Tévedett Darwin az élet kialakulásáról
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Az igaz, de ami a topikokban folyik, mint ellentmond az evolúció elméletnek, így amit írtál, igaz függetlenül attól amit En írtam :)
A paradoxonban az a szép, hogy paradox módon nem szép :)
De az sem kizárt, hogy megjelenik egy alternatív biológia, ami a jelenlegi biológiának méreg, de a jelenlegi biológia nem képes ártani neki, sem elvenni az erőforrásait. Ebben az esetben minden mostani életforma elpusztulna, és leváltaná az új. Lehet, hogy ilyen már egyszer megtörtént...
Ha kicsit is szétnézel láthatod, hogyha bármi új létrejön, akkor hihetetlen gyorsan a jelenlegi élet apró organizmusai elszaporodnak és felfalják.
Ez már csak ilyen. Így van évmilliók óta :)
Ha valami új, komoly versenyhátránnyal indul :)
Ha elolvastad, akkor talán leesett az is, hogy mi volt az oka az "evolúció" szó használatának Agyturbinikusz hozzászólásában. Ja, nem.
Ha elolvastad, akkor talán leesett az is, hogy mi volt az oka a magasröptű vitának. Ja, nem.
(*Legalábbis a biológiai evolúcióhoz, amit általában evolúciónak nevezünk. De ezt a sort nem láttad. :D )
Tehát nem voltak meg az ősrobbanás után a megfelelő kémiai elemek...
A kezdeti élet élőlényei nem tudták növelni a DNS.ük hosszát, mert a működő, fehérjéket gyártó DNS-nek tápanyagok kellenek ehhez.
Az első organizmusoknak nem volt elég hatékony az anyagcseréje, hogy nagyobb DNS-t tarthasson fel, ami miatt nem tudott komplexebb életet kifejleszteni. Egy metánfogyasztó nagyobb baktérium egyszer lenyelt egy metántermelő baktériumot, amit nem evett meg, az elszaporodott benne, de nem ölte meg őt, és szimbiózisban éltek. már volt energiája hosszabb DNS-t üzemeltetni, és később kialakulhatott a komplexebb többsejtű biológia. a sejtjeinkben a mitokondriumok a bekebelezett metántermelők. Két DNS-ünk van. A mitokondriumaink DNS-e, ami nagyon rövid, és a hosszú sejt DNS. Évmilliárdokig csak egyszerű egysejtű biológia létezett a Földön, 3-400 millio éve egyszer történt ez meg, és minden többsejtű lény vélhetően annak a két egyesülő sejtnek a leszármazottja, Nem az élet megjelenése az igazi csoda, hanem az a szimbiózis.
"A végkövetkeztetése is csak annyi, hogy a legnagyobb probléma még mindig az, hogy az egyszerű önreplikálódó molekulákból eljussanak az örökítőanyagot külön alegységként tartalmazó sejtig. "
Ha a lehetséges katalizátorokat nézzük azok is vélhetően jobban rendelkezésre álltak a korábban linkelt elmélet is részben erre hivatkozik.
Mindazonáltal én elismerem meredek és, hogy ha számba veszem amit tudunk abszolút lehetséges hogy a földön alakult ki az élet.
Utoljára szerkesztette: dyra, 2019.11.24. 06:36:53
A nagy sárdobálásból egy igen értelmes és mélyreható beszélgetés tort ki amit igen lelkesen olvasok magam is.
Köszönöm mindenkinek <#worship>#worship>
Utoljára szerkesztette: Agyturbinikusz, 2019.11.24. 06:09:48
A paradoxonban az a szép, hogy paradox módon nem szép :)
https://epa.oszk.hu/00700/00775/00059/2003_10_02.html
A végkövetkeztetése is csak annyi, hogy a legnagyobb probléma még mindig az, hogy az egyszerű önreplikálódó molekulákból eljussanak az örökítőanyagot külön alegységként tartalmazó sejtig.
Van ez az érdekes elmélet
https://www.nature.com/news/life-possible-in-the-early-universe-1.14341
Ami pont ezt fejtegeti. Akkor az univerzum sokkal kisebb és sűrűbb volt így a szükséges anyagok rendelkezésre állhattak és volt egy idő amikor a viszonyok is megfelelőek voltak, plusz betudta "fertőzni" az egész világmindenséget. A sugárzást akár alkalmazkodással is kibírhatta vagy olyan sziklákba ágyazódott amik védelmet nyújthattak neki.
