60
  • ostoros
    #60
    Nem tudsz te semmit Havas John...
  • Csaba161
    #59
    Akkor követeld, hogy a Szülészet- Nőgyógyászaton ugyan annyi férfit kezeljenek, mint nőt...

    Vagy mégis csak van valami icike-picike különbség férfi és nő között, ami minden szinten, így az agyműködésben is megjelenik. Pl. ha nem megfelelően válogatják össze az IQ-mérésnél a feladatokat, akkor - a feladat fajtájától függően - vagy a nők vagy a férfiak bizonyulnak okosabbnak. Ez a nemsemlegesség tehát totál marhaság.

    Tudomásul kellene venned, hogy különbség van nő és férfi között, azonban a másik oldalon azt kéne tudomásul venni, hogy ez a különbség nem lehet értékmérő, azaz attól még, hogy különböznek, attól egyik fél sem lesz alacsonyabb rendű, mint pl. a feministák szemében a férfiak...
  • Sydra
    #58
    "Sajnos akkor ez a kulonbseg a kettonk kozott. Te hibaztatni akarsz valakit, meg "igazsagot tenni", akarmit jelentsen is ez. En pedig problemat megoldani, amit csak rendszerszinten lehet."
    Néha tükörbe is nézhetnél. Nem oldasz meg te semmit, csak kollektivizálsz.
  • Sydra
    #57
    "Nem nem allitanak mast. Nem sajat magamtol talalom ki ezeket, hanem meghallgattam egy rakas biologust es szociologust. Amit irtam az a tudomany mai allasa."
    Az odáig megvan, hogy a női agynak teljesen más a szerkezete, más a mérete, más az összeköttetések száma, más a hormonháztartása ... stb? Vagy most már az orvosi szakkönyveket is kidobhatjuk, mert te hallottál valami propagandát?
  • Sequoyah
    #56
    Egyebkent tudok olyan esetekrol amikor az ultraliberalis szulok teljesen nem nelkul neveltek a gyerekuket (ok ugy hivtak "genderless", de szerintem kifejezetten inkabb fiusnak), es felnove semmi problemaja nem volt az egyebkent fiusnak szamito tevekenysegekkel. Jol tajekozodott, jol kezelte a szerszamokat, jo volt matekbol, nem volt kulonosebben erzelgos stb... (es biszex is lett, de ez mar nem ide tartozik...:D)
    Semmikepp nem mennek ilyen messzire a sajat gyerekemmel, de esettanulmanykent mindenkepp igen erdekes.

    Akarhanyszor hittek azt hogy ez biztos biologia, nem lehet megvaltoztatni, mindig kiderult hogy ez bizony erosen neveltetesfuggo...

    https://hbr.org/2017/08/what-the-science-actually-says-about-gender-gaps-in-the-workplace
  • Sequoyah
    #55
    A biológusok és pszichológusok erről mást állítanak, de mindegy.


    Nem nem allitanak mast. Nem sajat magamtol talalom ki ezeket, hanem meghallgattam egy rakas biologust es szociologust. Amit irtam az a tudomany mai allasa.

    A nők egyrészt szülnek, ami igen megterhelő. Dolgozni közben nem igazán lehet. Másrészt a nőknek van úgynevezett melle, amivel szoptatni szoktak, a férfiak ilyet pedig nem tudnak.

    Ez megmagyaraz kb fel ev, maximum 1 ev kiesest, nem pedig 3-at ami Europaban szokas.

    Harmadrészt a nők sokkal jobban tudnak gondoskodni a kisbabákról, mivel évmilliók óta erre fejlődtek.

    Ennek az egvilagon semmi alapja nincsen, ez csak egy megszokas. Az otthonmaradt apukak pont ugyanolyan jol ellatjak a gyereket.

    A wage gap statisztikák amikkel kampányolnak az a kihagyott időt is bele szokta számolni

    Biztos talalsz olyat is, de a legtobb adat amit talaltam az oraberre vonatkozott, es ugyanugy megvan a kulonbseg...

    A munkatapasztalatos érvemet meg meg se próbáltad cáfolni.

    Miert kellett volna megcafolni ha egyszer a munkatapasztalat egy valos indok? A fent emlitett kiesett eveket nyilvan nem lehet potolni.

    Valószínű bizonyos különbségeket még nem vettünk figyelembe.

