13
 • NEXUS6
  #13
  Elektromechanikus, elektroncsöves hibrid analóg/digitális számítógépeket használtak sokáig, aminek egy roppant nagy előnye van, nagyságrendekkel jobban bírja az atomfegyver okozta EMP-t, mint a félvezető.
 • kvp
  #12
  A maginot vonallal nem az volt a baj, hogy regi volt, hanem hogy nem ert korbe. Meg eleg uj es modern volt amikor megkerultek.

  Nem mintha nem jelentette volna be Trump az uj nuklearis fegyverrendszert par eve. (scramjet alapu robotreulogepekbol allna) Csak addig kell kibirnia a reginek amig az uj elkeszul. Meg 10-20 ev...
 • __z
  #11
  Valahol megértem, hogy (katonai, pláne nukleáris téren) a már bevált dolgokban bíznak meg, de szerintem már a Maginot-vonal is megmutatta, hova vezet ez a fajta hozzáállás...
 • wodka
  #10
  attól hogy áttérnek USB-re még nem lesz a gépeknek hirtelen IP címe..szóval nem azon múlik a biztonság.
 • xyl
  #9
  "...olyan szinte elfeledett programozási nyelveket használnak, mint a Fortran és a Cobol. "

  Méghogy! Fortran is not dead!
  Amúgy pedig, ahhoz képest, hogy elfeledett, Elég drágán adják!

 • fonak
  #8
  Az oroszok még lyukszalagot is használnak (legalábbis pár éve láttam egy videót, ahol a Moszkvát védő rakétaelhárító rakétarendszerrel gyakorlatoztak, ott lehetett látni... egyébként az összes kezelő 50 éven felüli volt, ha azok kihalnak, emberük sem lesz, aki kezelje a rendszert).
 • kvp
  #7
  Ugye az tiszta, hogy a raketakban nem floppy van? Csak a cel programozasahoz kell a floppys regi gep. Aztan az egeszet felirjak egy floppyra, azt elviszik egy hordozhato kis borodnyi geppel a siloba, ott pedig beegetik az uj koordinatakat a raketakbabol kiszerelt kozponti egysegbe. Majd visszaszerelik azt.

  Ezutan a raketat elesiteni ket kulccsal lehet, majd az inditasi parancs a kozpont jelenek megszunese, amit a cikkben szereplo gepekbol allo cluster general, ami ha egyszer felbootolt akkor mar akar evtizedekig is rambol fut es a leallas a tuzparancs. Lasd dead man switch. Nem sok helyen lehet beavatkozni a rendszerbe, raadasul afaik. defcon 1 alatt nincs is elesitve. Ezek a hagyomanyos ballisztikus raketak.

  A robotrepulogepekre (jelenleg tomahawk-okra) szerelt atomtoltetek sokkal simabban programozhatoak, a fegyverkezelo altal. (neha hibaznak is hagyomanyos tolteteknel) Ott a toltetek felszerelese es elesitese az amire vigyaznak. Elesitesi kod pancelban, pancelhoz kulcs afaik. 3 embernel, ebbol legalabb ketto kell a nyitasahoz. Nem tul automatizalt.

  A szovjet rendszer elvileg automatizaltabb lett volna, de kiderult egy alacsony rangu beosztott tiszt benne a dontesi logika. Anno egyszer a szolgalatban levo tiszt siman egyszemelyben felulbiralta a hibas szenzoradatokat es ezert akkor elmaradt az atomhaboru.

  ps: A teljes architektura kivalthato lenne nehany offline arduinoval, de nem ilyen 50 eves uzembiztonsaggal. Nem veletlen hogy nagyon vigyaznak a regi, megbizhato rendszerekre, mert az ujakban tul sok a vacak kinai alkatresz.
 • hiper fizikus
  #6
  nem hitem volna
  nem találok szavakat
 • end3
  #5
  Igazából a floppy egyetlen okból biztonságosabb bármilyen más beviteli eszköztől, mert mire beviszik vele a text alapú biztonsági kódot, a beolvasás ideje alatt több, titkos védelmi minisztériumi tanácskozást is meg lehet tartani, valamint a behatoló kódtolvaj lefülelésére akár 3 kommandót is el lehet indítani. (Ha persze az első nem járna sikerrel.)
 • duke
  #4
  Hulyek, az ebay -en olcson lehet kinai sd kartyakat venni. Nem ertem miert nem azt hasznaljak.
  Utoljára szerkesztette: duke, 2019.10.22. 13:05:22
 • t_robert
  #3
  Azért elég gáz lehet, ha ki kell lőni a silókból az atom rakétákat, erre beteszik a floppyt és nem olvassa az olvasó... :) aztán az atomháború olvasási hiba miatt elmarad... :)
 • kvp
  #2
  Utanna neztem mit hasznalnak. Egy EDL nevu hard realtime nyelvre epulo runtime executive-ot (ez nagyon hasonlit egy mai modern vm assembly-jehez), a nyelvbol adodoan kotelezoen esemenyvezerelt hard realtime formaban. A halozat ebdic kodolasu teletype, kvazi telex alapu. Csak szoveges adatatvitel, rogzitett rovid uzenetek formajaban. (hasonlo mint az sms 30 evvel kesobbrol)

  A floppyk kivaltasara a teljes rendszer csereje nelkul viszonylag egyszeruen floppy-sd adapterek beszerzesevel lenne mod. Ezek egyszeru aramkorok amik a floppy read/write csomagokat sd kartyas read/write csomagokra alakitjak, majd a valaszokat vissza. Hobbiszamitogepes emberek koreben nepszeru.
 • t_robert
  #1
  a floppy ma már tényleg elavult. bár a biztonságot nem ez adja, hanem az, hogy adott gép nincsen rákötve a hálózatra...... vagy ha hálozaton van az egy elkülönülő külső kapcsolat nélküli lokális hálózat. ahol szigorúan szabályozva van az adat hordozok be és kivitele. Ha ezt betartják akkor biztonságos a rendszer nem támadható... illetve szürni kell az eszközök biosait, amik bekerülnek a rendszerbe. csak ellenörzött minősitett gyártók hardvereit használni. nem noname ismeretlen kinai szarokat stb. senki nem tudja mi van egy ismeretlen gyártó több 10 kb-nyi merevlemez vezérlő epromban. figyelhetek én a biztonságra ha magában a beszerelt eszközben van a virus vagy a kém program. Így a kritikus rendszereket, mondjuk egy atomerőmű vagy valami katonai felhasználás mondjuk légvédelem, rakéta irányítás, ürkutatás nem kinai eszközökből rakom össze, hanem lehetőleg hazai minősitett gyártók dolgaiból. Nagy ország esetében ez megoldható kisebb országoknál nem.