41
 • felemelő
  #41
  "mar csak ezek tudnak nem konnyen azonosithato kepeket kesziteni."

  Ez vad. Mára pont a profiknál maradt meg az analóg fotó technika, mert az máig a legrészletgazdagabb (leginkább tovább nagyítható, bekockázódás nélkül nagyítható) és a leginkább toleráns a fényviszonyokkal (utólagos korrekció a túl vagy alulexponált képekre).

  Mondom én a kocafotós, de pár éve ez még megdönthetetlen tény volt.

  Mondjuk hiába a több tucat milliárd pixel, ha az objektív hibáit is szépen rögzítik. A nagy filmes gépek objektívjei azérz mégiscsak precízebb jószágok, inkább visszaadják a valóságot.

  De tény a folm visszaszorut az extrémprofik kategóriájába, mert cseppet sem költséghatékony és kényelmetlen.
 • Inquisitor
  #40
  Gondolom gender kutató téma nagy szakértője vagy, mint Pokorni kartárs balneológia témában?
  Jelenleg a fizika nagy szelete csak sacc per kábé modellek halmaza, amiket megpróbálnak a hozzá várt kábelt szintjén körbe matekozni. Ha ezek a modellek pontosak lennének, akkor is csak modellek és nem a valóság. De nem pontosak. Közel sem.
 • syn7h37ic
  #39
  Minmeghalunk
 • NEXUS6
  #38
 • Irasidus
  #37
  Kivétel a nem tudományos tudósok, mint a teológusok, gender kutatók, stb. Na meg a klímakutatók, mert ott egy szimulácio nem a fizikán, hanem a koncepsionális statisztikán alapszik.

 • VolJin
  #36
  Minden tudós a határokat feszegeti, mert minden tudós azt kutatja, amit még nem tudunk.
  Kivétel a nem tudományos tudósok, mint a teológusok, gender kutatók, stb. Na meg a klímakutatók, mert ott egy szimulácio nem a fizikán, hanem a koncepsionális statisztikán alapszik.
 • Irasidus
  #35
  azon tudósokra vagy kutatókra gondoltam, akik szembe mennek az elfogadott tudományos teóriákkal, elméletekkel... olyan kutatásokat vagy fejlesztéseket végeznek, amire 10 tudósból 9 azt mondaná vagy nem éri meg vagy lehetetlen, vagy hül
  Szerintem te a kutatókat kevered a mérnökökkel! A tudományban nem elfogadott teóriák vannak, a tudomány bizonyítékokon, és bizonyításokon alapuló megismerési módszer, nincsenek bizonyítatlan dolgok elfogadva! Ha mégis így gondolod, az csak is a média torzító, pongyola cikkeinek köszönhető, amiből nem ismerhető meg teljes egészében a tudomány működése. Nincs ilyen, amiről te beszélsz, viszont ha tudsz konkrét példát is akkor nézzük meg, hol hiba. Köszi.
  Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2019.11.01. 18:05:15
 • Cyberdog
  #34
  Talán rosszul fogalmaztam... azon tudósokra vagy kutatókra gondoltam, akik szembe mennek az elfogadott tudományos teóriákkal, elméletekkel... olyan kutatásokat vagy fejlesztéseket végeznek, amire 10 tudósból 9 azt mondaná vagy nem éri meg vagy lehetetlen, vagy hülyeség.

  (Talán ilyenek az IgNoble díjas kutatók is...)
  Nem azt mondom, hogy legyenek őrültek, hanem csak azt, hogy szeretik feszegetni a határokat, talán jobban mint más tudósok...
 • VolJin
  #33
  Mi a faszom ez az akadémikus gondolkodási fertőzés?
 • VolJin
  #32
  Szerintem ilyen Gravitron kaliberű fórumozók trollkodják a szabadalmi hivatalt.

