8
 • Sydra
  #8
  A hate speech ma már csak annyit jelent, hogy valami, amivel nem értünk egyet.
 • Nabateus
  #7
  Jogos.
  Ők a hate speech-re hivatkoztak. De mi van a free speech-el?
 • Tetsuo
  #6
  A Google meg a szabad internet...
  Trükkök százait vetette be a Google a Firefox ellen - állítja a Mozilla egyik volt vezetője

 • Sydra
  #5
  Ha a Firefox annyira aggódik az internet szabadságáért, akkor mi a francért törölték a Dissenter kiegészítőt? Bort iszik és vizet prédikál.
 • HyBrIDNyLA
  #4
  Az open source is termék, de a vállalati döntéshozók nem tekintik annak, mivel nem tervezhető, nem tekinthetjük immateriális jószágnak. Nincs support, nincs valódi audit, az open source az valami, ami lebeg a levegőben, amerről fújja a szél, arra megy. Ha jó a széljárás repül, ha nem, akkor megreked. Fejlesztések... komoly cég, azért választja a komoly céget, mert tud vele együtt működni, tud vele szerződni, szolgáltatást, komplex megoldásokat, termékeket tud venni tőle az ember, amely életciklussal rendelkezik, amelyet le tud írni, tudja avultatni, kiszámítható és tervezhető működést eredményez. Minden cégnek erre van szüksége. Én is open source párti vagyok, de ahol igazán komoly munkára van szükség, én még nem láttam működni. Ne startup-ról beszéljünk... hanem enterprise környezetről. Ott nem megengedhető a kompatibilitás, a redundancia hiánya. Egyébként az esetek 99%-ban tökéletesen elég egy vállalatnál, ha az excel-t valaki készség szinten nyomja. A jövő úgy is a ERP és CRM, ahol open source megoldások, a fejlesztői tapasztalatok a kanyarban sincsenek és nem is lesznek. Egyszerűen a nagyvállalati környezetben, ahol komoly pénzek mennek, ott sose fog labdába rúgni a nyílt forráskód, max. komplett kész termék alapjaként értékesítve, komoly support-tal támogatva. Ezeken a helyeken úgy is SAP, vagy Oracle, MS, vagy valami Apple lesz. Az, h nincs verseny, ez így ebben a formában nem igaz. A piac nagyon is telített, Parétó-hatékonyságnak nyomát sem lehet felfedezni. Ezért is próbálnak nyitni a nagyok az újabb piacok felé, Kína, India, majdnem lehetne mondani BRICS-et is. Pont, hogy marha erős a verseny okán elindult a fragmentáció, ami a szektor lassuláshoz vezetett. Ennek vagyunk szemtanúi. Egyes vállalatok, ahol már nem rúgnak labdába, oda már nem invesztálnak és le-leszakadoznak és a nagyok meg egyedül maradtak, de a nagyoknál meg megfigyelhető a dinó effektus, innováció, proaktivitás hiánya. Hát sok jót nem várhatunk a közeljövőben.
 • csicso82
  #3
  Önmagában mindkettő káros, együtt tud egy egészséges egyensúlyt képviselni.
 • dyra
  #1
  Hasonlóan vagyok én is, Linuxot használok amikor csak lehet, Firefoxot DucDucGo-t, és minden munkámhoz igyekszem megtalálni a nyílt forrású cuccokat.

  De hát nem lehet ilyen eszközökkel dolgozni a magyar cégek jó nagy többségénél. A suliba nem szövegszerkesztést hanem wordot oktatnak, nem táblázatkezelést hanem excelt, nem operációs rendszereket hanem Windowst. A nagyvállalati telefonos applikációk inkább iPhonon mennek ha homogén rendszert akarsz arra tolod, a chateket is valamelyik nagyvállalat felügyeli, Skype, WhatsUP stb..

  Minden a nagyok felé mutat folyamatosan. Egyre jobban kiszorulnak a kis szereplők.

  Bizonyosan nem jók ezek a folyamatok, de igazából senkit nem érdekel, hogy nincs verseny, hogy néhány cég uralja a digitális világot. Probléma ez. De még nem tudjuk mennyire.