3
 • Caro
  #3
  Ebben a core-os bármikor visszakapcsolható dologban biztos vagy?
  Mert az rendben, hogy az a RAM még megőrizte a tartalmát, de mi a helyzet a CPU belső regisztereivel? Azok akkor is SRAM-ban voltak szerintem, és az nem őrizte meg a tartalmát.
  És ma is ugyanez lenne a probléma. Arról nem is beszélve, hogy milyen tranziens jelenségek vannak egy ki-bekapcsoláskor. Amíg fut fel a feszültség, van egy tartomány ahol nem tudják garantálni, hogy a processzor mit csinálna, ezért inkább reset-ben tartják. Azzal pedig ismét csak oda a belső állapot.
 • Gabbbbbbbbbbbb
  #2
  Nem tudom, hogy igaz-e amit erről írsz, de vitatható a jelentősége. Szerintem a lényeg az, hogy az Optane random 4k olvasásban 3-4x gyorsabb, mint egy modern konzumer ssd. Ha valakinek 3000$-os PCE express-es SSD-je van, akkor Optane-nel nem nyer semmit. (nyilván ilyen ember nem sok van és elég olcsó az Optane)
 • kvp
  #1
  Az optane memory neven futo fejlesztes gyakorlatilag egy valtozo ellenallas alapu non volatile ram-ot hasznal cache-nek a sima flash es a rendszer kozott. Hatalmas elonye a sima ram alapu cache-ekkel szemben, hogy nem csak olvasashoz, de irasnal is hasznalhato. Gyakorlatilag ez is egyfajta memrisztor, csak nem az amit masok szabadalmaztattak, hanem valami mas. (errol egyelore a szabadalmi jogaszok vitatkoznak) Amennyire en latom valoszinuleg egyfajta kompozit uveg lehet, mint amilyen pl. az ujrairhato cd-kben volt hasznalatban. Kerdes, hogy mennyire stabil a kornyezeti hatasokkal szemben es mennyi az irasi elettartalma.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Resistive_random-access_memory
  https://en.wikipedia.org/wiki/3D_XPoint

  Egyebkent ha ez tenyleg bevalik, akkor lehetne sima rendszer RAM-nak is hasznalni, sot igazabol ehhez kulso SSD sem kell, egyszer felall a rendszer es onnantol minden program es felhasznaloi adat is a belso ramdiszken lehet. Hasonlo megoldast hasznaltak a regi ferrit magos memoriaju rendszerek. (azok a gepek barmikor kikapcsolhatoak voltak es ha kaptak ujra aramot onnan folytattak ahol lealltak) Igazabol az egyetlen problema az lehet, hogy mennyi irast birnak ki a bitek mielott elkopnak. (a regi ferritek nagyon sokat, a memrisztoroknak erosen technologia fuggo)