23
 • ENVE
  #23
  komolyan úgy viselkednek egyesek, mintha az ovodában volnának. nem fut a legújabb játék 4K-ban 60fps-el, brühühühü, qurva annyát mindenkinek!
 • Tetsuo
  #22
  A lőtéri kutyát sem érdekli, ahogy az sem hogy annak idején az iraki háború is ennyi energiát emésztett fel. Olyan világban élünk, amikor az energetikai cégek vezetői és fizetett lobbistái ilyen hírekre pezsgőt bontanak.
 • Nos
  #21
  Az igazi gond persze nem az, hogy az egyszeri hulyegyerek (olykor persze magamat is beleertve) nem tudja kello felbontason elcseszni az idejet, ahelyett, hogy valami normalis dolgot csinalna, hanem az, hogy a bitcoin banyaszat annyi energiat eszik, mint egy kozepes mereru orszag, es onmagaban tobbet, mint a teljes hagyomanyos penzugyi rendszer.
 • Lapajka
  #20
  Viszonylag régóta (legalább 5 éve) lehet kapni kompakt RIG-eket, azaz kripto miner-eket ugyebár... melyek egyedi építésű nyilván PC alapú cuccok és persze jó drágák. A vga kártyákon amíg konkrétan nem lesz letiltva ez az üzemmód, addig azokat fogják venni inkább e célra, hiszen ha elavult vagy szét lett hajtva, akkor még át lehet vele verni balekokat és eladni "bányászásra garantáltan nem használt" gémer kártyának ugyebár...
 • Kissssss0 #19
  a gond ezzel csak az pénz is kell hogy valami épkézláb "gamer pc-t" összerakj, de még egy hétköznapi ps/xbox konzolhoz is kell pénzt kipengetni, márpedig így virus/karantén kellős közepén nem mindenkinek az az elsődleges célja hogy elbassza a megmaradt pénzét luxus cikkre, főleg úgy ha még munkába se tudsz menni a karantén miatt.
 • Sir Cryalot
  #18
  Az van hogy a scalperkedés könnyű pénzkereset és ülnek rajta amig nem látja belőle a pénzt ,a másik a mining.
 • Sir Cryalot
  #17
  Amdick meg Kukutyinvidia kit erdekel :D
 • Sir Cryalot
  #16
  Le kell oket szarni lejarnak a szabadalmaik es lesz jo SoC.
 • Tetsuo
  #15
  Hosszútávon (tíz évnél előbbre tekintve) egy videókártya-gyártónak megérné elszeparálva gyártani a bányás és a gamer kártyákat, mert így nem omlana össze a DIY piac, vagy általában a PC-szegmens. A két eltérő ágazatot külön lehetne kontrollálni. Rövidtávon ez inkább nyűg ás befektetés kérdése persze.
  A lapkagyártás kihozatala egy idevonatkozó de másik probléma. Az AMD-nek gondolom előnyösebb, ha a konzolokon van a prioritás, mint az egyéni alkatrészeken - az excel-tábla ezt dobta fel. A jövőben majd próbálják elteríteni a gyártási csúcsokat.
 • Sir Cryalot
  #14
  Ultraszánalmas a marketingjük , lassan nincs olyan nyugati cég amelyik vállalható marketinget rakna ki.
 • Sir Cryalot
  #13
  Ha így lenne akkor a stadia nem besült volna hanem kilő , meg a gf now-t is körbelihegték volna a szokásosak.

  Nem hiszem hogy hirtelen megugrott volna az igényszint.
 • TSImike
  #12
  A cikkben azt írja: "nem lesz ideális". Ez szerintem nem azt jelenti hogy gazdaságtalanul lehet vele bányászni...
 • zola2000
  #11
  "Hirtelen mindenki gamerré vált mert nem lehetett utazgatni? "

  Igazából erről van szó, nemcsak videókártyából hanem konzolbol is hiány lett.
 • lammaer
  #10
  Nekem erről a régi AMD Duron processzorok jutottak eszembe... ahol hardveresen elvágtak egy "vezetéket" a chipen, ettől lett mondjuk a 900MHz-es duronból csak 600-as... a bibi az volt hogy ha grafitceruzával visszarajzoltad, máris unlockoltad ismét :)

 • lammaer
  #9
  Pedig tuti hogy a kereslet - kínálat aránya okozza a bajt. Nyilván nem mennének el a kártyák a prohardveren se a használt piacon annyiért amenyiért most, ha vmi nem szívná fel a kártyákat.

