40
  • felemelő
    #40
    "az időparadoxon maga is egy elavult"

    Az anyagparadoxon azonban nem.
    Egy és ugyanazon anyag (egy atom) egyszerre két példányban létezik egy idő pillanatban?
    Vagyis a visszautazás szerintem ezért lehetetlen.
  • Szefmester
    #39
    Nem fog sikerülni. Nem volt ott Hawking időutazóknak tartott buliján anno.

    Persze, lehet csak pöcs lesz és direkt nem ment el...
    Utoljára szerkesztette: Szefmester, 2020.01.10. 13:55:35
  • M2 #38
    Még vedd hozzá, hogy az idő nem is létezik, szintén csak a fejünkben kialakult fogalom.
    Akkor eljutunk oda, amit Pataky Attila énekelt: "Álmodtam egy világot magamnak..."
  • thnx
    #37
    ha degradálod a racionális számok síkjára, igazad lehet, de a végtelent ezesetben mint elméleti fogalmat értsd...
  • Gabbbbbbbbbbbb
    #36
    "Ha elfogadjuk, hogy a kvantumvilágban alapvetően minden összefonódott"
    Itt el is bukik a dolog, mert megfigyelésekkel igazolt, hogy a megfigyelhető Univerzum részecskéinek túlnyomó többsége nincs összefonódva.

    Sok ember és tudós fantáziáját izgatja a holografikus univerzum lehetősége, de ne kvantum összefonódással próbáljuk már megmagyarázni, vagy legalábbis ne így XD

