4
  • defiant9
    #4
    "Egyebkent eleg ha a jarmu radioja altal hasznalt savokat lefedik eleg eros feherzajjal."
    A gond továbbra is az hogy nem ismerheted hogy mit használ, mondjuk 100kHz és 1GHz közti sáv minden pontján _szignifikánsan_ több energiával kellene egyidőben sugároznod, míg a harcjármű kommunikációjának elég egy szűk spektrumban túlkiabálnia zavarást, majd ugrani a következő frekire. Nem felételezheted, hogy egy ilyen járművekbe egy buta kommunikációs rendszer lenne, míg a zavaró sokkal fejeltebb technológiával rendelkezik. Azonos szintű technológiák esetén az adó lépéselőnyben van, mire a vevő ráhangolódik addigra már át is viheti a parancsot.

    "hanem az implementacio hibait hasznaljak ki a t"
    Ezzel azt felételezed hogy az implementációnak van a támadó által ismert hibája. Pl. volt ideje megszerezni a rendszert és hosszú ideig tesztelni. De itt most arról beszélünk, hogy a harctéren kell átvenned a rendszer feletti kontrollt valós időben. Ha ez ilyen egyszerű lenne ahogy leírod akkor az pl. az amerikai drónok már rég használhatatlanok lennének mert átvették volna felettük az irányítást és a saját csapataikat támadnák. Az hogy ez nincs így azt mutatja hogy kifejezetten nehéz feltörni vagy zavarni ezen rendszereket. Még civil szinten sem, működik, persze vannak lyukas rendszerek, de vannak bőven olyanok ami nem. Pl. nem tudsz a SIM kártyámról a nevemben telefonálni vagy a saját HW-edel fogadni az én banki SMS-emet, és ez már egy relatíve ősrégi kommunikációs technológia, ami publikusan ott lóg mindenki orra előtt és amit nyilván rengetegen próbáltak feltörni, csak hát nem megy, amíg nincs nálunk a SIM kártya addig meg vannak lőve.
  • kvp
    #3
    "Szvsz. nincs olyan rádiós zavaró technológia, ami széles frekvencia sávban folyamatosan fent tud tartani olyan szintű zavaró jelet ami teljesen lehetetlenné teszi hogy parancsokat küldjenek le a járműnek."

    A wideband jammer-eknek pont ez a feladata. Egyebkent eleg ha a jarmu radioja altal hasznalt savokat lefedik eleg eros feherzajjal. Nem kell ertelmes jelnek lennie, csak teljesen nyomja el a kommunikaciot megfelelo jelerosseggel. Ezek ellen csak line of sight vagy vezetekes kommunikacio hasznalhato, mindketto problemas.

    "A feltörésre meg annyi hogy a https sem feltörhető, ez ma már totál hétköznapi megoldás."

    A serulekenysegek lenyege, hogy nem a titkositast torik fel, hanem az implementacio hibait hasznaljak ki a tamado kod bejuttatasara. Ezek ellen a nagy kulcshossz sem ved. Igazabol a szelessavu zavarok is a dos tamadasok egyfajta formai, csak az alap vivofrekvenciak ellen. Barmi aminek vezeteknelkuli felulete van tamadhato es katonai rendsztereknel nagyon kellemetlen lehet egy hirtelen jelvesztes, de meg kellemetlenebb ha egy exploit-on at bejutva atveszik az iranyitast es a katonakat kisero robot hirtelen a sajat egysegeket meszarolja le. De egy jaror robot civilek ellen forditasa is tokeletes mod a helyi lakossag meggyozesere a fegyveres ellenallas tamogatasarol. A problema ugyanaz mint a taviranyithato onvezeto autok eseten, csak itt fegyver is van a jarmuveken.
  • defiant9
    #2
    Szvsz. nincs olyan rádiós zavaró technológia, ami széles frekvencia sávban folyamatosan fent tud tartani olyan szintű zavaró jelet ami teljesen lehetetlenné teszi hogy parancsokat küldjenek le a járműnek. A feltörésre meg annyi hogy a https sem feltörhető, ez ma már totál hétköznapi megoldás.
  • kvp
    #1
    Ezek a rendszerek nagymertekben csokkentik az amerikai hadsereg kitettseget az rassziszta feher ferfiakbol es nokbol allo szemelyi allomanynak, sot tovabbi fejlesztesek utan talan a teljes kivaltasukra is lehetoseg lesz. (jelenleg az amerikai hadsereg jelentos resze az uniohoz es az akotmanyukhoz hu, nem az aktualis vezetokhoz, ez problemat jelent)

    Az egyetlen gyenge pontnak a radios adatkapcsolatot latom, ugyanis nem csak zavarni lehet oket, de az eleg nagy tamadasi (feltoresi) lehetoseget is jelent. A lehetseges megoldasok kozott szinte csak a teljes automatizacio jelentene harci kornyezetben is megfelelo uzembiztossagot. (tehat a robotoknak radios parancsoktol fuggetlenul is harckepesnek kell maradniuk, egyebkent csak zavaro technologiaval egyaltalan nem rendelkezo ellenfelek ellen lehet bevetni oket)