77
-
TokraFan #77 Egyébként ha utánanéztek, az árat nagymértékben növeli a GDDR6/GDDR6X memória, aminek az előállítási költsége sokkal több, mint az emlegetett pár évvel korábbi, sokkal lassabb moduloké.
Az a probéma -itt, és máshol is-, hogy az emberek nem képesek reális összehasonlításra, ráadásul azt gondolják, kizárólag a gyártó profitéhes hozáállása van egy áremelkedés hátterében (ez nem rád vonatkozik, csak általában értve). A memóriát nem az nVidia gyártja, de számos más paraméter is van még, ami árfelhajtó tényező és a gyártótól független. -
CrazyAchmed #76 Ez a levezetés akkor lenne igaz, ha a játékokról, amikkel játszani akarsz 4k/60fps ultra grafikai beállítások mellett, már megvan a lista, és nem is fog bővülni. Ebben az esetben valóban lesz olyan év, amikor lemennek az árai azoknak a kártyáknak, ami arra képes, hiszen a listád adott, azok hardverigénye állandó, csak idő kérdése, hogy eléggé elavulttá váljanak a hozzá passzoló vga-k, hogy be tudj szerezni egyet a kívánt áron. Ebben az esetben értjük, téma lezárva.
Viszont ha a listád bővül, akkor a menet közben bekerülő új címek hardverigénye is nőni fog, ahogy te fogalmaztál, ezt hívják fejlődésnek. Ebben az esetben viszont nem tudod kivárni a kívánt árat, hiszen ahhoz nem lesznek jók az elavulgató kártyák. Innentől fogva marad a HD530 amíg élsz. -
Vanek úr #75 Valakinek fáj az igazság. :) Ráadásul a szövegértés sem megy, de hát mit is várunk egy igazi trolltól? :)
Mert mit is írtam? Idézem magam:
"[...]Ráadásul csak akkor, amikor majd 300k-ért meg tudod venni? Kb. soha nem lesz akkor VGA-d, mert mire lemegy az ilyen tudású kártyák ára erre a szintre (ha lemegy, mert pont arról beszélgettünk, hogy folyton emelkednek a VGA kategóriák árai is), addigra már 8(vagy 16)k-s kívánságod lesz, aminek az ára újra a plafonon lesz."
Direkt kiemeltem a részt, ami a lényeg. A zárójeles részről pedig direkt értekezés tőlem (avagy: magyarázzunk meg valakinek valamit, amit nem akar megérteni) meg arról szólt, hogy régen pl. 40-50k-ért egy felsőkategóriás kártyát lehetett venni, pár éve már csak egy közepeset, ma már csak egy legalsó kategóriásat, 2 év múlva már semmilyent. De ez csak zárójeles megjegyzés volt, direkt zárójelben (azt hittem, vagy annyira értelmes, hogy leesik, és megérted - úgy látszik, tévedtem; bocsi érte).
A második bekezdésnél ismét nem érted, mit és miért írtam. Azért írtam, amit; mert Te azt mondtad, hogy olyan VGA kell, amilyen, és ez alá nem adod. De ugyanakkor meg integrálttal játszol. Vagyis mégiscsak adod lejjebb. Mert mégsem számít a 4k 60fps kompromisszumok nélkül, hiszen mégiscsak vállalsz kompromisszumot - és nem is kicsit, hiszen kompromisszum bármely köztes megoldás lehetne; de az integrált nem kompromisszum, hanem feladás. Többeknek leesett ez a nyilvánvaló ellentmondás, neked nem. Ha még most sem fog, akkor tényleg menthetetlen az egész. -
hunbalee #74 Mit kell elgondolkodni?? Meg miről beszélsz hogy soha nem lesz 300k egy ilyen VGA? Te tisztában vagy vele miket irogatsz?
3090 vs 6900XT? Kb ugyanaz a tudás +-pár % -sokszáz ezer különbséggel... Tudod amit most tud a 6900XT x százezerért azt 2 év múlva a szaros 7800-as (vagy legyen bármi a kövi amd tipuszáma) fogja tudni "féláron"...ez mindig is így volt ezt hívják fejlődésnek..
És sehol nem írtam neked ,hogy jó a HD530-al gamingelni ,de EZ VAN.. Tudod én nem akarok könyvekbe bekerülni mint a debilek akik milliárdos bevételeket (lottó miatt stb) elkúrták a faszságokra. Nekem ezek a terméket nem érnek többet..hiába mondják rá hogy világbajnok VGA stb én 300knál többet nem adok ki érte hiába vannak millióim a számláimon...
8-16k-ról beszélsz de értelmesen még a 4k-t se viszik a mostani kártyák..8k az jó lesz gamingre ..ja kb 10év múlva...
