23
  • Tikal #23
    Szerintem azt senki nem vitatta hogy ami itthon megy az káros, pl az általad említett rezsiharc címén vagy a mészárossal.

    Viszont a skandináv országok szerintem jól lavíroznak, a cégeknek, cégalapításnak kevés jobb hely van Európában, oktatás elsőrangú, életszínvonal szintén és tisztelik az egyéni szabadságot és nem lopnak, bár az állam eltartja a rászorulókat, szóval Sydra-nak nem hiszem hogy bejön :)
    Utoljára szerkesztette: Tikal, 2020.08.06. 19:09:29
  • TokraFan
    #22
    Ahol egyensúlyba tudják hozni ezt a két paramétert, ott működik legjobban az élet. A teljesen piaci alapú működés azért nem jó, mert idővel a gazdagnak egyre több lesz, a szegénynek egyre kevesebb, amivel az a baj, hogy hosszabb távon nem előnyös a társadalomra, vagy országra nézve. Azért nem, mert így csak a gazdagok gyerekei jutnának megfelelő oktatáshoz és lehetőségekhez, ami viszont kontraproduktív, tekintettel arra, hogy a tehetség genetikai alapú skill, nem bankszámla alapú. Ha tehát egy társadalom nem törődik a tehetséggondozással és a fitaloknak nem ad lehetőséget a továbbtranulásra akkor, ha nem tudja azt megfizetni, akkor saját maga alatt vágja a fát, mivel rengeteg potenciális tehetség, akikből sikeres vállalkozó, kutató, fejlesztő vagy bármilyen más kiválóság válhatna, el fog kallódni, miközben tehetségtelen gazdag gyerekek tömegei kerülnek majd vezető pozícióba, akik aztán korlátozott képességeik miatt nem lesznek majd képesek felvenni a versenyt más országok tehetségeivel. Ez csak egy kiragadott példa arra, miért szükséges az állam beavatkozása. Abban viszont egyetértek Sydra-val, hogy államnak csak a fontos területeken, és csak mérsékelten szabad beavatkozni a piac működésébe, külöben pont olyan kárt okoznak, mint a túlzott vadkapitalizmus.

    Ami itthon megy, akár rezsicsharc címen, akár a versenyszférában, az pl. rettenetesen káros. Maximum a nyugdíjasoknak kedvez, akiknek az extrém minimális szükségleteit biztosítja...Ezzel pedig szavazatot szereznek (oldaltól, pártállástól függetlenül).
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2020.08.06. 17:35:01
  • Tikal #21
    Azért az USA-t általában egyként szoktuk kezelni és nem államonként, ők is így szeretik :)

    Én békén hagylak téged, minden jogod meg van arra hogy elmenj az USA-ba és a magad ura légy, viszont az emberek többsége azt szavazta meg hogy az állam igenis segitsen az embereken ha azok rászorulnak, építsen utakat, oltsa el a tüzet ha ég egy ház. Szóval bocs, de ez nem úgy működik, hogy te azt hiszed én nem hagylak békén, csak azért mert nekem meg felelt ez a társadalmi berendezkedés. Nem tudom kikről beszélsz egyébként, kik azok akik nem akarnak engem eltartani, nem mintha el kellene, és szerintem ezzel a lakosság jó része így van :)
    Nem értem hogy jön ide a lopás, milyen lopásról beszélünk. Az emberek fizetik az adót amiből az állam ellátja őket. Még az USA-ban is fizetsz adót, és még ott is vannak kötelességeid, az egyéni szabadság nem azt jelenti hogy szarunk mindenbe bele és mindent úgy csinálunk ahogy NEKÜNK, csak nekünk jó.
  • Sydra
    #20
    Az USA az nagyjából 1970-ig még vállalható volt klasszikus liberális szempontból, de azóta ott is elszabadult az államizmus. Egyébként az USA az 50 állam és nem 1, szóval eszerint illik hasonlítgatni más államokhoz.

    "Kösz, de én nem kérek belőle."
    Nem, ez nem így működik. Neked kell békén hagynod azokat akik nem akarnak eltartani téged. Az egyéni szabadság az alap, nem pedig az hogy lopunk.
  • Tikal #19
    Amiről beszélsz nem az valósult meg az USA-ban? A fejlődő országok között elég sok statisztikában hátul szerepel, pl szegénység.

