38
 • TOR-rent
  #38
  +1

  ezt még annyival egészíteném ki hogy emiatt a Nap sosem ott van ahol látjuk, hanem egy picit már előrébb jár valójában , egy picit odébb van már , mivel mi csak a múltját látjuk , mivel szegény fénynek is 8 perc 20 másodpercet kell utaznia, de közben a Föld 30 km/másodperc-cel megtesz 15000 km-t a Nap körüli pálya mentén a teljes 939 millió km-ből így kb. 0.05 fokkal előrébb "jár" "már" valójában. Még a saját csillagunkat sem a rendes helyén látjuk, hanem csak azt hogy hol "jár"T 500 másodperccel ezelőtt , képzelheted milyen messze járnak azok a csillagok a látható helyüktől , valójában, amelyek fényÉVEKre vannak, nemhogy fénymásodpercekre...
  Utoljára szerkesztette: TOR-rent, 2019.09.10. 12:45:28
 • TOR-rent
  #37
  A proto-Földön a tűz fogalma sem volt ismeretes, hasonlóan, ahogy ma a Vénusz bolygón sem. A tömény szén-dioxid légkör, ami a Vénusz esetén leginkább a patronban tárolt CO2 gáz sűrűségéhez hasonlít a Vénusz "tenger"-"szintjén", 4 földi nap alatt a teljes felsőlégkör megfordul a Vénusz felszínén, miközben a "gáz" inkább a folyadékhoz hasonlóan a tonnás sziklákat is magával viszi sétálósebességgel az alsólégkörben , a két légkör iszonyatos súrlódási ereje miatt a Vénusz visszafele forog a saját tengelye körül. Vénusz esetén a folyamat fordítva játszódott le néhány milliárd évvel ezelőtt , a kezdet kezdetén , a rengeteg víz előbb gőzzé vált, majd az akkori erős napszéllökésektől ionizálódott, sőt az oxigén is leszakadt szegény hidroxid iontól az gyorsan legégett az egész bolygó , a CO2 légkör már rögtön a legelején stabilan pozitív visszacsatolást hozott létre és emiatt "visszafordíthatatlan" folyamatot hozott létre, a kezdeti iszonyatos hőmérséklet különbségektől a bolygó két oldala között erős visszafele forgató erő alakult ki a vastag légkör , amit az alatta még javában szuperrotáló bolygóra fejtett ki, hamar lelassult a bolygó tengelyforgása , de ahelyett hogy megállt volna és 1:1 -es rezonanciába legyen a keringési és a forgási pályája ehelyett a vastag légkör továbbra is erősödő visszafele forgató ereje a mai napig gyorsít , igaz egyre lassuló tempóban, az ellenkező irányba. Jelenleg : 224/-243-as rezonanciában áll közel 1.000-es extrenticitással és zéró közeli tengelyferdeséggel, ami az egykori 1:1-es rezonancia-közelítéssel ért el.

  A proto-Földön ezzel szemben az elején volt gőz légkör 4300-3900 millió évvel ezelőtt , gőz szén-dioxid és nitrogén, valamint ekkor még jelentős mennyiségű nitrogén- és kén-oxidok is a légkörben. Hatalmas , fél égboltot elfedő villámcsapások , a sarokpont környétől az egyenlítőig cikáztak, másodpercenként , mint egy varázsgömb úgy nézett ki a proto-Föld az űrből nézve, amin egy világító csík van középen hatalmas lávafolyamokkal, amik az akkor még közeli Hold gigantikus árapály-ereje miatt és a folyamatosan becsapkodó óriási meteor zápor miatt még több száz-millió évig nem hagyták rendesen kihűlni ezt a bolygót. A villámcsapások ereje egy mai városkát ledózerolna, és a becsapódó meteorok kíméletlen billiói közepette a mai "technológiánkkal" finoman szólva: megmenti is lehetetlen volna az életet, nemhogy létrehozni.
 • Magnum PI
  #36
  8 perc! Nem másodperc, 8 perc 20 másodperc mire a fény ideér a nap felszínéről.
 • _svd_
  #35
  "ha a vakító izzóságától eltekintünk, akkor gyakorlatilag egy fekete átlátszó üvegszerű anyag, ahol az atomok annyira egymás "seggébe" lógnak, hogy az elektronpályák "súrlódása" miatt további hő képződik"