    Igen, peldaul a diszkriminaciot. Ezt ugy mondod, mintha nem lett volna szamtalan valos eset amikor kiderult hogy az ugyanolyan jo munkat vegzo noi kollega kevesebbet keresett a ferfinel, forditott eset pedig joval ritkabb. Szoval egeszen biztosan nem 0 a diszkriminacio.
    Ez az erved tenyleg olyan, mintha te mar elore eldontotted volna hogy mi a velemenyed, es a tenyeket ugy cseresznyezned ossze hogy az stimmeljen, a ami pedig nem illik a kepbe azt figyelmen kivul hagyod...


    Egyéneket van értelme okolni. Igazságot tenni is csak egyéni szinten lehet.

    Sajnos akkor ez a kulonbseg a kettonk kozott. Te hibaztatni akarsz valakit, meg "igazsagot tenni", akarmit jelentsen is ez. En pedig problemat megoldani, amit csak rendszerszinten lehet.
  • Sydra
    #54
    "Csak ha ugy neveled oket, es persze a legtobben ugy nevelik oket. Ez egy erdekes kerdes, mert a lo masik oldalara sem kene esni... De semmi biologiai nincs ebben, ez tarsadalmi kerdes."
    A biológusok és pszichológusok erről mást állítanak, de mindegy.

    "Es miert is a no marad otthon gyereket gondozni?"
    A nők egyrészt szülnek, ami igen megterhelő. Dolgozni közben nem igazán lehet. Másrészt a nőknek van úgynevezett melle, amivel szoptatni szoktak, a férfiak ilyet pedig nem tudnak. Harmadrészt a nők sokkal jobban tudnak gondoskodni a kisbabákról, mivel évmilliók óta erre fejlődtek.

    "Nem mert az atlagot oraberben szamoljak (legalabbis a jobb tanulmanyokban), amibe a nem dolgozott ido nem szamit bele. Ez a karrierutat befolyasolja csak (pl tapasztalat)."
    A wage gap statisztikák amikkel kampányolnak az a kihagyott időt is bele szokta számolni. A munkatapasztalatos érvemet meg meg se próbáltad cáfolni.

    "unexplained pay-gap"
    Igen, arról azt tudjuk, hogy nem tudjuk. NEm következik belőle elnyomás. Valószínű bizonyos különbségeket még nem vettünk figyelembe.

    "A tarsadalom osszessege okolhato. A nok is szepen tovabbadjak a gyerekeiknek ezen rossz beidegzodeseket, es a nok is diszkriminaljak egymast es magukat."
    Egyéneket van értelme okolni. Igazságot tenni is csak egyéni szinten lehet.
    Utoljára szerkesztette: Sydra, 2019.04.18. 21:20:57
  • Sequoyah
    #53
    A #metoo az egy az egyben a hatalommal valo visszaelesrol szol.

    A nők csecsemő kortól fogva a személyekkel kapcsolatos dolgokhoz vonzódnak, a férfiak meg a tárgyakkal kapcsolatos dolgokhoz.

    Csak ha ugy neveled oket, es persze a legtobben ugy nevelik oket. Ez egy erdekes kerdes, mert a lo masik oldalara sem kene esni... De semmi biologiai nincs ebben, ez tarsadalmi kerdes.

    Másik fő tényező a munkában eltöltött évek száma. Egyik részről, amíg a nő szül, meg gyereket gondoz, addig nem dolgozik, így a fizetése nulla.

    Es miert is a no marad otthon gyereket gondozni? Ma mar egyre gyakoribb hogy a ferfi marad otthon, es teljesen jol mukodik. Szoval ez is csak egy tarsadalmi megszokas kerdese. Persze osszefugg a tobbivel, mert nyilvan akkor erdemes a pasinak otthon maradni, ha o keres kevesebbet...

    Ez nyilván lehúzza az átlagot.

    Nem mert az atlagot oraberben szamoljak (legalabbis a jobb tanulmanyokban), amibe a nem dolgozott ido nem szamit bele. Ez a karrierutat befolyasolja csak (pl tapasztalat).

    A két fenti példából is láthatod, hogy diszkrimináció nélkül is átlagosan kevesebb lesz a nők fizetése, mint a férfiaké.

