77
-
#37 2080 Ti $1100 volt mikor megjelent. A 3080 $750 A Titan $2500 volt, a 3090 $1500.
Írogassál még vakon, nehogy utánanézz bárminek is.
Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2020.12.24. 01:42:06 -
#36 A szerver kártyákon azért van ez mert ott közel egymáshoz van sok betéve és ha bármilyen másik hűtés lenne akkor a veszteséghőt felkapná másik kártya és azzal próbálná lehűteni magát. Meg a szerverek kialakítása miatt azok a hűtések mennek hogy hogy az elején be a hátulján ki egyenes vonalban és ahhoz nagyon jól ileszkedik a design, de otthon ahol örülsz ha 1 jó kártya van a gépedben ezek nem feltételek. Viszont hogy kevésbé legyen zajos és jobban hűtsön az már igen szóval a szétdobós hatékonyabb hűtés és maximum kicsit a CPU hűtésnek tesz be de ha van elég rendszer fan akkor nem számít mer kidobják azok a hőt. -
#35 Azért a 3090 az régen Quadro néven jött nem olyan régen meg Titan néven de oké. Nyilván én is érzékelem hogy 10 éve 80 euróért volt egy erős középkategóriás kártyám most meg 300 ugyanaz a szint, szóval nyilván emelkedett de ez már csak ilyen egyre drágább technológiával kell gyártaniuk nem lesz olcsóbb. 10 éve pl hogy nézett ki a kártyákon a hűtés? Most kb az SSD-re tennénk akkorát a videókártyán meg egy nagy monstrum oldja meg a hűtést. Persze nem onnan jön az ártöblet többsége, hanem a kisebb nm-ről, egyre drágábbak a gyártósorok ára és fenntartási költsége is, több szakembert több áramot igényel stb. Tehát bár én is szeretném hogy fossák ki az alkatrészt és elterjedt elérhető árú legyen a nagy teljesítmény mert a fejlődésnek az tenné a legjobbat, de ugyanúgy látom hogy az van mint minden fejlettebb technológiánál egyre többet kell beletenni egyre kevesebbért. Mint ahogy egy 90kw-os autó elérheti a 200km/h-át, úgy a 300-hoz már inkább 370kw-os autó kell ami se nem teljesítményben se nem árban duplája hanem többszöröse. Sajna erre kell számítani de mint ahogy a táblázat is mutatja nem szálltak olyan kontrollálhatatlanul el az árak bár igaz hogy a középkategóriát nem listázza mi meg inkább azt vettük. Meg a kereskedői cigánykodást nyilván nem számolja bele. -
#34 igaz akkor 3080 tökmindegy de nekem van igazam ezzel kapcsolatban! -
TokraFan #33 A 3090 a korábbi Titan verziónak felel meg. Kérlek nézz utána, mennyibe került egy Titan, kb. bármikor... -
#32 Kategória zavarban vagy, egy 2080ti -nek az árába kéne kijönnie nagyjából a 3090-nek, ha a teljesítmény miatt mindíg fölé árazzuk akkor 2 milla lesz pár év múlva egy csúcskártya -
Hoho #31 2015 óta a 270-300Ft-os sávban mozog az USD. Vagyis azóta max. 5%-os romlás volt ahhoz képest. -
hunbalee #30 Ez van drága a techno. De még ha tegyük fel nem is drága nekik (előállítani) nem az ő hibájuk ..Mert ők mit látnak? Azt hogy fogy az a 3090 7-800 ezerért is...Ebből meg a cégek azt szűrik le ezek nem drágák...
(És igen valóban visszanéztem a tesztemet 2008 januárjában 58900ft-ért vettem a 8800GT-met... ami anno kb "csúcs" volt felette csak az ULTRA volt a GTX és akkor kereshettem kb 140k-t
Most meg ha a fizum felét veszem nem kapok érte 6800Xt- ami durván a régi szituációnak felelne meg...)
De ez mindennel így van..anno alaplapot is 15-20-ért vettél kb bármilyen procihoz..most meg ha "csúcs" amdhez (x570) akarsz kb 50 alatt nem kapsz -
Andriska86 #29 5 év alatt 20%-ot romlott a Forint, reálértéken még olcsóbb is lett a GPU. -
#28 DE látom nem érted, hogy mirol beszélunk.