  De nem erről szolt a kommentem...
 • Irasidus
  #31
  S ugyebár vannak azon kutatók akik teljesen el vannak rugaszkodva a konvencióktól. Vagy nem fertőzte meg még az elméjüket az akadémikus gondolkodás, vagy teljesen hátat fordítottak neki. igaz megvan az esély, hogy teljesen hülyének nézi őket a tudós társadalom.
  Mit nevezel konvenciónak, és akadémikus gondolkodásnak? Illetve milyen a merev tudós szerinted?
 • Cyberdog
  #30
  Igazából nem is neked szántam. Csak arra asszociáltam a magam kitekert módján, legyártva egy f*stalicska viccet is, milyen az mikor sutba vágják a tudományt. Ugyebár ekkor jönnek elő a laposföld hívők, meg hogy Hold, nem is hold hanem valójában egy hold nagyságú űrállomás. Nem is értem honnan szedték ezt a hülyeséget az összeesküvésesek. :)

  A lényeg. Szerintem merev tudósok sem jók igazából. Érdemes megnézni és megvizsgálni néhány elrugaszkodottabb ötletet, tervet is. Vannak találmányok, amik egy-egy zsákutcának vélt kutatásból születtek... vagy egy főbb kutatási vonalnak egy-egy melléktermékeként születtek, viszont új irányt szabtak a technológiai fejlődésnek.

  S ugyebár vannak azon kutatók akik teljesen el vannak rugaszkodva a konvencióktól. Vagy nem fertőzte meg még az elméjüket az akadémikus gondolkodás, vagy teljesen hátat fordítottak neki. igaz megvan az esély, hogy teljesen hülyének nézi őket a tudós társadalom.
  Utoljára szerkesztette: Cyberdog, 2019.11.01. 15:16:48
 • Irasidus
  #29
  Tulajdonképpen miről beszélsz? Mert nem igazán értem. Köszi.
 • Cyberdog
  #28
  "...A cikk nem erről szól. Pontosan arról szó a cikk, hogy nem alkalmazzák a tudományos módszert, hanem éppen ellenkezőleg. Erre ha. jól értem azt javaslod még kevesebbet alkalmazzanak..."

  A zord helyeken való átutazáskor a sofőrök is szoktak imádkozni, hogy ne pont most robbanjon le az autójuk, legyen az a sivatag vagy a tundra mint zord hely. :)

  Ez most úgy fog módosulni, hogy a járműveket a hit ereje fogja meghajtani.
  Slusszkulcs be...
  Ima...
  Indít...

  - Mennyit fogyaszt az autód 100 km-n, Pista?
  - 100 miatyánkot országúton, 50 üdvözlégyet városban.
  Utoljára szerkesztette: Cyberdog, 2019.11.01. 15:05:16
 • Macropus Rufus
  #27
  lazán kapcsolódik: https://index.hu/techtud/2019/10/15/repulo_cseszealjat_epitett_kina/

  de ez inkább helikopter, bár kinézete eléggé furcsa.
 • Irasidus
  #26
  "komplex dinamikus rendszerek elmélete"
  Az micsoda?
  így a mai napig valószínűségi jellegű modelleket, elméleteket, matematikai eszközöket alkalmaz. Miközben nagyon leegyszerűsítve és pongyolán megfogalmazva a qvantummechanika egyik alapkijelentését ha nézzük, hogy a megfigyelés befolyásolja a rendszer kvantumállapotát az ebben az esetben azt is jelentheti ...
  A cikk nem erről szól. Pontosan arról szó a cikk, hogy nem alkalmazzák a tudományos módszert, hanem éppen ellenkezőleg. Erre ha. jól értem azt javaslod még kevesebbet alkalmazzanak...
  Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2019.11.01. 11:53:54
 • NEXUS6
  #25
  A gyorsítóink detektorai egy adott bizonyos elven működnek. A standard modell szerint új részecskék, új kölcsönhatások már max csak sokkal magasabb energiatartományból jöhetnek. A kísérletek ezért, akár már eleve kvantumszinten determinálják, hogy miket fogunk találni. Vagy mit nem.
  A linkelt szabadalmak, ha az elvek, elméletek amire alapul helyesek, amiket ugye egyrészt még nem igazoltak, de a mainstream fizikai kutatások által a fentiek miatt nem is igazolhatók, akkor eleve egy sokkal kisebb energián kellene hogy jelentkezzen az az effektus, jelenség ami az elektromágneses mező és a gravitációs tér, gyak téridő közötti kapcsolatra utal.

