17
  • felemelő
    #17
    Azért ha nem is minden, de a legfontosabb és általános szolgáltatűsokhoz elő lehet írni kötelezően nyilvános api-t.
    Vagyis példaként a FB Messenger üzeneteit lehessen másik üzenetküldőből is olvasni vagy küldeni belőlük.
    Ha a nemzeti telefontársaságok megoldják valahogy a telefonok összekötését, akkor nehogy már alap funkciókra ez ne menjen.
    Persze a munltiknak ez nem érdekük, de kötelezettségként teljesíteni kell vagy repül a bírság és kitiltják az országból
  • csigafi #16
    Hát ehhez már kicsit késő intézkedni. Már bele van nevelve a jelenlegi generációba mindenféle idiotizmus. Rá adásul alig lehetne kapni egy normális mosógépet is akár az országban. Így is nagyon sok minden el sem jut ide amik léteznek. van pl egy termékből 300 féle az egész világon ide eljut belőle kb 10-15 féle és ebből kell választani ha tetszik ha nem és ennyi. Még neten sem lehet sajnos mindent megrendelni mert nincs forgalmazás meg szállítás magyarországra. Ha nincs ismerős vagy kapcsolat akkor marad az ami van és ennyi.
  • asgh
    #15
    Mondok egy példát a Facebook tisztességtelen üzleti gyakorlatára:
    Felvásárolták az Oculust, a usereket és a Kickstarter supportereket azzal nyugtatgatták, hogy a facebook és az oculus két külön ökoszisztéma marad, nem lesz kötelező a facebook regisztráció.
    Majd nemrég bejelentették, hogy jah de mégis.
    Ha nem kötöd az oculus fiókodat facebookhoz, akkor 2023-ig működnek a megvásárolt cuccait, aztán kukázhatod őket.

    Mi ezzel a gond:

    1. Egyszerűen az Oculus felhasználók szemébe hazudtak.

    2. Rákényszerítik a felhasználókat, hogy olyan magánadatokat osszanak meg a céggel, amelyek semmilyen összefüggésben nincsenek a megvásárolt termékkel. A Facebook ugyanis nem csak azokhoz az adatokhoz fér hozzá, amelyek feltétlenül szükségesek a termék támogatáshoz és a biztonságos online fizetéshez, hanem minden egyéb személyes adathoz is.
    Ha egy TV gyártó előírná, hogy a termék használatához kötelező megadni a user néven és az emailen túl minden privát adatot, családi, baráti és üzleti kapcsolatokat, az üzeneteket elolvashatja és elemezheti, a privát fotókat korlátlan ideig tárolhatja és azt saját érdekében felhasználhatja és mindezen adatokat harmadik fél részére értékesítheti, akkor már másnap bezáratnák a TV forgalmazóját az adatvédelmi jogszabályok durva megsértéséért. A Facebook meg szabadon garázdálkodhat. Röhej.

    3. A Facebooknak bármikor lehetősége van felszólítás és indoklás nélkül törölni bárki regisztrációját.
    Azaz megveszed az Oculus hardvert, megveszed az online store-jukban a szoftvereket, ők meg egy mozdulattal törölhetik a hozzáférésedet és buktad az egészet, amiért fizettél.
    Ez persze más fizetős online szolgáltatással is előfordulhat, ha megszeged a felhasználói feltételeket, csakhogy a Facebook az összes létező platformján ugyanazt a szankciót alkalmazhatja.
    Mondjuk valaki BLM ellenes postot rak ki Facebookon, mire rászáll tízezer aktivista és letiltatják a fiókját. Nyilván, aki Facebookon politizál, az számoljon ezzel.
    Na de mi köze van a VR vásárlásinak a politikai aktivitásához?
    Mintha azért, hogy átmentél a piroson kikapcsolnák a lakásodban az áramot. Agyrém.

    Tehát ez az egész már marhára nem arról szól, hogy a politika ne szóljon bele a piaci folyamatokba, mert ez nem gazdasági kérdés, hanem az állampolgárok védelme az óriáscégek gátlástalan üzleti gyakorlataival szemben.
    És ha ennek az a módja, hogy a túl nagy gazdasági erővel bíró vállalatokat kitiltják, feldarabolják, átszervezik, stb. akkor azt is kell tenni, nem pedig jól hangzó politikai ideológiák fedezékéből okoskodni.

    Tegyük hozzá, hogy persze az egészből nem lesz semmi, mert az EU egy működésképtelen sóhivatal.
    A médiában durrognak a politikai petárdák, jó keményen odamondogatnak, majd szépen elmaszatolják az egész ügyet.

