13
 • Lapajka
  #13
  Na azért várjál ezekkel a kikötőkkel! Bár valóban van olyan, mely a tengerszint emelkedés miatt került víz alá, ez elég ritka, mivel az ókor óta, annyira drasztikus emelkedés nem történt, mondjuk úgy 3 ezer év alatt. Holott ugyebár a kora középkorban volt egy kis jégkorszak, ami azért bemozgatta a tengerszintet némileg. Nézzünk szembe azzal, hogy bár kellemes riogatni a klímaváltozással és rémüldözni tőle, de legtöbb ilyen hely, amiről írsz, földrengések ill partvonal változás (akár erózió, akár őrült építkezés) miatt került víz alá! Minimális az, ami vízszint emelkedés miatt.

  Pánik és hisztéria ide vagy oda, klímaváltozás nincs, mert a klíma jelentős része az az évészakok mozgása (ez egy kozmikus eredetű mechanika, a Föld imbolygása ill dőlésszöge miatt van) . Nem tudok olyan helyről, ahol tél helyett mondjuk tavasz lenne, vagy nyár helyett tél stb... vagy akár csak ilyen folyamat zajlana hogy átalakul egy évszak másikká. Minden évszak mindenütt a helyén van, csak esetleg melegebb vagy hidegebb lett némileg, de nem annyira, hogy már ne mondhassuk a télre hogy tél, a nyárra hogy nyár stb. Valódi éghajlat változás akkor lesz, ha megjelenik a dzsungelben a jeges tél és a hó, a jégmezők elolvadnak és erdők nőnek ott enyhe langy fuvallatok közt... a sivatag meg esős hely lesz (megint, mert már volt, mint ahogy amúgy Grönland jege alatt is találtak ősi trópusi növény nyomokat) stb... Globális felmelegedés vitathatatlanul van, de ezzel még a Föld éghajlati rendszere egyelőre hálisten nem változott meg. Tehát óvatosan a klímaváltozás kifejezéssel, mégha sokan buzgón és tévesen használják a médiumokban is, mert ez még "csak" felmelegedés, és globális átlaghőmérséklet évi kb egy tized fok, ahol tartunk... aggasztó, de nem vészes.

  Visszatérve a tengerszintekre. ha megnézzük sok helyen akár pont ott, ahol ókori kikötő van a víz alatt partközelben, ott láthatunk sok helyen partól induló nagy síkságokat, majd nagy hegyeket.. E eme kis alföldek tengerfeneket képeztek 5-10 ezer éve, a vízpart pedig a hegyek teteje ill fennsíkjai voltak. Persze sok helyen síkság nélkül van ilyen part, szépen látható pl a brit szigetvilág fennsík partvonala, sok helyen, ugyebár a tenger egy szakadék, valaha a víz fenn volt. Tehát láthatjuk is és tudjuk, hogy a vízszint lefelé és felfelé is változott az emberi jelenlét korszakában is többször is. Semmi köze ennek a felmelegedéshez, pláne a nem létező klíma változáshoz. A Föld mérséklet klímájú bolygó legalább 2 milliárd éve (a nagy jégkorszak idejét leszámítva, mert akkor jégbolygó voltunk ugyebár)...
  A vita nincs még mindig lezárva, akárhogy is álmodoznak és rémüldöznek botor tömegek (köztük sajnos tanult emberek is), nem tudjuk biztosra megmondani, hogy a zajló felmelegedést az emberi civilizáció okozza vagy sem. A megoldás szempontjából viszont mindegy, mert úgysem tudunk ellene tenni egyik esetben sem; a természet jóval nagyobb léptékű, mondhatni erősebb, mint az emberi tevékenység hatásai planetáris szinten, abba beavatkozni egyelőre hálisten (?) nem tudunk. De ha netán valóban a gázaink, páráink és füstjeink okozzák a felmelegedést (szerintem inkább csak katalizálják valójában), akkor sem tudunk mit csinálni effektíve rövidtávon (sem rövid-középtávon), hisz nyilvánvaló, ha most egy csettintésre leállna minden üvegházhatás fokozó kibocsátó, autó, gyár, ház, erőmű stb, akkor úgykb 10-15 év múlva állna meg (ill mutatna változást, lassulást) a folyamat... (bár sokak szerint természetes periodikus ciklusoknak megfelelően zajlik a felmelegedés és az ellen semmit sem lehet tenni)
 • Lapajka
  #12
  Akkor elszaporodnak fókák és cápák és megritkulnak a halak a sarkvidékeken gondolom...