    Ez igaz, de ha a masik iranybol nezzuk, az osszes fenti kulonbseget kivonva is kevesebb a nok fizetese. Az un "unexplained pay-gap" az egy valos dolog. 20-30% a teljes pay-gap, de ha mindent megmagyarazunk a fentiek szerint, akkor is marad kb 8%. Tehat azonos tudas, azonos tapasztalat, azonos munkamennyiseg, azonos eredmenyek es tovabbra is kb 8% (orszagfuggo) a kulonbseg, ami evente egy teljes havi fizunak felel meg.

    Ha hibást keresel, akkor ne a férfiakat okold, hanem az evolúciót meg az anyatermészetet, ami nemek szerint specializálta az embereket.

    - Senki nem a ferfiakat okolta. A tarsadalom osszessege okolhato. A nok is szepen tovabbadjak a gyerekeiknek ezen rossz beidegzodeseket, es a nok is diszkriminaljak egymast es magukat.
    - A mai napig nem talaltak biologiai okokat. Nem mas szuletesnel a nok agyanak a strukturaja. Viszont az osszes fenti problemara talaltak valos, tarsadalmi okokat.
  • Sydra
    #52
    "Oke, elobb meg tagadtad, most mar elismered hogy letezik..."
    Én soha nem tagadtam, hogy vannak olyanok akik vissza élnek a hatalmukkal. Eddig az üvegplafonról meg a meetoo-ról volt szó. Te valamit nagyon összekevertél.

    "A nok, de gondolom az o szavuk neked mitse szamit..."
    Nem tudom miért projektálsz. Nekem épp annyit számít egy nő szava, mint egy férfié. Nem a nemiszerven múlik, hogy kinek van igaza. Olyan viszont nincs, hogy "a nők szava". Egyének állítanak dolgokat saját ismereteik szerint. Nem lehet több milliárd ember véleményét felösszegezni. Sok fajta népszerű tévedés van, az igazság meg nem demokratikus. A nők sem értenek egymással egyet, mint ahogy van köztük egy rakat antifeminista is.

    "Most nem egy banyarol van szo, ahol a fizikai kulonbsegek szamitananak.. Nyilvan ahova ero kell, oda jogos hogy nem not veszunk fel, de ezek eleve rosszul fizetett allasok. Most a gazdasag tobbi 95%-arol van szo, ahol az egvilagon semmilyen biologiai indoka nincsen semmifele kulonbsegnek."
    Na az ilyenekből látszik, hogy semmit nem olvastál a témáról.
    A nők csecsemő kortól fogva a személyekkel kapcsolatos dolgokhoz vonzódnak, a férfiak meg a tárgyakkal kapcsolatos dolgokhoz. Ez nagy szórással ugyan, de meghatározza, hogy melyik nem milyen fajta karrierekhez fog vonzódni. A nők pedagógusok, ápolók, asszisztensek, fodrászok, eladók ... stb lesznek. A férfiak mérnökök, hegesztők, informatikusok, marósok, villanyszerelők ... stb lesznek. A lényeges különbség a két világ között az, hogy a tárgyakkal kapcsolatos munkák sokkal jobban automatizálhatók és így sokkal jobban skálázódnak mint az emberekkel kapcsolatos munkák. Azaz a tárgyakkal kapcsolatos munkáknál egy munkavállaló sokkal több pénzben kifejezhető értéket tud előállítani.
    Másik fő tényező a munkában eltöltött évek száma. Egyik részről, amíg a nő szül, meg gyereket gondoz, addig nem dolgozik, így a fizetése nulla. Ez nyilván lehúzza az átlagot. Továbbá a fizetés átlagban a munkatapasztalattal arányos. Mivel a nők több évet kimaradnak a szülés miatt a munkából így átlagosan kisebb a munkatapasztalatuk mint a férfiaknak és ez megint csak lehúzza a fizetésüket.
    Lehetne még egyéb faktorokat is sorolni. A két fenti példából is láthatod, hogy diszkrimináció nélkül is átlagosan kevesebb lesz a nők fizetése, mint a férfiaké. Ha hibást keresel, akkor ne a férfiakat okold, hanem az evolúciót meg az anyatermészetet, ami nemek szerint specializálta az embereket.
  • Sequoyah
    #51
    Te tenyleg ugy szolsz hozza hogy SEMMIT sem tudsz a temarol? Nem hogy kritizalod az alternativakat, de meg nem is ismered oket?