Nem azt mondjuk, hogy nem lehet ma venni 50k ért VGA-t venni. mert lehet.
DE a mostani szériábol, értsd, 3060,3070, 3080, 3090, 6800 , 6800xt, 6900xt. nem tudsz olyan áron beszerezni akkor sem ha lenne a boltokban a fizetésedhez képest olyan ár aranyú VGA-t mint pár évvel ezelőtti hasonlóan ugyan abból a szériához tartozó VGA-bol.
Az én konkrét példámba a HD4850es VGA volt amit a wiki szerint a felsó kategóriába sorolt 199 MRSP megjelenési árral. ami a 27! os áfával és haszonnal, is megállt 60k környékén.
átlag keresetek
A KSH adatai szerint 2008ban amikor a HD4850es megjelent 122k volt a netto kereset. tehát a fél fizetésed volt a kártya.
2019ben 244k volt a netto kereset de idénre legyen 250k még igy sem tudod megvenni egy teljes fizetésbol a mostani kártyának a leggyengébb tagját sem, nem hogy a felsübol valamelyiket.
Remélem igy már értheto , hogy miról próbálunk itt rávilágítani.
ÉS nehogy azt hidd, hogy csak mert szar a forint, külföldön is ugyan ez a helyzet, már nem mindenki tudja megvenni olyan könnyen a cuccokat mint régen, mert ott még ennyire sem emelkedtek a fizetések mint nálunk,
És ha nem vesszuk bele a nyerészkedést és a készlet hiány miatti áremelést csak a sima MRSP ár+afa árat akkor is ez a helyzet.
Utoljára szerkesztette: repvez, 2020.12.23. 21:44:43 -
Vanek úr #27 Az alapok a generáción belül tök ugyanazok voltak (PS4 kontra PS4 Pro), csak a későbbi verzióban egy ugyanolyan alapokon működő hardver magasabb órajelű, erősebb változatát adták ki. Vagyis ezekre ugyanúgy kell programozni, nincs 'generáció' váltás, nem kell külön kódot írni rájuk.
Utoljára szerkesztette: Vanek úr, 2020.12.23. 21:35:58 -
TokraFan #26 "Egyrészt a konzol gyengébb alkatrészekkel rendelkezik, mint egy átlag PC, de hatalmas előnye, hogy fix a hardvere, így sokkal könnyebben, egyszerűbben, és hatékonyabban lehet rá játékokat írni jó grafikával."
Ez kb. PS2/PS3-ig volt igaz. PS4/XBO érában (jelenleg ugye prevgen-nek hívjuk) konzoloknál már 4 platformról beszéltünk, nextgen konzoloknál pedig már hét, azaz 7db platformot és gépet jelent! Miközben ugyanannyi idő van egy játék fejlesztésére, mint korábban. -
hunbalee #25 RTX érában nem volt "világjárvány" és volt szarásig készlet.
Te meg ezt hasonlítod egy kb havonta ha jut 5 db vga egy országba dologgal...
Amiket irkáltok hogy a 3060ti 300k+ ... az ezért van.. nyerészkednek rajta. Az egy 180-190 ezres VGA lesz amint lehet majd kapni folyamatosan.
Meg mi fölé árazzák őket??? a 400k-s 2080ti helyett jött a kb vele egyszintű 3070 ami 300k (argep)...hol van ez fölé árazva? A 3060ti meg a 2080 super helyére jött ami szintén 300k felett volna valamivel,de már azt se igen kapni mert azokat tudtommal már nem is gyártják...
Türelem és lesznek jó árak...sosem értettem az embereket hogy szaros játékokkal hova sietnek hogy olyan égető a VGA vásárlás... -
Vanek úr #24 Pár reakció tőlem is. Csak 'helyretétel' kapcsán. De persze csak SzVSz.