    Lásd roaming díjak esete:
    A roaming díjak eltörlésének az volt az eredeti célja, hogy egységes távközlési piac alakuljon ki az EU-ban.
    Erre mi történt? A telekomcégek lobbistái először éveken át lassították a döntéshozatalt, majd úgy szétcincálták a jogszabályt, hogy semmi sem maradt az eredeti elképzelésekből. Gyakorlatilag az EU visszavonulót fújt és hogy ne legyen politikai blama belőle, kialkudtak az EU polgároknak némi roaming mentességet, ha turistáskodni támadna kedvük. Az eredeti célból, hogy az EU távközlési piacán megszűnjön a széttöredezettség és fel tudja venni a versenyt az USA és a távolkeleti nagy piacokkal meg persze nem lett semmi.

    Úgyhogy az óriás IT cégek megnyugodhatnak, nem lesz itt semmiféle szabályozás, darabolás, kitiltás. Politikai lózungok puffogtatása lesz persze ezerrel, aláírnak valami általánosságoktól hemzsegő, senkit semmire sem kötelező etikai nyilatkozatot, hogy becs szóra tisztességesen bánnak majd az adatainkkal és az EU részéről az ügy letudva.
  • kvp
    #14
    "A baj az, hogy egy olajvallalattal szemben a Facebookot pl nem lehet szetdarabolni, mert egy szolgaltatas az egesz."

    Pedig lehetne, ahogy most a kulonbozo orszagok sajat mobilszolgaltatokkal rendelkeznek, de mindenki eleri a tobbi orszag tobbi szolgaltatojat is. A kulcs a szabvanyok hasznalata es a nemzeti kozossegi media szolgaltatok kotelezove tetele. (kinaban egyebkent ez utobbi mar letezik) A lenyeg, hogy mindenki a sajat szolgaltatojara jelentkezik be, de joga van roaming-olni, tehat mondjuk belepek a huwiw-re, de az oldalon latom az amerikai facebook-os es apple ibook-os, a brazil favelanet-es es az orosz vkontakte-os oldalakat es tudok irni az uzenoprogramon mindenki masnak (akinek az adott orszagban szabad). Ha a telefonrendszereknel es a postai levelezesnel mukodik, akkor a szocialis media rendszerekben is mukodne.

    Ahogy most van smtp a levelek kuldesere, http a weboldalak kezelesere es regebben volt irc az uzenetkuldesre, ugy lehetne mondjuk social media transfer protocol is, ami az ilyen oldalak kozotti adatkommunikaciot szabalyozna. (post-ok, feed-ek, message-ek, share-ek, like-ok, subscription-ok, stb.) A nagy it cegek mindent megtesznek azert, hogy ez ne johessen letre es meg azt is kicsinaltak ami mar megvolt (lasd smtp es irc alapu instant uzenetkuldo rendszerek). Raadasul azert kampanyolnak a hatekony nemzeti szabalyozas es a nemzetkozi szabvanyok ellen, mert ezzel is tovabb gyengitik az erintett orszagok demokratikusan megvalasztott kormanyait. (a nem demokratikusan megvalasztottak mar reg levagtak az orszagukat ezen oldalakrol, mert nem hulyek)
  • Kryon
    #13
    Igen, szerintem is az lenne a helyes hozzáállás, ha az európai fejlesztőket ösztönöznék/segítenék. Az európai ember semmivel sem hülyébb mint az amerikai, tehát az, hogy Európában nem alakultak ki hasonló IT óriások, az épp azért van, mert a helyi politikusok ehhez nem teremtették meg a megfelelő környezetet. Fingatás helyett inkább ezen kellene iparkodniuk.
  • tom_pika
    #12
    "magántulajdon ba való ilyen beavatkozás sztem káros"

    Miért is?

    A megdönthetetlen világ-monopolhelyzetet és az azzal való visszaélést azért ne vegyük egy kalap alá azzal, hogy valaki majd államosítani akarja a 2 lakásodból az egyiket.
  • zola2000
    #11
    Hát ha letiltanák a facebookot, akkor gyorsan lenne európai alternatíva, mint kínában facebook helyett van QQ, youtube helyett bilibili, duckduckgo helyett Baidu...