  Inkább hagyjuk ezt abba. Fekete ám átlátszó, Elektron pályák surlódása. Inkább elhiszem, hiszen ott voltál, a saját szemeddel láttad.
  Ja, nem.
 • TOR-rent
  #34
  Két kristályrács szerkezetbe is rendeződik a szuperionikus "jég" ... az egyik 500ezer bar , a másik 1 millió bar nyomás körül alakul ki, ha a vakító izzóságától eltekintünk, akkor gyakorlatilag egy fekete átlátszó üvegszerű anyag, ahol az atomok annyira egymás "seggébe" lógnak, hogy az elektronpályák "súrlódása" miatt további hő képződik, ha még addig nem lett volna elég az ~5000 celsius fok. Nemrég sikerült előállítani földi körülmények között is speciális gyémánt-kamrában.
  Utoljára szerkesztette: TOR-rent, 2019.09.08. 00:09:18
 • TOR-rent
  #33
  https://en.wikipedia.org/wiki/Superionic_water


  Vízben nem jöhet létre... kérdés mit nevezel technikainak.. Vannak speciális apparátusok , amik kizárólag a víz alatt működnek.
  Utoljára szerkesztette: TOR-rent, 2019.09.06. 18:32:32
 • _svd_
  #32
  Mondom, hogy nincs vízplazma!
  Plazma képződhet atomokból de molekulákból nem, mert szétesik a molekula szerkezet. Akkor sem, ha többször írod még le.

  "...egyrészt nem -feltétlenül- csak a szén rendelkezhet a komplex vegyületek képzéséhez szükséges kötési tulajdonságokkal.."
  A szilícium is, de az sincs az általad linkelt képen és a magyarázatodban. Fauna nincs, legfeljebb infanuna. Amúgy vízben nem alakul ki illetve nem alakulhat ki technikai fejlődés. Ezzel bekorlátozott a fejlődés lehetősége.
 • TOR-rent
  #31
  Hasonló a helyzet a napunk belsejéből képzeletbe odaképzelt ping-pong labda nagyságúra vett képzeletbeli mintához: a képzeletbeli kisérlet eredménye egy kráter, néhány másodpercen belül, Albertfalvától Paksig. Jóval nagyobb pusztítás, mint amelyet valaha emberkéz alkotta atombomba tudna robbantani. A Földünk belsejéből vett képzeletbeli mintának még azért kell egy jó pohárkányinak lennie és még azért csak egy kisebb kerületet tudna leradírozni a térképről...
 • TOR-rent
  #30
  Olyan nagy nyomású a lenti képen halvány pirosan izzó üvegszerű anyag hogy egy pohárka ebből a vízből, nem csak a retinád égetné ki, de egy fél másodpercen belül egy kerületet tenne a földdel egyenlővé a lökéshullám és minden lángokban állna.
 • TOR-rent
  #29
  A tömör vízplazma a nagy nyomáson kvázi-kristályszerkezetbe rendeződik, mivel az egyes atomok kritikus közelségbe kerülnek egymáshoz, a "kristályszerkezet" alakja felveszi a mindenkori kötéshez szükséges (víz esetén 104.45°-os ) szöget. Az így kikényszerített "kristályszerkezet" igyekszik kikerülni az instabil állapotból, amit a nagy nyomás nem enged, nincs már helye nagyon a víz molekulákon belüli atomoknak hova elmozdulni. A másik pedig hogy :

  egyrészt nem -feltétlenül- csak a szén rendelkezhet a komplex vegyületek képzéséhez szükséges kötési tulajdonságokkal, más hőmérsékleti és nyomásviszonyok közt más elem is felvehet ilyen vagy hasonló tulajdonságokat, másfelől az ilyen bolygók magjában a szén még előfordulhat (ha nátrium meg szilicium is van már akkor szén is akad) , és ha a magjába jut belőle akkor a vízben is lesz elegendő a szén-mag fölött.. Nyílván ezrelékben is nehéz kifejezni de azért egy fauna fenttartásához bőven elegendő lehet.
 • _svd_
  #28
  "...sőt plazma, de ennek ellenére _tömör_, a GIGANTIKUSAN nagy nyomás miatt ami ott alul uralkodik"