Utoljára szerkesztette: hunbalee, 2020.12.29. 08:55:33 -
Vanek úr #73 Szerintem. Minden olyan helyzetben, és minden olyan cuccra megéri hitelt felvenni, amelyiket ugyan pár hónap félrerakással meg tudsz venni, de nem pár hónap múlva kell, hanem azonnal. Tönkrement a bojler? Megadta magát a tévé/monitor/számítógép/telefon/fotel/ágy/...? Hirtelen egy pandémia miatt az otthoni oktatás miatt kell egy noti neked vagy a gyerekednek? És még sorolhatnám. Vagyis bőven vannak elfogadható esetek (számomra), még akár kisebb árú termékeknél is. Ezen esetekre (is) van a hitel. Hogy a bank többet kér vissza, mint amennyit hitelezett? Abból él. Szerencsére kisebb és rövidebb lejáratú kölcsönöknél nem kell sok pénzt visszafizetni (vagyis a 'kis' hiteleknél messze nincs kétszeres visszafizetés se, nemhogy többszörös (pláne, mivel ki lett vezetve az összes deviza alapú hitel; illetve jelenleg alacsonyak a kamatok is)).
Vagyis csak helyén kell kezelni a dolgot. Nem kell elutasítani sem (fúj-fúj, 'mockosz kisz bankockák'), de túlzásba sem kell esni (ami nem kell azonnal, az ráér :) ). Szerintem. -
CrazyAchmed #72 Ha valóban erre gondolt hunbalee, akkor igaza van, ha mindenre kiterjedően, akkor Gyuszopopa-nak. Egy lakáshitel nélkül sajnos kevesen ússzák meg, de aki hitelre vesz pl telefont, mert a régit már unja, az meg is érdemli, hogy lehúzzák. -
VolJin #71 A szövegkőrnyezet szerint arra utalt, hogy aki a kanapét, tévét, telefont, stb hitelre vesz, mert cserélné a régit, az hülye, és ebben igaza is van. -
CrazyAchmed #70 Én is a Vanek úr felvetéséhez csatlakozok, az nekem se kerek, hogy 4k 60 fps, kompromisszumok nélkül. Ezt most hogy kell érteni? Egy pár éves játék felhúzva 4k felbontásra már most is megy a 300k-s kártyákon 60 fps-sel. Pl. egy 2023-as játék meg nem fog a 3090-en sem 4k-ban futni full grafikán 60 fps-sel. Oda majd megintcsak egy csúcsvga fog kelleni, ami megintcsak nem lesz olcsó.
Olyat vga-t tehát, ami az épp aktuális címeket nyomja az akkori max felbontáson max-ra tekert grafikával sose fogsz olcsón megkapni. Teszem hozzá, sajnos! Részemről egyébként megtehetném azt, hogy egy 3090-ben gondolkozzak, akár ezen a mostani áron is, de annak tudatában, hogy ezt pár év múlva megint kukázhatom az új miatt, inkább mégsem veszek, olyan vastag azért nem vagyok.
Viszont jó hír Neked, hogy felfutóban vannak a játékstreamer szolgáltatók. Ha majd ezek kerülnek vezető szerepbe, elképzelhetőnek tartom, hogy a hardverek is elkezdenek szépen emberi árra mérséklődni. -
Gyuszopapa #69 Aki szegény vagy más okból pénztelen(elvált szülők stb.) gyereke szerinted hogy vesz magának lakást,házat 0 forintból?Ja spórol x évig.De addig szerinted hol lakik albérletben?Az annyiba kerül vagy még többe mint ha lakáshitelt fizetne.Szerinted akkor mi a megoldás?Nem mindenkinek vannak rendezett családi körülményei.Sajnos senki nem választhatja meg a szüleit.Valaki gazdag vállalkozó apuci gyereke lesz,valaki szegényekhez születik.Ezért ezeket a embereket és gyerekeket nem bírálhatja senki mert nem ő tehet róla hogy kik a szülei.22 évesen utcára kerültem 0-ról kellett az életemet újra kezdenem.Tudom mit beszélek.Könnyű úgy osztani az észt hogy a másik ember sorsát ki nem próbáltad.Te meg itt hülyézed aki hitelt vesz fel.Van baj rendesen. -
#68 Nem veszek Ferrarit vagy Lambót, mert bár nagyon állat lenne, de nem engedhetem meg magamnak, így nincsenek is ilyen igényeim. De itt most még csak nem is a milliót súroló vga-król van szó, hanem a középkategória max tetejét jelentő 3070-ről, nem beszélve a 3060-ról ami meg kb középkategória belépő szintje. Hogy ez problémás valakinek kifizetni, aki ráadásul nem az anyja zsebére van utalva, van munkája és még csak nem is minimálbéren vagy annyiból sem gazdálkodik, na az kurvára nem normális. Ahogy nem normális az erre adott reakciód sem. Azt mondod hülye aki kölcsönt vesz föl. És akkor az micsoda, aki egy háromszorosan túlárazott cuccra megvonja a vállát, és az árcédula alapján predesztinálja magát erre a birka magatartásra? Barátom, hogy te cca félmillát keresel havonta, és nem engedhetsz meg magadnak egy középkategóriás vga-t, na az a nem normális. Hogy a 400dolláros kártyát 350ezerért árulják, az a nem normális. Hogy világ egyik legdurvábban adóztatott országában élünk, az a nem normális. -
