131
COVID-19
 • Savaran
  #131
  "tetszett volna a vájúnál maradni"
 • joeperry
  #130
  Én ma (05.07.) délelőtt kaptam meg a második szputnyik adagot, az elsőnél konkrétan semmit nem éreztem (utána sem), most viszont érezhetően mélyebbre tolta be a tűt a kedves doktornő, nem tudom, emiatt-e, de bedurrant a karom délután a melóban; mire este hazaértem, már durván lüktetett az egész felkarom, vállastól. Pár sör mindenesetre jelentősen enyhítette a problémát :)
 • ximix #129
  "Tetszett volna a kőbunkónál maradni."
  A társadalmi élet szabályai néha mást diktálnak, szerintem ha komolyabban betette volna covid az ajtót akkor simán elrendelik a kötelező oltást, most csak politikai okokból nincs kötelezővé téve.
 • Savaran
  #128
  Ez tény, de örülök hogy te érted
 • becauseIsaid
  #127
  Nem lehet(ne). Mégis van.
 • Savaran
  #126
  Nem megyek! Meghagyom neked a részem, mert jó szívem van :) Szöveget azt te nem tudsz értelmezni! Ha beoltatnám magam vagy ha nem, akkor sem lehet megkülönböztetni senkit! A két állapot között nem lehet társadalmi megkülönböztetés, mint ahogy faji alapú sem, sem pozitív sem pedig negatív formában!
  Utoljára szerkesztette: Savaran, 2021.05.06. 19:40:14
 • ENVE
  #125
  "A szociológiában: modern használatban ez olyan megkülönböztető bánásmód (cselekedet, tevékenység, kijelentés, elmulasztott tett, viselkedés), mely az egyén (személy) vagy a csoport esélyegyenlőségére hat. A hatása lehet negatív vagy pozitív, módszere pedig nyílt vagy burkolt."

  Az esélyeid egyenlőek. Szöveget is kéne tudni értelmezni! Nyugodtan mehetsz oltani, senki sem tart vissza.
 • becauseIsaid
  #124
 • Zsombor99
  #123
  Ma úgy ébredtem, hogy bedurrant a bal felkarom, nagyon minimálisat merem csak mozgatni (kissé kellemetlen), valamint kicsi hőemelkedés is társult hozzá, de legalább messze nem olyan rossz, mint az első oltás után volt. Egyenlőre a "reggeli" csak egy fél üres zsömle volt teával.
 • Zsombor99
  #122
  Most meglepően sokkal kevesebben voltak, mint múltkor, minden gördülékenyen ment, ugyanúgy a bal felkarba a váll közelébe kaptuk, mint múltkor, távozás előtt rövid kötelező várakozási idő volt, mielőtt eljöhettünk. Remélem, hogy a szuri helyének érzése és a kar érzékenyebbségén kívül semmi se lesz...
 • Zsombor99
  #121
  Én holnap koradélután (letelt a három hét) fogom kapni a második orosz adagomat, kíváncsi leszek arra, hogy lesz-e utána újra bármiféle mellékhatásom...
 • becauseIsaid
  #120
  Az öregeim 77 évesek (fejenként). Tegnap megkapták ők is a második adagot. Egyiküknek sincs semmi baja.
  Egyébként az elsők közt regisztráltak, nyuggerekhez méltóan a nekik kitalált papír alapú rendszerben, postázva. Benne se voltak a rendszerben, máig várhatták volna a hívást. Elektronikus reg után két nap múlva behívták őket, addigra a jóval fiatalabbak is megkapták. Csoda egy szervezés ez!
 • becauseIsaid
  #119
  Én még megvagyok. Kutya bajom. De előtte se volt.
 • Ironman2
  #118
  Kiadtak egy táblázatot,hányan haltak meg a második oltás után