Raktárkészlet: nincs visszatartott készlet egyik oldalon sem, mert nem éri meg a gyártóknak (pláne nem az AMD-nek és az NVIDIA-nak, mert a partnerek gyártják a saját kártyáikat, és a két GPU gyártó csak a GPU-t biztosítja a VGA-khoz). Ettől függetlenül soha nem a drága kártyákon volt a hasznuk java (se a GPU gyártóknak, se a VGA gyártóknak), mert abból jelentősen kevesebb mennyiséget tudnak csak eladni (pedig így is-úgy is van rajta haszon); hanem a 'népkártyákon', amik megfizethetők, de még elfogadható teljesítményűek (ezeken nem olyan sok a haszon, de mivel rengeteget adnak el belőle, így ebből lesz a bevétel többsége).
Konzol vs. PC árak: a kettőt nem lehet összehasonlítani. Egyrészt a konzol gyengébb alkatrészekkel rendelkezik, mint egy átlag PC, de hatalmas előnye, hogy fix a hardvere, így sokkal könnyebben, egyszerűbben, és hatékonyabban lehet rá játékokat írni jó grafikával. Másrészt a konzolt direkt olcsóbban adják, mint amennyibe a hardverek ára alapján kerülnie kellene (minden konzolon veszteség keletkezik a gyártóknak), viszont ott konzolt azért vesznek, mert játszanának vele, így a hozzájuk vehető játékok drágábbak (a hardveren bevállalt veszteséget a szoftvereken hozzák vissza).
Repvez által 280k-ra datált 3060-as árak: ne keverjük össze a 'régi', és a mostani árakat. Régen nem volt ekkora kereslet, ilyen kicsi készlet, így ennek megfelelő többszörös bolti ár. Ez a helyzet olyan, mint a konzolos, hogy felvásárolják valakik 'normál' áron, és többszörösen adják tovább. De ettől még nem ez az 'alap'. A 3060-nál sem ez a 'normál' ár, csak mindenki rárak most az előbb említett okok miatt extra felárat, és úgy értékesítik tovább. De ha túl leszünk ezen az üres bolti helyzeteken, és normalizálódnak az árak, akkor mindjárt nem lesz 280k egy 3060, sőt, 200k se.
Évek óta drágulás: igen, sajnos ez érezhető. Egyre drágulnak a kategóriák. Ebben benne van az infláció is, benne vannak a drágább gyártások, és még sok minden; de ha ezeket az 'alap' dolgokat levesszük, akkor is drágulnak. Régebben a havi fizetésből tudtam venni egy csúcs VGA-t, ma már csak egy középkategóriára futna. Pedig volt nálunk is fizetésemelés (infláció felett).
De ez van. Amíg a termékeket megveszik a vásárlók jóval túlárazva is (NVIDIA mondta, hogy a 20x0 sorozaton iszonyatosan sokat kerestek, mert nagyobb volt rajta az árrés, mint korábban), addig mi, akik megnézik, mire és mennyit költenek (pláne ilyen vírushelyzetben), kénytelenek leszünk várni, hátha lesz majd a mi pénztárcánknak is megfelelő verzió (vagy majd áttérünk a használtpiacra). Ha a 'nagypénzű' vásárlók is tudnának várni, és nem egyből, azonnal (0. napon) és/vagy jóval túlárazva vennék meg az új dolgaikat, hanem 1-2(-3-4) hónappal később, akkor a gyártók is kénytelenek lennének árat csökkenteni a túlkínálat miatt. De amíg a többség nem gondolkodik, hanem csak vásárol, addig nincs miről beszélni. Ez lesz, és nem fogunk tudni tenni ellene. -
TokraFan #23 Nem tűnt fel, hogy sokminden más is drágább lett? Az megvan, hogy az árakat a kereslet/kínálat aránypár határozza meg? Egy Thrustmaster Warthog HOTAS Joystick 1 éve még 110k volt, jeleneh 260k. Nem azért, mert "genyagyártó összeesküvés", hanem mert hirtelen nagyobb lett a kereslet mint a gyártási kapacitás, így nem lehet kapni. Ezért ahol kapható, ott drága.
