99
 • defiant9
  #99
  "A kapitalista gazdaság, a piaci verseny alapvetően rossz, illetve annál szinte bármi jobb."
  Lol. Miért is nem egy tanyán túrod a földet mint egy ősember ha az jobb mint a kapitalizmus által biztosított jólét?
  A piaci verseny nélkül egy szocialista langyos vízben tunyulás alakul ki, alacsony hatékonyságú munkavégzéssel. Nem véletlenül az egész evolúció alapja is a versengés, a szelekció, ez egy nagyon jó módszer a fejlődésre.

  "Ha a monopóliumot egy állam legitim uralkodói szintje irányítja - közvetve -, az meg az ideális."
  Látjuk, hogy hova vezethet az erős egyszemélyes irányítás Hitler, Sztálin, Mao, Kim Dzsongun. Kellenek a fékek és ellensúlyok, hogy ne lehessen szélsőségesen rossz döntéseket hozni. Nincs olyan kiválasztási mechanizmus ami garantáltan jó uralkodót/államapparátust helyez a trónra. Ez a gond az elméleteddel, csak felételezed, hogy vhogy a lehető legjobb vezetőség ott ül a helyén, de arra nincs elképzelésed, hogy hogyan is kerülne oda, és itt meg is bukik az elméleted.
 • Agyturbinikusz
  #98
  Te írod, hogy szűk a látó mező, érdekes.

  Minden eddigi társadalmi rendszer, arra alapult, hogy egy szűk réteg meg akarja a többinek mondani, hogyan jó.
  Lehet az Kapitalizmus, teokratizmus, kommunizmus, vagy amit akarsz. Akkor ki a szűk látókörű?

  Egyik sem jobb a másiknál, csak más más előnyük/hátrányuk van.
 • Tetsuo
  #97
  Nagyon szűk a látómeződ. A kapitalista gazdaság, a piaci verseny alapvetően rossz, illetve annál szinte bármi jobb.
  Ha a monopóliumot egy állam legitim uralkodói szintje irányítja - közvetve -, az meg az ideális.
 • defiant9
  #96
  A protekcionizmus nem bizonyítja, hogy valaki jó tulajdonos, jó üzleti döntéseket tud hozni. A folyamat az hogy a magántulajdonos a jó gazda, aki ha úgy látja hogy az áll érdekben akkor odamegy a politikus haverjához hogy csináljon már olyan törvényt ami neki kedvez. Aztán amikor az OMV vagy az Erste azzal szembesül hogy nem hazai pályán a MOL vagy az OTP ugyanilyen protekcionista megoldásokkal tesz neki keresztbe akkor a végeredmény az hogy az élesebb piaci verseny helyet monopolisztikus irányba tolódik a rendszer, és EU szinten csökken versenyképesség.
 • Tetsuo
  #95
  Ezt jól látod.
 • ostoros
  #94
  Az állam rossz gazda dumát azok találták ki, akik rossz gazdái voltak az államnak.
  Az osztrák állam meg jó gazda, ha épp arról van szó, hogy az OMW-nek vagy az Erste-nek be kell pucsítani...
 • ostoros
  #93
  Ehhez a témához csak annyit szólnék hozzá, hogy nemrég láttam a tv-ben a 2012 című...ööö..alkotást. Ha jól megnézzük a főbb motívumait, azért kivehető az elitizmus propagandája vastagon.
  Ugye megtudják az elitek, hogy világvége lesz, és eltitkolják mindenki elől, hogy ők megmeneküljenek. Aztán pedig, az utolsó percben!!! hirtelen kitárul a szívük és beengedik azt a párszáz embert, aki közvetlenül az orruk előtt várja a halált, nem törődve azzal, hogy korábban már tízmilliókat hagytak meghalni.
  És még az egyik orosz milliárdost, aki egyértelműen a negatív figura szerepét töltötte be, is megváltották az utolsó pillanatban, mert a gyerekeiért feláldozta magát...
  Én nagyon azt látom, hogy arra tréningezik a lakosságot, hogy ha valami tényleg történne, akkor a lakosság birkamód menjen a vágóhídra, miközben az elitek meg megmenekülnek mert ők megérdemlik.