Vanek úr #67 Tudod mi az, ami nekem is kiveri a biztosítékot? Nem az, hogy azt állítod, "proli munkás"-ként keresel 500k-t (vagy másodszorra már csak 450k-t). Még csak nem is az, hogy lehülyézed a hitelt felvevőket, és nem is érted, milyen helyzet állhat fent, amihez nincs más lehetőség. Mégcsak az sem, hogy nagyképűen állsz mindenhez. De az, amikor azt mondod, hogy neked a 4k 60 fps-t el nem érő videokártya nem is kell, pláne 300k felettihez nem is nyúlsz hozzá; de integrált Intel megoldással meg 800*600-on alacsony grafikával játszol, na az már az egyszerű emberben is felébreszti a "Mi a f@sz van? Hogy is van ez? Ez most tényleg komoly?" gondolatot. Mert ha neked jó az integrált grafika is (hiszen még csak köztes állapotra sem vagy hajlandó, amit egy valódi játékos, akit tényleg a 4k-n a folyamatos képfrissítéses játék érdekli, meglépne), akkor minek váltasz majd később? Ráadásul csak akkor, amikor majd 300k-ért meg tudod venni? Kb. soha nem lesz akkor VGA-d, mert mire lemegy az ilyen tudású kártyák ára erre a szintre (ha lemegy, mert pont arról beszélgettünk, hogy folyton emelkednek a VGA kategóriák árai is), addigra már 8(vagy 16)k-s kívánságod lesz, aminek az ára újra a plafonon lesz.
Vagyis valahol valami nagyon nem kerek a történetedben. Nem érdekel, hogy mi, lesz@rom (pláne nem érdekelnek a magyarázkodások). Csak legalább néha elgondolkodhatnál, hogy mit is írsz, mert ezzel megkímélnél minket is a hülyeségektől. Köszi előre is! -
Vanek úr #66 1. És igaza is van.
2. Volt egy állítás, de volt ezt cáfoló másik grafikon is, ahol meg azt látni, hogy értékarányosan is nőttek az árak. És ez látható a mostani felhozatalon is, hogy jóval drágább a 3060-as, mint a 2060-as volt.
3. MSRP-ket vettük alapul több helyen is, hogy ki lehessen szűrni a kiskerekben lecsapódó egyéb felárazásokat.
4. Nem utcára adott el, de adott el. Volt egy rakat FE kártya (ami pont gyári NVIDIA videokártya - a VGA gyártók is ezt kapták, hogy átmatricázhassák, de az NVIDIA megtartott magának jópár szállítmányt, amit saját maga árult (hiszen ebből több a haszon)), amit a vállalat honlapján lehetett megvenni (webbolt, kiszállítás után kapták meg az érdeklődők). És a bányászok nem mennek oda hatalmas nyomtatott pólókkal, hogy "mi bányászunk, és adj kártyát", mert rögtön nem lenne rá garancia (nem véletlen, hogy a direkt bányászoknak való VGA-kat drágábban, és kisebb garanciával árulják - már aki csinál ilyent, mert ezeket meg a bányászok nem veszik, hiszen később a használtpiacon nem tudják eladni ezeket, de egy 'normál' VGA-t meg igen). Ellenben ők az elsők, akik hozzáférnek az ilyen lehetőségekhez, mert ők azok, akik azonnal lecsapnak a nulladik szállítmányra is (van pénzük, és befektetésként tekintenek az ilyen vásárlásokra, ezért az első között kell nekik minden újdonság, ami jelentősebben növeli a számítási teljesítményt). És ezt tudja mindenki, csak lesz@rja, mert a gyártóknak is, meg a kereskedőknek is abból van a pénz, ha eladnak; csak az egyszeri ember szívja meg, mert ő csak boltból tud vásárolni, ahol meg már nem lesz csak 1-2 VGA, és az is csillagászati áron. -
#65 Te eszméletlen egy értetlen faszi lehetsz, 25. alkalommal is olyan dolgokról beszélsz, amiről szó sem volt, legalábbis nem ebben a formában, nem tudom minek kell erőlködni!
