40
  • TokraFan
    #40
    Kezdjük azzal, hogy a kiadók -legalabb is, a zeneiparban-, nem is részesülnek a szerzői jogdíjból! Az értékesítésből kapnak jutalékot, egyetlen fillér szerzői jogdíjat nem kapnak! Továbbá, az eladások után járó részesedésük is szerződéstől függ amit a szerzővel kötnek, tehát a kiadó kizárólag a szerző beleegyezésével nyúlhat le pénzt! Ha pedig a kiadó dollármilliókat öl bele egy mű elkészítésébe, akkor teljesen jogos, hogy védi az érdekeit és a későbbi bevételeit! Ahogy védi bármilyen gyártó, vagy szolgáltató vállalkozás. Érdekes, hogy azért senki nem lobbizik, hogy mondjuk az autó legyen ingyen...
  • ostoros
    #39
    Bevételek megoszlása? A szerző haszna sosem haladja meg a 8%-ot.
    Ehhez sem értesz...
  • TokraFan
    #38
    Ehhez se értesz! A kiadóhoz csak akkor kerülnek jogok, ha azt egy szerző előzőleg neki átadta! Egyetlen más eset létezik, ha a kiadó maga finanszírozza egy mű létrejöttét (pl. Filmek, játékprogramok stb.). Utóbbi esetben nyilván védi a befektetését, előbbi esetnél pedig semmilyen joga nincs alapból, csak a szerző engedélyével.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.03.22. 18:42:58
  • ostoros
    #37
    A szerzői jog a kiadókat védi. Ez egy iparág.
  • Akva
    #36
    "Rossz a hasonlat, mert a szerzői jog idővel elévül! "

    Jó a hasonlat, mert a 17. századig semmiféle szerzői jog nem létezett, mégsem haltak éhen a szerzők, és nem lehetett letiltani alaptörténeteket szerzői jog címén. A szerzői jog NEM a szerzőket védi. Ha én létrehozok bármilyen szellemi alkotást,és lekoppintják, (megtörtént) lényegében semmit sem tehetek ellene, mert nincsenek millióim a sztárügyvédekre. Egy monopólium (Artisjus) viszont képes kasszírozni olyanért is, aminek valójában soha nem vette meg a szerzői jogát.

    Én lennék kénytelen fizetni a gazembereknek, miközben nem tudnám ellenőrizni, van e bevételük az én művemből, de az biztos, hogy jól nem járhatnék. Ha viszont nem tejelek nekik, fújhatom a szerzői jogomat. Az a jog nekik fütyül, s nekik fütyül, én meg elmehetek a 3,14csába.

    https://www.artisjus.hu/szerzoknek/mubejelentes/
  • nlght
    #35
    A törvények akkor lennének tökéletesen egyensúlyban használati szempontból, ha minden országban egységes lenne a gazdasági színvonal. Értsd ugyanannyit keresne Zimbabwében ugyanazzal a melóval egy munkás, mint New Yorkban.
    Amíg nekem se telik a fizumból kényelmesen termék beszerzésre, mert nem keresek annyit mint egy nyugati, addig én is a torrenttékából kölcsönzök ki, mert a termékek ára a nyugati bérszinthez lett kitalálva. Amíg egy nyugati elkölti X termékre a fizetése 1%-át, addig az nekem a fizetésem kb. 5%-a, egy zimbabwei lakosnak meg kb. 150%
    Utoljára szerkesztette: nlght, 2019.03.20. 17:30:41
  • barretter
    #34
    "Na de valójában nem is jogokról van itt szó ha nem a pénzről még több pénzt kiszedni az emberekből ennyi."

    Én is nagyjából ezen a véleményen vagyok.
    És nem is a szerzők pattognak, hanem a Warner és más ilyen gigantikus entitások a saját bevételeik védelméért, biztosításáért.
  • barretter
    #33
    Kár éri, mert nem virágozhatik úgy, ahogy egyébként virágozni tudna. Mindenki ismeri az orosz oldalakat ahol a tudományos publikációk, szakkönyvek illegálisan szabadon elérhetőek, hozzáférhetőek. Ezt a forrást oktatási-kutatási intézmények is használják, és ahogy egy máshol olvasott cikkből kiderült Magyarországon is.