Becsapódnia se feltétlen kell de akár azt is kibírhatja, de ha simám eléri a légkört egy kis sejtecske akár simán le "ereszkedhet" a bolygó felszínére.
Ez az elmélet azért is jó mert a korai föld meglehetősen gyorsan változó hely volt könnyen lehet, hogy a kellő anyagoknak nem volt elég helye és ideje, hogy összeálljon ráadásnak ahogy olvastam gyakorlatilag gyorsan elterjedt az egész földön erre utalnak a legrégebbi felelhető kőzetekben lévő nyomok hiszen mindenhol találtak olyan ásványokat amiket vélhetően elő sejtek hagytak hátra. Ha szépen "bombázta" a földet az élet akkor az rövid időn belül az egész bolygón megtudott jelenni.
Ezek a képek a wikipédiáról vannak
https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%89let_a_Marson
Az ALH84001 meteoritban talált nanométeres, a baktériumokra hasonlító képződmények
A Nakhla meteorit egyik szemcséjének pásztázó elektronmikroszkópos felvétele. A felszínen látható gödrök hasonlítanak a földön baktériumok által kivájtakra, a bennük lévő megkövesedett anyagdarabok maguk a mikroorganizmusok vagy anyagcseretermékeik lehetnek.
Ezek tudományosan nem bizonyítottak. Mindazonáltal jelezés értékűek, hogy még sok dolog vár megoldásra az élet keletkezésével kapcsolatban.
Nehezen tudom elképzelni, hogy azon a földön ami éppen hogy csak kialakult megjelenjen az élet spontán és az ne pusztuljon el azonnal teszem azt egy vulkánkitörés vagy egy meteorbecsapódás következtében. Ha viszont kívülről érkezett akkor ez a veszély egy percig nem állt fent.
Tudom most sokan belém fognak kötni. Ezért mondom nem vagyok biológus se filozófus se semmi. Ez csak a saját elképzelésem és szerintem logikus is.
Ha az Európa, Mars, Enceladus és talán a Titánról többet tudunk majd könnyen lehet a válaszokat is megkapjuk ezekre a felvetésekre. Az Európa, Enceladus és Titán esetében nagy eséllyel kizárható a földi "szennyezés". A Mars-ra még lehet mondani, hogy a földről került oda.
A linket köszönöm elolvasom.
Utoljára szerkesztette: dyra, 2019.11.23. 21:18:41
Az meg hogy ez isten létét támasztaná alá, sajnos nem látom miből következne. Vagy hogy miért nem pl. a nagy spagettiszörny létezését bizonyítja? Melyik az a lépés a gondolatmenetedben, ami egyértelműen alátámasztja egy omnipotens lény teremtő aktusát, és nem mondjuk egy kicsit kevésbé mindenható istenke cselekedetét? Nem igazán látom be, hogy kicsit is igazad lenne.
Ott követed el a hibát, hogy az élet nem egy pillanat alatt jöhetett létre, hanem annak is evolúciója volt. Lehetséges forgatókönyveket már többen felvázoltak, de az egyik kedvencem Gánti Tibor kemotonelmélete, mert a maga egyszerűségében nagyon szépen vezeti le a szervetlenből szervessé válás folyamatát, konkrét vegyületek nélkül. Csak mert ugye nem kötelező a víz mint közeg és a szén,hidrogén mint építőelem az élethez.
Gánti a kemotonelméletében megpróbálja felállítani az élettel rendelkező egység minimális alrendszereit, és jóval tovább jut, mint Stanley Miller, az első tudós, aki az első ilyen ún. ősleveskísérletet végezte.(1953). Miller egyébként inkább csak azt tudta alátámasztani, hogy csak a biológiailag fontos vegyületek hogyan keletkezhetnek.
De vagy igaz, vagy nem, az biztos, hogy az élet keletkezéséhez sok szerves vegyületnek kell egy helyen lennie. De ennek másik forrása lehet pl az üstökösök, amikről ma már tudjuk, hoyg rengeteg féle szerves vegyületet hozhattak a földre. Már csak azért is, mert az ezekkel végzett számítások szerint az üstökösök valószínűleg a mostani óceánok vízmennyiségének kb 10-szeresét szállították a földre a nagy mennyiségű szerves vegyülettel egyetemben.
