11
  • Archenemy
    #11
    Ááááááá :D
  • kvp
    #10
    Valojaban jol lathato a jelenseg, mert ez az utkozes gyurte fel az Alpokat, meg a Karpatokat, emelte meg a Pannon tengert, aztan meg tett ra bazalt omlest is (lasd: Balatonfelvidek). Ennek a deli vege az Adria partjain talalhato vulkanikus terulet es a masik oldalon Olaszorszag nagyresze.

    ps: Azert nem voltak a Karpat medenceben rendes vulkanok, mert itt tengeri uledekes kozetlemez alol probalt feltorni a magma es ezert sokkal kisebb erovel fel tudott jonni, aztan a felszinen szetfolyni. Ezek a bazaltkiomlesek koptak le aztan a balatonfelvideki hegyekke. Ugyanez a hatas alakitotta ki az olasz vulkanokat is. Raadasul mivel ok tenyleg a lemez szelen vannak, igy ott meg mindig aktiv a vulkanikus tevekenyseg. Az Alpok is gyurodik meg tovabb, viszont nekunk a szeletol ma mar tavol (szerencsere) mar csak a termalviz jut.
  • wraithLord
    #9
    Ott van Great Adria a 150 millió évvel ezelőtti Földet ábrázoló modellen, csak az időben előrehaladva nem azt csinálja, amit ebben a cikkben leírtak. Vagy legalábbis nem lehet látni, mi történik vele, mert kicsi az időbeli felbontás.
    De inkább olyan, mintha ütközne Európával, és kiemelkednének bizonyos részei Európának is, és a szóbanforgó földrésznek is. Ott ez a Great Adria alakítja ki az Appennini- és a Balkán félszigetet, a cikk szerint viszont Európa alá gyűrődik, és kiemeli azt, és csak egy pici töredéke vesz részt a két félsziget kialakításában.

    De nem csoda, hogy nincs meg, mert gondolom, a linkelt oldal régóta van már, a cikk meg ebben a hónapban jelent meg.
  • Amergin
    #8
    Én valahogy nem érzékelem ezt.
    Más látja?

    Utoljára szerkesztette: Amergin, 2019.09.21. 10:36:14
  • ostoros
    #7
    Régen Európa még nem volt annyira büszke nő. :)
  • wraithLord
    #6
    Ősi kontinens... :D Pedig én azt hittem, tegnap csúszott Európa alá.
  • NEXUS6
    #5
    Jól látom, hogy ez a magyarok elsüllyedt kontinense, ami nem is süllyedt el, de mi valójában mindíg is itt éltünk! XD
  • kvp
    #4
    Nos ha egy kereglemez lebukik egy masik ala, akkor az nem marad ott. Megolvad es egy resze magma formajaban visszajon, Ilyenek az olasz vulkanok es ilyen lavafolyasokbol all a balatonfelvidek jelentos resze is. Szoval nem igazan van semmilyen kontinens sehol, leszamitva azokat a reszeket, amik nem buktak le az europai lemez ala. Kerdes van-e ilyen vagy csak a vulkanikus hegyek formajaban lathato az ami a kozetbol lett. Szerintem csak a masodik es a cikk is csak erre utal.

    ps: Ugyanez a magma jott fol anno Pompei-ben is a Vezuvbol es sokkal korabban Magyarorszagon is bazaltomlesek formajaban, szoval nem mai folyamatrol beszelunk. A cikk apopoja valoszinuleg az, hogy nem volt mar tobb kis szines az eredeti szerkesztosegben. (Pangea felbomlasa es a lemezek vandorlasa kozepiskolai tananyag...)
  • t_robert
    #3
    Végül is az elmúlt pár tucat évmillióban egyértelműen megemelkedett az európai kontinens 1-200 métert. többek közt ezért is folyt le a régi Pannon tenger, ami még 30-40 millió év itt hullámzott.... akkoriban a mai kárpálmedence tengerfenék volt. részben feltöltődött az üledéktől és talán az emlekedést az is okozta, hogy alánk csúszott egy másik kéreglemez.... logikus lenne....
  • Szefmester
    #2
    Gondolom arra gondoltak, hogy a tektonikus lemez amin a kontinens volt az európai lemez alá csúszott. Kontinensek magukban nem mászkálnak tudtommal.
  • Vata111
    #1
    Nem vagyok ugyan geológus, de a kontinensek jellemzője nem az, hogy kiemelkednek a tengerszint fölé? Ha tenger alatt volt akkor max Nagy Adria tábla lehetne, nem?