3
  • Lapajka
    #3
    Minden érzékünk technológiailag helyettesíthető lesz idővel... kivétel nélkül...
  • csulok0000 #2
    Több szenzor egybe építése? Az emberi orr sem olyan sokrétű. Az illatok/szagok esetén a különböző anyagok keveredése váltja ki a végleges érzetet. A szenzorok önmagukban erre nem képesek, ahogy az orr sem. Az élőlények esetén is van erre külön feldolgozó egység. Ráadásul a szenzorok sem egy konkrét anyagra reagálnak, csak van egy-két konkrét anyag amire jobban. Már 4-5 eltérő szenzorral is egész jól le lehet fedni a szagokat, csak a nyers adatokból kitalálni, hogy mi is az amit érzékel az a kemény feladat, főleg, hogy a "legegyszerűbb" szagok is általában sok egyedi aromából épülnek fel.
  • t_robert
    #1
    hát eddig is voltak mesterséges szagérzékelő eszközök. Csak azok mindig is egy konkrét szag vagy vegyi anyag nyomára voltak belőve. Például a robbanó anyag kereső eszközök, melyek a robbanó anyagok nitrát(nitrogén?) tartalmára voltak érzékenyek. Az emberi orr vagy állatok orra viszont minden féle szagra érzékeny nem csak egy-két féle vegyi anyagra.
    Jelenleg nem igen lehet olyan szenzort gyártani, ami egységesen érzékeli a friss kenyér illatát és mondjuk a szar szagot.... Hiszen más kémiai anyagok okozzák a szagot. Olyan szenzort meg nem tudnak gyártani, amiben minden féle vegyi anyag kivált kémiai reakciót.