    Ha ez nem lenne, akkor az kb olyan lenne, mintha egy fejlődni, virágozni kívánó szervezettől elzárnád a napfényt és oxigént, csak mert még nem tudott virágozni és teremni, így virágot és termést előre cserébe adni.

    Kicsit olyan ez mint a Windows és az Office kérdése is, ahol az oktatási intézmény, akkoriban amikor én tanultam, eldöntötte, hogy ezt kell tanulni és erre adja fel a házi feladatot. Senkinek nem volt erre felesleges x száz ezer forintja akkoriban, így illegális példányok kerültek telepítésre a családokban. Vagy megbuktál a tárgyból.

    És ilyen illegalitáson virágozva – kénytelen - mentek előre országok, vállalkozások.

    |

    Nem hagytam figyelmen kívül azt a részt, hogy „senki nem akadályozza meg abban, hogy saját univerzumot hozzanak létre”. És talán így van, talán nincs így, de ha így is van dönthet úgy egy jogtulajdonos társaság, hogy mégis megpróbálkozik a dolog eltiprásával, keres ürügyet, korrelációt és kötekedésre-perre viszi a dolgot, amitől a másik fél megijed és visszalép inkább, mert sem pénze sem fél élete sem idegrendszere nincs a dologra.

    |

    Szerintem túl kevesen nézik a kérdést felhasználói és hétköznapi praktikusság oldaláról.

    |

    „Bajosan lehetne ugyanis kétségbe vonni, hogy a művészet jelentős részben az utánzáson alapul. Mert igaz, hogy a kigondolás volt előszór, s ez a legfontosabb, de az is igaz, hogy amit egyszer jól kigondoltak, érdemes követni. Az egész emberi életre érvényes elv ez: amit másoknál helyesnek látunk, magunk is szeretnénk utánuk csinálni. Így követik a gyerekek az előre megrajzolt betűk vonalait, hogy az írást begyakorolják, hasonlóképpen a zenészek a mester hangját, a festők az elődök műveit, a szántóvetők meg a gyakorlatban bevált művelési folyamatokat tartják követendő példának, egyszóval azt látjuk, hogy mindenféle mesterségben a meglévő mintaképhez igazodva tesszük meg az első lépéseket. És Herkulesre, másként nem is lehet: vagy hasonlítunk a kiválókhoz vagy különbözünk tőlük. A természet ritkán tesz bennünket hozzájuk hasonlóvá, annál gyakrabban az utánzás. Azonban éppen az, hogy mindenben könnyebb dolgunk van, mint azoknak volt, akiknek nem volt mit utánozniuk, kártékonnyá is válhat, ha nem elővigyázatosan és önálló ítélettel élünk vele.”

    - Marcus Fabius Quintilianus (Szónoklattan)



    Utoljára szerkesztette: barretter, 2019.03.20. 15:31:16
  • csigafi #32
    Ha ez a cikk igazat ír akkor tilos lesz a karaoke, tilos lesz dúdolni is. Felesleges lesz verseket szavalni meg stb? A goole már így is elég vacak a sok idióta megszorítás miatt nagyon le van már butítva így is. Sok hülyeséget, szemetet hozz találatként és sok reklámot. A Microsoft-os forráskódos és programozó példa egy marhaság. Na de valójában nem is jogokról van itt szó ha nem a pénzről még több pénzt kiszedni az emberekből ennyi. Na és aztán mi lesz azzal a pénzzel?
  • TokraFan
    #31
    Rossz a hasonlat, mert a szerzői jog idővel elévül! Tehát idővel majd a jelenleg még jogvédett művek szerzői jogai is elévülnek. Nézz szét a neten, rengeteg olyan adatbázist találsz, ahol szabaddá vált műveket lehet letölteni (filmek, könyvek, zenék stb.). Másrészt, a szerző joga annak eldöntése, hogy a szerzeményét ingyenessé teszi, vagy sem. Dönthet úgy is, hogy igen! Tehát az emberiséget semmiféle kár nem éri!
    Mint írtam -csak figyelmen kívül hagytad-, a példádban szereplő filmkészítőket senki nem akadályozza meg abban, hogy saját univerzumot hozzanak létre, mely független a Star Trek vagy Star Wars, vagy bármilyen más védett műtől. Az emberiségnek ez nem kár, hanem előny, mert új művek jönnek létre! Kár maximum azokat éri, akik a mások által szerzett és már befuttatott műveket akarják felhasználni haszonszerzésre úgy, hogy a bevételt nem az ő művük generálja, hanem az eredeti! Teljesen természetes, hogy ezt nem lehet hagyni!
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.03.20. 02:47:49
  • barretter
    #30
    A jogtulajdonos ezzel hátráltatja az emberiség virágzását és fejlődését.