    Semmilyen biologiai kulonbseg nincsen ami miatt a nok rosszabb programozok lennenek*. Sot, evtizedekig kifejezetten noies palyanak szamitott, amig meg nem jelentek a szamitogepes jatekok, es el nem kezdtek reklamozni a fiuknak...
    A neveltetesrol hallottal mar? Amikor eloszor nyomsz barbit a lanyod kezebe, es legot a fiad kezebe, onnantol TE determinalod a viselkedesi formakat. Ez folytatodik kesobb amikor a tarsak es tanarok lenezik a "fius" palyara vagyo lanyokat, hogy nem neked valo.

    Mai napig semmilyen biologiai, genetikai okot nem tudtak kimutatni, viszont szociologiai okokat annal tobbet.


    *-raadasul azok akik meg is ezt a palyat valasztjak, semmivel sem rosszabbak. Szakmabelikent 2 olyan csapattal is dolgoztam mar, ahol kifejezettek a noi csapattag vegezte a legjobb munkat.
    Utoljára szerkesztette: Sequoyah, 2019.04.18. 20:35:47
  • Sequoyah
    #50
    Ugyanazt a kaját zabálja mint 200 éve
    \
    200 eve a kereseted hany szazaleka ment el kajara? 50-100? Most meg 10% se... 200 eve hus es zoldseg az unnepeken volt, most meg teljesen termeszetes hogy mindig tudok barmit enni.
    Az ipari forradalom elott a mezogazdasag az a teljes gazdasag tobb mint 50%-at tette ki, ma meg mar 1 szamjegyu a dolog.

    A fogyasztás nagy részét egyébként is a felső tízezer illetve cégek költése teszi ki.

    Akkor az atlagos (median) ber nem novekedne aranyosan a GDP-vel. Magyarorszagon a GDP/fo az alig tobb a median bernel, de meg a nagyobb vagyon-kulonbsegu orszagokban is boven 50%-a az atlagber az atlagos termelesnek.
  • ostoros
    #49
    Már hogyne lenne biológiai ok. Hát mi más ok lenne rá? Maga az, hogy nem érdekli őket, azért van mert NŐK. Biológiailag determinált viselkedési formák vannak minden gerinces élőlénynél, amelyek a nemek között eltéréseket mutatnak.
  • ostoros
    #48
    Jaj, ne már.... a lakosság mit fogyaszt? Ugyanazt a kaját zabálja mint 200 éve, csak kissé upgradelték ízfokozókkal meg állományjavítókkal... A fogyasztás nagy részét egyébként is a felső tízezer illetve cégek költése teszi ki. A magyar GDP-nem a lakosságot gazdagítja, hanem cégeket.

    A rossz munkamorálodat pedig ne vetítsd ki mindenkire...
  • Sequoyah
    #47
    Biologiai okot igertel

    Az hogy "nem erdekli" vagy hogy "nem jelentkezik egyetemre" az minden csak nem biologiai.
  • Sequoyah
    #46
    Kie lenne, a foldonkivulieke? Mindent a lakossag termel, es a lakossag fogyaszt el.

    A munkanélküliség pontosan ugyanakkora

    Pontosan! Sorra tunnek el komplett iparagak, a munkanelkuliseg megsem nott semmit sem csak mert jottek a gepek es elvegeztek a munkat az emberek helyett.
    Illetve dehogyisnem, ma sokkal rovidebbek a munkanapok, es az emberek jelentos resze szamara sokkal lazabbak is. Nekem is jut ido itt kommentelgetni, pedig munkaido van:)
  • ostoros
    #45
    Szoftverfejlesztés? És nem érted az okát? Hát csak annyi, hogy a nőknek kevésbé megy a dolog, illetve kevésbé érdekli őket.
    Egyszerűen NEM JELENTKEZNEK programozónak az egyetemre.
    Azért nem csak a nemiszerv a különbség a két nem között, gondolom ez érthető....
  • ostoros
    #44
    Kié az a gdp? A lakosságé? Nem. A GDP nem érv semmire.

    A munkanélküliség pontosan ugyanakkora, semmivel nem kisebb.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.04.18. 20:09:57
  • Sequoyah
    #43
    Barmilyen nem fizikai munka, pl az irodaban. Pl legyen szoftverfejlesztes.
  • Sequoyah
    #42
    A GPD es munkanelkuliseg kulonbseg a mai es a 200 evvel ezelotti gazdasag kozott mutatja, hogy ez az altalanos eset.