  A plazma állapotban nincs kristályos szerkezet, sőt semmilyen rendezettség sem létezik. A szilárd testeknek rácsszerkezetük van.

  Az élet elméleted legnagyobb problémája a szén hiánya, A víz szükséges de nem elégséges az élet kialakulásához.
 • _svd_
  #27
  "...ahol egyszerre két halmazállapot is képes létezni sőt, ha víznek van hármaspontja is... "

  De egy adott vízmolekula az adott időben csak egy állapotot képes tartani. Pontosan azt, amelyik irányból érkezett a hármas ponthoz. Létezik a szublimáció jelensége. Ekkor a szilád halmazállapotú jég felületéről gőz válik le. A folyadék állapot kihagyásával.
  De nem ismerünk olyan átmenetet, amikor a nagy nyomás és a magas hőmérséklet hatására szilárd a víz. Jég. Még ha nem azonos a kristályszerkezete azzal, amit mi ismerünk.
  Elméletileg egyetlen létezhet olyan olyan állapot, amikor az oxigén atomok rendeződnek rácsba és a hidrogén atomok a rácsszerkezetében mozognak. De ez nem víz csak sziráld oxigénben elnyelt hidrogén.
 • csicso82
  #26
  "közel" 17,5 fényév. A napból a fény 8(!) másodperc alatt jut el a fény a földre, tehát messzebbről mint a föld - mars távolság, de még a mars küldetést is csak tervezgetik.
 • TOR-rent
  #25
  Egyrészt a szóban forgó bolygók , ezek a "mini"-Neptunuszok magja nátrium-magnézium stb.. tehát sóval nem lenne azért gond, másrészt úgy kell elképzelni , hogy ahogy haladsz lefele a "lég" körben , vagyis inkább gőzkörben egyre sűrűbb lesz, majd 5 ezer kilóméter mélyen már folyékony, majd 5 kilóméterrel ez alatt már olyan nyomás van, hogy hiába forró a víz, de már olyan sűrű , hogy "tömör", hiába gáz , sőt plazma, de ennek ellenére _tömör_, a GIGANTIKUSAN nagy nyomás miatt ami ott alul uralkodik. Olyan tömör és olyan forró hogy a gyémánt az elolvadna a közelében is , sőt igazából nem lenne egészséges ilyen anyaggal találkozni így "szoba" hőmérsékleten, mert nem sokáig lenne olyan szobahőmérséklet.. :)
 • molnibalage83
  #24
  ????
  A víz állapotgörbéje pontosan azt mutatja be, hogy létezik olyan helyzet, ahol egyszerre két halmazállapot is képes létezni sőt, ha víznek van hármaspontja is...
 • _svd_
  #23
  "ilyenformán, ha ez igaz, nemhogy van élet, de HEMZSEG az élet az Univerzumban."

  A víz szükséges, de nem elégséges feltétel az általunk ismert élet kialakulásához. A nagyon tiszta vízben nem alakulhat ki élet.
  A mellékelt képpel, főleg a magyarázatával vannak gondok. A víz sem lehet egyszerre kettős halmazállapotban, A plazma és a szilárd (kristály) szerkezet nem fér össze. Legalább kettő halmazállapot létezik a kettő között.
 • molnibalage83
  #22
  Az már csak hab a tortán, mert nem a funkcióját befolyásolja, hogy mire használtatható, hanem milyen redundanciát kell elérni és meddig maradhat üzemképes fullosan vagy korlátozottan. Itt nem lesz "upsz ezt elrontottuk felmegyünk". Ha el van cseszve, akkor a világ legdrágább űrszemete lesz...