  Hasonló dolog már a Jurassic Parkban is mefigyelhető. Michael Crichton könyve és a film között a leglényegesebb különbség, hogy a könyvben a milliárdost jól megérdemelten megeszik a dinók, a filmben pedig ő a jóságos nagypapa, aki nem spórolt semmit, aki álmokat vált valóra...
  Azért ha valami, akkor ez eléggé megmutatja, hogy a média nem nagyon meri kikezdeni a multimilliárdosokat, maximum eseti szinten. Mondjuk ez minden oligarchiárban így működik.
 • Agyturbinikusz
  #92
  Az űr hotelnek sajnos nagyon nagy konkurencia lett it a földön lévő űr(es) hotel. Nem hinném jó ötlet ez most.
 • Tetsuo
  #90
  Oh, ez már releváns hozzászólás volt. Ja, mégsem. Volt neked olyan valaha?
  Senki nem tartott vissza attól, hogy hozzászólj az űrhotel-témához, ezt mégsem tetted, csak a másikat szapulod, mert ez a lényedből jön. És megint ezt tetted.
  Reklamációd ellenére a lehetőség mindig fennállt és jelenleg is fennáll, hogy az űrhotelről csevegj...
 • Agyturbinikusz
  #88
  Köszönöm, ahogy növök, úgy hülyülök.
 • Tetsuo
  #87
  Tessék, beszélgess az űrhotelről. Az a téma kifújt, nincs mit hozzáfűzni, persze az ugatás az megy.
 • Macropus Rufus
  #85
  azért az kemény, hogy 84 hozzászólás után már a vallásnál jártok egy olyan topicon ami qurvára nem erről szól :D :D
  Végig olvastam mind a 84-et. Komolyak vagytok srácok, de tényleg. :D

  @Agyturbinikusz: ha jól látom akkor öregebb lettél egy évvel. :) boldogat.
 • Agyturbinikusz
  #84
  Ki találta ki, és mi alapján, hogy a másik ember alsóbb rendű?

  Csak nem a Biblia, és egy katolikus pap szerelem gyereke?

  Amit nem értesz mindenkinek Joga van úgy élni ahogy tud törvényes keretek között...

  Így nincs értelme annak, hogy te a vallás butasagait ráerőlteted mindenre.
  Jogom van nem hinni Istenben és jezusban, és mivel nem félek semmiféle büntetéstől, így semmi közöm az egészhez.
  Mert én vállalom a tetteimet, és annak következményeit.

  A keresztes háborúk mondanak valamit?

  Tudod a fő maffiafőnök a pápa okoskodta ki.

  Egy bűnszervezet védesz foggal körömmel.

  Degeneralt, milyen jogon allitasz ilyet?
  Az nem degeneralt, hogy a pápák adót szedtek, embereket öletetekk meg orgiakat rendeztek, államokat döntöttek be, másik vallások ellen uszítottak?
  Az egész vallás egy degeneralt elmebetegseg. A vallás uralma alatt volt eddig a legdegeneraltabb világ, és van is ahol ezt erőltetik, nézd meg Iránt, vagy a kalifatusokat, vagy éppen Amerikát, a képmutató templom bujokkal.

  Különben meg ha lettél volna életedben szerelmes, akkor nem írnál ennyi butaságot, bűnről, megváltásról meg egyéb zagyvasagokat. Mert a vallás semmi más csak képmutatás és az embert kényszerít, hogy a saját boldogságnak legyen az ellensége. Mert a szádba adott értelmezés alapján úgy cselekszel, hogy a bűnszervezet fennmaradását biztositsad.

  Egyszerűen agyrém milyen degeneralt dolog ez.
 • Tetsuo
  #83
  Már megint halandzsázol alapvető tudás nélkül. Képregényeken, meg filmeken nevelkedtél? Nem szoktál könyvet olvasni?
  A rabszolgaságnak, vagy a gyarmatosításnak köze nem volt a valláshoz, az emberi gyarlósághoz viszont igen. Az egy másik dolg, ki mit használt ürügyként.

