14
 • mcganyol
  #14
  nem vagyok jártas a témában, de úgy tippelek az ökotáskát ha kidobod, akkor az húsz év múlva csak így nem lesz, minden további teendő nélkül, mert lebomló anyagokból készül. cserébe a tized akkora tömegű polimer alapú cuccok még ezer év múlva is ott fognak szépen úszni az óceánban (vagy szophatunk végtelenül a kihalászásával és semlegesítésével)
  ha tévedek, akkor világosíts fel bátran, nem tettem bele a 15percet, hogy informálódjak rendesen. de eléggé meglepne, ha nem ez lenne a különbség (az árán kívűl).
  Utoljára szerkesztette: mcganyol, 2019.09.18. 00:42:07
 • VolJin
  #13
  Bingo
 • ostoros
  #12
  Oké, értelek, a sötét-zöldek a problémád. De azt mondom, hogy jelen cikk pont azt mutatja, hogy a sötétzöldeknek, akik annyira megőrülnek az elektromos rollerekért (melyhez az áramot szén erőmű termeli) nincs igazuk.

  Amúgy az igazi megoldás a bevásárló kosár... jó öreg fonott cucc, kibír vagy tíz évet is akár...
  Mondjuk a probléma nem létezne, ha az emberek tervszerűen intéznék bevásárlásaikat, ahelyett, hogy spontán csinálnák.
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.09.16. 20:02:32
 • VolJin
  #11
  Félre értesz.
  Én leszarom a rollerek ökolábnyomát.
  Nincs rollerem.
  Ami zavar az a buzeráns klimarettegők faszkodása, hogy vizsgáljuk meg a rollereket, hogy mennyi esőerdei bálna halála szárad a lelkükön.

  Megvilágítom a kérdést máshonnan, hogy mennyire idióta a világháló műkörmös ökoanyu kommandója, és az erre reflektáló vállalatok marketingesei.

  Itt baszakodnak az Indiai óceánban nejlonyszatyorba fulladt teknősökön, és ezért mondjuk a DM kivezette a nejlonyszatyrokat, helyette körülbelül százszor akkora tömegű úgynevezett ökotáskákat árulnak 499 forintért.

  A szatyor az azért kell, mert nincs nálam amikor a boltba betérek. Van is otthon kettő. A múlt hónapban ki is basztam 10-15 ilyen ökoszatyrot. Kettő pont elég, amikor megyek bevásárolni, a többire nincs szükségem. Amit most a DM-ben kaptam, az is megy a kukába.
  Tahát amit elértek, az csak annyi, hogy 10-15 vékony műanyagzacskó helyett 10-15 vastag, jóval több műanyagot tartalmazó ökozacskót basztam ki, ami nekem legalább 5 ezer forint mínusz, néhány tucatszor több műanyagszemét.

  És mindezt miért?
  Mert a fészbúkon a sok idióta picsa osztogatja a harmadik világ szemetelésébe beledöglő teknősbéka képét, mert műanyagmentes júliust tart, a cégek marketingesei meg lereagálják a faszságaikat.
  Amikor elindulok munkába, a zsebemben van a pénztárcám, a cigim, az öngyújtóm, a kulcsaim, a telefonom és egy csomag papírzsebkendő.
  Egy szatyrot nem viszek magammal csak azért, hogy utána üresen hazavigyem. Ezért sosincs nálam ilyen. Amikor viszont úgy döntök, hogy most valamit veszek, én azt nem döntöttem el reggel. Éppen ezért kénytelen vagyok megvenni egy jóval több műanyagból álló ökotáskát, hogy utána ugyanúgy kidobjam.
  Ebből egyetlen dolog fog következni, hogy a DM-be többet nem megyek. Mivel rá akarnak kényszeríteni a szaros 500 forintos ökoszatyorjukra!
  Illetve a műanyagmentes júliusig a szelektívet használtam, de mostantól kezdve nem teszem. Megy a szemétbe a papír, a műanyag válogatatlanul.
 • ostoros
  #10
  Ő... ki szart bele a müzlidbe? Rolleres vagy? Fáj, hogy amiről azt hitted, hogy környezet barát, az valójában nem az? Hát baszod, a tényeket nem lehet csak az alapján elutasítani, vagy elfogadni, hogy tetszenek-e nekünk...
 • ostoros
  #9
  Nem. Szerintem pont ugyanannyit.
 • VolJin
  #8
  Szerintem meg bassza meg az anyját, aki azon kalkulál, hogy környezetbarátabb lenne gyalogolni, mint rollerezni. Talán az rollerezik, aki nem 1 kilométert gyalogol egész nap, hanem 15-20-at. Akkor meg kalkulálja bele, hogy az hány hektár mezőgazdasági terület többletkajában, az meg hány köbtonna (tudom, hogy ez nem létező mértékegység, de az abszurditást kifejezi) marhafing meg ilyenek.
  Most komolyan, de annyira belerekedt a klímaszorongás valamelyik idióta agyérgörcsébe, hogy nincs jobb dolga, mint a rollereseket baszogatni?

