8
  • kvp
    #8
    "Europa a legnagyobb piac."

    Kozvetlen Kina, az USA, India es meg par masik allam mogott. Raadasul az EU nem egyseges piac, hanem minden tagallam sajat szabalyozasokkal raadasul sajat nyelvvel rendelkezik. Igazabol nem eri meg annyira eroltetni jelenletet, de ha olcson megoldhato, akkor a cegek nem fogjak visszautasitani a bevetelt. Az EU-nak egyseges gazdasagi ereje es valodi kozos piaca viszont nincs, bar legalabb az eurot hasznalo allamok nagyjabol hasonloak, bar torvenyi elteresek ott is vannak.

    Peldaul amiota az europai Lego ceg betort az amerikai piacra, azota oda keszitik a termekeiket, mert ott csak karacsonykor tobb fogy mint az EU-ban egesz evben. Ha sikerulne a kinai piacra bejutniuk (es megmaradniuk a helyi cegekkel a versenyben), akkor meg az USA-t is hanyagolnak. Vannak mar ra probalkozasok, kinai exkluziv keszletekkel. Az EU sem lakossagban, sem gazdasagi eroben nincs sehol, de meg valodi egyseges uniokent sem lenne elol. (tehat kozos kormany, kozos penz, kozos nyelv eseten sem)

    ps: A fentiek fenyeben pl. Magyarorszag meg annyi jelentosseggel sem bir, mint egy nagyobb amerikai varos. A nemzetkozi multik csak akkor szabalyozhatoak ha vagy nemzetkozi konszenzus lesz roluk (ez eselytelen) vagy egyetlen vilagkormany, ahol viszont valoszinuleg a nagy cegek adnak a kormanytagokat.
  • kvp
    #6
    "Ok hozzak a torvenyeket amikbol olyat csinalnak amyilet akarnak."

    Es ezek a torvenyek az EU hatarain kivul semmilyen hatallyal nem birnak. Egyszeruen csak a hatarokon beluli tevekenyseguket lehet szabalyozni vagy kitiltani oket. De magukat a cegeket nem lehet csak a nemzetkozi torvenyek alapjan utolerni. Az ENSZ meg ismert modon sohivatal, semmit nem tudnak betartatni. Mint irtam ennyi erovel Kina feldarabolasarol vagy a palesztin fuggetlensegrol is hozhatnak torvenyt, azokat se venne komolyan senki. (utobbirol hoztak is, tobbszor es latjuk mennyit ert)
  • Sydra
    #4
    Nem kell őket feldarabolni. Egyszerűen számoljuk fel a szellemi tulajdon intézményét és hirtelen lesz minden nagy tech cégnek több száz konkurenciája.
  • kvp
    #3
    Az EU valoszinuleg rajott, hogy semmilyen befolyasa nincs egy multinacionalis vallalat folott. Ennyi erovel az USA vagy Kina feldarabolasarol is vitazhatnanak... Max. csak buntetni vagy vegso soron kitiltani tudjak oket a kozos piacrol.
  • wraithLord
    #1
    "A politikus hozzátette, hogy egy ilyen lépésre várhatóan soha nem kerül majd sor."

    És nem kell hozzá látnoknak sem lenni... :D