"állíts olyat amit a vitapartnered nem állított, majd cáfold azt"
Utoljára szerkesztette: Savaran, 2020.12.28. 09:15:59 -
cateran #64 "4. Ekkora gyártó nem is ad el utcára! A vele szerződésben álló nagykerek adják tovább bányászoknak a készleteket ha jobb árat adnak érte mint a jóskapista, aminek a vége szintén kisker hiány lesz. A gyártónak viszont semmi köze ehhez."
Errm..nem...Batran keress erre ra: Nvidia Sold $175 Million Worth of GeForce RTX 30 GPUs To Crypto Miners (azert nem linkelek semmit, mert tuti megbizhatatlan oldalnak lenne titulalva...Keress ra, aztan valassz olyat, akiben megbizol....) -
TokraFan #63 Szokás szerint a téma értelmezése nem erősséged.
1. az illető azt állította, hogy ma drágábban jut kártyához mint pár éve és ez azért van, mert "genyaprofitéhesgyártó"...
2. kapott linkeket a korábbi és a jelenlegi gyártói árakat illetően is, ami bizonyítja, hogy _értékarányosan_ invalid az állítása, de legalábbis "főlé árazásról" -amit emleget-, szó sincs. (Még úgy sem, hogy időközben számos alapanyag világpiaci ára emelkedett, a technológiai fejlesztések is drágultak, ellenben a PC piac meg csökkent).
3. Az igaz, hogy drágábban jut kártyához, de nem a "genyaprofitéhesrabló" gyártó miatt, hanem mert a kiskerárakat még kb. hatezer másik paraméter befolyásolja addig, mire azt ő meg tudja venni egy üzletben
4. Ekkora gyártó nem is ad el utcára! A vele szerződésben álló nagykerek adják tovább bányászoknak a készleteket ha jobb árat adnak érte mint a jóskapista, aminek a vége szintén kisker hiány lesz. A gyártónak viszont semmi köze ehhez.
Te tényleg azt HISZED, ez úgy működik, hogy bemegy a bányász személyesen a gyárba, ott várja egy pultos hölgy akitől kér 10000db RTX 3080-at és bemoindja, hogy egyébként bányászati célra kérem?? Ennyire még Te sem lehetsz hülye! Nagykerek, cégek adják le a rendeléseket a gyártó felé és pont. Az már az ő dolguk, hogy kinek terítik tovább azokat. Sok esetben ők sem tudják, hogy hova viszik, mert náluk is csak bejelentkezik az XYZ.co és leadja a rendelést. Hogy azt most kiskerboltokba, összeszerelő üzemekbe, vagy bányász farmokba viszik, lesz*rja. Vagy gondolod, hogy kérdőívet kell kitölteni, és egy dedikált Teréz anya osztogatja igazságossági alapon a készleteket? Egy piacgazdaságban? Eszem megáll.
Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2020.12.27. 23:07:53 -
#62 Ez a Tokrafan ilyen. Kiragad néhány szót a hozzászólásból, összekeveri azokat, majd ami kijön, ami neki kényelmes, arra válaszol, de már rég messze van az eredeti vitától. Aztán ha nem mész be vele az erdőbe, akkor te vagy a hibás. :-/
Hogy maga a gyártó adja el bányászoknak az adott kártyát közvetlenül a gyárból, vagy kínálatredukáló kihozatali probléma van, amit a gyártó letagad, vagy egyáltalán nem kommunikál, az őt nem érdekli, mert arra nem tudna így reagálni.
-
#61 Te most miért csinálsz úgy, mintha most írnál ide először? Olvasd újra végig és értelmezd a kérdéskört, mert nem sikerült, megint arra válaszoltál ami nem volt kérdés, és mindenki tudja, szóval ez a hozzászólás is csak azért volt hogy úgy tűnjön nincs igazam. "állíts olyat amit a vitapartnered nem állított, majd cáfold azt" -
TokraFan #60 Még mindig nem érted, hogy a piacgazdaságban a kereslet-kínlat aránypár határozza meg az árak alakulását. A gyártói árak tények, itt nem látunk drasztikus növekedést, kaptál számos linket ehhez. Amiről Te beszélsz, az a kisker ár, ami egy teljesen más történet, ott már a fent említett paraméter fogja meghatározni az árat. Tehát epic fail a gyártót gyűlölnöd, illetve megteheted ha nincs jobb dolgod, de ettől még hülyeséget fogsz beszélni. -
hunbalee #59 Ez az életem nem hazudok róla. Nincs titkolni valóm. Szoktam is írni mindig akit érdekel valaki kérdezzen bármit elmondok.
