6
  • kvp
    #6
    "Az 5G-s mobilhálózat is ezt a technológiát használja az energiacsökkentés/hatékonyság végett."

    Mivel eredetileg egy sved katonai radarbol fejlesztettek tovabb a kinaiak. A legtobb modern katonai jarmuvon ilyen megoldas van mar. A gond az, hogy ezeket nem igazan lehet civil kornyezetben hasznalni. Persze jo megoldas lenne kisebb teljesitmenyu, mondjuk 5G energiaszintu radar panelok hasznalata a helikopterek orraban. (elvileg eleg lenne ha 180 fokban elore es 120 fokban maga ala latna es eleg a par szaz meteres hatotav)

    A lidar altalaban akkor kerul szoba, ha egy sokkal olcsobb rendszert keresnek, ami raadasul kevesbe zavarja a kornyezetet. Persze ha mar mindenki lidar-t hasznal, akkor eleg konnyen megvakithatjak egymast a jarmuvek, amire jelenleg meg nem letezik igazan jo megoldas. (nincs annyi automata auto, hogy ez gond legyen)
  • Tetsuo
    #5
    Az 5G-s mobilhálózat is ezt a technológiát használja az energiacsökkentés/hatékonyság végett.
  • 1519
    #4
    A phased array radar lényege, hogy irányítani tudják a nyalábokat, így nem kell fizikailag pásztáznia (jobbra-balra-fel-le bólogatnia) a radarnak, hanem mozdulatlan marad, de mégis iránított nyalábokkal pásztáz. A hullám szuperpozíció elvét használja.
  • repvez
    #3
    De ugy értem, hogy még katonai alkalmazásra sem fejlesztettek ilyet, pedig több alkalommal emiatt vesztettek el gépet vagy személyzetet.
    Az meg egy másig dolog, hogy ezek a radarok amiket emlitettél, ahhoz, hoyg megoldják ezt a feladatot elég nagy teljesitményen dolgoznak és sugároznak, ami nem lenne , jó a földi személyzet közelében is használni. nem véletlen a legtöbb esetben csak a levegőben kapcsolják be a radart .

    Csak ha a normál látási viszonyokra fejlesztenek akkor pont ,hogy nem lesz sok értelme, ahogy mondani szokták jó idöbe mindenki jol tud vezetni is, de amikor kell sötétbe , ködbe , esőbe, hoba jeges uton, akkor a legtöbb segédaszisztens is felmondja a szolgálatot a kocsiban is, amikor a legnagyobb szukség lenne rájuk, hogy segitsék az emberi vezetőt az érzékelés korlátaiban.

    ugyan ez lenne a levegöben is, a pilota jo látásnál eddig sem volt gondja, hogy eltaláljon a reptéren és bárhol leszáljon, de rossz idöben, meg ezek se tudnak neki segiteni, csak anynit érnek el vele, hogy mégjobban elkényelmesedik és elhitetik vele, hogy majd az aszisztens leteszi helyette és egy olyan helyzet is balesethez vezet amit amugy egy "analog" modon vezetve simán megoldana a régi elvek alapján.
  • kvp
    #2
    Az elso szabadalmi talalat a google-on 2004-es, szoval nem egy ismeretlen dologrol van szo. Viszont az emlitett okok miatt inkabb csak terkepezeshez hasznaltak eddig. A cikkben leirt tevekenysegek is inkabb foldi mozgasok es jo latasviszonyok kozti fel es leszallasrol szolnak. Ezek ugyanis joreszt megoldott problemak.

    A katonai rendszerek phased array radar-t hasznalnak, az frekvencia fuggvenyeben meg a sivatag homokjan is atlat, le a sziklaig (ezt meg az ursiklokrol teszteltek reges regen). Tehat a katonai helikopterek eseten eddig se igazan volt gond atlatni a kodon es a homokviharon, viszont ezek a technologiak tul dragak lennenek civil jarmuvek szamara raadasul az erosebb aktiv phased array katonai radarok zavarnak a regebbi civil jarmuvek es a repterek radar rendszereit. Most megprobalnak valami kisebb, olcsobb rendszert osszehozni ami normal latasi viszonyok kozott kepes a robotpilotakat okosabba tenni.
  • repvez
    #1
    Érdekes, hoyg ezzel még csak most kezdenek kisérletezni és nem probáltak meg már elöbb valami hasonloval.
    Mondjuk még mindig eléggé korlátozott a használata a veszélyes helyzetekben mert a lézer, pont akkor nem tud jol mukodni amikor a legnagyobb szukség lenne rá.
    Ködben és porban.
    Ugye a jhelikopternek a legveszélyesebb helyzet amikor a sivatagban brown-out helyzetben kell leszállnia. ilyenkor hiéba van rajta LIDAR, az sem fog segiteni, mert a felverődő homokszemeken ugyan ugy visszaverődik és nem lát át a felszinre. ugyan igy a ködben sem tud érdemben segiteni.

    Pedig nagy segitség lenne egy képalkotós radar a leszállások alaklmával ami nem zavarja be a köd a por vagy a sötét.
    Már ugy is szinte minden gépbe van monitor azon meg tudnák jeleniteni a képet igy akkor is tisztába lenne a pilota a helyzetével amikor nem látja rendesen a valóságban.