    Ősrobbanás is picit vicc, ahogy a köztudatban szerepel, jelenlegi fizikával csak a feltételezett szingularitás utáni nagyon rövid idő utáni időpillanatig tudjuk visszamenőleg modellezni a "korai" univerzumot. De a fizikusok jelentős része egyetért abban, hogy a BigBang nem robbanás, sőt még igazából elméletnek sem nevezhető, mivel kb. semmit sem tudunk a Planck Epoch-ról. ( https://en.wikipedia.org/wiki/Chronology_of_the_universe )
    Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2020.01.08. 15:58:02
  • NEXUS6
    #35
    Sőt, gondoljuk ezt egy kicsit tovább!
    Mi is a tér? Az agyunkban kreált kép, hogy a különböző objektumokat adott sebességgel mennyi idő alatt érjük el. Végső soron egy időtérkép.
    Ha elfogadjuk, hogy a kvantumvilágban alapvetően minden összefonódott (pl a mi számunkra végtelen távolságban levő kvantumok között is azonnali kapcsolat van), akkor az un. reális, makrofizikai világ csak azon kvantumok összessége, amelyek "időlegesen", mintázatot alkotva ebből az összefonódásból kiszakadnak, majd ezután visszatérnek (kvantumfluktuáció). A téridő csak egy valami módon stabilizálódott, de virtuális mintázat, miközben a mélyebb valóság az maga a kvantumkáosz.
    Ez azt jelenti, hogy végső soron egyedül az idővel is le lehet írni az általunk ismert univerzumot, mint ahogy valóban az idő az az egyetlen érték, amely minden fizikai modellünkben, törvényszerűségünkben, szabályunkban szerepel is.
    Ha ez igaz, hogy a világ csak egy idő által kirajzolt virtuális kép, akkor az, amit mi ősrobbanásnak hívunk és a létünk kezdetét jelzi, valójában meg sem történt, ma is ugyan abban a számunkra végtelen sűrűségű kvantumcsomóban ülünk, amiből az ősrobbanást, a létünket eredeztetjük. Csak a mintázat (gyak világ) kelti azt az illúziót, hogy ilyen esemény volt, mint ahogy az is fikcionális, hogy mi lesz a jövőben! ;)
    Csak és kizárólag most van, a kérdés csak az, hogy az a mintázat is, amit mi múltnak, vagy jövőnek, vagy alternatív univerzumnak hívunk létezik-e egyáltalán a mi jelenünk mellett? Mert ha nem, akkor nincs szlájderkedés, meg időben utazás egyáltalán.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2020.01.08. 14:43:58
  • no_way
    #34
    Az időben előre utazás az alany számára azt jelentené, hogy az "átugrott" időintervallummal fiatalabb a nem időutazó önmagánál.
    Ezt az állapotot az életfunkciók lassításával vagy felfüggesztésével könnyebben elérhetnénk.
    Szóval a fagyott béka valójában időutazó.
    Wood Frogs Freeze Their Bodies to Survive
  • gothmog
    #33
    ok, tehát ha a bekapcsolás pillanatában nem kapod meg a jövő heti lottónyerőszámokat morzekód formájában a detektoron (vagy azt hogy „kapcsold ki! kapcsold ki! kapcsold kiiiiii!), akkor tudhatod hogy nem építettél időgépet.
  • VolJin
    #32
    A planck időnél röbvidebb idő elméletileg nem létezik. Ebből az is következik, hogy az univerzum statikus állóképek sorozata, és a minket megelőző időponttal csak ok-oksági viszonyban állunk, és a múlt és a jelen realitásával egyenértékű a jövő, azaz az idő múlása puszta illúzió, mert a jövő velünk párhuzamosan ugyanúgy megtörtént, mint a jelenünk és a múltunk, csak a jövőnkre kisebb a rálátásunk.
  • VolJin
    #31
    Kevesen tudják a sziderikus nap jelentését...
  • t_robert
    #30
    végső sorban csillagászatilag egy nap rövidebb, mint 24 óra most is.
    hiszen a valós tengely körüli forgás 23H 56M 4,1S...... :)
  • t_robert
    #29
    Amennyiben valamelyik minisztérium támogatná a kutatásaimat pár milliárdért meg is alkotnám a lineáris előre haladó 1:1 időgépet. :) Várom a szponzorok jelentkezését. A siker 130%-ra garantált. az időgépem birtoklója garantáltan képes lesz előre haladni 24 órát 24 óra alatt. Én nem baszok át senkit... :)
  • t_robert
    #28
    Amúgy én már régen felfedeztem az idő utazást. sajnos még nem tökéletes, mert csak előre lehet utazni a módszerrel az időben. ráadásul a sebességével is van egy kis gond. Például eddig 24 óra alatt pont 24 órányit sikerült a módszerrel előre haladni az időben. :)
  • t_robert
    #27
    nem világos, hogy lehetne technikailag ugorni az időben....
    hiszen nem csak a idő telik hanem mozgás is van a térben.
    ha valaki elöre ugran egy órát mondjuk közben maga a föld már arréb lenne több, mint 100 ezer kilométerre. (29,7 km/sec a keringési sebessége) Miközben az egész naprendszer is halad vagy 130 Km/sec sebességgel keringve a galaxisban. aztán az egész galaxisunk is halad valamilyen sebességgel.
    Így ha valaki előre ugrana az időben akkor csak lesne, mint Rozi a moziba, hogy hol a Föld????? :) Vissza fele utazva is ez a gond. Így nem csak az időben kéne egyszerre utazni, hanem a térben is....
  • VolJin
    #26
    "Adott univerzumon belül valóban hülyeség, de nem az, ha elfogadjuk és számolunk a multiverzum lehetőségével. Ugyanis a feltételezett végtelenszámú univerzum között törvényszerűen kell legyen olyan, ami 100%ban egyezik a kiindulási univerzummal."