  "Mindenki bűnt követ el". Leírtad a #82-ben, amit én a #81-ben. Na, ez haladás. Jöhet a többi mondat is.
  Ezért jött el hozzánk Jézus Krisztus, hogy megváltson minket a bűneinktől. A bűnösségnek fokozatai vannak. Van egy szint, ami egyenértékű a végleges önfeladással: az illető elutasítja Jézust.

  A modern világ annyira eltávolodott Istentől, hogy már nyilvánvalóvá lett, Sátán átvette/megkapta az uralmat az anyag felett. Az az ember, aki szellemileg a korszellembe ágyazódik, aki megy a tömeggel, az a bűnnel van. A haladár eszmék Sátán eszméi. Civilizációnk úgynevezett fejlődése az az Istentől való elszakadás folyamata. Ennél degeneráltabb, magából kifordult, igazságtalanabb világ még nem volt és ez csak fokozódik.
 • Agyturbinikusz
  #82
  Tudod, ez itt a baj, Te hiszel amit, és ez alapján akarod megmondani másoknak hogyan éljenek.
  Tudod amióta vallás van, csak erőszakot szült, miközben senki nem értette meg mi volt a szándék: Az emberek szeressenek, és hagyják egymást szeretni. Minden amit leírtál ennek pont az ellenkezője.
  Vagyis ha ezt nem érted, és egy szabály rendszert próbálsz ráhúzni mindenkire ott igen komoly gondok vannak.

  Lásd a vallás maga, megalapozta az afrikai emberek elhurcolását rabszolgának, pénzt veretett, háborúkat indított, kikozositett, kínzott és kényszerített.
  Ezt propagáló magatartás elfogadhatatlan. Csak ezt te nem akarod látni, csak a bűnöket.

  Van egy rossz hírem: Mindenki a pokolra jut, függetlenül attól, hogy te mit gondolsz, hiszen folyamatosan szándékosan bűnt kovetsz el. Igen bármit csinálsz, ha végig nézel az események lancolatat, akkor bűnt partolsz, és bűnös vagy. Nem tudsz alóla kibújni holmi látszat gyonassal, mert az pont annyit ér mint a megváltó cédula.

  Lehet magyarázni, hogy ilyen olyan kiskaput beépítették a rendszerbe, de akkor még nem követed a saját elveidet, ami szerint már rég éhen kellett volna halmos egy barlangba egyedül.

  Ezért írom ez a rendszer az elejétől fogva hibás, egy nép butito, hatalom éhes uralkodó réteg által kialakított rabszolgaság. Minden vallásra igaz, aki forszirozza a tanait és agymosással újabb generációkat dönt teljes Szellemi fertőbe.
 • Tetsuo
  #81
  Alapvetően félreérted a kereszténységet (és más klasszikus vallásokat). Nem a hívő ítélkezik,hanem majd Isten. A hívőnek nem a bűnöst, hanem a bűnt kell elítélnie, de azt megalkuvás nélkül.
  Berögzött, istenellenes gondolkodás eredménye lehet, hogy azt hiszed én pl. haragszom valakire, vagy akár gyűlöletet érzek azért, mert valaki homoszexuális. Véleményem szerint (és valószínűleg ez a helyes keresztény hozzáállás, de nem vagyok vallástudós), a homoszexuális ember azt kapta amit, vagy olyan állapotba került, amilyenbe, de az ő feladata az érzéseit legyőzni, elkerülni az adott szexuális magatartást, elsősorban a tettet, majd a szavakat, de a gondolatokat is. Ha pedig elkövette ezeket, ennek megfelelően be kell vallania bűnét hivatalosan (gyónás) és önmagának is, majd vezekelnie kell érte.
  Ezt nem más hívők kérik rajta számon, hanem önmaga magán.
  Nincs tökéletes ember, mindenki vétkezik bizonyos dolgokat, bizonyos mértékben. A heteró ember is ha fantáziál más feleségéről, pornót néz, esetleg felszarvaz/megcsal valakit stb. - bűnbe esik. Ennek is hasonló menete van.
  Fontos itt megjegyezni, hogy extra bűnök is jelen vannak manapság, ami talán nagyobb is, mint az eredeti: kérkedés a deviáns életmóddal, "büszkének" lenni rá, terjeszteni annak elfogadását.
  Hogy kinek a bűne milyen mértékű, és hogy vezekel, azzal a rendes hívő nem foglalkozik, az egyéni dolog, majd Isten (ítélő Krisztus) előtt meg lesz mérve.
  Nagyon lényeges, hogy a bűnt viszont felfedi az igaz hívő, segítve ezáltal a bűnösnek is, és környezetének, hogy ők ne kövessék azt. Ha ez társadalmi szinten tobzódik, az ellen kell szólni és tenni, rendíthetetlenül az igazság mellett állni, vagyis segíteni eligazodni az embereket abban, hogy mi a bűn, és mi a jóság.
  A keresztény Szentírásban éppúgy benne van, mint a muszlim Koránban utalással, de a hadiszokban konkrétan, ahogy a Védák részletesen taglalják a végidők jeleit és történéseit mintegy jövendölésként többszörös allegóriákkal, archaikus szimbólumokkal és egzakt történeti elbeszéléssel. Eszerint a globális civilizáció összeomlása felé közeledve a jó mininkább rossznak, a rossz mindinkább jónak lesz beállítva, és üldözni kezdik azt, aki az igazat mondja.
  Ennek ellenére kell Isten követőjének ragaszkodnia az igazsághoz és betartania utasításait, parancsait akár mártírhalált halva, mint tették azt már többen.