    Kösz, de én nem kérek belőle.
  • Sydra
    #18
    "Kifejtenéd milyen alapokban hibás, és hogy milyen alternativát tudnál elképzelni?"
    Pl az állam mint gazdasági szereplő és döntőbíró hibás elvekre és rossz szándékra épül, ami végül a társadalom elszegényítéséhez vezet. Ugyanígy káros és elszegényítő hatású, ha az állam a szociális gondoskodó szerepében tetszeleg és elosztogatja mások vagyonát. Az hogy most relatíve jól élünk az az előbbiek ellenére történik és nem azok miatt.
    Az alternatíva az lenne, hogy tudomásul vesszük, hogy a felelősség az egyéné és ennek megfelelően maximalizáljuk az egyéni szabadságjogokat, felszámoljuk az állami gazdasági és szociális programokat és csökkentjük az adók mértékét és az állam szerepköreit kb a mostani 10%-ára, hogy az egyén a külső erőszakos kényszertől mentesen teljes kapacitásával tehessen a saját és szerettei jólétéért.
    Itt csak meg kell érteni és szét kell tudni választani, hogy a történelem során mik voltak azok a dolgok amik az emberek életszínvonalát felemelték és mik azok amik lerontották és az előbbieket maximalizálni az utóbbiakat pedig minimalizálni kell. Világszerte mindig is azokban az országokban a volt a legnagyobb az általános jólét, ahol az állam a legkevésbé szólt bele az emberek életébe. Ennek fényében az EU teljesen rossz irányba halad és azért van lemaradva többek között az IT szektorban mert kézivezérelni akarja a gazdaságot.
    Akit érdekel a valódi gazdaságtan annak ajánlom Mises és Rothbard munkásságát.
    Utoljára szerkesztette: Sydra, 2020.08.05. 20:50:27
  • TokraFan
    #17
    Semmi ilyesmiről nem beszéltem...
  • Tikal #16
    Szerintem nem ezt mondta. Kifejtenéd milyen alapokban hibás, és hogy milyen alternativát tudnál elképzelni?
  • Sydra
    #15
    Ja ne is törekedjünk jobbra, hiába nyilvánvaló, hogy a rendszer alapjaiban hibás.
  • TokraFan
    #14
    Tökéletes rendszer, kormány, társadalom, ideológia nem létezik. Itt ez a hiba, ott meg az. A kérdés mindig az, hogy a mérleg nyelve merre billen _összességében_!
  • Sydra
    #13
    A szabad kereskedelem és szabad munkavállalás jó. A szabályozási őrület meg az EU-s szociális/gazdasági programok károsak.
  • TokraFan
    #12
    Azért ezt így nem jelenteném ki, mert valóban lassúak és töketlenek, de az EU számunkra pl. inkább jó, mint rossz, tehát nem minden területen ostobák. Tulajdonképpen szinte minden fejlesztés nagyobbrészt EU-s pénzből történt nálunk.
  • Sydra
    #11
    Ezek az EU vezetők ilyen inkompetens csőcselék, akik nem értik hogy ők maguk jelentik a problémát amit meg akarnak oldani.
  • TokraFan
    #10
    Adó ügyben a kormányokat tessék b*sztatni, a kiskapukat ők építik be a rendszerbe. Az már teljesen természetes, ha egy piaci szereplő ezt ki is használja. Nem kell messzire menni, itthon is vannak olyan települések, ahol 0% az iparűzési adó és egyetlen ingatlanra 1500 cég van bejegyezve, mert így nem kell IPA-t fizetniük. Ez is legális, ahogy az Apple Írországi megoldása is. Ezt pont az EU-s és más politikusok tették lehetővé!