  Az egyik hülye már arról cikkezett az egyik skandináv felsőoktatási intézmény oktatói székéből, hogy a bolygót úgy menthetjük meg, ha megesszük a halottakat.

  Ja bazmeg, 30 kiló hús per halott az mondjuk fedezné egy ember éves hússzükségletének a harmadát, tehát mondjuk évi 120 ezer halottal jól is lakathatnánk 40 ezer honfitársunk. És akkor hurrá, nem halnak ki az esőerdei bálnák vagy mi a fasz.
 • mcganyol
  #7
  Segítek a cikk értelmezésében.
  A roller nagyon kis mértékben ugyan, de nyílvánvalóan szennyez. A kérdés csak az, hogy összességében "zöldebb" lesz-e attól a világ, ha rollerek vannak a városokban.

  - Ha autó vagy motor HELYETT használják az emberek, akkor ez szupi, környezetbarát megoldás.
  - Ha a biciklizés vagy gyaloglás HELYETT száll valaki rollerre, akkor viszont nem nyerünk rajta (sőt egy kicsit vesztünk is), mert azoknál az akkumulátor és az energiafogyasztás miatt viszont rosszabb alternatíva
  - Elhanyagolható azok száma, akik a semmi helyett választják (értsd, ha nem lenne roller, akkor el sem indultak volna).

  Úgy tűnik, hogy a jelenleg kialakult helyzetben, az emberek túlnyomó többsége a gyaloglás és a kerékpározás kiváltására használja, amivel összességében nem hogy nem lett "zöldebb" a világ, hanem egyenesen kevésbé lett az.
  Ennek az egyik fontos okának azt jelölték meg, hogy jellemzően a belvárosba vannak ilyenek rollerek "telepítve", nem pedig a külvárosba, a tömegközlekedés állomásai és az otthonok "közé".

  Összefoglalva: Ha rosszul használjuk a rollert (nem az autó, hanem a séta kiváltására), akkor összességében csak rontottunk a helyzeten. Vagyis a roller szennyez, mivel ahelyett hogy csökkent volna az összkibocsájtás (ahogy reméltük), emelkedett.

  Engem is pénzelhetne a "gázolaj lobbi", szép napot :)
 • Macropus Rufus
  #6
  Már vártam, hogy mikor fog erről is kiderülni, hogy szennyez.
  Bezzeg a jó kis robogók meg a kormot okádó buszok/teherek/autók azok nem annyira szennyeznek. De a villanyvasak (legyen roller vagy motor vagy autó) legalább annyira szennyez mint a fent említett füstöt okádó [email protected] Jól van, működik a benzin/gázolaj lobbi...
 • inkvisitor
  #5
  Ha belegondolsz, hogy autó nélkül naponta lehetne lapátolni a lószart, mint télen a havat, akkor tényleg sokat ártott az erőnlétnek.
 • Caro
  #4
  Mert az autó nem az... sokkal többet ártott az emberi erőnlétnek, mint a roller/segway/akármi valaha is fog.
 • ostoros
  #3
  Valószínű, hogy ha a gyaloglás és kerékpározás kiváltására használják, akkor a mozgáshiány fokozása miatt még egészség károsító is.
 • tom_pika
  #2
  majd megtanulsz
 • dzsagon
  #1
  nem tudok biciklizni