    igaz japánban, koreában tiltás nélkül is meg tud élni a line, kakaotalk, pixiv, mixi.jp amerikai cégekkel szemben, oroszoknál a yandex, európai cégből mi van olyan ami versenyképes amerikai konkurenciával szemben? talán csak az egy spotify.
  • lammaer
    #10
    Hát nehéz kérdés... a google nem közszolgálatás, kötelezni azt hogy mindenki legyen benne a találati listában kb olyasmi lenne, mint mondjuk ha azt mondanánk hogyha az újság megjelenteti a mediamarkt hirdetését akkor automatikus meg kell jelentetnie az euronicsot is, hogy igazságos legyen.
    A googleban az jelenik meg aki fizet. Mint az újságban...
  • Sequoyah
    #9
    Az a baj az IT iparaggal, hogy eredendoen "winner takes it all" a mukodesi modelljuk. Mert megis, ki a fene akarna a masodik legjobb "social network" szolgaltatast hasznalni, ha mindenki a Facebookon van?
    Ezert a szintiszta kapitalista hozzaallas nem igazan nyero az esetukben.

    A baj az, hogy egy olajvallalattal szemben a Facebookot pl nem lehet szetdarabolni, mert egy szolgaltatas az egesz. Viszont van amit meg lehet akadalyozni.
    Ezek a cegek versenyt uznek abbol, hogy felvasaroljak a konkurenciajukat majd kinyirjak azokat. Abbol is, hogy minden egyeb lazan kapcsolodo szolgaltatast is felvasaroljanak, es igy erobol eltakaritsak azok konkurenciajat is. Ezek menten siman szet lehet darabolni oket, es megakadalyozni a tovabbi felvasarlasokat.
    Pl az Instagramnak semmi keresnivaloja a Facebook portfoliojaban. A Google sportot uzott abbol, hogy minden jo fuggetlen online szolgaltatasra elinditotta a sajat, sokkal gagyibb verziojat, a konkurenciat pedig jol letiltotta a kereseseknel. Ezt maig sem ertem hogy hogy nem volt illegalis. Ez siman tilthato...
  • nlght
    #8
    Az a baj, hogy a szomszéd tehene bejön a konyhánkba és minden nap beleszarik a leveses fazékba és belefingik a hűtőbe, a szomszéd meg végignézi és közben még hangosan bíztatja is...
    Másrészt a szomszéd akkora f*sz, hogy lefizeti és megfenyegeti a többi állatkereskedőt, hogy velünk ne nagyon üzleteljen, inkább minden üzletről a szomszéd legyen az első értesülő.
    Ha mégis szereznénk egy kis borjút ami szépen kezdene felcseperedni, akkor jön a szomszéd és megpróbálja majd megmérgezni.
    Szóval igazából amíg a szomszéd egy gigantikus f*szfej, és mi pedig a passzív balekok vagyunk addig nem sok minden fog változni.
    Utoljára szerkesztette: nlght, 2020.09.25. 15:55:01
  • TokraFan
    #7
    +1
  • Bert
    #6
    Igazabol az EU politikusoknak mindig az faj az internetes cegekkel kapcsolatban, hogy azok sok penzt keresnek, de ebbol nem kell a politikusok fele "lobbi" szinten visszacsorgatniuk, ugy mint a helyi vallalatoknak.
    Ezert kell "feldarabolni" es "szabalyozni" oket, hogy feljenek a politikusoktol ok is, hatha igy tobbet tejelnek.
    Ez messze nem a kisemberek vedelmezeserol szol sohasem... :/
  • lammaer
    #5
    Nem biztos hogy olyan jó ha ezek a múlt században élő politikusok akik azt se tudjéák hogy eszik vagy isszák az internetet beleavatkoznak a piaci folyamatokba.

    Betiltás, rombolás helyett inkább ösztönözni kéne az európai vállalatok megjelenését, növekedését.

    Ez a "az én tehenem megdöglött, lőjék le a szomszéd farmerét is" megközelítés kontraproduktív.

    NEM azt mondom hogy ne legyen törvényi szabályozás, de a magántulajdon ba való ilyen beavatkozás sztem káros. Holnap meg majd azzal jönnek hogy mivel nekem van két kiadó lakásom a szomszédnak meg egy se, adjam át neki az egyiket mert igy igazságos.
  • wraithLord
    #4
    Nem csak az a baj, hanem az is, hogy most már beleintegrálódtak az EU működésébe minden szinten, szóval ha őket "fingatja" az EU, akkor saját magát is fingatja. Előbb kellett volna lépni. Ugyanis már 30 éve van internet, nem most találták ki.
  • Kryon
    #3
    Csak óvatosan azzal a megfingatással. Ezek a cégek tekergetnek kicsit az algoritmusaikon, és béke veled EU...
  • 74auriga
    #2
    Korábban kellett volna, remélem megfingatják az IT cégeket!
  • felemelő
    #1
    Szerintem nagyon ideje.