Billentyűzeteknél lassan 30-40k az alap, pár éve még hüledeztünk ilyen áron egy sz*ros perifériánál. Közben jelentőset zuhant a forint is. -
#22 Ja persze mert az rtx megint egy olyan ami van de kit érdekel mert felezi az fpst de amúgy 3050 miért nem bírná használni? "nem mindegy neked hogy 2060/2070-et veszel" egyáltalán nem, mert régen értsd 4 éve még az előző gen árát lenyomták az új kártyák, most meg fölé skálázzák, olvasd vissza a fórumot, persze lehet jönni a szentséges dumával hát ez így működik bla bla, tudom ez nem fog változni és rosszabb lesz, és igen én is kénytelen leszek majd ha új gépet építek, venni egy ilyen drága sz@rt, nem ez a lényeg, hanem az hogy ezzel a kufár szellemiséggel nem értek egyet, ennyi.
Utoljára szerkesztette: Savaran, 2020.12.23. 20:51:33 -
hunbalee #21 Ami nincs ,mert a világon mindenhol nincs és vagy rohadt kevés van az mindenből drága ,mivel a hiány miatt az emberek veszik brutál drágán is..
Konkrétumok vannak tele bolt alsó közép VGA-kkal 50-60 ezres árszinten.
Az újakból nincs ilyen olcsó széria csúcs vga-k sincsenek nem hogy azokból butított/kurított selejt :)
Apró is televan (ezt csak mellékesen mondom) ott is lehet csemegézni (és nekem mondhatod hogy az milyen már meg stb ...én vettem 1 évig 0-24-ben bányában dolgozó VGA-t semmi baja nem volt)
Szóval minden árkategoriában kapsz VGA-t (persze nem az új szériákból de azok amúgy is 300+k amiről kár is beszélni.) -
#20 Ahha szoval , konkrétumot nem tudsz mondani vagy megcáfolni azt amit mondtam .
De te tudod , hogy mik vannak.
Ez, hogy mindenki megtalálja a pénztárcájának megfelelöt ez megint nem válasz, mert nem arra válaszoltál amiról kiindult a beszéd.
Hoigy a mostani kártyáh tul vannak árazva.
Amit meg most te mondtál, kb olyan mintha azt mondanád, hogy most is lehet venni GT710es VGA-t 15k ért mikor megjelent meg az is volt 50k akkor miről beszélünk, hogy drága a VGA. meg mindenki vegyen olyat amit meg tud fizetni. -
hunbalee #19 Nem keverek semmit tudom mik vannak...Mindenki pénztárcájához mérten vannak VGA-k kb fps-re lebontva...
Mindenki olyat vesz amire futja..én jelenleg intel HD530-al vagyok mert amit akarok majd olyan még nem létezik...
Utoljára szerkesztette: hunbalee, 2020.12.23. 20:31:44 -
#18 Miért adnának ki egy kártyát olyan paraméterekkel, amelyek nem képesek használni a kártya új funkcióit? (RTX/DLSS, stb). A 2060 is nagyon határeset volt. 3050-el szintén zenész, nem mindegy neked hogy 2060/2070-et veszel, vagy 3050-et? Ugyanazt tudná, valszeg ugyanazon az áron. -
#17 Ráadásul mindent elmond az új generációkról hogy az alsó belépő szint mindegyiknél hiányzik, pl miért nem volt RTX2050Ti? meg RTX 3050?(persze tudom mert kihozták a 1660-as mellékágat) ezért vagy megveszed a hulladék 100-reset amivel máriózhatsz, vagy 250k alaphangon hogy menjen is valami.
Utoljára szerkesztette: Savaran, 2020.12.23. 19:39:11 -
#16 A legújabb seriás nvidia legkisebb verziója a 3060as az nem a közép kategória és az kerül 290k környékén.
Persze lehet venni most is 50-60 környékén a 2-3 szériával ezelőtti belepő szintet , de én nem erről beszélek.
Az árukeresön ha találsz a legujabb szériábol 100k körülit akkor arra kiváncsi leszek .
Ugyhogy ha lehet ne keverd össze a szeriákat , én amit leírtam az az adott évben a legújabb kiadásra vonatkozott és azon belül a közép erös kiadású kártya. -
hunbalee #15 A belépő szint az sosem volt 290k de most sem te nem tudod mit nézel...