Nem mellesleg 450k-s fizetés az nem nagyképőség csak itt az sg-n ami egy "játékos" fórum többek vannak akik minum a dupláját keresik.. Meg nincs is mire felvágnom. Felvágni egy posche-val lehetne a suzikusok között vagy valami nagyobbal nem a 450k-s fizetéssel
És igen én 4k 60-as VGa-t akarok komprimissumok nélkül (értsd jó ne kelljen semmit se ultráról higha visszavenni csak hogy elérje a 60fps-a a játék) Adottak a tesztek ezt jelenleg a 3090-is alig tudja... Szóval én egy olyanra várok ami ezt tudja majd de persze nem 800 ezerért (mert ezt ís irtam többször ha nekem milliárdjaim lennének se adnék ki VGA-ra 300knál többet mert számomra többet nem ér ha van jó fizetés akkor se) hanem 300k-ért... Ez kb 2022-2023-ban talán megvalósulhat majd. Addig elleszek. Van 2200 játékom amiből sok megy integrálton is..nem sietek sehova a játékok megvárnak. -
#58 Tényleg megvan rá a pénze meg az a gondolkodása is ami számunkra nem érthető nyugi nem te vagy az első vagyunk ezzel még így egy páran az Eredeti Játékaink [OFF] topikban. Meggyőzéssel ne is vesztegesd az időd :D -
#57 Már bocs de ez eléggé arogánsnak és lekezelöen nagyképünek tünik amit mondasz.
Mintha mindenki dögöljön meg aki nem keres annyit mint én .
De ugy látom te azok közé tartozol akik ilyen messziről jött ember modjára azt mond amit akar, Mert az a lényeg, hogy nagyot mondjál mindegy , hogy az nem fedi a valoságot.
Sok ilyennel találkoztam aki mindig adta a nagyot aztán közbe meg még anynira se tellett neki mint az átlagnak.
És ez be is bizonyitottad pár hszel elöbb.
"Mindenki olyat vesz amire futja..én jelenleg intel HD530-al vagyok mert amit akarok majd olyan még nem létezik..."
Tehát ha olyan jol megy, hogy nem kell sehova se hitel se háézra se autóra , de te csak egy integrált GPU-s gépet használsz, mert olyan még nem találtak fel ami a te igényeid kielégiti , aha értem
-
#56 Semmi közöm hozzá hogy a zsebedben turkáljak, nem is ez a cél, de 5-6 milla per év nem egy gyári melós fizetés, bár én elhiszem hogy ennyit keresel mert miért is ne, lehet egy humánusabb gyárban vagy, én is gyárban dolgozom bár nem melósként, de felénk kezdő mérnökök kapnak ennyit, a legtöbb ember 200 és 300(nettó) alatt keres szakmával és ez nagyjából az országos átlag lehet, soknak még 200 sincs!!! -
hunbalee #55 Ebbe ne menjünk bele ,mert megint én leszek a bunkó paraszt aki le meri írni a véleményét.
2-3 gyerekre meg minden másra ami pénzbe kerül...Azt vállald be amit el tudsz tartani/fent tudsz tartani.. a gyomorba ne hozz hozzál 1 gyermeket se nem hogy többet..
Aki hitelt vesz fel az meg egy hülye nincs rá jobb szó az azt jelenti az az ember gazdag ő nem képes sporolni ezért pl egy 1 milliós valamit 2-ért vesz így meg...= hülye
-
#54 A tied még ennél is rosszabb megközelités, mert sokan nem keresnek még ennyit sem. és ha igy gondolkodna mindenki, akkor miért vesznek hitelbol kocsit és miért rohangál mindenki 10 éves használt kocsival miért nem cserélik le 3 évente? hisz az is csak 3-4 millioba fájna.
A valóság meg az, hogy ezek a kiadások egy összegben egyszerre jjelentkeznek és nagyon sok ember nem teheti meg , hogy enynit félretegyen éveken keresztül , mert ezernyi más sokkal fontosabbra kellene .
És azért egy PC az csak egy szorakozási eszköz, nem kellene egy egész háztartás több évi sporolt pénzét rákolteni.
Nem azt mondom, hogy nem kellen ,hogy emelkedjenek az árak, mert látszik, hogy a fizetések is emelkedtek, de az arány amit már emlitettem ez mászott el nagyon.
A példában 2008 tol minden uj VGA a 200-300, a 300-400 és a 500-600 dolláros árban jött ki . most ez a 2/3-ad ár kategoria hiányzik az azonos szintekhez. és bejött egy 1000 dolláros és felette lévő kategoria ami eddig sose volt.
És képzeld el, hogy azokban az idökben egy 4 tagu család ahol csak 1 kereset volt tudott venni 2 PC-t a gyerekeknek, most a Te gondolatmenetedet levezetve hogyan sporol össze a 2 gyereknek 3 évente gépcserét?