 • t_robert
  #11
  Szerintem te beszélsz félre a klíma változástól nem lesz élhetetlen vagy lakhatatlan a föld. csak a hisztiben. Na igen de ugyanolyan se lesz. meg fognak változni az élóvilág a növény takaró és alkalmazkodnunk kell hozzá. VAgyis még várhatóan emelkedni fog pár tucat métert a vízszint. Ami azt jelenti, hogy tengerparti városaink nagy része rossz helyen van. De ez eddig is így volt. Simán megfigyelhet olyan úsi városoknál, amelyek tengerparton voltak már 3-4000 éve. ma az akkori ősi kikötök jellemzően bent vannak a tengerben 300 méterre a partól 10-15 méter mélyen..... Vagyis ha egy 3000 éve város ókori kikötőjét keresed azt bent fogod találni a tenger mélyén.... Igaz az ott lakok nem klima hisztiztek, hanem alkalmazkodtak. fogták a város és egyre beljebb építették a parton hátrálva az emelkedő víz elől és fogták a kikötőt pár száz évente és beljebb építették fel mindig az aktuális tengerparton. tették a dolgukat alkalmazkodva a környezethez. Persze siránkozhattak volna hamut szórnak a fejükre és óbégathattak volna, hogy mind meghalunk.... csak racionálisak voltak és alkalmazkodtak.
 • t_robert
  #10
  az igazság, hogy ha mi nem lennénk akkor is lassan véget érne a jégkorszakból való kiolvadó ciklus nagyjából 3-5000 éven belül. (hiszen már 20-22 ezer éve tart a kiolvadás. a mi hatásunk jelenleg annyi a dologra, hogy miattunk lehet nem 3000 év alatt fogunk teljesen felolvadni, hanem már 1000 év múlva.... de hajmeresztő baromság úgy tenni, hogy miattunk van a dolog teljesen és bármit tudnák rajta megállítanim vagy visszafordítani. amit tehetünk megpróbáljuk magunkat korlátozni valahogy és akkor nem 1000 év alatt fogunk teljesen kiolvadni, hanem mondjuk 1500 év alatt. de megváltoztatni vagy megállítani alapvetően nem tudunk semmit... ahhoz, hogy képesek legyünk tényleg változtatni valahogy arébb kéne taszigálnunk a Földet a pályáján. Ugyanis a jégkorszakok ciklikusságának valami csillagászati oka van amit nem tudok pontosan, mivel nem vagyok csillagász, de ez okozza a átlag hőmérséklet 10-12 foknyi ingadozását.
 • t_robert
  #9
  nem volt mindig gyors. valójában úgy 20-22 ezer éve tart, amióta olvadunk kifele az utolsó jégkorszakból. az első 6-8 ezer év az lassabb volt olvadásban, de az utolsó 14 ezer évben gyorsabb....
 • t_robert
  #8
  húha, akkor nem szeretnék a következő életemben jegesmedvének születni. A fóka medvék nélkül jobb alternatívának tűnik. A nemzetközi fóka szövetség, amúgy üdvözölte a hírt a jeges medvék kihalásáról. A szövetség elnöke közölte, hogy hasonlóan biztató hírt remélnek a kardszárnyú delfinekkel és az eszkimókkal kapcsolatban is...
 • Hoho
  #7
  A klímaváltozás akkor volt gyors, ha valamilyen kiváltó esemény történt (kisbolygó becsapódás, vulkáni tevékenység, stb.).
 • VolJin
  #6
  Van egy rossz hírem:
  A klímaváltozás mindig gyors volt, ez egy legenda a lassúságáról.
 • VolJin
  #5
  Van egy jó hírem, ha megdöglesz, azzal példamutató lehetsz...
 • yesname #4
  Nem láttam embert még ilyen hosszan félrebeszélni. :D:D:D Gratulálok! Darwin díjas vagy.
  Utoljára szerkesztette: yesname, 2020.07.24. 21:25:42
 • Hoho
  #3
  Félrebeszélsz! Senki sem állítja, hogy a klíma ne változna az idők folyamán. A probléma a tempóval van, az általad említett 10-12 fokot pár száz év alatt elfogjuk érni. Szemben a 250-300 ezer éves ciklussal.