    Megyjegyzem, itthon kb. a középkorban divatos ideológia pörög, mégis mit vár bárki egy olyan környezetben, ahol az nem hír, ha egy tehetséges fiatal a fél világot legyőzi egy tech versenyen, viszont oldalakat írnak tele egy pap történetével. Nos, mindenkit ki kell ábrándítanom: az ima nem lesz elég semmire sen!
  • Tikal #9
    Világos, a GDPR kb ezért jött létre... nyilván lehetne még hova fejleszteni. Az adófizetés viszont más téma, de már az asztalon van, mert egyre több országot zavar az ügy.
  • duke
    #8
    Digitalis hatart kell felallitani, amin ezek szolgaltatok csak akkor tudnak atmenni, ha betartjak a helyi jogszabalyokat. Nyilvan ez egy nagyon bonyolult osszetett dolog lenne, amit eveken at kene finomitani, de a lenyeg, hogy ezek cegek ne mukodhesenek Europaban adofizetes nelkul, es ne kenyszerithessek ra europai emberekre az idiota torvenyeiket, mikozben az europai orszagok jogszabalyat figyemelmen kivul hagyjak.
  • Tikal #7
    Ez nem igaz. Rohadt jól lehet keresni Európában IT-val, emiatt nem kell az USA-ba menni. Biztos vagyok benne hogy vonzó lehet kint dolgozni egyes nagy cégeknél, de ezeknek már mind van kirendeltsége Európában is. Ráadásul nem hiszem, hogy sok európainak aki hozzá szokott a 36-40 órás munka héthez vonzó lehet a kinti 60 órás amit elvárnak :)
    Céget alapítani is rohadt egyszerű már minden nyugat európai országban, gyakorlatilag egyetemről kiesve nulla tőkével elkezdheted.
    Az EU-ban nem 27 országnak kell megfelelned, hanem egynek tudtommal. Ha vannak is speciális rendelkezések országonként pl pénzügyben, akkor az amerikai cégnek is ugyan ugy meg kell felelnie mint az európainak, szóval nincs előny. Lásd Revolut, EU-ban szolgáltatnak és ha jól tudom litván pénzügyi felügyelettől kapott engedéllyel és van központjuk Lengyelországban.
  • peterx
    #6
    Szerintem nem is a töketlenkedés a legfőbb gond hanem az agyelszívás USA, Szilícium völgy irányába.. akinek van egy kis esze IT területen az megy ki innen szarrá keresni magát USA-ba. Itt EU-ba nem fizetik meg eléggé a tehetséget, vagy nem elég jó a vállalkozói környezet a vállalkozásoknak/startupoknak mint kint, vagy csak ezen a kontinensen nem annyira trendi dolog az IT mint USA-ba.. meg 27 ország törvényeinek/érdekeinek megfelelni melósabb mint 1-nek egy kezdő vállalkozásnál.
    Utoljára szerkesztette: peterx, 2020.08.04. 15:55:25
  • Tikal #5
    Egyetértek, csak nem tudom hogy valósítaná meg ezt az EU... mert azt ugye nem mondhatja, hogy akkor holnaptól legyen nekünk is három tech cégünk amik helyettesítik az amazon-t google-t és a facebook-ot. Amit tehetnének gondolom, az az hogy kötelezik ezeket a cégeket európai szerver farmok létrehozására, amik amúgy már léteznek, és kötelezik őket hogy ott tárolják az európai ügyfeleket adatait, nem?
    Banki környezetben ez egyébként így működik, ott nem lehet bárhol tárolni az ügyfelek adatait..
  • TokraFan
    #4
    Hagyjuk már ezt a balliberáls moderálás baromságot. Rengeteg ateista profilt is letiltottak az utóbbi időben, azt meg a konzervek szokták, mert nem képesek elviselni az igazságot arról, hogy a meséjük istenről csak egy hallucináció. Akkor most kezdjek bele abba, hogy az USA tech cégek kőkonzervatív, középkori ostobaságok mentén moderálnak? Nyilván nem.

    De a _jellemzően_ konzervatívok un. "igazsága" olyanokat is jelent, mint pl. "nincs is koronavírus", "az 5G aktiválja a vírust, tehát robbantsuk fel a tornyokat". "a Föld lapos" és még lehetne sorolni, mivel a konteó hívők jelentős részben vallásos, konzervatív érzelműek.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2020.08.04. 11:47:18
  • TokraFan
    #3
    Ezért tartunk itt, ez a mérhetetlen lomhaság az oka. 2020 van. A 90-es évek elejétől beszélhetünk a mai értelemben vett internetről, az USA-ban már akkor megjelentek az első online fizetési szerndszert kínáló cégek, az Amazon 1995-ben indult el. Megy itt a sírás az EU részéről, és büntetésekkel akarják behozni azt a több évtizedes lemaradást és töketlenkedést.

    Távolról sem vagyok tech óriás rajongó, de tény, hogy ez is csak egy piac, és mint minden ilyen esetén, itt is annak terem babér, aki idejében kapcsol. Az EU-nak nem ártana végre átvenni azokat a megoldásokat, melyek lehetővé teszik az új gazdasági és technológiai megoldásokra adott gyors reagálás, fionanszírozás és a jogi környezet minél gyorsabb adaptálásnak lehetőségét. Mert ez, hogy 25-30 évvel később kezdenek arról beszélgetni, hogy mit is kéne csinálni, finoman szólva nem hatékony.
  • Tikal #2
    Tiltani, miért? :D
  • sárkánylovag
    #1
    Én ezt már régóta mindenhol mondom már tiltani is akartak érte. Európa gyenge, Amerika épp most akarja felvásárolni a tiktokot mert szerinte kémkedik és tiltják ki a kínai 5g Huawei-t. Ugyanakkor Amerikei CPUkon GPUkon Amerikai youtuben facebookon lóg Euróbpa , egy balliberális moderálás alatt ahol alig lehet kimondani alapigazságokat, minden adatát megadva, Úgy kémkednek le mindent itt ahogy akarnak, Apple is full kémhardver.
    EUnak vissza kellene állítani az IWIW-et és saját chip és GPUt terveztetni amibe látják mi van benne és CSAK EU szervereken lehet EU emberek adata, ez olyan alap hogy nem érted miért foglalkozik Brüsszel Afrika európába pumpálásával és a valós problémákkal miért nem ???
    Utoljára szerkesztette: sárkánylovag, 2020.08.04. 09:44:50