    Képzeld ha a világnak Görögország részére jogdíjat kéne fizetnie az összes dór, ión, korinthoszi oszlopért, és az ő művészetüket másoló épületekért. A görögöknek pedig még visszamenőleg az ó-egyiptomiaknak.

    És ha letiltanák a fan-építészeket és munkáik elbontását rendelnék el :)
    Utoljára szerkesztette: barretter, 2019.03.20. 00:25:53
  • TokraFan
    #29
    Lényegtelen, mert nem az övék volt az eredeti mű! Ha a jogtulajdonos úgy döntött, hogy a továbbiakban nem engedélyezi a fanfiction filmek készítését, akkor ahhoz természetesen joga van, de a készítőket senki nem akadályozza meg abban, hogy más szereplőkkel, más néven, más tartalommal, saját univerzumot hozzanak létre! Vagyis ha annyira jók, akkor önmagukban is "megélnek" és képesek megállni a helyüket! Ha viszont csak az eredeti mű NEVE volt képes eladni, akkor nincs értelme siránkoznia senkinek!
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.03.20. 00:07:40
  • barretter
    #28
    Amit te szeretnél, az így nem publikálás, hanem maszturbálás közszemlén. Ne publikálj.

    Ha rendesen publikálsz, akkor viszont csak idő kérdése, hogy megtörténjen az, amit nem szeretnél. És ha megtörténik és nagyon rezonál az embereknél, esetleg még virális is lesz, meghajolni is kénytelen leszel.

    Amivel nyerhetsz az a fantáziád vagy szellemed kimeríthetetlensége és a felülemelkedett nagylelkűség.


    A Star Trek -hez is készültek rajongói sokad rangú folytatások, és mire a hivatalos folytatás újra elindult, azt magasan meghaladó rajongói folytatások is születni kezdtek és aztán eltiportattak.
  • molnibalage83
    #27
    Sértegetés? Amikor nem vagy különbség felfogni a szabad akarat és a szellemi termék jogédettsége közötti difi.

    Lol
  • Sydra
    #26
    Szóval a sértegetésen meg lolozáson kívül nincs más érved. Köszönöm, nincs több kérdésem.
  • molnibalage83
    #25
    Mensa. Lol.
  • Sydra
    #24
    "Hagyd, nem érti... "

    Mit nem értek?
  • Sydra
    #23
    "Te valami félelmetesen ostoba vagy. Nem tiltja meg neki, hogy könyvet írjon, csak azt nem szabad, hogy az ő általa kitalált és felépített univerzummal azt tegyen, amit akar. "

    Miért írod le még egyszer? Elsőre is értettem. És ha sértegetsz az szerinted kit minősít?