  Ezenfelül van még az isteni rend fenntartása, ami minden társadalom alappillére. Maradéktalanul egyre kevésbé lehetséges, de törekedni kell(ene) rá. A bűnöst a közösség hivatalos eljárással bünteti, okulásként és elrettentésként. Ha ez nem történik meg, annak eredménye Sátán rednszere: az anarchia és káosz. Modern társadalmunk liberális "büntetésvégrehajtása" nem is büntet, hanem maszatol, szőnyeg alá söpör (ellenben az igazságot meg bünteti) - egyre inkább szabadosabb, kaotikusabb társadalom formálódik ki, ami egy Özönvíz előtti, bűnben teljes emberiséget idéz. Erről szólnak a próféciák.
  Napjaink társadalmi folyamatai, de környezeti is, mind ezt támasztják alá.

  A Bibliát (és a Védákat) nem ismerő embernek úgy tűnhet, ez valami szektás képzelgés, de ha valaki utánajár, rá fog jönni, ez a kereszténység alapja. Egy keresztény embernek ezt kell vallania.
  Hogy rengeteg ember van, pl. a magyar kormány retorikájának bólogatva, vagy még szerte a világban, aki magát kereszténynek mondja, és nevet a fentieken? Persze. Meg van írva: "Nem minden, aki ezt mondja nékem: Uram! Uram! megyen be a mennyek országába; hanem aki cselekszi az én mennyei Atyám akaratát."
  Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2021.04.12. 00:45:41
 • Agyturbinikusz
  #80
  Ebben egyet értünk én nem süllyedek le arra a szintre, hogy kiközösítsek más embereket az alapján, hogy milyen a szexuális beállítottságuk, nem mondom meg kit szerethetnek, és nem állok a változás útjában mondva csinált okokkal, mert rettegést neveltek belém.
  Hiszek benne, hogy egyszer talán te is boldog leszel, és nem lesz szükséged ilyen alantas módon kicsikart örömömre, mint az ítélkezés mások felett.
 • cateran
  #79
  Ez...wow...Szerintem sokak neveben irhatom, hogy keress fel 1 szakerto pszichiatert, mar ha csak 1 bolhapocsnyit is komolyan gondoltad, amit irtal..
 • Tetsuo
  #78
  Azért van az a szint, ahova nem süllyedek még vitatkozni sem. Ordenáré baromságokra, mondatonkénti ellentmondásokra, önismétlésekre nincs mit írni, esetleg azt, hogy olvass vissza, minden ott van előtte megmagyarázva.
 • Agyturbinikusz
  #77
  Azért el lehet hallgatattni méltóságot álszentség urat is.

