.04. 11:35:48
 • t_robert
  #5
  na igen a dolog leginkább akkor müködne, ha egy 100 éves ember nagyjából egy mai 50-es szintjén lenne. Arra senki nem vágyik, hogy mondjuk az utolsó 60 évet egy cserepes virág életszintjén élje le.
  Utoljára szerkesztette: t_robert, 2021.06.04. 11:17:46
 • wraithLord
  #4
  Az eddigi legidősebb ember, egy francia nő, 122.5 évet élt (1875-1997), szóval nem élte meg még senki. Vagy legalábbis nincs igazolhatóan dokumentálva.

  Én kihagynám, tekintve, hogy a legtöbb 100 év körüli ember már nem nagyon van a topon, és akkor még 50 év...? :D
  De úgy jó lenne, ha mondjuk 100 éves koromban a mai 60 éveseknek megfelelő állapotban lennék.
  Valószínűleg a hosszú élet túlnyomó része genetika által meghatározott, tekintve, hogy a hosszú életet élt embereknél nem nagyon lehet megfigyelni egységes tendenciát egészséges életmódra, plusz ezek nagyon nagy része a 19. század második fele, vége környékén született, szóval még azt sem lehet mondani, hogy olyan nagyon fejlett lett volna a higiénia, az egészségügy és az orvostudomány. Viszont majd a 20. század végefelé született emberek esetén kiderül, hogy mennyiben járul hozzá a fejlettség az életkorhoz hosszú életre alkalmas genetikájú embereknél.
  Mondjuk nem végeztem/olvastam tudományos igényű kutatást ez ügyben, tehát azért biztos nem volt egyikük sem alkoholista, meg nem pacalt evett reggelire... Bár ki tudja.
 • csigafi #3
  Na és megélte már valaki? Most itt nem matuzsálemre meg egyéb biblia személyiségre gondolok. Meg nem is a mesterséges életben tartásra pl akik le vannak fagyasztva.
 • duke
  #2
  "150 év az emberi életkor plafonja "

  Ugy pontos, hogy 150 ev az elmeleti maximum szerintuk, ha nincs semmilyen beavatkozas.
 • zola2000
  #1
  #mindmeghalunk