    (a mensa tesztem tavaly max pontos lett, úgyhogy gyanítom nem nálam van a baj ;))
    Utoljára szerkesztette: Sydra, 2019.03.19. 22:39:25
  • TokraFan
    #22
    Hagyd, nem érti...
  • molnibalage83
    #21
    Te valami félelmetesen ostoba vagy. Nem tiltja meg neki, hogy könyvet írjon, csak azt nem szabad, hogy az ő általa kitalált és felépített univerzummal azt tegyen, amit akar.
  • Sydra
    #20
    "Miért formálna jogot mások "önként és szabadon eltöltött idejére"? A saját művével, szerzeményével vagy bármilyen más szellemi termékével kapcsolatos jogokra formálhat jogot, arra viszont teljes joggal!"
    Nincs ilyen természetes jog, hogy szellemi tulajdon. Semmi közöd hozzá, hogy mások egymás közt milyen tranzakciókat bonyolítanak le, meg mivel töltik az idejüket. Amit te szellemi tulajdonnak hívsz az a gyakorlatban semmi más, mint egy országos szintű maffiahálózat, ami erőszakkal betartatja mindenkivel a te szubjektív és életszerűtlen igényeidet. Leírtam, hogy a finanszírozási probléma megoldható erőszak nélkül is. Az meg hogy te nem akarod, hogy mások tovább költsék a művedet, az meg egy teljesen szürreális elvárás.
    Utoljára szerkesztette: Sydra, 2019.03.19. 19:29:19
  • ostoros
    #19
    Igen, és hogy működik ez a gyakorlatban?
  • TokraFan
    #18
    Egyébként a cikk címe is gáz, az írójának foglama nincs az egészről. Senki nem bűnöző, aki kreatív!!!
    Az követ el jogsértést, aki mások műveit engedély nélkül felhasználja, főként, ha ezt profitszerzési céllal teszi!

    nincs olyan törvény azonban, mely bárkit gátolna abban, hogy saját, önálló, kreatív műveket hozzon létre! Clickbait cím, nyilván az érzelmesebb, a témában járatlan embereket célozta a cikkíró, elég gusztustalanul! Az sem teszi szebbé, hogy kérdőjel van a végén...
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.03.19. 17:52:46
  • TokraFan
    #17
    "Lennie kéne külön zenei, szoftver, könyv, stb. szerzői jog törvénynek. Túl bajos mindent egy kalap alá venni."

    A szerzői jogi törvényen belül ezek elkülönülnek, már csak jellegük miatt is, de ez inkább technikai jellegű eltérés. Más módon kell védeni egy szoftver terméket és egy zeneművet. De az alapelv természetesen azonos, a felhasználással, feldolgozással, értékesítéssel kapcsolatos jogok a szerzőt illetik meg (a kiadók is csak akkor jöhetnek képbe, ha a szerző rájuk korábban jogokat átruházott egy szerződéssel)! Sokan ezt se tudják...
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.03.19. 17:46:58
  • nlght
    #16
    Ez író kérdése. Valaki védeni akarja a történetét. Valaki meg leszarja és a karaktereit felhasználják más regényekben, ahol másfajta jellemfejlődést hajtanak végre, mint az eredetiben, vagy akár rebootolják 100-szor sztorit.

    "Eléggé zsarnok jellemre vall, ha úgy gondolod jogot formálhatsz mások önként és szabadon eltöltött idejére"

    Pfff itt nehogy már a sehonnani Gipsz Jakab szabadideje legyen a kártényező, ne vicceljünk már. A kártényező itt a sok száz vagy ezer óra alatt létrehozott alapmű integritása.
    Nagyon nehezen húzható meg a határ, sokszor én is úgy érzem hogy a jogvégők túl messzire mennek, főleg a zeneipar kapcsán, vagy említhetem a lekerekített téglatest formát az Apple kapcsán. Szerintem különbséget kéne tenni kategóriánként. Lennie kéne külön zenei, szoftver, könyv, stb. szerzői jog törvénynek. Túl bajos mindent egy kalap alá venni.
  • TokraFan
    #15
    ?? Miért formálna jogot mások "önként és szabadon eltöltött idejére"? A saját művével, szerzeményével vagy bármilyen más szellemi termékével kapcsolatos jogokra formálhat jogot, arra viszont teljes joggal! Senki nem tiltja meg senkinek, hogy a nulláról létrehozzon valami eredetit és korszakalkotót az "önként és szabadon eltöltött idejében"! Valamit nagyon nem értesz itt...
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.03.19. 17:41:27
  • Sydra
    #14
    "Ha én írnék egy könyvet és azt akarom hogy senki ne csináljon hozzá valami harmadrangú folytatást, akkor had éljek már ezzel a jogommal és ne legyen hozzá vmi elkúrt fanfiction folytatás amivel mondjuk csak rombolja a felépített sztori/világ minőségét."