  Csak gondoljunk bele, hogy a gravitációs hullámok detektálása során olyan jelenségek hatását detektáljuk, amikor pl két neutroncsillag összeütközik. A feltaláló meg a konyhaasztalon összedob egy olyan szerkezetet, ami akár nagyobb téridő torzulást okoz. :D
  Nem mondom, hogy nincs igaza, de annyira eltérő a jelenlegi fizikai elvektől, hogy elve nem lehetett volna az ilyen szabadalmi beadványokra védelmet adni, ha a hivatali ügyintéző jól végzi a dolgát.
  Bár ki tudja, Einstei is ilyen hivatalban dolgozott, aztán mi lett a vége. Szal ott valalaki valamit nagyon tudhat. XD
  Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2019.11.01. 11:48:01
 • quatlander
  #24
  "Nem úgy tűnik tehát, hogy közel vagyunk a forradalmi változáshoz, viszont mindenképpen jelzésértékű, hogy a jelenleg zajló fegyverkezési verseny részeként már az UFO-megfigyeléseken alapuló objektumokat is igyekeznek lemásolni, azokat megépíteni."

  Várjuk a szivar-alakú repülő alkalmatosságokat. :)
 • VolJin
  #23
  Baromira tévúton jársz...
  A mérés azért befolyásolja a részecskéket, mert a méréshez kontaktus kell, ami befolyásol.
 • Cyberdog
  #22
  A Macross szerintem versenybe szállhat ellene. Abból is a Macross Frontier (Macross 25 vagy Macross F-25)
 • ostoros
  #21
  Aranyos kis cucc, de egy imperátor titánnak a lábszáráig sem ér. :P
 • Cyberdog
  #20
  Azért ez egy Nova méghozzá egy NVA-S konfigurációs széria:
  Sebesség: 81 km/h
  Közepes osztályú csata mech
  Súly: 50 T

  NVA-S széria rendelkezik még 6 közepes impulzus lézerrel, amik a karokban kaptak helyet és 4 géppuskával. Felszerelhetőek még mobil rakétavetővel is, amik a vállakon kapnak helyet, Fel vannak szerelve ugrórakétákkal is szükségesetén. A torzó részben további két plazmaágyúnak is van helye. A pilótafülkénél további rakétaállások telepíthetőek. S el vannak látva aktív és passzív rakétavédelemmel is. Zavaró technológiával is jól felszereltek (EMP ágyú, rádiózavaró rendszerek), radar (aktív és passzív), szenzorok,  Itt egy kis ízelítő A Mechwarrior világából


  Utoljára szerkesztette: Cyberdog, 2019.10.31. 19:34:45
 • Sequoyah
  #19
  Nem az a baj hogy ne lennenek ezek igazak, mert nem hulyeseg egyik kijelentes sem. Csak egyreszt ezek meg messze nem bizonyitottak, "csupan" hipotezisek (Nobel dijat pedig altalaban bizonyitas utan osztogatnak), masreszt a levont kovetkeztetesek mar inkabb scifi.
 • Sequoyah
  #18
  a megfigyelés befolyásolja a rendszer kvantumállapotát az ebben az esetben azt is jelentheti(...)