    Ez nem igaz, mert a végtelennek is van számossága. 0 és 1 között végtelen racionális szám van, mint 0 és 10 között, de a két végtelen hányadosa 10 lesz, tehát létezik az, hogy egy végtelen halmaznál egy másik halmaz végtelenebb...
  • Zoltan1984
    #25
    Ugy nevezik oregedes.
  • Tinman #24
    Nagyon jó szakemberek vannak már az ilyen problémák kezelésére. Érdemes lenne egyet felkeresned.
  • csigafi #23
    Én is megépíteném ha meg lenne hozzá a megfelelő környezet és anyagi támogatás. Egyáltalán nem kivitelezhetetlen. Csupán csak magát az időt és annak múlását kell megérteni. Az idő a kulcs az idő múlásának sebessége. Bár már ezt manipulálták azaz azt már sikeresen elérték hogy egy nap 24 órája rővideb legyen mint 50 éve volt. Vagy is sokkal kevesebb minden fér bele egy napba mint 50 éve. Ez úgy érzékelhető ha ugyan azt csinálja az ember nap mint nap akkor észreveszi hogy valahogy nem fér bele egy nap 24 órájába mindaz amit 1 vagy 10 éve simán belefért. pedig nem történt semmi változás a napi cselekvési folyamatban csupán csak a tudósok valamit elbaltáztak így valahogy összenyomták az időt.
    Utoljára szerkesztette: csigafi, 2020.01.08. 04:40:25
  • NEXUS6
    #22
    De lehet, hogy a zufók a körhintások, akik egy darabig hagyják ökörködni az embert, de ha sokat lökdösődsz, kiszállítanak! :O
  • NEXUS6
    #21
    Nyilván! :D
  • ostoros
    #20
    Kivéve, ha berúgunk, mert akkor olyan az egész, mintha állna. :) Olyankor az egész világ rendkívül egyszerű. :D
  • wraithLord
    #19
    Lásd körhinta? Ha forogna, akkor hányigerünk lenne? :D
  • NEXUS6
    #18
    XD
  • NEXUS6
    #17
    A téridőre gyakorolt hatását használná ki, gyak, hogy felcsavarja maga körül, nem hogy belerepüljön.

    Azonban egy apróságot elfelejtettem említeni, hogy kell egy féreglyuk is, amin keresztül a felcsavarodott téridő fodrai között tudunk utazni. De arra is van ötlete.

    Azonban ha az univerzum nem csak tágul, hanem forog is, akkor egy féreglyukkal bárhonnan bármilyen időbe el tudnánk jutni. Sajnos úgy tűnik, hogy az univerzum nem forog, bár jó kérdés, hogy ha igen azt hogy tudnánk érzékelni, lásd körhinta.

    De oppácska, lehet, hogy az un sötét energia léte jelzi számunkra, hogy az univerzum valójában mégiscsak forog! XD
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2020.01.07. 18:37:21
  • Cyberdog
    #16
    S honnan szerzi majd az energiát? Mert nem hinném, hogy egy szimpla elektromos hálózat elég lenne hozzá.
  • ostoros
    #15
    Na, na, tiszteld a fekete lyukat! Kivált, ha rózsaszín fuga van a fekete csempe között! :D
  • MasterMason
    #14
    "kell hozzá egy forgó feketelyuk"

    Majd épít egy fekete lyukat is. Egyébként meg pont úgy asztrofizikus ez ahogy a pap bácsik isten szolgái...

    Rég olvastam ennyi baromságot, az elektromosság 50%-t még ma is szénerőművekből nyerjük, de ezek már időgépet akarnak építeni, meg fekete lyukakról hadoválnak. Beszarás.
  • ostoros
    #13
    Nem inkább valamilyen füves gépet? Weed machine? :P Ha eleget drogozunk, másképp telik az idő! :D
  • Tinman #12
    A fekete lyuk durva gravitációs vonzását használják fel a fénysebesség közeli állapot eléréséhez, vagy azért kell, mert azt használná "átjárónak"? Utóbbi garantált halál.
  • cylonflatus
    #11
    Nem éppen. A cikkben szereplő Ron Mallett elméletéről már legalább 10éve láttam egy dokut, ahol kifejtette a gép működési elvét, még egy modellje is volt (mint a képen a zöld lézeres, csak az piros volt és sűrűbben, több lézersugár volt elhelyezve csavart alakban, mint a dns). Röviden a lényeg, hogy csak addig az időpillanatig tud visszamenni, ahol/amikor a gépet működésbe hozták. Szóval ez nem olyan, mint a Vissza a Jövőbe, meg a többi időutazásos marhaság, hogy beállít egy időpontot és odaugrik. Csak odáig tud visszamenni, ahol a a gépet bekapcsolták. Ha valaki a részletekre kíváncsi az keressen rá, mint mondtam nem egy új ötletről van szó, sok anyag van róla a neten.
  • NEXUS6
    #10
    Paul Davies is írt időgépről egy könyvet, amiben olyan megoldást javasolt, ami nem ellenkezik a relativitás elmélettel. Két apróság problémás vele, hogy csak az időgép létrehozásának pillanatáig lehet visszamenni a jövőből, meg kell hozzá egy forgó feketelyuk. :D
  • gombabácsi
    #9
    én lézertokamakot találtam ki. az lenne a lényege hogy gravitációs hullámokkal meggörbíteném a paksi atomerőművet és lézert és vezetnék bele, ezátal lézer-tokamak jönne létre. a prototípust elkészítettem a pincében, de nem fér ki az ajtón, ezért nem működik még.
    :)
  • Tinman #8
    Az nagyon nem működik, hogy az idő olyan lenne, mint egy folyó, te meg a közepén csónakázol és ha elég gyorsan evezel előre utazol, ha meg megfordítod a csónakot akkor meg vissza. Ez a mi idővonalunk. Van még ilyen n+végtelen. Sok sikert ahhoz, hogy visszautazz az időben. Mert melyik idősíkba? Esélytelen.