    Ugyanannyi ember ugyanannyi munkaidoben nagysagrendekkel tobbet termel, mikozben a munkanelkuliseg alacsonyabb lett. Persze mindig vannak egyeni vesztesek, akik nem tudnak alkalmazkodni, mert pl mar tul oregek egy uj szakma kitanulasahoz. De erre van a szocialis rendszer...

    Ami azt illeti, elhozta a tudatosabb munkás közösségeket,

    Hat a geprombolasnak ehhez az egvilagon semmi koze, csupan ugyanabban az evszadzadban tortent a ketto. Pont a gepek elterjedese segitette elo, hogy a legprimitivebb munkafeladatok, amikre gyerekeket lehetett alkalmazni, mar szuksegtelenne valtak.
    Az biztos hogy nem a tokeseknek jutott ez eszebe, hanem a tarsadalom kenyszeritette ki, ebben eggyetertek:)
  • ostoros
    #41
    " Most a gazdasag tobbi 95%-arol van szo, ahol az egvilagon semmilyen biologiai indoka nincsen semmifele kulonbsegnek. "

    Mondj egy állást, ahol különbség van, és levezetem neked a biológiai okát.
  • ostoros
    #40
    Egyedi eset... Vagy inkább mondjuk úgy, hogy neked tetsző eset, de vannak más esetek is ám...
  • ostoros
    #39
    " a geprombolas az 1800-as evekben is milyen jo eletet hozott mindenkinek:D"
    Ami azt illeti, elhozta a tudatosabb munkás közösségeket, ami szépen fokozatosan felszámolta a gyerekmunkát például. Mert nem a tőkésnek jutott eszébe nagy jólelkűségében, hanem az állam kényszerítette ki, bizony. És ennek prekurzora volt a géprombolás...
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.04.18. 19:54:02
  • Sequoyah
    #38
    Nyilván vannak olyanok akik kihasználják.

    Oke, elobb meg tagadtad, most mar elismered hogy letezik...

    Ezt ki állítja? Az sjw-k? Ilyeneket én is elő tudok húzni a zsebemből.

    A nok, de gondolom az o szavuk neked mitse szamit...

    a férfiak és nők között biológiai különbségek vannak

    Most nem egy banyarol van szo, ahol a fizikai kulonbsegek szamitananak.. Nyilvan ahova ero kell, oda jogos hogy nem not veszunk fel, de ezek eleve rosszul fizetett allasok. Most a gazdasag tobbi 95%-arol van szo, ahol az egvilagon semmilyen biologiai indoka nincsen semmifele kulonbsegnek.
  • Sydra
    #37
    "ami bizonyitja hogy nincs igazad, akkor nyilvan csak olyan marad ami szerint igazad van"
    Hol az a bizonyíték?

    "csak az emberiseg fele kuzd ezen problemakkal"
    Ezt ki állítja? Az sjw-k? Ilyeneket én is elő tudok húzni a zsebemből.

    "Vagy te komolyan azt hiszed hogy magas pozicioban levo emberek nem hasznaljak ki a helyzetuket?"
    Nyilván vannak olyanok akik kihasználják.

    "Minden manager es cegvezeto egy angyal?"
    Ilyet állított valaki?

    "Vagy hogy a wage-gap, ami egy egyszeru statisztikai teny, az tobb ezer/millio ember hazugsaga?"
    Az hogy különbözik a férfiak és nők fizetése teljes populációra kiátlagolva az azért van mert a férfiak és nők között biológiai különbségek vannak, ami erősen hat a különböző preferenciákra és életbeli döntéseikre. Az hogy sokan ebbe elnyomást akarnak látni az nem jelent semmit. Ki lehet ragadni kismillió dolgot, amiből le lehet vezetni, hogy az egyik vagy másik nemnek vagy kisebbségnek rosszabb mint mindenki másnak. Ugyanígy le lehet vezetni, hogy a férfiak el vannak nyomva, mert minden nehéz fizikai, meg életveszélyes munkát ők csinálnak, meg a hajléktalanok 80%-a férfi, meg 5 évvel kevesebb az átlag életkor, meg több börtön büntetést kapnak ... stb. Látod a lényeget? Ha csak az egyik oldal gondjairól beszélek, a másik oldal gondjairól meg hallgatok akkor elő tudok adni akármilyen narratívát. Egy csomó ilyen népszerű narratívához tudok neked keríteni sok ezer csalódott manipulálható embert, aki mögé áll.