  Pontosan tudjuk mit jelent ez a befolyasolas, es hogyan befolyasolja, szoval nem kell talalgatni. Ez nem egy rejtely, tudjuk hogy hogyan befolyasolja.
 • NEXUS6
  #17
  Jó kis cikk. Hmmm, kicsit kegyetlen, de őszinte szavak.
  Talán kicsit kevésbé nyersen, de Lee Smolin, Mi a baj a fizikával c. könyvében is ezt boncolgatja és hellyel közzel hasonló következtetésekre jut.

  Kicsit most elfilozófálgatnék én is ezen. Szerintem az lehet talán az egyik probléma, hogy a komplex dinamikus rendszerek elmélete nem termékenyítette meg a klasszikus részecskefizikát, ami így a mai napig valószínűségi jellegű modelleket, elméleteket, matematikai eszközöket alkalmaz. Miközben nagyon leegyszerűsítve és pongyolán megfogalmazva a qvantummechanika egyik alapkijelentését ha nézzük, hogy a megfigyelés befolyásolja a rendszer kvantumállapotát az ebben az esetben azt is jelentheti, hogy a roppant drága és egyre nagyobb erőfeszítést igénylő gyorsítókban végzett kísérletek pont azért hozták azokat és csak azokat az eredményeket, amelyek megerősítik a felállított modelljeinket, mert valójában ezt és csak ezt kerestük. És mivel ilyen fajta matematikai, elméleti eszközeink sincsenek mást találni, hát nem is fogunk.
  Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2019.10.31. 15:23:32
 • kvp
  #16
  A mernokok teljesen jol elvannak. A spacex osszehozta a fuggolegesen leszallni kepes raketajat, keszult par VASIMR hajtomu teszpeldany, lassan azert lesznek rendes auto meretu tiltrotoros gepek is. A boston dynamics robotjaitol meg egyre tobb embert kerulget a frasz. Szoval haladas van, csak nem annyira latvanyos mint amennyire azt sokan elvarnak.

  A 13-as hozzaszolas robotja nem eri meg. Nagyon nem. A kepen lathato konfiguracioban van rajta 12 kis raketa, meg ket gepagyu. Ehhez kepest nagy es nehez, ugyanakkor jo celpont. Tobb olcsobb, konnyebb, akar ropkepes kisebb dron ugyanazt a tuzerot adja, pilota nelkul es sokkal mobilisabb formaban. Ez utobbiakra mar tobb gyartasban levo pelda is van.

  Az UFO technologiat (azaz a repulo kistanyert) pedig csaladi veszekedesek soran tobbet lehet latni mint jarmukent. Lehet, hogy keszitheto antigravitacios hajtomu, de egyelore antigravitacios jelenseget sem figyelt meg senki. (a leggomb nem az, az a felhajtoerore epul) Ertelmes nuklearis hajtomuvet pedig joreszt azert nem nagyon epitenek, mert ki akarja beszennyezni a sajat legkoret? (ok az oroszok igen, ott fel is robbant egy nyilt ciklusos hajtomu a multkor)
 • Sir Cryalot
  #15
  https://backreaction.blogspot.com/2019/10
  itt azt olvasni hogy nemhogy verseny nincs de még ki is fulladtak a nagy boondoggle cargo cult üzelmekben :D
  Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2019.10.31. 10:22:31
 • Sir Cryalot
  #14
  https://hu.wikipedia.org/wiki/Rakománykultusz-tudomány

  Szóval a #13-as kissé túlméretezett robotkutya igenis ONTOPIC ,lol.
  Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2019.10.31. 09:48:12
 • Cyberdog
  #13
  Meg az istenek tüzes szekereken...

  Na, akkor most már jöhet egy jó kis mech-s (mecha-s) fejlesztés is. Mint mondjuk egy Nova. Ha az bevonulna egy csatatérre, ott aztán losz*r sem maradna utána...

  Utoljára szerkesztette: Cyberdog, 2019.10.31. 03:43:02
 • szoftos
  #12
  Szerintem oriasi hoax.