  A gyors változás a probléma, mert nem tudnak az élőlények alkalmazkodni hozzá.
  És ha tovább számolunk a kb. 2-5 fok/100 száz év növekedéssel, akkor 1000 év múlva lakhatalan lesz a bolygó nagy része.
  Te amúgy tényleg azt hiszed, hogy ez a rengeteg kibocsátás / erdő írtás / stb. semmit se számít?
 • t_robert
  #2
  Még mindig félre beszélnek. Megfékezni a klímaváltozást. Van egy rossz hírem... a klíma változás 20 ezer éve tart. Azóta jövünk kifele az utolsó jégkorszakból. Éppen meleg uszoda időszak fele tartunk. Nagyjából egy ciklikus klíma változás zajlik. úgy 250-300 ezer éves ciklusban. ebből van egy úgy 150-200 ezer éves tökig befagyott időszak, amikor a jégtakaró erősen lehúzódik a sarkoktól az egyenlítő fele akár 30-40 foknyit is. közben ezerszámra keletkeznek a hegyvidékeken a gleccserek és hatalmas mennyiségben fagy ki a víz a szárazföldekre, (ott marad a lehulló hó) Közben a tengerszint akár 100-150 méterrel csökken. aztán van egy 20-25 ezer éves átmeneti időszak, mikor megemelkedik az átlag hőmérséklet. a jég nagy része elolvad az északi jégtakaró szinte teljesen. a gleccserek elolvadnak , olyan területek mint izland, görland teljesen jég mentessé válnak. Az átlag hőmérséklet nagyjából 10-12 foknyit emelkedik. a szárazföldekről tengerbe olvadó jég hatásra megemelkedik a tenger szint akár úgy 150 métert is. megváltozik az állatvilág és a növénytakaró átmegyünk a zuzmókból a pálmafák és páfrányok fele. aztán úgy 50 ezer év után ismét változás következik be úgy 20-25 ezer év alatt és vissza fagy tökig minden.
  Az utolsó jégkorszakból úgy 20 ezer éve olvadunk kifele. ebből az első 6000 év lassabb volt az utolsó 14 ezer évben gyorsabban. Közben emelkedett a tengerszint úgy 80-100 métert. Amúgy pont ezért tudott kialakulni az emberi civilizáció. Ha most el lennénk csúszva 50 ezer évet időben, akkor még ma is egy maréknyi ember létezne, és néha prémekbe burkolva kergetnénk a mamutokat vagy azok minket. Pont a klíma változás tette lehetővé, hogy eltűnjön a hótakaró sok millió négyzetkilométerről és emberi hasznosítás alá lehessen vonni területeket. Plusz a klímaváltozással lehetővé vált a növény termesztés és állattartás. Így letelepülhettek az emberi csoportok és civilizációkat, birodalmakat alkothattak. A klíma változás tette lehetővé olyan ősi civilizációk kialakulását, mint egyiptom, Kína, sumérok, babilon amerikában az indián kultúrák. Ha nincsen klíma változás, ma nem létezik emberi civilizáció. Szerencsés módon össze találkozott a megfelelő klíma viszonyok és az emberi faj fejlődésének foka. a 100-200 ezer évvel ezelőtt élt ember fajok nem voltak még elég fejlettek civilizációt építeni. Kellet hozzá a homo sapiens és a megfelelő klíma az élettérhez. A tengerszint se ma kezdett emelkedni. Például 8-10 ezer évvel ezelőtt az Adriai tenger északi fele még szárazföld volt. Egy mélyebb síkság az Appenninek és a Dinári hegység közt. Aztán elöntötte az emelkedő tenger és ma átlagosan 20 méternyi tenger borítja a területet. Na igen a velence alapítói nem tudták, hogy elcseszik a dolgot és mikor letelepedtek a lagúnákat alkotó szigeteken és várost alapítottak nem tudták, hogy rögtön pusztulásra is ítélik a várost. (lévén, hogy több tucat métert fog még emelkedni a tenger szint és még a szent Márk tér oroszlánja se fog kilátszani, mire kiolvadunk teljesen a jégkorszakból. Vagy úgy 14 ezer éve a Fekete tenger egy édes vízi nagy tó volt hasonlóan a Kaszpi tengerhez. Aztán viszonylag rövid idő alatt drasztikusan türt át a tenger a Boszporusznál és a Dardanelláknál és változtatta az édesvízi tavat sós tengerré. Egyes vélemények szerint ez az emlék jelentkezik az özönvíz legendájában.