    "Az hogy te lesoprod az asztalrol mert te nem hiszed el, az nem egy erv, hanem a sajad gyengeseged peldaja."
    Várj ilyet én is tudok: Te gyújtottad fel a Notre-dame-ot. Ezt ne söpörd le az asztalról csak azért mert ellenkezik a te hitvallásoddal.
    ... Érvek nélkül nem lehet vitatkozni.
    Utoljára szerkesztette: Sydra, 2019.04.18. 19:28:06
  • Sir Cryalot
    #36
    #30-ra akartam válaszolni.
    "when the managerial regime cannot get democratic support for its policies, it resorts to sanctimony and social engineering, via programs, court decisions and regulations.

    This includes mass welfarism, positive rights, laws punishing racism, sexism and homophobia, and centralized control of public education."
  • Sequoyah
    #35
    Erdekes, de nem latom hogy hogyan is kapcsolodik a temahoz. Ez inkabb a jelen politikai rendszerhez kotodik magahoz, nem pedig azon beluli ideologiakhoz...
  • Sequoyah
    #34
    Persze, ha mindent csak propagandanak nyilvanitasz ami bizonyitja hogy nincs igazad, akkor nyilvan csak olyan marad ami szerint igazad van, kar hogy ez utobbiak kisebbsegben vannak:D

    De persze honnan is tudnad, csak az emberiseg fele kuzd ezen problemakkal, de meg a masik feleben vagy. De csak azert mert te nem latod nap mint nap, attol meg leteznek.

    Vagy te komolyan azt hiszed hogy magas pozicioban levo emberek nem hasznaljak ki a helyzetuket? Minden manager es cegvezeto egy angyal? Vagy hogy a wage-gap, ami egy egyszeru statisztikai teny, az tobb ezer/millio ember hazugsaga?

    Kétség kívül sok van belőle, de ebből nem látszik, hogy igazak is. Elég sokon átrágtam már magam.

    Az hogy te lesoprod az asztalrol mert te nem hiszed el, az nem egy erv, hanem a sajad gyengeseged peldaja. Talan nem kene lesoporni valamit az asztalrol csak mert ellenkezik a te hitvallasoddal.
  • Sir Cryalot
    #33
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Managerial_state
    Ezt is láttad?
  • Sydra
    #32
    Amúgy ezt is bírom. Ha valaki előáll az ötlettel, hogy valójában az egész társadalom összekacsint a nők háta mögött, az teljesen rendben van. Ha valaki ezt komolytalannak nevezi arra meg rámondják, hogy összeesküvés elméleteket gyárt. :D
  • morguldae
    #31
    Mesterséges Intelligencia nem létezik! Különféle, emberek által megírt algoritmusok vannak, melyek semmilyen valós intelligenciát nem mutatnak!
  • Sydra
    #30
    Nem összeesküvés elméletek, hanem csupán politika. Minden kollektivista tömörülés terjeszti a saját kitalált dolgait, hogy érvényt szerezzen az akaratának a többiek felett.
    A kutatások tömege amit emlegetsz egy halom propagandának szánt narratív tanulmány amik egymásra hivatkoznak. Kétség kívül sok van belőle, de ebből nem látszik, hogy igazak is. Elég sokon átrágtam már magam.
  • Sequoyah
    #29
    Persze, az emberek boven tobb mint fele elhiszi. Es mivel kutatasok tomege tamasztja ala, miert is ne kene elhinni?

    Tudom hogy sokaknak jol esik tagadni, de most komolyan szerinted ezek valami osszeeskuves elmeletek?
  • Sydra
    #28
    "#metoo, vagy a wage-gap, vagy a glass-ceiling?"
    Ezeket bárki is komolyan veszi? Vagy te elhittél ezekből bármit is?
  • Sequoyah
    #27
    Ez most egy ironikus kerdes? Vagy komolyan nem hallottal meg olyanokrol mint #metoo, vagy a wage-gap, vagy a glass-ceiling?
  • Sequoyah
    #26
    Biztos vannak ilyen helyek is, de a tobbsegeben senki nem kialt semmit. Kutatasokat lehet inditanak hogy probaljak megmagyarazni miert is torzul a kep, lehet azzal teveszted ossze.