    Éppen ezért az időparadoxon maga is egy elavult, egysíkú gondolkodás eredménye. Visszamész, megölöd a saját apád. Mi történik? Semmi. Lecsuknak ott és akkor, az apád halott, te abban az idősíkban nem születsz meg, ergo nem találkozol magaddal. Az idősík ahonnan jöttél és visszautaztál megy tovább, nélküled. Az idősík ahol megölted az apád, megy tovább, veled. Nincs semmiféle paradoxon.

    A relativitáselmélet, amiben a cikk is említést tesz, meg benne van a nevében, hogy a relativitásra épít vagyis arra, hogy ami neked időben "sok", az nekem fénysebességgel haladva jóval "kevesebb". De ez nem időutazás, még ha annak is tűnik.

    A jelenlegi technológiai szintünkön, az időgép elkészítése még elméletben sem megy.
    Utoljára szerkesztette: Tinman, 2020.01.07. 13:08:39
  • Tinman #7
    Nem éppen. Az egy másik idővonalat hoz létre.
  • BrockSamson
    #6
    Ha a kiserlet elejen senki nem ter vissza a jovobol hogy megoljon, akkor a kiserleted kudarc lesz. Ez alap. :D
  • thnx
    #5
    Adott univerzumon belül valóban hülyeség, de nem az, ha elfogadjuk és számolunk a multiverzum lehetőségével. Ugyanis a feltételezett végtelenszámú univerzum között törvényszerűen kell legyen olyan, ami 100%ban egyezik a kiindulási univerzummal. Így ott már (elméletileg) bárhová ugorhatunk, előre is és hátra is. Ez persze csak a saját szemszögünkből lenne érdekes, de itt bele lehetne piszkálni a dolgokba, és nem halnánk meg, ha ki is nyírnánk a saját nagyapánkat. Visszatéréskor persze kérdés, hogy melyik univerzumba ugrunk vissza, mert az eredetiben pl. nem lenne változás, de visszaugorhatunk olyan univerzumba, ahol pont a mi hatásunk miatti változások játszódtak le. Csak a megfelelő univerzumot macerás megtalálni. (kicsit úgy mint a Sliders-ben). Ugyanígy, ha találnánk egy párhuzamos de mindenben egyező univerzumot, annak jövőjéből is lehetne információt visszahozni (pl. lottószámok), és az alapján változtatni az eredeti univerzumban.
  • gothmog
    #4
    "amennyiben a prototípus valóban beválik"
    akkor most szólok, hogy időgépet próbálsz építeni, baz+. ha valaha működni fog visszafelé, már tudnál róla.
  • molnibalage83
    #3
    Úgy baromság a cikk, ahogy van. Az idő dilatáció az kurvára nem időutazás.
    A GPS holdak akkor ezek szerint időutazók? Mert azoknál számolnak a relativisztikus hatással, hogy méteres vagy jobb pontosság meglegyen...
  • T_I
    #2
    Ilyen szintű elméletem nekem is van. Induljunk ki abból, hogy előre lehet ugrani. Van két objektum, mindkettő az időbe előre ugrik, de nem egyforma mértékben. Akkor egymáshoz képest az egyik visszaugrott időben
  • Tinman #1
    Atya. Ég. Ez még a Blikkben is erős lenne.