  https://sg.hu/forum/tema/1616760714#post-1616760714-1617489944
 • BladeW
  #76
  oh... my bad
 • defiant9
  #75
  mint a kapitalista gazdasági, liberális demokrata (valójában judeokrata) társadalmi rendszer.
  #44
 • BladeW
  #74
  Épp ellenkezőleg, puhul. Már évek óta nem zsidózik :( Lehet a migrik átvették a helyüket?
 • defiant9
  #73
  Pár éves tendenciát figyelembe véve, egyre inkább azt látjuk ahogy Tetsuo radikalizálódott.
  Már csak egy lépésre van onnan hogy ami - szerinte - bűnös, gonosz azt aktívan pusztítani is kell.
 • Agyturbinikusz
  #72
  A barátom hívő, Te vallásos vagy.

  A barátom azért él, hogy szerethessen, ahogy magam is. Te azért élsz, hogy megfelelj egy beléd programozott elvárás rendszernek, és ez alapján predikalhass itelkezz mások felett. Az utóbbi egy mentális betegség, mert felsőbb rendűnek gondolod magad. Az előbbi a leg gyönyörűbb dolog a világon.

  Nem tehetsz ellene semmit, így vagy felprogramozva, én ezt megértem, de te nem érted meg amit én mondok. Azért mert így vagy felprogramozva a vallás miatt.

  Ezért inkább adnék drogot egy gyereknek, mintsem vallásos nevelésben részesítsék, mert az utóbbi nem gyógyítható.
 • Tetsuo
  #71
  A barátod, mikor toleráns más tanokkal, valójában a bűnnel, a bűnös élettel és ideológiákkal toleráns, ami alapvetően rossz.
  A gonosszal nincs kompromisszum, nem szabad megengedőnek lennünk egy hajszálnyit sem. Tehát nincs kegyes hazugság, rossz a gúny és a szarkazmus minden formája, a félreérthető fogalmazás, de még a csevegés is. Ha toleránsak vagyuk a homoszexualitással, a drogos életmóddal, az ezt preferáló vagy reklámozó szubkultúrákkal, akkor a gonosszal vagyunk toleránsak.
  Amikor az egyház "nyit", "elfogad" addig nem normálisnak vélt tanokat, viselkedéseket, akkor az egyház a gonosz áldozata.
  A már említett generális hanyatlás az egyházakra, tradíciókra is érvényes, azok is mindinkább az Ördög uralma alá kerülnek.
  Ezért ha a tiszta tanokat keressük, vissza kell mennünk az időben és minden modernet el kell vetnünk. Mindennek van nem időbeli aspektusa is, azt itt leírni viszont félreértése adhat okot.
 • Irasidus
  #70
  Nehogy komolyan vedd, ő ugyanannyira hívő mint te. Addig gondolja ezeket komolyan amíg leírja.
 • Agyturbinikusz
  #69
  En azt a problémát látom, hogy az egyénisége meg lett szüntetve, és egy kazetta került a helyére a szent tanokkal.
  Van kedves barátom, hívő. Vele olyan jókat szoktunk beszélgetni, annyira változatos témákban.
  És igen meg szoktunk vitatni a szociológiai problémákat is több nézőpontból, a legtöbb esetben valahol fél úton találkozik a véleményünk.
  Itt erről szó sincs sajnos.
 • Irasidus
  #68
  Elgondolkodtam, és még mindig úgy gondolom, hogy teljesen elvesztetted a relaitásérzéked.
 • Agyturbinikusz
  #67
  De itt nem errol beszelunk, hanem arrol volt szo, hogy te azt allitod, hogy amig a te alltalad preferalt pedofil/maffia bunszervezet iranyitott az sokkal jobb volt mindenkinek. Ez ebben a formaban nem igaz. A fejlodes valtozast hoz aminek a hatasat a jovoben megitelni szinte lehetetlen, csak annyit tudunk, hogy kulonbozo lesz mint ami most van.
  Ettol lehet felni, vagy lehet folyamatosan korrigalni.
  Kulonben en nem felek, hiszen nekem nincs gyerekem, nem is lesz, a sajat eletemert nem aggodok, es ha az emberiseg kipusztitja magat, akkor sem tortenik semmi, a Fold ugyan ugy fog a Nap korul keringeni mint azelott.

