3
  • M2 #3
    SOHA ne bízzatok az elektronikus szavazásban! Ellenőrizhetetlen.
    Biztonság szempontjából semmit nem tud a papíros szavazáshoz képest.
  • ostoros
    #2
    Szerintem ennél sokkal egyszerűbb csalni elektronikus szavazásnál. Egyszerűen csak mutatunk az embereknek egy oldalt a kívánt grafikonnal, és rámondják, hogy már pedig az szabályosan jött létre, nem pedig hasraütéssel. Úgy sem lehet ellenőrizni.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2020.02.03. 18:38:46
  • kvp
    #1
    Amig nem tudjak biztositani, hogy a szervertol a mobilig es vissza egyertelmuen ne tudjon senki belekotni a kommunikacioba, addig ez nem jarhato. Ha kriptografiailag megbizhato hardveren futna a felhasznaloknal minden, akkor ki lehetne epiteni egy ilyen rendszert. Viszont onnantol, hogy a telefonon lehet pl. egy alkalmazas ami elkapja a tranzakciot, kicsereli az osszes valasz kodjat a kivant szemelyre/szervezetre, akkor a szavazo ugy irja ala, hogy nem is tudja, hogy nem az ment el szavazatnak amit szeretett volna. Masik lehetoseg egy hamis oldal megjelenitese bongeszo elteritessel, a grafikus alairas lenyulasa, majd a valodi oldalon a valodi alairas benyujtasa a tamado altal kivalasztott szavazattal. Mindkettot meg lehet ugy csinalni, hogy ne vegye eszre a szerver oldalon senki, mig a szavazok meg legyenek gyozodve rola, hogy arra szavaztak akire akartak. Az egyetlen vedekezes a megbizhato hardver hasznalata lenne mindenhol, de meg a legtobb szerver sem az, mig a telefonok kozott nagyon keves ilyen van es altalaban csak bunozok, terroristak es politikusok hasznaljak oket.

    Tehat az otlet jo, de jelenleg egyszeruen semmilyen feltetel nem adott ahhoz, hogy biztositani lehessen a biztonsagos szavazast kereskedelmi hardverek segitsegevel.

    A cikkben emlitett szervezet mogott allo szemely a Lehman Brothersnek es Michael Bloombergnek dolgozott. Szerintem nem tul megbizhatoak se demokratikus, se penzugyi szempontbol...

    ps: Vicc, de egesz jo reklamszoveg lehetne: "Now just 99.99 usd to unlock all presidential candidates in the official voting app or receive 9.99 usd from us and let us choose for you."