  Ha nem a kriptó akkor mi? Hirtelen mindenki gamerré vált mert nem lehetett utazgatni?

  Plusz ne felejtsük el, ehhez még jön egy nagyszerű gazdasági recesszió is, hiába szabadult fel sok ember ideje, pénze meg nincs mert elvesztette az állását...
 • Lapajka
  #8
  Persze hogy nem gond neki, hiszen a kripto-bányászat húzta ki a kakiból...
 • Atisz #7
  Ez a "beépített korlát" megint egy olyan dolog, hogy az egyszerű felhasználót sújtják, biztos, ami biztos alapon, hasonlóan a magyar flóbert- és légfegyver "kibelezéshez", ami által már nem lehet normális fegyvert kapni és amit a mostani kormány is "elfelejtett" annullálni.

  Az Nvidiánál nem szeretnék gondolkozni, úgy tűnik.
 • t_robert
  #6
  A bányászok se szarják le.... Nem mindegy azért, hogy 200 dollárnyi energia felhasználással bányáznak ki 150 dollárnyi kriptovalutát, mert akkor nem éri meg. A bicoint már nem is számítógéppel bányásszák igen régen, mert azzal még a mai árfolyam mellett se gazdaságos. Hiába raknának több videókártyát egy számítógépbe nem éri meg az kibányászás, mert többe kerül az energia.(plusz a szükséges hardver ára) Ráadásul ahogy bányásszák kifele egyre emelkedik a szükséges kapacitás a bányászathoz. Minnél többen bányásszák annál hamarabb jön el az a szint, hogy a mostani új eszközökkel se éri meg bányászni. Simán lehet, hogy fél év múlva már egy RTX 3000-es kártyával is gazdaságtalan a bányászat. Hacsak nem lopják hozzá az áramot.
 • t_robert
  #5
  Szerintem is így van..... valójában a bányászok pár százalékát viszik el a kártyáknak. A gond inkább a régi kártyák gyártásának leállítása, a járvány és a hirtelen megugrott kereslet az új fajta kártyák iránt. Azért ha olvasgatja az ember az adatokat tisztán látszik, hogy 2020-ban növekedett a legyártott chipek száma 14-15%-kal 2019-hez képest. Az irántuk való igény meg vagy 60%-kal. Hirtelen jelent meg nagyjából egyszerre egy csomó új chip és a chip gyártóknak nincsen honnan leakasztani hirtelen 60% gyártás kapacitás. Alapvetően ez okozza a hiányt.
  A dolog nem csak a GPU-k esetében igaz, hanem a CPU-kra is. Gyakorlatilag minden újdonság egyszerre jelent meg a tavalyi év utolsó negyedévében.

  Utoljára szerkesztette: t_robert, 2021.03.19. 11:15:10
 • Relixo
  #4
  " minden téren a játékokra koncentrálnak"
  Mivel ?? Azzal a havi 10db kártyával amit a szerencsétlenek letudnak gyártani??? Abból is 9 megy a bányászoknak azonnal. A maradék 1 meg kapható 600 ezerért! :D

  Nem lesz itt kártya még 2024-be se a rohadt kripto bányászok miatt, foghatják itt a chip hiányra mikor több ezres új gen kártya farmokkal van tele a net. Meg lehet itt a vírusra fogni,hogy nagy a kereslet meg nem tudnak szállítani, mind óriási nagy parasztvakítás!

  Az a lényeg,hogy a véglény bányászoknak adnak el MINDENT! Azok meg megállás nélk. veszik, SOHA nem lesz vége. Ennyi.
  A szenegál négerbroki kaparássza a torkukat nekik!!!!
  Utoljára szerkesztette: Relixo, 2021.03.19. 11:06:08
 • lammaer
  #2
  Hát erra a kriptózásra mostmár tényleg ráférne a regula, persze kár hogy pont a követhetetlenseég és a szablyozhatatlanság volt a fő szempont a megalkotásánál.

  De azért csak szaturálódhatna már a piac, vagy jöhetne vmi jó balhé amitől bepánikol minden bitcoinos és akkor hirtelen a nyakunkba szakadna a sok jó kártya bagóért a prohardveren :D
 • TSImike
  #1
  Szerintem a bányászok [email protected]ák ha nem ideális, míg a játékosoknak baromira nem mindegy hogy 2x-3x annyiért tudnak VGA-t venni.