És nem csak a VGA-t kell cserélni, mert 3-4 évente a CPU is elavul,hogy az uj VGA- már nem nyujtana kellö gyorsulást vele.
És akkor tudod mi történik, nem csak a cPU-t hanem az alaplapot is cserélheted és ha lapot cserélsz akkor már a Ramokat is kell .
És ugyan ezeket a dolgokat a CPU-knál is el lehet mondani, mert ott sem találsz a középkategoriát olcsobban 70-80k alatt.
DE örülök, hogy "egyszerű" melosként ennyire jol megy, hogy neked nem számitanak ezek az árak és szted igy van jol és még nyugodtan emelhetnének is mert ugy mégjobban tudnán mondani, hogy akinek nem telik rá az ne vegyen.
És tudod ,hogy kik mondják ezt a drága honatyáink, ugye megvan az a mondat, hogy akikek nincs semmilye az anynit is ér? meg 47 ezerbol meglehet élni. Gondolom ilyenkor jo nagyokat tapsoltál és bologattál hozzá. -
#53 Én nem értem a problémát.
Pcn le is lehet venni a grafikát, lehet venni konzolt is, vagy lehet google stadián/geforce nown keresztül is játszani.
Aki meg minden új játékkal maxon helyben akar játszani nem akar kompromisszumot az fizessen többet. -
#52 Az amerikai árakat ne is álmodjuk mert ahogy írtad teljesen más a környezet és ott pl a betegbiztosításra meg ilyenekre költöd el a gatyád nálunk meg adókra. Egy német ár sem olcsó már pedig európában ott a legolcsóbb és sokszor olyan hogy meg sem érné meg kimenni érte mert pont annyival drágább amennyit utazgatnál, idegeskednél és ha gariztatni kell akkor meg KO.
Igazából itt Szerbiában még rosszabb a helyzet én meg nálatok vásárolok mert ott olcsóbb, de még így is jobb a helyzet mint pl Indiában vagy Brazíliában ahol még szarabb a fizetés az árak meg duplája triplája mint itt.
Persze valamit tenni kéne de most mégis mit lehetne? Menjünk ki a Kossuth térre táblákkal hogy legyen olcsóbb a hardware, nem bírunk játszózni? Teljesen ki kéne röhögtetni magunkat? Azért ettől sokkal nagyobb problémák is vannak sajnos. Az az igazság hogy legtöbb ember a hardwarét abszolút semmi értelmesre nem használja, ülnek ilyen 2080-on aztán elindít rajta évi 3-4 játékot azt kész, az kb hány kihasználatlan számítási teljesítmény egy évben? Mekkora szuperszámítógépünk lenne és hány tudományos projekt számításait tudnánk elvégezni évente ha ez mind hálózatba lenne kötve és kapnál pl kedvezményes hw-t meg áramtámogatást de idle-ben futtatnod kéne a gépet és egy boinc rendszerhez hasonlóan számolna a tudományért. Mert ilyen kártyákat parlagon avultatni kb értelmetlen és még a bányászásnak is több értelme van csak azt sem POW-ban kéne megoldani, mindegy nagyon elkanyarodtam.
A lényeg akkor szerinted hogy lehetne tenni? Alapítani 3000 Series céget, összeírni mindenkinek az igényeit előre kifizetnék a kártyát aztán benyomnánk kínába egy akkora rendelést amit már nem szarnának le (ez biztos pár száztól, de pár ezertől több kártya lenne 10-20-30 ezres tétel alatt sztem kiröhögnének) aztán behoznánk az országba papíron a cégé lenne a kártya aztán így ÁFA nélkül kiadnánk a befizető embereknek aztán csődeljárást kérnénk hogy ne kelljen tovább a céget fenntartani és majd jönne a 4000 Series cég pár év múlva? :D Vagy mégis mi a megoldás. Ilyen kiskapukat is max 1szer lehetne eljátszani és valakit nagyon elővennének.
Vagy azt tehetnénk hogy nem vesszük meg és úgyis engedik még valaki elcsábul, de hát ehhez sem tudnál összebeszélni az emberekkel mert valaki leszarja és megvenné csak hogy neki legyen, aztán máris igazoltnak látják a kereskedők az árat mert van forgalom. Szóval ez a módszer sem működne és ha túlságosan alacsonyan adnák a dolgokat egy rosszabbul sikerült szériával a saját létüket veszélyeztetnék és így sincs túl nagy konkurencia gyártók vonalán...
Tényleg szerinted mit lehetne tenni? -
hunbalee #51 Ez nagyon rossz levezetése a dolognak...én proli gyári melósként 5.6 milliót keresek egy évben (kézhez amit kapok) Nos ha téged akarlak idézni ennek a fele 2.8 millió.. ami elég nagy kamu volna mivel az ember nem 1 naponta cseréli a gépét hanem kb 3-4 évente..
