6
 • Montar
  #6
  Valóban, az oroszok lassúbb tempóban fejlesztenek, és nem mennek úgy rá a látványosságokra, mint Elon Musk a fellőtt marketing Teslaval, de fejlesztenek, még ha a nyugati fősodorbeli média ezt lekicsinyli, vagy egyszerűen nem akarja tudomásul venni. Hozzászólásod tartalmában és stílusában ezen sikeres véleményformálás jól látható.
  Az is magáért beszél, hogy magára az Angarára 3 sort szánsz, miközben az ISS orosz moduljairól hosszasan értekezel. Ki nem [email protected] le?
  Tehát újratöltve... Angara.
  Sok felesleges karakter bepötyögésétől megmentenél, ha jobban utánaolvasnál és előítéletektől mentesen értelmeznéd azt a fejlesztői szándékot, amellyel kifejlesztették azt a (még egyszer, gyengébbek kedvéért ) MODULÁRISAN FELÉPÜLŐ RAKÉTACSALÁDOT az oroszok, amellyel gazdaságosan, egyetlen típussal lehet feljuttatni LEO, GEO, ISS pályákra 2 és 40(!) tonna közötti terhet. Mindennek alapját az univerzális rakéta modul (URM) adja, ezekből egytől 7-ig összefogva, gyakorlatilag bármit bárhová gazdaságosan képes felemelni.
  És ez akkor szerinted nem fejlődés, ugye? Mutatnál másik ilyen komplexumot?
  Már csak hab a tortán, hogy a bajkonuri kozmodrom bizonytalansága miatt gyökeresen új űrkikötőt kellett a távolkeleten (Vosztocsnij) építeni, az egyik legmodernebb jelenleg, ami létezik.
  Igen, tudom, hogy látványosabb a távolodó Tesla visszapillantójában feltűnő Föld látványa, de szerintem meg akkor téved marha nagyot a Nyugat, ha lekicsinylően áll a másik oldal fejlesztéseihez.
  Kínáról. Te is tudod, hogy orosz fejlesztéseket vásároltak meg, amihez alig nyúltak, a külső, formai különbözőség mögött a kiforrott és megbízható orosz technológia van. Biztosra mentek.
  Én nem tartanám ennyire nagyra a kínai eredményeket, itt is az idő fogja eldönteni és a kínai gazdaság állapota.
  Ez utóbbi távolról szép, de ott is komoly gazdasági bajok vannak, tehát nem biztos, hogy akár évek múlva is lesz ennyi pénz erre a területre.

 • kvp
  #5
  Az angara az egy kvazi ketto es fel lepcsos rakteta, mivel 1 core es 4 booster elso fokozatbol es egy masodik fokozatbol all. Ezzel szemben a kinai raketa 1 core-bol es 4 booster-bol all, menet kozben inditott masodik fokozat nelkul. Gyakorlatilag a core az egy single stage to orbit raketa. Ez azt jelenti, hogy urallomas modul helyett fel tudnak tolni vele egy emberes repulesre alkalmas earth departure stage-et is.

  Az oroszok reszerol nem nagyon latni, hogy fejlodnek. Ha 6 evente tesztelnek egyet az nem igazan jo jel. De az urallomasok eseten is gyakorlatilag eddig 3 modul tipust hasznaltak. Az almazokat (OPS), a saljutokat (DOS) es ezek kiegeszitesere a TKS (FGB) modulokat, ami a holdprogramjuk maradeka. Mar a saljut 7 is egy TKS-DOS csoport volt, de az ISS orosz resze is egy TKS-DOS mag kore epult. Most az uj tervezett allomas (OPS-EK) varhatoan egy TKS-OPS osszeallitas lesz, amivel a hatso dokkolo port hianyaban elkerulhetik azt, hogy a reboost a letfenttarto modult terhelve tortenjen. (az ISS-t most mindig szerencsetlen Zwezda hatso reszen at toljak meg, persze hogy megrepedt) Es persze egy ketfos OPS modul sokkal olcsobb es egyszerubb is. Ha ezt kiegeszitik egy tudomanyos TKS modullal, akkor pont elfer 3 ember. Igy maradhat a frissitett sojuz a kovetkezo 20 evben is.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Almaz
  https://en.wikipedia.org/wiki/Orbital_Piloted_Assembly_and_Experiment_Complex

  Ehhez kepest a kinaiak epitettek egy felnagyitott kvazi egylepcsos sojuz raketat, kihagytak a booster deorbit kepesseget, hogy nagyobb legyen a teherkapacitasa es fellonek vele ha jol nezem legalabb 3 saljut masolat modult. Mindezek melle epitettek picit nagyobb sojuz es progress masolat urhajokat az allomas kiszolgalasara, mindezt a szovjet-amerikai fejlesztesu apas dokkolo rendszerrel, amit az iss is hasznal az amerikai oldalon.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Tiangong_space_station

  Gyakorlatilag amig az oroszok megint egy uj raketaval kiserleteznek de nem voltak kepesek lecserelni a regi elavult dokkolo hardvert sem a sojuzokon, addig a kinaiak lemasoltak es felnagyitottak a 60 eves raketajuk es az mar mukodik is.
 • cateran
  #4
  Vagy annak, hogy az elso meg 2014-ben volt?

  https://www.youtube.com/watch?v=fB0sBLL_d2E
 • Montar
  #3
  https://www.youtube.com/watch?v=9SWWQN75mX8
 • Montar
  #2
  Az oroszok is dolgoznak az új, modulszerűen építkező Angara családon, a legnagyobb teherbírású Angara A5 decemberben indult második kísérleti útjára Pleszeckből. Az, hogy ennek nincs híre a hazai és nyugati sajtóban, sajnos az ismét kiújult hidegháborús légkör eredménye. Köszönjük meg szépen bidének és az egybesültálmoknak.
 • kvp
  #1
  Ez a hordozoraketa egy jo nagyra meghizott sojuz. Olyan szep Korolev keresztet dobtak a booster-ek a levalaskor (fent van videon), hogy azt jo volt nezni. Az oroszok mar evtizedek ota nem tudnak egy rendes uj raketat osszehozni, a kinaiak meg lamasoltak a 60-as evekbeli orosz megoldast csak modern anyagokbol meg nagyobban es teljesen jol mukodik.