  Az hogy ez a faszi egyedul 4 ekkora nagy dolgot fedezne fel, kizart. Hacsak nem o egy szemelyben Tesla es Einstein.
 • ostoros
  #11
  Az igazi jó ufók a hidrogénnel töltött lufik voltak, kívülről alufóliával betekerve... Látszottak a radar képeken, aztán ha elég magasra emelkedtek, kidurrantak, és eltűntek... :)
 • _svd_
  #10
  "Csak jelzem, hogy kb 80 éve, mióta létezik az UFO jelenség."

  Előtte seprűn repülő boszorkányok töltötték be az eget. :)))
  Nagyon hatékony hajtóművekkel rendelkeztek. Első körben ezeket lenne érdemes kutatni.


 • kvp
  #9
  Latnak UFO-t ma is sokat, csak a tobbsegerol a jobb minosegu felvetelek miatt hamar kiderul, hogy IFO (azonositott repulo targy). Ma mar pl. a Budapest belvarosa felett athuzo gepek regisztacios szama is siman leolvashato egy atlagos fenykepezogeppel, teleobjektiv nelkul is (foto es utolag digitalis zoom). Nemreg a spacex okozott egy halom UFO eszlelest, de ezeket is konnyu volt a palyaadatok fenyeben tisztazni. A titkos katonai project-ek eseten meg probalnak vigyazni, mert amig regen egy elmosodott fenycsikot lehetett lefotozni, addig ma mar a lemasolashoz is felhasznalhato minosegu fotokat keszit barmilyen eppen veletlenul arra jaro kinai cserediak is. Nem veletlen, hogy az igazi UFO eszlelok meg mindig ragaszkodnak a digitalis technika altal nem erintett (azaz a digitalisan nem befolyasolhato) analog gepekhez, mivel a regi mobilokon kivul mar csak ezek tudnak nem konnyen azonosithato kepeket kesziteni.

  Egyebkent az emberek nagyresze mar nem is nezi UFO-nak az UFO-kat, mert csak legyintenek, hogy biztos dron volt. Mondjuk az esetek eleg nagyreszeben tenyleg az.
 • NEXUS6
  #8
  Nagyon jól tudjuk, hogy minden eszközbe a gyíkemberek által kötelezővé tett ufószűrő van. És ha még is incidens lenne, kijönnek a fekete öltönyös emberek és bele kell nézni a piros fénybe! XD
 • NEXUS6
  #7
  A szabadalmi leírást tovább olvasva már egész vad Egely-féle kozmológiát fejteget az úriember, gyak tényleg, mintha az ő valami 10 évvel korábbi könyvéből írták volna ki. És ha liberálisan nézem, nyilván az is lehet, hogy az ott leírt gondolatok, vagyok azok egy része akár igaz is lehet. Csak éppen hiányoznak azok az alapkutatások, amelyek ezeket bizonyítanák és amely alapján ezt a szabadalmi kérvényt be lehetne fogadni (legalább is szerintem nálunk nem adták volna meg).

  Az az érdekes, hogy az US NAVY adta be a kérvényt 2017-ben, 2019 júniusában elfogadták és 2038-ig a szabadalom védelem alatt áll!
  Hmmmm.
 • Macropus Rufus
  #6
  ezen már én is filóztam. Mai világban több száz millió kamera van az emberiségnél. Csak a kis hazánkban legalább 5-6millió fényképezni képes telefon van. És sehol sincsenek.
  Tehát vagy az van, hogy régen sem voltak sehol, csak volt sok videó szakkörös és próbálkoztak a trükkökkel, vagy amit akkor ufo-nak néztek az pl. egy sr-71 volt.
  És van még ugye a konteo: feltöltik a netre, de a rendszer cenzúrázza.
 • gombabácsi
  #5
  az miért van hogy az ufó észlelések azon a brutálisan sok fotón nincsenek már, amelyeket az emberiség készít az utóbbi évtizedekben? street view-től elkezdve a személyes fotók millárdjaig :)))
 • kvp
  #4
  Amennyire en tudom Gertsenshtein csak azt irta le, hogy hogyan lehetne detektalni a gravitacios hullamokat egy lezer interferometer segitsegevel.