  Ja hogy az agymosas, hogy sokasodjunk es szaporodjunk, annak senki nem vizsgalta a kovetkezmenyeit... ennel gusztustalanabb dolog nincs, en pont ezert hatarolodok el a vallas karosultaktol.

  Otherwise please don't be a smartass, the grammar is continuously changing, soon your knowledge will be obsolete.
 • Tetsuo
  #66
  Egy átlagos alapműveltség azért garantál egy jó helyesírást. Ideje lenne azt pótolnod okoskodás helyett. ;-)
 • Irasidus
  #65
  Komoly realitás érzékre vall a részedről, hogy azt felismerted, hogy szavakat írunk, egy írott fórumon! :D
  Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2021.03.26. 18:19:23
 • Tetsuo
  #64
  Azt biztos, mert a realitásérzék, egy szó.
 • Irasidus
  #63
  Teljesen elvesztetted a realitás érzéked.
 • Tetsuo
  #62
  Legalább valami igazolná rózsaszínködös kijelentéseidet, de a valóság észrevételekor szembesülhet az ember a progresszió hamisságával, az emberiség hanyatlásával. Sajnos egyre gyorsabban közeledünk civilizációnk összeomlásához, egy borzalmas megsemmisüléshez, nem pedig a bárgyú sci-fik által sok oldalról megírt technó-aranykorhoz.
 • Agyturbinikusz
  #61
  Ezt csak akkor hinném el, ha az apát személyesen olvasná fel az általad kézzel írott kódex ből.
  Vagyis amióta megszűnt a vallási idiotizmus vezető szerepe azóta képesek az emberek több mint 0bites döntéseket hozni, hiszen nem helyettük hozzák meg.
  Aki félelemben éli le az életét mint te, és azért tesz ugy mert a szájába adták, annál csak maga a képzeletet állta létrehozott félelem kép amit ördögnek hív lehet rosszabb.

  Aki fél és nem gondolkodik azt egyszerű megvezetni.
  Lényegtelen, neked még mindig az Amish közösség amit ajánlok. Azzal elérnéd amire szükséged van és nem szennyeznéd a fiatal célt kereső emberek tudatát, megalkuvasra és a gondolkodás hanyagolasara kényszerítve őket.
  Win-win
 • Tetsuo
  #60
  Te nagyon el vagy tévedve, ha a(z imádott vagy utált) Viktorodat valami keresztény, konzervatív figurának véled. Orbán Viktor ugyanazon szellemi mocsárból mászott elő, mint annak idején Kádárék, vagy most az ellenzéki koalíció legfiatabbjai.
  1945 óta nincs magyar érdekű kormány, de ami ennél negatívabb, hogy azóta nincs valódi konzervatív értékrendet hitelesen képviselő szervezet és/vagy személy a hazai politikai/gazdasági életben. Felszámolták azokat, ellehetetlenítették, megölték őket, ahogy a világon mindenhol megszűnt az arisztokrácia. A minőség helyett a mennyiség uralkodik minden tekintetben.
  A modern demokrácia vagy a bolsevizmus elviekben sem működhet, a gyakorlatban pedig nem is találhatunk jól működő példát, mert a sátáni sötétségbe süllyedés eredménye, Istenközpontúság helyett a gőgös egocentrikusság, az úgynevezett humanizmus és a mérhetetlen szellemi, kulturális elsötétedés, az úgynevezett felvilágosodás rombolás lépcsőfokain át az isteni rend és teremtett világ elvetéséből keletkezett.
 • defiant9
  #59
  "Igazad van, a legrosszabb, megbélyegzett és elszigetelt példával igazolod, milyen rossz lehet az állami gazdaság. ;-)"
  Mert a világ többi része mára belátta/belekényszerült hogy piaci alapon kell működni. Csak a magad fajta múltba révedő tradicionalisták gondolják hogy az állam jól/jobban gazdálkodik, mint aki versenypiacra termel. Egyébként meg több példa is volt, pl. a teljes keleti blokk, úgyhogy ezzel az állításoddal is lyukra futottál.