A belépő szint az a foshulladék senkinek nem kellő 50-60 ezres szint ami most is van... -
#14 Melyek ezek az olcsóbb kategóriás GTX-ek? És mit bír el stabil 60fps-el, a legújabb címek közül ultra beállítások mellett?
Utoljára szerkesztette: Savaran, 2020.12.23. 18:45:56 -
#12 ez csak megnyugtatásként irod és ugy teszel, mintha az ezelötti generácioknál nem lettek volna korszak alkoto uj technologiák bevezetve.
hardberes tesselácio, meg sok egyéb . és szinte mindegyik generácionál duplázoftak a tranzoistor számok.
És mi történt azokban az idökben? a kifutó széria árai csökkentek az ujé meg ugyan ott vagy nagyon minimálisan emelkedett.
Az meg megint egy fura összehasonlitás, hogy a fizetések is emelkedtek. a külföldi fizetések nem anynival emelkedtek mint amenynivel a hardver árak.
És ne konkrét számokat nézz mert azok nem sokat mondanak, de ha arányaiba nézed akkor látszik, hogy most sokkal jobban elszáltak az árak
régebben mikor valaki keresett 130k-t ahhoz képest mondjuk 50-60k ért tudott venni egy erős középkategóriát.
Most ugyan ez az arány? 300k körüli fizetés és a belépő szint 290k, nem a közép .
Ha komplett gépet nézzük akkor meg még durvább-
2009ben 200k bol vettek egy komplett gépet monitor nélkül saját magam vettem össze az alkatrészeket az akkori best buy érték arány
ma ugyan igy közelebb lennék a 2 milliohoz, és a fizetések nem emelkedtek anynit, sehol se nem csak itthon.
De mondok jobban, az hogy lehet ,hogy a konzol mindig a kiadáskori legjobb hardvereket pakolják bele, és kompletten meg tudod venni 180k ért.
mig ugyan az a hardvert a PCbe meg milliós tétel ? És a konzolt nem kell fejleszteni sem 1-2 évente. -
#11 A kérdésben nem vagyok "átlagember" amiket felhoztál érvnek nem állják meg a helyüket, a gyártástechnológia régen is fejlődött mégsem drágultak a kártyák, sokkal inkább mutyizást vélek felfedezni, parlagon hagyott pénzszivattyú a pc alkatrész piac mostanában jöttek rá meg is tették a lépéseket, a bányászok még elfogadható érv -
hunbalee #10 Igen ezt én is mindig felemlegetem, hogy anno a nem is csúcs 8800GT-t megvette az ember elvolt vele fhd maxon 5 évig lazán...ez szép és jó ,de ha a dolgok mögé lesünk:
Igen ám de azóta rohadt sokat fejlődtünk.. új technológiák új konzolgenerációk sokkal komplexebb szebb grafika stb. És igen már a 3090 se elég "lófa**ra" se 4k maxon mert a Ray tracing megöli azt is... + mi arra garancia hogy akár 3 év múlva nem jön új erősebb konzol ami megint tekerhet a dolgokon...
Az is sajnos hogy ma egy közép felső vga ( pl 3060ti) nem is kapni és 200+k... nem ezt szoktuk meg persze. De a fizeésünk sem annyi mint amennyi pl 6 éve volt szóval tényszerű hogy minden egyre csak drágább lesz. Persze fáj mert ki a rák szeret ennyi pénzt kiadni ,de ez van. Ez soha nem fog változni ez sajnos nem internet ami ahogy gyorsabb egyre olcsóbb :)
-
TokraFan #9 Azóta picivel drágább lett hardvert fejleszteni, és a kártyák is sokkal bonyolultabbak lettek, a gyártástechnológia fejlesztése is annyi pénzt emészt fel, hogy a TSMC és más OEM gyártók is sokkal drágábban dolgoznak már.
Persze az átlagember jellemzően nincs tisztában a gazdasági folyamatokkal, ez egy külön szakma.
Ha valakit hibáztatni akarsz, inkább a bányászokat érdemes...Teljesen feleslegesen pazarolják az erőforrásokat a k*rva nagy semmire.
Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2020.12.23. 17:30:16 -
TokraFan #8 Miért porszívó? Ez a legjobb hűtés, csak nem ez van hájpolva. De ha megnézzük az nVidia referencia kártyáit, mindig ezt alkalmazzák, de ami ennél is beszédesebb, hogy a csúcskategóriás ipari Quadro kártyákon is ez a hűtés van, pedig azok 0/24-ben mennek sokszor full terhelésen, grafikai munkaállomásokban 2-4db-os SLI-be kötve. Nagyon hatékony, és a meleget a kártyán keresztül kitolja a házból, nem pedig visszafújja oda mint a sokventis szörnyetegek. -
#7 Ez csak egy felvetés nem biztos hogy igazam van, viszont abban biztos hogy arányait is tekintve többet fizetünk a kártyákért
Utoljára szerkesztette: Savaran, 2020.12.23. 16:51:24 -
#6 a 8800 utra az a high end kategoria felett volt besorolva akkor. .
Tehát a 3090 van esetleg egy 3090TI kategoria.
Most mennyi is a 3090es 1500 dolcsi?
Miról is beszélunk?
És te azt mondod hogy egy ilyen ultra kártya összehasonlitható egy középkategoriával .
Mert most az ára ugyan ott van . -
CrazyAchmed #5 Nekem ez a szándékos raktárkészlet hiány konteo nemigazán hihető. Nem hinném hogy ilyen szinten együttműködne a két gyártó. Csak képzeld el, nincs eladó 3060, de van helyette radeon, ami kb ugyanazt tudja, kicsit olcsóbb is, és nem mellesleg van raktáron. Szerinted?
Ugyanezen logika mentén a sony és ms is összefogott konzolfronton? Ott miért nem szállnak el az árak? Ott csak simán nincs eladó termék. -
#4 Nem érted miről beszélek, régen a tipik népkártya a gtx 1060-volt egyes modelleket 80-90 ezerért megkaptad, most a megfelelője a 3060 (ami azt tudja most mint anno a 1060 tudta 4 évvel ezelőtt) mennyibe kerül 100 000-be? Naugye!
Utoljára szerkesztette: Savaran, 2020.12.23. 14:44:19 -
#3 Geforce 8800 Ultra 850$ (mai dolláron 992$) jelenleg a 3080 750$. Miről tetszik beszélni?
-
#2 Kamu a raktárkészlet hiány ők generálják az amd-vel karöltve hogy jó pénzért lehessen eladni a kártyákat, nem is olyan régen kb öt éve 60 000-ért olyan kártyát vettél ami fullhd 60 fps-el vitte a játékok 80%-át max grafikán, de maximum 100 000-ért már tényleg kaptál olyat, ma ez a kategória kb 150 de inkább 200 000-be kerül!
Én kis naív még a 10. gen gtx-nél még gondoltam ha bejön a 20-as széria beruházok olcsón értsd 150 000 ért egy gtx 1080ti-re, reménykedve hogy az új gen lenyomja az árakat és az utolsó készletből elcsípek egy 1080-at, erre nem ez történt hanem hogy fölé áraztak mindent, és folyamatosan a fölé árazás megy, még két év és egy alap gamer kártya 300 000-lesz, egy csúcskártya meg kétmilla! (Ne legyen igazam)
Utoljára szerkesztette: Savaran, 2020.12.23. 14:02:39 -
Relixo #1 "A jelek szerint már dolgoznak a következő generáción, amely újabb nagy ugrást ígér."
Ahha... és az ára 990.000.- Huf lesz az alap modellnek de lehet nagyon keveset mondtam! :D A másik 5 db lesz belőle elérhető fél évig majd utána talán le is gyártanak még 10-t amit azonnal a bányába küldenek bitcoint bányászni.
De azért tervezik a következő gen.-t csak minek?! Se gyártani nem tudják még az előzőt se és NULLA raktár készlet emiatt meg egekbe annak X db-nak az ára ami éppen kapható véletlen.
SZUPER jó lesz egy kocsi áráért tudunk majd venni next gen. GPU-t ! Elmennek a .... :)