11
 • Szefmester
  #11
  Ellenben van pár oldal ahol fizetős a regisztráció, de azok meg nem torrent oldalak.. ;)
 • morguldae
  #10
  "...52 százalékuk ugyanannyit fizetne a legális platformokon, mint a kalózoldalakon" - tehát semmit! A torrent oldalak ingyenesek!
  Utoljára szerkesztette: morguldae, 2020.10.19. 18:16:47
 • morguldae
  #9
  "...a kalózkodás komoly pénzügyi hatással van a tévéműsorok és a filmek gyártására" - Hát jobb is ha az amerikaiak nem gyártanak már filmeket, mert buziskodással van tele mind! Az meg csak szemét! Kár csinálni!
 • csigafi #8
  Hát ahol van pénz hogy meg vegye az ember a zenét, filmet. játék, könyv stb.. vagy is amikre a legnagyobb az igény ott nincs gond.
  Manapság sajnos rengetek olyan zenei meg filmes alkotások születnek amik elég silányak A filmek még a mozijegy árát se érik meg.
  Koncertekről nem is beszélve hogy milyen horrorisztikusak a belépő árak.
  Mondjuk nekem mindegy hogy videón nézzem e meg vagy élőben a koncertet. Persze más más az élmény az tény. Viszont a videónak megvan az az előnye hogy kényelmeseb és bármikor megállítható. Ha tetszik amit látok, hallok, olvasok akkor megfogom venni is de ha nem tetszik akkor csak pénz kidobás. Ráadásul az a legbosszantóbb ha megvesz az ember egy könyvet azzal minimálisan támogatja az írott mert a kiadok leveszik a maguk 60-70%-os hasznukat az eladási árból. Ha 1000 ft egy kőnyv abbol az író csak 200-300 ft-ot kap könyvenként a többit a kiadó zsebeli be. Arról nem is beszélve hogy az írónak még ebből a 300 ft-bol adóznia is kell. Én ha tehetem személyesen az írótól veszem meg. Persze a kiadó ezt nem díjazza és felszólítja az írót hogy a saját szakállára eladott könyv árának a 70% ár haladéktalanul utalja át mert ő mint író nem értékesítheti a saját könyvét. Szóval nagyon sok mocskosabb dolog van LEGÁLISAN mint az ILLEGÁLIS kalózkodás.
 • wraithLord
  #7
  Persze a zenét és a sorozatot csak akkor veszem meg, ha tudom, hogy jó. Pl. a zenét youtube-on hallottam, a sorozat egy részét vagy egészét pedig valahol láttam már, ez pedig mostanában legtöbbször torrent.
 • wraithLord
  #6
  Ha egyszerűbb, de általában nem egyszerűbb, maximum távolkeleti (japán, kínai), régi, vagy nem túl populáris dolgok esetén.

  Zenei és TV szolgáltatásokat nem használok, hanem előbbinél megveszem az albumot vagy Youtube, utóbbinál megveszem, vagy ha annyira nem érdekel, csak kíváncsi vagyok rá, akkor torrent. Filmekre meg vagy elmegyek moziba vagy torrent, ha annyira nem érdekel.
 • kvp
  #5
  Mondok egy gyakorlati peldat sajat tapasztalatbol, meg fiatalkorombol. Volt egy jatek, aminek a masolasvedelme hajlamos volt taccsra vagni a windows-t. Na most a tort valtozatban nem volt benne ez a bug. Ekkor melyiket szerzi be az ember?

  Masik pelda a zenei szolgaltatasok eseten az, hogy ha lemondja az ember (vagy csak siman lejar, mert nem fizeti), akkor a tobbseguk hajlamos letiltani a hozzaferest a korabban beszerzett szamokhoz. De ha fent van youtube-on, akkor egy mozdulat es mar meg is van a teljes playlist vedelem nelkuli file-ban, amit barmilyen eszkozon offline is lehet hallgatni. Na most ezek utan miert fizetne az ember, ha legalisan is beszerezheto ingyen. (Azert legalis, mert itthon ha nem fizetunk erte es mi sem adjuk el, akkor a barmilyen forrasbol letoltott tartalmak jogdija benne van az adathordozo araban amire felkerul.)

  Harmadik eset, amikor az adott regioban (pl. Magyarorszagon) egyszeruen nem elerheto valami, mert... csak. Ilyenkor vagy tudomasul veszi valaki, vagy elkezd vpn-ekkel szorakozni vagy csak siman beszerzi mashonnan.

  Ha egyszerubb es jobb a nem vagy csak felig legalis forrasbol beszerezni a keresett tartalmat, akkor az ember nem fog szorakozni azzal, hogy a hivatalos uton tegye meg azt. Nallunk a felig legalis azt jelenti, hogy nem szabad erte fizetni egyetlen kaloznak sem, de ha valamiert ingyen adjak, akkor sajat felhasznalasra teljesen legalis. Legalabbis jogdijas multimedias tartalmak eseten es ez nincs szikronban az amerikai jogrenddel.
 • grebber
  #4
  Amit a game ipar el tudott érni nálam hogy atom warezosból amikor MINDENT is ami játék címszó alatt futott letöltöttem ingyé most meg bundleba vagy game passba utánam dobják fillérekért (amit a bundlebiznisszel okosan ingyenre kihozhat az ember) addig a filmes fronton még soha nem volt olyan ami rávitt volna hogy külön fizessek értük....

  Pl a kedvenc magyar sorozatom (jelenleg) a Mi kis falunk... megy a tv be ahol ugye a net miatt előfizető vagyok de meló miatt sose tudom nézni nem mellesleg kb 10 éves nem néztem a tvben semmit sem, de felteszik másnapra a honlapjukra igen ám cska itt a 45 perc alatt az arcomba tolnak 4-5 reklámot ..ezért inkább 2 perc alatt letorrentezem azt minden bohóckodás nélkül megnézem....

  Még azt mondom hogy a netflix csomagjára befizetnék a 4 emberesre mert ugy fejenként havi 1kból tudna mint a 4 ember sorozatozni filmezni... de nincs 3 ismerős aki befizetne mellettem :)

 • wraithLord
  #3
  Érdekes felmérés. Pedig azt hittem, a legtöbb ember azért néz/hallgat/használ valamit illegálisan, mert lehet. Ha nem lehetne, nem érdekelné annyira, hogy fizessen is érte.

  Legalábbis én így vagyok vele, hogy ami megéri nekem, hogy fizessek érte, azért fizetek, ami nem, azt meg csak azért nézem, mert van rá lehetőség "ingyen"... ha nem lenne, akkor nem nézném, mert annyira nem érdekel. (Csak filmet, sorozatot szoktam warezolni, programokat, játékokat, zenéket, könyveket stb. nem.)
 • hungi
  #2
  Haha tied a nap kommentje!
 • Atisz #1
  Ez (ha így van) megdöbbentő. 20 éve ez a jelenség szinte egyáltalán nem létezett.