  "Lényege az arisztokrácia, a meritokratív rangsor"
  Ilyesmit írtam én is. Jól látható hogy egyik állításom sem tudod cáfolni, csak egy részét elmondod újra más szavakkal. Szánalmas.

  "a jobbágyság, mint legalacsonyabb rendű kaszt is messze magasabb szellemiség színvonalán volt, mint ma a nivellált modern ember."
  Üres állítás. Egy tanulatlan jobbágy, akit hiedelmein(istenfélő) keresztül manipulált pl. az egyház és gyak. a földművelésen túl nem volt más gazdasági képessége, alkalmatlanabb volt szellemi munkára mint egy mai átlag irodista. Persze nyilván az agya nem volt más, a potenciál benne lett volna hogy tanuljon és akár kutatómérnök legyen belőle, csak ez nem volt érdeke a 'gazdáinak' (földesúr, papság, állam) ezért nem is teremtették meg a lehetőségét. Az állam később(feudalizmus felbomlása) belátta hogy csak így marad az országa versenyben. Széchenyi/Hitel/Kiművelt emberfők:„A tudományos emberfő mennyisége a nemzet igazi hatalma.”

  "Mindenekelőtt Isten tualjdonolta/tulajdonolja a birodalom földjét"
  Bizonyíték? Eleve azt sem tudod megmondani hogy mit értesz isten alatt. Semmiféle szellemi létsíkon lévő lény nem fejt ki hatást a világra, nem is birtokol semmit. Amennyiben szerinted igen, akkor mutasd meg ezt a hatást. (az nevezhető ugyan hatásnak hogy te képzelődsz és emiatt máshogy cselekszel, de ez ekvivalnes a többi konteóval, mondjuk az UFO-kkal, vagy a szcientológusok hitével)

  "magukban hordozzák a bukást akár idealisztikus formájukban is"
  Minden megbukhat, semmi sem örök. A jövőben valszeg egy még liberálisabb társadalom fog létrejönni. A feudalizmus is magában hordozta a bukást, a különbség az hogy az már jóideje be is következett.

  "örök gazdasági növekedést igényelv"
  A kapitalizmus valójában recesszió idején és a legjobb ismert módszer, nem igényli a működése azt hogy évről évre nőjön a GDP. Ezt inkább az államok igénylik akik komoly adósságokba verték magukat és pl. fenntarthatatlan nyugdíjrendszert hoztak létre, miközben deficites költségvetéseken ülnek, megszorítani meg nem akarnak mert akkor leváltják őket. A populizmus blokkoló hatása egy gyenge láncszem a demokráciában, ezt ki kellene belőle szedni, csak nehéz meglépni.
 • Agyturbinikusz
  #58
  Mindig megnevettetni próbálsz minket?
  Sikerült most is.
  Most akkor mindenki menjen imádkozni OV-hoz, mert szakrális közelsége a legnagyobb a KDNP-hez?

  Ezt írtad le igen míves módon, miközben bizonyítottad, tényleg egy jobbágy szintjén vagy, főleg komplex rendszerek értelmezés terén.
  Ha megvizsgáljuk, a szellemi fejlődés olyan ütemben gyorsult, ahogy egyre több ember volt egyre nagyobb szabadsagi fokkal, akkor nem nehéz kitalálni mi tartotta vissza a fejlődést. Nem mondom meg a választ, mert úgysem tudnál vele mit kezdeni.

  A fejlődés nem rossz vagy jó, hanem trivalis következménye az emberi kíváncsiságnak.
  Az hogy most nem a pápa rendezi az orgiákat és osztja a hatalmat, akkora baj lenne?

 • Agyturbinikusz
  #57
  Ezt a gyerek dolgot rövidre fogják zárni, aki menni akar, azt kasztraljak. Nem éri meg az erőforrást egy terhes nő, illetve egy gyerek felnevelese, mások pénzén. Mert ugye dolgozni nem tud, és a gyerekre is vigyázni kell valakinek amikor az anya már mehet dolgozni.

  Olcsóbb új munkásokat hozni mint felnevelni egyet a helyszínen.