Nos vegyük ezt 3nak..3 év alatt keresek 5.6*3 =16.8 milliót és ha veszek egy új VGA-t (mert 3 év alatt max azt kell cserélni a gépben) brutál drágán 500k-ért akkor miért költöttem rá az éves fizetésem felét?
3évente kiadni a gépre 500k-t az tudod mennyi? 13.888ft/hónap-ot költesz úgymond a pc-dre.. Valaki hetente füstöli el cigiként ezt az összeget nem havonta...
Szóval továbbra sem értem minek kell sírni az árak miatt. Persze egybe szar dolog hogy jaj venni kell új VGA-t 500 ezerér az mennyi pénz...Na és? Akinek nincs rá annyi az ne is emlegesse ne is nézegesse ezt a kategóriát mert lehet kapni 60 ezerért is kártyákat...
Ez olyan mint hajléktalanként ácsingózni a ferrari iránt hogy de kurva drága..hát neki persze hogy az mert napi kajára se futja.. -
#50 Én egyik kategóriába sem tartozok és akik ide kommentelnek senki nem árol PC alkatrészt ha jól tudom, de azért vannak realitások meg irreális elvárások én is jobban örülnék ha 300$-ból high end buildet lehetne összedobni mert annyira olcsók lennének az alkatrészek, de racionálisan látom hogy ez már nem fog megtörténni. Igazából a 2005-2010-ig egy kegyelmi időszak volt mert akkorra lementek a korábbi drága árak és elterjedtebb lett a PC most meg konvergálunk vissza a 90-es évekre mikor 3000-4000$ egy high end build. Majd talán ha lelassul a fejlődés akkor megint lesz egy aranykor amikor olcsón juthatunk jó gépekhez, vagy átállunk valami más alapanyagra pl grafén és olcsóbb lesz azzal a gyártás, senki nem látja a jövőt, az biztos hogy 5nm-en csak drágább lesz a gyártás mint 7-en és ez a kártyák árán is látható lesz. Azt meg csak mellékesen jegyzem meg hogy sok embernek szüksége sincs ezekre a telejesítményekre... minek a 3090 Fortniteozni például... meg egy csomó játék elfut közepes harwaren, még a Cyberpunkot is tolta a haverom 7 éves konfigon, na ilyen nem volt régen mert 4 év után örültél ha valami elbicegett a gépeden. -
#49 Az az áremelkedés még rendben is volna, amennyivel az Ampere, -ill ahogy tetszik- a 30xx-es sorozat eredeti ára drágult az előző -20xx- generációhoz képest. Pl a 2060-hoz képest a 3060 ajánlott fogyasztói ára kb 50-60dodóval drágult. Ez teljesen rendben van, sőt kifejezetten jutányos, ha azt nézem, hogy a 3060 a 2080ti-vel van pariban, és ezért a teljesítményért min. 800dodót kellett csengetni, vagy inkább többet. És ez az ajánlott fogyasztói ár az, amennyiért az Usankában a legtöbb helyen hozzá is lehet jutni, köszönhetően az eltérő adózási környezetnek, ahogy te is leírtad. Ez pedig azt jelenti, hogy pl a 3070-et még a mocsokszar Forinttal számolva is 160-ért meg tudja venni, de egy jobb konstrukcióért sem fizet 200-nál többet. Nálunk a 3060 volt kirakva a PCX-en egy hete kb 350-ért... nem tudom, hogy egy napot kint volt-e gondolom volt belőle kemény 2 darab, az is valami promó cucc lehetett. De nézd meg a 3070-eket, azok vannak most is, Gigabyte 380-ért. Na ez a probléma. Én pont mostanra időzítettem a vga vásárlást, még év elején, amikor elkezdtem a spórolást egy 2070-volt kinézve. A mostani kártyám egy Asus Strix 1060 6GB, nagyon megszerettem, hasonlót akartam, csak gondoltam ugrok egy osztályt fölfelé. Össze is jött a pénz, és most ebben a sávban semmi nincs. Vannak az 1650, 1660-ak 150 alatt, utána semmi, majd 350-fölött folytatódik. Illetve van még választék - felfelé, határ a csillagos ég. 3080, 3090 is van, bármikor hozzád vágják 700-900k-ért.... És nagyon félek, hogy ez nem lesz sokkal olcsóbb. Mennyi lesz a 3050? Majd az lesz 200? Hát menjenek a.... karácsony van, nem írom le. Ebben az országban valamit pedig tenni kellene ez ellen, mert az azért nem engedhető meg az informatika korában, hogy az ötödannyi havi kereseted mellé háromszoros áron vásárolhatod meg a műszaki cikkeket. Vonatkozik mindenre, telefon, tablet, laptop, etc... Csak hát pont ez a mostani kormány az, aki ez ellen biztos nem fog semmit tenni. Eleve a fél banda sőt, a felsővezetésének-, a döntési ill stratégiai pozícióban ülők majdnem egésze totál sötét e-téren, digitális analfabéták. A drága miniszterelnökünk, a kedves vezető nem csak bevallja, hogy be sem tud kapcsolni egy számítógépet, de még büszke is rá. Azt meg tudjuk, hogy ha neki valami tetszik, akkor azt majmolja az egész brigád. A pénzéhségükről, a kereskedelmi "fineszükről" már nem is beszélve (ha valakinek kétsége támadna, gondoljon Rogán netadós csodájára, amikor minden letöltött MB után fizetni kellett volna, ráadásul mennyit....), azt meg már csak igen halkan merem, hogy a politikai céljaik szempontjából kifejezetten előnyös számukra "sötétben" tartani az embereket, szóval változás, na az ami nem lesz.