De az is igaz, hogy CO, CO2 valamint NH3 légkörben plazmakisülések után aldehidek és aminosavak keletkeznek. Kiszámolhatod, hogy mekkora esély van arra, hogy teljesen véletlenszerűen szaladgáló molekulákból egyszer csak összeálljon egy aminosav, de az pont annyira releváns, mint az előző számításod: nem így keletkeznek.
Ezzel a ténnyel nehezen vitatkozhatsz: egyszerű, mindenhol jelenlevő anyagokból, mint a fent említett 3 molekula, energiabevitel segítségével komplex molekulák állnak össze, amik maguktól nem tudnának. De nem is kell.
És itt következik Gánti kemotonelmélete:
egy olyan molekulának kell létrejönnie, amelyik egy autokatalitikus folyamat során (autokatalízis: olyan vegyi folyamat, amelyben a katalizátor (a folyamatot gyorsító anyag) magának a reakciónak az egyik terméke) önmagát másolja le.
Az, hogy ilyen molekulák léteznek, és nem is bonyolultak már tudjuk: a műanyaggyártásban használjuk őket. Ha megfelelő közegbe kerülnek, akkor az alapanyag bizonyos koncentrációjának elérése után a molekula egyszerűen megduplázódik. Így gyártanak műanyagot. De ez lehet a kémiai evolúció első lépése is.
A második lépés, hogy az autókatalízis folyamán a másolás ne legyen tökéletes, és mutáció következzen be annak során, méghozzá egy speciális mutációnak kell bekövetkeznie: a körfolyamat során keletkezzen még egy melléktermék, egy olyan molekula, amelyik nagy számban magától membránt képez. Ilyen molekulák is léteznek, és ezzel burkot képez a templátmolekulák köré. A folyamatnak van még pár lépése, és mindegyikhez sok véletlen és "szerencse" kell, de a végeredmény egy olyan bonyolult rendszer lehet, ami már-már élőnek nevezhető.
Akit érdekel a részletes leírás, az elolvashatja a MEK-en:
http://mek.oszk.hu/03200/03287/03287.pdf
Engem teljesen meggyőzött, remélem mást is meg fog.
Az ugyanis, hogy a közelünkben találunk életet ami teljesen máshogy működik mint a földi, és emellett a földön is van élet olyan mértékben megnöveli ennek a lehetőségnek a valószínűségét, hogy nagyon erős érvek kellenek ennek megdöntéséhez.
Ha hasonló életet találunk mint itt a földön, akkor a hasonlóság mértékéből is több mindenre lehet következtetni. Lehet megbecsülni a kettéválás időpontját, az ottani élőlények bonyolultságából a környezetnek az ottani evolúcióra gyakorolt hatását, stb.
De egyébként neked mi az elképzelésed a kialakulásról?
Ezt egy sokkal mélyebb tudományos kutatás tudná eldönteni. Ugyanis ha nagyon hasonló DNS-szerű életet találnának, az annyit bizonyítana, hogy a két égitesten valami közös típusú életforma van. Az lehet hogy valahogy a földről érkezett, lehet hogy mindkét helyre valami harmadik helyről.
A hasonlóság azonban még nem egyértelmű bizonyítéka a közös származásnak. Mint pl ahogy a halak és az emlősök úszói is nagyon hasonlítanak egymásra, mégis tudjuk, hogy az utóbbi nem a halak úszóiból alakult ki.
Ha nem hasonlít a földire, akkor feltételezhető hogy külön úton alakult, és ez felvet több dolgot is:
- Mivel 2 olyan égitesten találunk életet, az azt jelenti, hogy az élet sokkal nagyobb valószínűséggel alakul ki, mint amire eddig gondoltunk, lehetséges, hogy minden olyan helyen ahol megfelelőek a feltételek.
- A két élőlény közti hasonlóságokat figyelembe véve fel lehet állítani egy legkisebb halmazt, ami mindkettőre igaz, és finomíthatjuk az életről alkotott definícióinkat.
specialpidimensiontheory.quora.com
Minek neked olyan? Ha ilyen jó körülmények közt nem tud kialakulni akkor kb sehol se tud. Minden van, víz , stabil klíma, élettelen anyag mi kell még?