  Jelenleg ugy tudjuk, hogy gravitacios hullamokat tomeg megmozditasaval lehet eloallitani vagy tomeg/energia esetleg energia/tomeg konverzio hatasara. Ebbol meg nem lesz Alcubierre drive, bar legalabb elviekben lehetseges.

  A fentiektol fuggetlenul anno a NASA is epitett jopar cseszealj formaju jarmuvet, a legcsavaros fanktol kezdve a lifting body tesztjarmuvukig. Viszont mindegyik hagyomanyos szenhidrogen hajtasu volt.

  A 4 erintett szabadalom ugyanattol az egy kismertekben lenyomozhato illetotol szarmazik es nem ad se tudomanyos magyarazatot, se semmilyen infot arrol, hogy milyen fizikai elveken nyugszanak az otletek. Ez most vagy egy vicc vagy tul sok idiota van az amerikai hadseregben. (valahogy nekem az utobbi valoszinubbnek tunik)

  Egyebkent a cikkben emlitett elektrosztatikus ion hajtomuveket mar epitettek korabban is, a nagy energiafelhasznalas es kis hatasfok jellemzi oket.

  Mindazonaltal "hagyomanyos" ufo formaju, repulo jarmuvet viszonylag konnyu epiteni es az egyk klasszikus ufo kulseje pont megegyezik a papiron soha nem tesztelt general electric fele kozvetlen aramlasos fisszos nukelaris hajtasra alapulo jarmu vazlataival. A jarmu elvileg azert nem epult meg, mert egy nyitott, legkor hutesu reaktorra epulo SSTO oriasi radioaktiv csikot huzna maga mogott. Egyebkent a Bussard fele otlet a fisszios termikus raketara teljesen eletkepes, marha nem erdekli az embert a sugarzo legkor amit maga utan hagy. (az o otleteit vette kolcson a Star Trek a 60-as evekben es azok alapjan epitettek meg a VASIMR hajtomuveket es a kiserleti polywell reaktorokat)
 • NEXUS6
  #3
  A gravitációs meghajtási szabadalomból.
  "Because of their physical nature (the graviton being a spin 2 particle), gravitational waves have the capability to penetrate solid matter at high frequency (HFGWs), moving at the speed of light. Furthermore, similar to electromagnetic waves, these gravitational waves (GWs) are carriers of energy and momentum. Moreover, GWs are transverse and quadrupolar in nature (stretching and squeezing space along their propagation path), and can be produced by accelerating asymmetric masses. The emission of high frequency gravitational waves denotes far-form-equilibrium phenomena.

  Electromagnetic (EM) radiation (caused by accelerating electrically charged objects) when passed through a static magnetic field (of constant magnetic flux density) gives rise to gravitational waves at the same frequency as the EM radiation. This phenomenon is known as the Gertsenshtein Effect and can be utilized for a variety of applications ranging from advanced field propulsion (space drive), to communication through solid objects, as well as asteroid (planetoid) disruption and disintegration (when coupled with high energy electromagnetic field fluctuations)."

  Fasza, valamiről alaposan lemaradtam. Szerintem itt olyan dolgokat, alapkutatási eredményeket írnak le, amelyekért összesen kb 4 Nóbel-díjat kellett volna kiosztani.
  Őöööö, most akkor hogy van ez?
 • VolJin
  #2
  "ezen időszak alatt, itt láthattunk már szobahőmérsékleten alkalmazható szupravezetőt, elektromágnesesmező-generátort, valamint gravitációshullám-generátort is"

  Április elseje van?