  Meg nem fog annyi évig üzemelni, mint a Hubble vagy ha igen, akkor nem azon a minőségen konstansan sőt, fejlesztve, ahogy a Hubble volt.
 • Garga Pitic #21
  Plusz nem alacsony Föld körüli pályán működik majd, hanem az L2 körül. Szervizküldetések nélkül kell boldogulnia.
 • molnibalage83
  #20
  Ennyi bugyutaságot egy kommentben...

  1. MI gyakorlatilag nincs. Mármint az, ami valódi öntanuló és a világot értő módon dolgozó intelligencia lenne. A botok tanítása is brute force módszerrel megy lényegében.

  2. A holdraszállás 1969-ben volt...

  3. Azért tervezgetik csak, mert az akkori viszonyok között az is belefért, hogy többen belehaltak a programba. Ma nem. Minden agyon van biztosítva.

  4. A James Webb telescope rohadtul nem a '90-es évek a 2000-es évek első évtizedében akarták fellőni. Csak beleesett abba a spriálba, hogy ha már jó drága, akkor még folyamatosan építettek bele dolgokat és egyre drágább és komplexebb lesz. Lehet, hogy 10+ évvel később indul el, de sokkal többet tud majd. Ja, és nem, a Hubble helyett. Eleve más spektrumban dolgozik a két teleszkóp...

  5. Hawkins..? Mármint Stephen Hawking? Mondott ő akkora baromságokat, hogy csoda, hogy plafon nem szakadt rá. Inkább volt ő médiaceleb, mint komolyan vehető személy egy idő után. Lásd Musk..

  Ő meg semmit nem küldött volna sehova, mert mai világban egy személy nem csinál semmi komolyat egyedül. Pénz, tudás és erőforrás híján. Álmodozó volt, túl sokszor hülye álmokkal.

  Az meg külön vicces, hogy írsz a visszafejlődésről nagy arrcal, de egy ember nevének leírása és egy dátum helyes bekommentelése nem ment a Goggle korában.

  LOL
 • TOR-rent
  #19
  Nemrég volt egy cikk, hogy az átlagos exobolygók a 20ezer kilóméter átmérőjű mini-Neptunuszok lehetnek

  Amelyeket több ezer kilóméter vastag gőz alatt , szintén több ezer kilóméter mély színtiszta H2O borít amely a mélységben sok gigapascal nyomáson már inkább "tömör" 5000 fokos forró vízplazma takar, amely az ipari gyémántnál is keményebb lehet.. majd ezalatt egy viszonylag kicsi, szilikát-alkálifém-alkáliföldfémmag van , de az ilyen bolygók minimum 50, de inkább 90%-a szintiszta H2O-ból áll.. úgyhogy nemhogy nincs rajtuk víz, de más sincsen gyakorlatilag, ilyenformán, ha ez igaz, nemhogy van élet, de HEMZSEG az élet az Univerzumban.

  Egy ilyen bolygón gyakorlatilag nagyságrendekkel több víz van, mint az egész naprendszerünkben együttvéve ideértve a Ganümédesz és az Europa holdak köpenyében található GIGANTIKUS mennyiségű vizet. És egy ilyen bolygón az életfeltételek messze kedvezőbbek az élet kialakulásához, mint anno a protoföldön amihez képest a pokol az egy baráti hely lehetett.