  NA ezen én is ledöbbentem,amúgy minden hirportálon rajta van,nemcsak a blikken,szóval hivatalos.
 • becauseIsaid
  #117
  Nekem van kártyám, majd' másfél hónapja. Majd látjuk mire lesz jó
 • Ironman2
  #116
  NA kinek van kártyája? Mit szóltok hozzá? VAlóban diszkriminatív megoldás? El fogják törölni egy idő után?
  Egyébként tegnap délelött kaptam meg a szputnyik-2-t. (második oltást) Mert tényleg az a neve,nem is tudtam hogy ebből is kétfajta van,két különböző adenovirus vektorral,vivővirussal.Általában a második adag erősebb szokott lenni,nekem csak a fejem fájt mikor felkeltem,lázam nincs,hála égnek.
  Utoljára szerkesztette: Ironman2, 2021.04.25. 12:52:18
 • Zsombor99
  #115
  Szaglás nem ment el egyáltalán, mindvégig megmaradt. Amúgy már csak a bal vállamnál van érzéknyebb terület, mivel oda kaptam a szúrást a bal karba, kar mozgatására is kicsit ézékeny még, de semmi több.
 • becauseIsaid
  #114
  Ja. Szerintem is gyanús. Volt olyan ismerősöm, aki ugyanakkor kapott oltást, mint én, s másnap nagyon rosszul lett. Kiderült, hogy covidos. Már akkor az volt tünetmentesen, amikor megkapta a vakcinát.
 • Ironman2
  #113
  Az ízlelés,és a szag elvesztése,a koronavírus legfőbb jellemzője.Még az is lehet hogy nem az oltástól lettél beteg,hanem elkaptad a vírust simán.Nem csináltattál tesztet?
 • Cziras
  #112
  Szia Zsombor.Melyik oltás mellékhatása?
 • becauseIsaid
  #111
  És anyud (51) jól van? Nála nem jelentkeztek ezek a reakciók?
 • Zsombor99
  #110
  Tegnap kicsit egész nap fáztam, így egy piros plüss elefántot tömtem a zipzáras pulcsim alá, alig ettem és alig ittam valamit. Délután már sikerült ennem egy "sajt snack"-et, vacsoránál pedig egy "menzás" tepertős pogácsát, a csapvíz kellemetlen íz-utóhatást eredményezett, annyira nem volt jól az ízlelésem. Délután ~15:??-18:??-ig még beiktattam egy soron kívüli alvást, mivel video nézés közben nem bírtam tartani magamat.
  Ma már szinte csak a szúrás helyét érzem, így a bal karom érzékenyebb, de kezdek rendbejönni, viszont az ízlelésem még nem állt helyre, nem úgy érzem a dolgokat, ahogyan kellene, így reggelire is csak egy "menzás" tepertős pogácsát ettem a szokásos helyett, valamint lehet, hogy a hőérzékem sincsen még rendben.
 • Savaran
  #109
  Diszkrimináció
 • lac coo
  #108
  Hogy lenne diszkrimináció ??? :D :D :D
 • Savaran
  #107
  Nem lehet kedvezményeket adni, mert az diszkrimináció! Egyébként én oltás párti vagyok, még mielőtt valaki megvádol, túl sok ember van már így is a Földön. Kell a népességcsökkentés! Majd amikor bekeményítik még jobban a vírust, és még életben leszek, talán én is leoltatom magam, hátha elkaristolok még pár évet, a semminél jobb :)
  Utoljára szerkesztette: Savaran, 2021.04.12. 19:49:10
 • becauseIsaid
  #106
  Összes kötelező megvolt, értelemszerűen.
  10 éve kaptam egy sorozat hepa b-t meg kullancs ellenit is, mert úgy gondoltam, hogy kell, mert sokat voltam olyan helyen, ahol kellhetett.
  Meg most a covid ellen.
  Az influenza ellen sosem adattam be, de utólag visszanézve az elmúlt éveket, nem is kellett. Kisebb megfázásokkal átvészeltem mindig. De ez a nyavalya más, a conteókat meg meghagyom másoknak.
  Utoljára szerkesztette: becauseIsaid, 2021.04.12. 16:55:22
 • Ironman2
  #105
  Érthetetlen hogy mennyi oltásellenes ember van ebben az országban,sajnos jópáruk már a föld alatt pihen,és ezekből sem okulva a többieknek üzenem,hogy amig nem késő addig jelentkezzenek,mert ez a vírus nem válogat! Már csecsemőket sem kiméli az új mutáns,nemhogy egy egészséges felnőtt ember (azt is leveszi láb alól,akinek semmi baja nincs!).
  Bezzeg a többi oltást nem kérdőjelezik meg,amiiket életünk során kötelezően beadnak:
  SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
  KÖTELEZŐ OLTÁSOK
  A gyermekek oltását ún. oltási naptár alapján végezzük. Magyarországon a következő oltási rend van érvényben 2019. augusztus 2-tól:

  0-4 hetes korban: BCG (szülészeti intézményben)
  2 hónapos korban: DPTa-IPV-HiB+PCV13
  3 hónapos korban: DPTa-IPV-HiB
  4 hónapos korban: DPTa-IPV-HiB+PCV13
  12 hónapos korban: PCV13
  13 hónapos korban: Bárányhimlő ellen (2018. Július 31.-e után születetteknek)
  15 hónapos korban: MMR
  16 hónapos korban: Bárányhimlő ellen (2018. Július 31.-e után születetteknek)
  18 hónapos korban: DPTa-IPV-HiB
  6 éves korban: DPTa-IPV
  11 éves korban: MMR, dTap
  12 éves korban: Hepatitis B

  JAVASOLT OLTÁSOK
  A kötelező védőoltások mellett ajánljuk a választható oltások beadatását is. Ezek egy részét a kötelező oltásokhoz hasonlóan oltási rend szerint adjuk, illetve vannak szezonális vakcinák is (például influenza elleni oltás).

  Rendelőnkben a következő választható oltások érhetők el:

  6 hetes kortól: Meningococcus ACWY
  2-4 hónapos korban: Rotavírus
  2 hónapos kortól: Meningococcus B, Meningococcus C
  6 hónapos kortól: Influenza
  12 hónapos kortól: Kullancs-encephalitis, Hepatitis A
  9 éves kortól: HPV (16, 18), HPV (6, 11, 16, 18)


  BCG = TUBERKULÓZIS/TÜDŐGÜMŐKÓR ELLENI OLTÁS
  DTPA, DTAP - IPV = DIFTÉRIA, SZAMÁRKÖHÖGÉS, TETANUSZ, GYERMEKBÉNULÁS OLTÓANYAG
  HIB = HAEMOPHILUS INFLUENZAE B ELLENI OLTÓANYAG
  MMR = MUMPSZ, KANYARÓ, RUBEOLA
  PCV13 (PREVENAR) = KONJUGÁLT PNEUMOCOCCUS VAKCINA
  HEPATITIS B
  ROTAVÍRUS
  MENINGOCOCCUS B, MENINGOCOCCUS C, MENINGOCOCCUS ACWY
  INFLUENZA
  BÁRÁNYHIMLŐ (VARICELLA)
  KULLANCS-ENCEPHALITIS
  HEPATITIS A
  HPV (HUMAN PAPILLOMA VÍRUS)  plusz még az influenza elleni oltásokat sem,amiket lehet kérni évről évre.Mert ugye az influenza is szedi az áldozatait,csak arról senki se beszél.Én avval is beoltattam magam,tavaly novemberben.
  Utoljára szerkesztette: Ironman2, 2021.04.12. 16:41:03
 • Ironman2
  #104
  Kitartás!
 • Ironman2
  #103
  Nekünk csak 15-20 percet mondtak várakozásnak utána.
 • Zsombor99
  #102
  Kicsi hőemelkedésem van, a fejem is fájt éjjel (már bevettem egy fejfájás-bogyót), alig tudtam valamicskét aludni, de ~07:30-11:20 között kicsit próbáltam pótolni. Eddig csak ¾ bögre tea és egy üres pirítós volt amit ettem, egyenlőre mást nem merek kockáztatni, nehogy kijöjjön. Ma ki lettem kérve a "suliból", vagyis online órákra nem kell belépnem, majd holnap visszacsatlakozok...
 • becauseIsaid
  #101
  Remélhetőleg reggelre elmúlt. És édesanyádnál nem jelentkezett semmi oltás utáni reakció?
 • Zsombor99
  #100
  Nem tudom, hogy van-e ilyen megnevezés, de nekem "hőcsökkenésem" lett mostanra az orosz anyagtól... ...pedig csak ma koradélután kaptam az adagot...
  Utoljára szerkesztette: Zsombor99, 2021.04.11. 23:18:14
 • Zsombor99
  #99
  Beírom ide is, hogy mi történt, hogy többen láthassák.
  №1 oltás-mellékhatás: Minden rendbenlévőnek tűnt, mígnem elmentem fürödni, ugyanis abban a pillanatban, hogy elkezdtem vetkőzni, egy villanás alatt hatalmas fázás jött rám!! A smiley-vel ellentétben más bajom nem lett, de a lakásunkban 22°C van, mint mindig, de jelenleg köntösben itt didergek a számítógépem előtt, míg ezt írom! Bármi, amit csinálni akartam, az a vacogástól belassult, egy "lajhár" sebeségével tudtam csak mindent megcsinálni, ami persze nem kedvezett! Köntösöstül fogok bemászni az ágyamba a takaróm alá, talán valami csak lesz holnapra...
  Utoljára szerkesztette: Zsombor99, 2021.04.11. 23:15:32
 • lac coo
  #98
  Mi pénteken kaptunk astrát, asszoynt elég jól leverte, két nap láz, nekem csak hőemelkedésem volt, de fáj a vállam mint a rohadás... :)
 • ximix #97
  Mi is megkapni első védő oltás, nagyon enyhe mellékhatás lenni