Utoljára szerkesztette: cylonflatus, 2020.12.24. 23:36:41 -
csináltam egy grafikont az árak és a kéresletek összefüggéséről. az látszik, hogy 2015 ota folyamatos az emelkedés és , hogy ma már ugyan azért a pénzért csak az egyel kisebb kategóriás kártyát kapod meg.
Ez az ábra a sollárban lévő árakat és átszámitva a magyar netto átlag keresetet az abban az évben volt árfolyammal.
Tehát ehhez még hozzájön a 27%os áfa itthom. mig az amcsinál szinte marad ez, mert nincs mindenhol áfa.
És az is látszik, hogy 2017tol, már az amcsik keresetéhez képest is emelkedtek az árak addig kb ugyan azon az áron kapta meg mindig ugyan azt a kategoriár, kb ugy a 699es áron a csucs verziot, ami még mindig nem érte el a havi fizetése felét. -
#47 Pár embert nem értek, némely hsz olyan mintha stockholm szindromában szemvedne az ember.
Tapsol annak, hogy ennyire elérhetetlen áron árulják azokat a termékeket amiket régebben még ugy ahogy de meg tudtál venni magadnak, hogy nem kellett az éves fizetésed felét rákölteni egy PC-re.
Az ilyen emberek vagy abból élnek, hogy ilyen drágák a cuccok vagy annyit keresnek, hogy nem éinti öket , hogy mi mennyibe kerül. -
#46 Így van, de attól még nem muszáj egyetértenem vele ahogyan már ezt is leírtam lentebb, csak nem olvasod el, és ilyen formában ez a hozzászólásod is teljesen felesleges volt! Nyilván te egyetértesz ezzel, és szeretnéd is őket minél több pénzel támogatni, ezt is megértem.
Utoljára szerkesztette: Savaran, 2020.12.24. 14:25:04 -
hunbalee #45 Szerinted... csak hogy az ipar az sose kívánságműsor alapján árazott. -
#44 Elterelődött a lényegről a szó, drágábbak jóval mint kellene
-
hunbalee #43 Szerintem meg nem.. -
#42 Lényegtelen mert még így is 60 százalékkal többet fizetsz a kategóriáért -
hunbalee #41 3060ti most is van (már ha a 0.1 secben nem viszik el amit néha kapnak) 200k alatt... Amikor az ember elcsípi az árát mert ki van írva 194-ért adja az alza...és mindezt úgy hogy a világon nincs csak pár db ami megvehető néha néha elvétve..
Szóval az hogy nem lesz 200k alatt az a világ legnagyobb hazugsága.Pláne ha kintről rendeli az ember ott el lehet csípni most is 18x ezres verziókat..
-
#40 Nézzük hogyan alakultak az árak:
igaz ez Ti de a sima sem lesz 200 alatt:
és a nagyok:
-
#39 A 3080 a sima 2080-al van egy ligában, jövőre érkezik a 3080ti, szóval még ez az érv is gyenge lábakon áll
Utoljára szerkesztette: Savaran, 2020.12.24. 05:38:02 -
#38 Egy két kivétel még mindig van, de attól a szabály még megvan, 2016-ban megkaptad a középkategória tetejét az akkor 1060-at 90 ezerért, ma a középkategória teteje sacc/kb 200 000-280 000, de ezt már 20-adjára írom le, de nem fogod fel te sem, hogy mi a lényeg, hanem a megjelenési árakkal jössz itt nekem, kit érdekel, ha be megyek a boltba ma kétszer annyit fizetek ugyanazért a kategóriáért pont.
Utoljára szerkesztette: Savaran, 2020.12.24. 05:34:12