  Utoljára szerkesztette: TOR-rent, 2019.09.02. 19:43:37
 • Kissssss0 #18
  köszönöm de már rég tagja vagyok a klubnak.
 • ugh
  #17
  Javitanam magam.
  Te konkretan degeneralt vagy.
 • ugh
  #16
  Maglyan egettem volna ?
  Szerintem te tul egysejtu vagy ahhoz, hogy a leirtak alapjan barmilyen kovetkeztetesre juss batmirol.
  Szerencsetlen :)
 • Archenemy
  #15
  Micsoda érvek...
 • VolJin
  #14
  Nyugszik a beteg!
 • VolJin
  #13
  1969, nem 1961...
 • LSSAHPAUL
  #12
  Az ember már visszafele fejlődik köszönhetően a számítógépek és a mesterséges intelligencia fejlődésének, illetve hogy belenyúlnak a természetes kiválasztódásba, és az szaporodik aki másra nem is jó mert túl hülye hozzá, viszont kapja a segélyt minél több gyerek annál többet, aki mert okos az a karrierje miatt lehet egyetlen 1 gyermeket se nemz.
  Szerintem az 1850-1910 években volt toppon az emberiség, és persze a 2 világháború is sok fejlődést hozott. De nézzük csak 1961-ben volt a holdra szállás, és most tervezgetik hogy újra megcsinálják, szal még azt se merik egyből hopp holnap indulunk, hanem évekig fogják tervezgetni. Vagy a hubble helyett 1990-es években akartak egy új távcsövet fellőni, és ezt is ugyanúgy halogatják mint a holdraszállást, pedig lófasz, ha hubble-t feltudták lőni akkor ez most miért ekkora feladat? Megsúgom mert nincs szakember, mindenki csak veszi a diplomáját, nincs is normális oktatás, így is megélnek, nincs ambíció, egyedül Hawkinsban volt de szegény elment, pedig még pár év és lehet mikróűrhajót küldött volna az Centauriba (nem hol, nem is mars, hanem egy másik naprendszer), de ebből se lesz már semmi.
 • Yagami
  #11
  De egyszerű lényezete vagy ennek a világnak. Te tipikusan az a fajta vagy, aki máglyán égette volna el a tudósainkat a középkorban. És mennyi ilyen egysejtű van a világon, szapaorodtok és okádjátok a baromságaitokat. Csak legalább ne terjesztenéd a hülyeségeidet.
 • Yagami
  #10
  Te már csak tudod.
 • ugh
  #9
  Illetve elbasztam.
  A vezetoink pont jo pelda.
  Kialakult egy "gyartashibas", erzeketlen, gatlastalan, gerinctelen (nem biologiailag ertem), szociopata reteg akik nagy sikerrel tudnak felmaszni a tarsadalom tetejere.
  Eleg volt egy aki meg tudta teveszteni a tarsait es sikeresebben szaporodhatott (lehet 20 nostenye volt).
  Jelen pillanatban ok a sikeresebbek.
  De ez az elso tarsadalmak kialakulasa elott valoszinuleg nem lett volna eletkepes.
 • ugh
  #8
  Pedig az esetek 50%-aban a dolgok feketek meg feherek.
 • ugh
  #7
  Az ember az evolucio ill. a fenmaradasert valo kuzdelem miatt olyan amilyen.
  (Most a vilagon mindenhol hatalmon levo szociopata vezetoinket nem szamitva hanem normalis embert alapul veve).
  Ahol nincs ilyen verseny ott nincs ugymond evolucio.
  (X megeszi y-t aki "kitalal" valamit ami miatt ot nem eszik meg o szaporodik)
  Ott ne is szamits fraktalis allatoknal, meg egysejtueknel bonyolultabbra.
  Ez egy idealista lazalom amit valami ostoba scifi terjesztett el, meg a hulye ufo hivok.
 • ugh
  #6
  "élet lehet.."
  Van a f@$zt.
 • i robot
  #5
  Bírom az ilyen cikkekben amikor írják "mindössze 17.5 fényév " távolságra van. Nincs is messze.
 • datango
  #4
  amelyik bolygón nem a pusztito emberi faj el, azon a planetan biztos hogy "még a Földinél is jobb körülményekre támaszkodhat."
 • Zoltan1984
  #3
  Udvozollek a valosagban ahol egyertelmu valaszok eleg ritkak
 • Kissssss0 #2
  talán, lehetséges, feltételezhető, esetleg, stb... ezekkel már teli van a padlás....
 • ostoros
  #1
  Ha már eleve ilyen ideálisak azok a bolygók, mit fog csinálni a wayland-yutani? :D