  Nem voltam épp a top-on testileg amikor kaptam a szurit, így estérre volt egy kis hőemelkedésszerű tünet hőemelkedés nélkül, ami másnapra el is múlt, a szúrás helyén van egy nagyon enyhe izomláz szerű fájdalom, de alapból nem érződik, csak ha épp olyan pozícióban van a karom, emelek vagy ép rajta fekszem :)
 • lac coo
  #96
  Ha úgy hozná a sors, de kötelezhetnek, mint ahogy nem egy kötelező oltás van hazánkban...
  Sajnos vagy nem sajnos, ezt nem lépik meg mert politikailag igen kedvezőtlen lenne, kb 40-50 % az oltássellenese karánya... Ezt senki nem vállalja be, pláne most választás előtt....

  véleményem szerint a oltási kártyával és az azzal járó kizárólagos kedvezményekkel fogják majd sok ellenesre rábeszéln iaz oltást... Értsd: ha ninc soltás, nuku Balcsi, horvát tengerpart... ;)
 • becauseIsaid
  #95
  Pénteken kapom a második Pfizert, az első adag után semmit sem éreztem. Állítólag az ismétlésnél erősebb a reakció. Kiderül hamarosan.
  Utoljára szerkesztette: becauseIsaid, 2021.04.11. 16:29:34
 • Zsombor99
  #94
  Megkaptuk az orosz adagunkat: a helyi korházban kijelölt 4. számú ponthoz kellett mennünk, a recepciónál kézfertőtlenítés és testhő mérés csuklónál, előzetesen kitöltött nyilatkozati lapot leadni, mindenki nagyon kedves, minden gördülékeny, bal felkarba kaptuk a váll közelébe, tulajdonképpen "nagyon pici szúró érzés ami alig tart 1-3 másodpercig", letapasztották nehogy legyen valami, távozás előtt fél óra "biztonsági" várakozás. Tulajdonképpen ~35-40 perc alatt gyorsan túlestünk az egészen. 3 hét múlva mehetünk a második (ismétlő) adagért, utána már védettek leszünk mi is.
 • Zsombor99
  #93
  Mi (én (22) és anyukám (51)) ma fogjuk az első adagot kapni (közös időpont), állítólag orosz anyagot. Remélem, hogy én se fogok majd utána többet érezni, mint te...
  Utoljára szerkesztette: Zsombor99, 2021.04.11. 11:51:44
 • Ironman2
  #92
  Én tegnap (szombaton),kaptam meg az első adag szputnyikomat,de így 15 óra elteltével még nem jelentkezett semmilyen mellékhatás,csak a bal karomon érzem az izomfájdalmat,de az se erős.