    Eléggé zsarnok jellemre vall, ha úgy gondolod jogot formálhatsz mások önként és szabadon eltöltött idejére. A világ az információk és perspektívák szabad cseréjétől jutott el a oda, ahol most tart. A tudásra alkalmazott tulajdonjog csak a fejlődést lassítja, ami mindenkinek rossz.
  • nlght
    #13
    Más kérdés ha sok alacsony minőségű alkotás jelenik meg, ami az eredeti műben bemutatott világot is kezdi gagyi színben feltünteti. Te sem örülnél ha a sikeres életművedet sok gagyi fanfiction miatt rossz szájízzel kezdenék emlegetni. Ez csak egy véglet, de ez is benne van a pakliban.
  • TokraFan
    #12
    Ez nem feltétlenül van így, ha a jogtulajdonos nem járul hozzá, akkor még azt sem írhatja ki, hogy "Star Wars". Mivel maga a brand, a logó, a név is jogvédett! Más kérdés, hogy ezt nem szokták kifogásolni, hacsak nem valamiféle romboló hatású ügy mellé teszik oda. De önmagában az, hogy nem keres vele pénzt, még nem generál automatikusan jogot a felhasználásra!
    Sőt, a szerző rendelkezhet külön a magánfelhasználás és az üzleti célú felhasználás között is!
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.03.19. 17:27:44
  • M2 #11
    "Na persze, mert a 12 éves lány azért írja, hogy pénzt keressen..."

    Ha nem keres vele pénzt, akkor azt csinál bármivel, amit csak akar. Lásd például: Star Wars rajongói filmek.
  • nlght
    #10
    Ha én írnék egy könyvet és azt akarom hogy senki ne csináljon hozzá valami harmadrangú folytatást, akkor had éljek már ezzel a jogommal és ne legyen hozzá vmi elkúrt fanfiction folytatás amivel mondjuk csak rombolja a felépített sztori/világ minőségét.

    Ha az alkotó/jogbirtokos rábólint akkor legyen hozzá, ilyen egyszerű. Ha igazán kreatív akar lenni akkor találjon ki saját sztorit, saját szereplőkkel.
    Utoljára szerkesztette: nlght, 2019.03.19. 16:29:33
  • nlght
    #9
    Szerintem az írónak van egy ötlete -> megírja a könyvet -> keres kiadót/terjesztőt hozzá. A kínai nem kell hogy legyártsa, mert elég lemásolni az ebookot. A jogvédelem szempontjából az érdekes rész az, amikor nagyban csinálja valaki, hogy pl. Kínában nagy pénzt kaszáljon belőle és ebből semmit se lásson a jogbirtokos.
  • barretter
    #8
    Nem a szerzői jogról van itt szó, hanem burkoltan a Universal és Warner-féle társaságok pénzzel való kitöméséről.

    Egy példa:


    "A videó nem áll rendelkezésre. A videó WMG tulajdonában álló anyagot tartalmaz, aki letiltotta azt az országodban szerzői jogi okok miatt."
  • TokraFan
    #7
    "Szóval sztem teljesen rendben van, hogy a jogbirtokos pénzt kérne és szabályokat állít az általa birtokolt világhoz. Ha a regényírónak nem tetszik akkor szépen hozzon létre saját fantasy világot és abban azt tehet amit akar. "