"KÁBÉ... és most mutasd meg hol a te logikád és duma helyett prezentálj nekem egy élő egysejtűt szénporból, vagy mehecc is cica." Rendben, kérek egy protoföldhöz hasonló anyag összetételű bolygót+bolygórendszert megfelelő méretű központi csillaggal!(Ha csak 99% felel meg az akkori naprendszer anyagi összetételének, nekem az is jó) ÉS! biztosítsd számomra a megfelelő mennyiségű időt. Ha ez nincs meg! Addig ne hisztizz fiú. köszike ^^
10^300 évente és ugyanennyi fényév távolságonként.. ...
KÁBÉ... és most mutasd meg hol a te logikád és duma helyett prezentálj nekem egy élő egysejtűt szénporból, vagy mehecc is cica.
Nem tudom. Elvi szinten ha bitang nagy szerencséd van akkor <1 másodpercet, de jóval valószínűbb az hogy az univerzum teljes ideje sem elég erre. És ez az univerzum össze pontjára igaz. Bolygó méretben már azt tippelném hogy évmilliók alatt már reális esélyed lehet. Mindenesetre valószínűbb hogy a te lombikodban megjelenik minthogy egy távoli naprendszerben lévő lombikból pottyan éppen bele valami.
"Hol vannak?" : A tokomban. Honnan tudjam én volnék maga az Isten , ha tudnám..
"galaxisonként de akár egész "Nagy" Bummonként is jó ha egy akad belőle..." Még szerencse, hogy végtelen idős, és végtelenül nagy. ^^ Hol vannak?
Utoljára szerkesztette: JohnHuan, 2019.11.23. 15:44:21
Van két állításom:
1. állandó feltételek mellett egy optimális forma elérése után akár extrém módon lelassul az evolúció
2. a megjelenő rivális életforma viszont felgyorsítja az evolúciót, kikényszerítve a változást
Ez szerinted ellenmondás, de nem az mert semmit nem mondtam arról hogy milliárd évek alatt ne változhatott volna a rendszer, vagy történhetett volna egy újabb véletlen esemény.
Logikai képességeid is a béka segge alatt vannak.
Utoljára szerkesztette: dyra, 2019.11.23. 15:37:26
Ami nekem nem megy a fejembe és valóban nehezen értem meg, hogy az élettelen anyagból gyorsan átlépünk az élőbe majd utána átváltunk kényelmes évmilliárdokig alig történik valami tempóba.
De már ezt leírtam párszor, erre kaptam az időzavarban vagyok és hasonlókat. Be is fejezem mert ez az egész meddő vita. Bizonyítékotok nincs én meg nem fogom kizárni annak a lehetőségét, hogy esetleg nem a földön alakult ki. Szóval ennyi.
Meséld csak el miért hibás a levezetés?
Utoljára szerkesztette: JohnHuan, 2019.11.23. 15:20:08
én úgy vettem ki, hogy nincs tudásod az élet konrét kialkulásáról. (mint ahogy tudtommal senkinek) tehát ezt a folyamatot ismeretlennek vehetjük. de ha ismeretlen, akkor honnan tudhatod, hogy mennyi idő elegendő hozzá, és mennyi nem?
nem állt szándékomban villogni occam borotvájával (:D), arra céloztam, hogy akárhogy is alakult ki az élet VALAHOL, ha még tovább bonyolítod a dolgot az utazással, attól a VALAHOL történő kialakulásának komplexitása nem változik. és ezzel az erővel az a valahol akár a föld is lehet.
Amúgy pont a témával kapcsolatba egyértelmű, hogy a földön nem alakulhatott ki ha Occam borotvájának az elvét használom. Mivel valószínűtlenül rövid idő alatt kellett megjelennie. Bár nektek ez a dolog nem probléma mert úgy nagyjából ezeket a zavaró tényezőket figyelmen kívül hagyjátok.
Kérlek linkeld ide nekem a konkrét bizonyítékot. (Nem fogod tudni mert nincs innentől ezek csak elméletek, meg mesék)
Utoljára szerkesztette: dyra, 2019.11.23. 14:44:24