    A valosagban akkor kialtanak diszkrimninaciot, amikor egy abszolut jol kvalifikalt kisebbsegit elutasitanak, mikozben egy ugyanolyan kvalifikacioval rendelkezo feher ferfit gond nelkul felvesznek magasabb fizuval, es ez rendszeresen tortenik.
  • Sydra
    #25
    "ha nem a tudasa alapjan veszik fel az mindenkepp diszkriminacio, pozitiv vagy negativ."
    Ez így fogalmilag helyes, de a valóságban nem ez történik. A valóságban akkor kiáltanak diszkriminációt ha a munkahelyen az alkalmazottak nemi és etnikai megoszlása nem tükrözi a lakosság nemi és etnikai megoszlását. Teljesen mindegy hogyan felvételiztetsz, a politikának csak a kvóta számít. Ha nem teljesíted a kvótát neked kell bizonygatni hogy nem vagy rasszista meg nőgyűlölő.
    Persze ez is csak akkor fontos, ha kényelmes, jól fizető állásról van szó. A szénbányából senki nem hiányolja a nőket, meg a négereket.
  • Merces2
    #24
    Mesélj kérlek a nők elleni diszkriminációro la fejlett nyugaton (szempillarebegtetés) :P
  • Sequoyah
    #23
    Dehogy is, a geprombolas az 1800-as evekben is milyen jo eletet hozott mindenkinek:D

    Kedvenc esettanulmanyom a temaban az Excel tablazatkezelo (vagy annak egyik elodje) megjelenese volt. Embereknek komolyan az volt a fo foglalkozasa, hogy hagyomanyos papirra tablazatokat rajzoltak mindenfele penzugyi modellek alapjan. Aztan amikor a fonok megkerdezte hogy "mi lenne ha 10%-kal emelnenk a termek arat" akkor pedig 2-3 nap alatt radiroztak es ujraszamoltak az egeszet. Na ez a 2 napos munka valtozott egy gombnyomassa...
    Ennek kovetkezteben az USA-ban korulbelul 300.000 ember veszitette el a munkajat, akiknek ez a fenti volt a foglalkozasa.
    DE mivel a fenti szolgaltatas ilyen olcsova valt, a uzleti management verszemet kapott, es elkezdte bombazni a konyveloket az igenyekkel. Ennek kovetkezteben kb 500.000 munkahely jott letre magasabban kepzett gazdasagi szakemberek es konyvelok szamara, akiknek kezzel szamolni ugyan mer nem kellett, de a szamolasok mogotti penzugyi es uzleti modelleket nekik kellett megalkotni a tablazatkezelokben.
  • Sequoyah
    #22
    Nem, ha nem a tudasa alapjan veszik fel az mindenkepp diszkriminacio, pozitiv vagy negativ.
    Ha valoban a tudasa alapjan vennek fel az embereket, akkor a baloldaliaknak az egvilagon semmi baja nem lenne, az lenne a tokeletes vilag. De a diszkriminacio az egy letezo dolog, es osszessegeben a kisebbsegek es nok ELLEN tortenik.
    Ez egy kompenzacio, amivel probaljak kisebbiteni a problemat, de meg veletlenul sem a celallapot.

    En sem tartom a legjobb otletnek, de a fo problema tovabbra is a negativ diszkriminacio, es nem a pozitiv. Es a legtobb esetben nem is tortenik pozitiv diszkriminacio, nincsennek "kvotak", inkabb csak a kiveteles esetekben.
  • Sydra
    #21
    "Miközben a Föld túlnépesedik, a fejlett világ arra törekszik, hogy minél több munkát vegyen el az emberektől, és adja azt oda robotoknak."
    Az elmúlt 200 év tapasztalata azt mutatja, hogy egyre több és egyre több féle munka van, nem pedig fordítva. Minden "megszűnt" szakma helyére 2 másik kerül és ahogy az alacsonyabb szintű emberi igényeink kielégülnek egyre magasabb szintű igényeink támadnak. Az egyetlen problémás rész, hogy az új szakmák nagyobb tudást igényelnek, mint a megszűnők, így az embereknek folyamatosan tanulnia kell. De a megszűnés sem 100%-os sohasem. A lemaradott társadalmi rétegek még mindig bartelezhetnek és termelhetnek egymás között kevésbé hatékony technológiákkal. Olyan soha nem lesz, hogy utcára kerül egy rakat pék, meg tanár, meg kőműves, akik simán kiszolgálhatnák egymás igényeit, de ehelyett csak tömegesen sóhajtoznak csalódott arccal. Ez nem életszerű.