  De pár ezer év távlatában is látni a változásokat. Azon ókori települések, melyek léteztek tengerparton úgy 3-4 ezer éve ma ha keressük az akkori kikötőket jellemzően mind bent található pár száz métere a tengerben 1-2 tucat mélyen a tenger fenéken. Az emelkedő tenger szint elöntötte mára a régi kikötőket. az emberek meg rugalmasan alkalmazkodva egyre hátrébb építették a városaikat a víz elől. persze nem csak a kikötők, hanem az ókori város negyedek egy jó része is a tengerben található ma már. De lehet látni a változást rövidebb távon is. Például Velence esetében. Az egyik leghíresebb festő Canaletto aki 1697-1768 közt élt rengeteg képet festett velencéről. Többek közt megfestette a velencei Arsenált. Ez vlence hajóépítő gyára, ahol a középkorban a legtöbb velencei hadihajó épült(a velncei hadi flotta híres volt a középkorban és erős) A hajógyárat egy csatorna köti össze a tengerrel, amin keresztül kivontatták a kész hajókat. Meglepő módon nagyon hasonló a csatorna A gyár kapuja és a körülötte levő épületek 280 év után is. Alig van változás a régi festmény és ma ugyan onnan készült fényképeken. Mintha megállt volna az idő. :) Viszont látszik egy változás mégis, A csatorna oldalán egy rakpart található és az látszik, hogy 280 évvel ezelőtt a rakpartnak sokkal több köve látszik ki a tengerből(úgy fél méter nagy kövekből van kikövezve a rakpart. És a festményen egy ember álldogál a rakpart mellet valami féle csónakban vagy ladikban és a rakpart szél valahol a feje felett van. A mai képeken látszik, hogy a vízszint úgy 1,5 méterrel feljebb esik. Vagyis 280 év alatt emelkedett a vízszintje legalább úgy 150 centit. Vagyis átlagosan évente 6-7 mm-t. Klíma változás... Nem csoda, hogy velencét egyre gyakrabban önti el a tengerár, mikor olyan irányból fúj a viharos szél. Nyilván mikor építették a város vagy a szent Mark tér és a Dózse palota környékét akkor még eszükbe se jutott, hogy mára évente többször derékig érő víz fog hullámozni a téren. Na igen Velencének annyi és egy bambi.... gyakorlatilag menthetetlen, mert építői nem tudták, hogy a szigetekre és lagunákra épített várossal végezni fog az akkor is már évezredek óta tartó klíma változás.
  Na tehát a klíma változás jelentem folyamatban van 20 ezer éve, nem MI EMBERISÉG OKOZZUK ÉS MEGÁLLÍTANI SE TUDJUK. A mi szerepünk a folyamatban annyi, hogy tevékenységünkkel gyorsítunk a folyamaton ha valamennyire sikerülne visszafogni magunkat, akkor valamennyire lassulna... de nem állna meg, mert ahhoz úgy változtatnunk kéne a Föld pályáján a naprendszerben. Valami csillagászati oka van a jégkorszakok ciklikus változásának. Ehhez képest úgy csinálnak a klíma hisztisek, hogy mi okozzuk és rajtunk áll az egész. Hát kérem a LÓSZART. Ha nem volna emberiség akkor is kiolvadna a bolygó a jégkorszakból nélkülünk is. legfeljebb nem a következő 1000 évben zajlana le a folyamat, hanem mondjuk 5000 év alatt.
  Utoljára szerkesztette: t_robert, 2020.07.23. 15:40:14
 • skorpio7
  #1
  Nem lesz itt semmiféle megfékezés. Már rengeteg állam feni a fogát a kiaknázható ásványkincsekre a megnyíló új hajózási útvonalról nem is beszélve. Pár hete volt éppen cikk arról, hogy már 5 éven belül átlépjük a 1,5 fokos globális hőmérséklet emelkedést és a jelenlegi tendenciát alapul véve az évszázad végére nemhogy 2,4 alatt tudnánk tartani, hanem simán a dupláját azaz 5 fokos emelkedést fogunk elérni. Remélem a jegesmedvékkel együtt (a mátrixt idézve) azt ezt okozó vírus is megy a levesbe.