    +1 Maximálisan egyetértek! Az igazi kreativitás ebben a példában is ahhoz kellett, hogy az eredeti művet a semmiből, a nullából valaki megalkossa, felépítse, sikeressé tegye! Az már l*fasz, hogy az ilyen módon világhírűvé tett világhoz akar valaki hozzábiggyeszteni valamit, amit ráadásul nem az új (férc)műért önmagában fognak már megvenni, hanem csak azért, mert az eredeti és már sikeres műhöz kapcsolódik! Teljesen természetes, hogy ilyen esetben az eredeti jogtulajdonos hatásköre, hogy a saját művével kapcsolatban mit enged, és mit nem!
    Ahogy mondod: Ha ez így nem tetszik, akkor adott a pálya, lehet kitalálni és létrehozni új művet, abba senki, sehol, semennyire sem fog beleszólni, nem is szólhat bele! Vagyis senki nem korlátoz senkit a kreativitásban, azt viszont védeni kell, aki egy művet létrehozott és sikerre vitt! Olyan nincs, hogy féltehetségek majd a siker oldalvizén lavírozva, mindenféle ótvarral hülyére kereshessék magukat, amikor az eladások nem is miatta realizálódnak, hanem az eredeti mű sikere miatt! Teljesen rendben van a szerzői-jogi törvény!
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.03.19. 15:46:32
  • Sydra
    #6
    Csomó zenész, író, játékkészítő van aki nem védetett le semmit amit csinál, mégis jól megél, sőt sokszor a közösség előre összedobja neki a pénzt. Vagyis a másolás problémája megkerülhető.
    A probléma amit a szerzői tulajdon erőszakkal akar megoldani az megoldható erőszak nélkül is pusztán a megfelelő finanszírozási modell kiválasztásával.
    Továbbá a problémának van egy bizalmi oldala is: A bizalmat meg nem lehet törvényekkel kiváltani/kikényszeríteni. A fogyasztó józan belátására kell bízni, hogy mit támogat. A fogyasztó ha okos, akkor abban érdekelt, hogy olyanokat támogasson pénzzel, akik értéket állítanak elő számára, mert ha nem így tesz akkor nem jönnek létre a számára értékes dolgok. Vagyis az okos fogyasztó törekszik arra, hogy az eredeti szerzőt támogassa pénzzel, teljesen mindegy számára, hogy hányan másolták le a szerzeményt.
    Harmadrészt minden erőszak alapú intézményesített megoldás visszaélésnek és élősködésnek ad teret. Minél nagyobb az állam annál nagyobb a korrupció. A szerzői tulajdon a meglátásom szerint nem elősegíti hanem visszafogja a kreativitást és értékteremtést. Ha csak a fanfiction-t nézzük: Csomó fanfiction önálló univerzummá tudná kinőni magát, amihez mindenki hozzátehetné a sajátját, ha a törvény nem állna útjába.
  • Andrevv
    #5
    Na persze, mert a 12 éves lány azért írja, hogy pénzt keressen...
    Ez a szerzői jogi mizéria már odáig fajult, hogy nem szabad énekelni, nem lehet elmesélni egy könyvet, filmet, nem lehet fotózni, nem lehet videózni és senki sem használhat fel semmit amit már más elmondott, leírt, stb. Jobb ha meg se tanítják a gyerekeket írni, így nem lesznek bűnözők.
    Én is nekifogok egy könyvnek, a szereplőket úgy fogom hívni, hogy Hiuxtdy és Kitytarghuntr, mert nem szeretném, hogy bármilyen szerzői jogot sértsek. Maga a cselekvés is problémás, mert már elég sok szituációt kitaláltak, én meg egy teljesen újat kell, nehogy hasonlítson valamire. A történet szóljon mondjuk egy kacsacsőrű emlősről és egy 3 lábú koala mackóról akik meglátogatják a szerzői jogokért felelős barmokat és a pofájukba vágnak egy nagy adag elefánt-ürüléket. Na, elég eredeti?
  • ostoros
    #4
    Szerinted hogy történik ez könyveknél? Legyártja a regényt a kínai olcsóbban, vagy mi?
  • nlght
    #3
    Értelmezésed szerint egy termékmárkát se kéne védeni akkor? Belefejlesztenél egy ötletbe sok millió eurót, hogy aztán mikor elkészülsz a termékeddel akkor a fél világ lemásolja a végeredményt, sőt ár alá menjen veled szemben a gyártásnál, mert pl. Kínában nem kell szociális járulékot fizetni a bruttó bérekben. Te szépen becsődölsz, a kínai copy paste gyáros meg röhög a markába.
  • Sydra
    #2
    A szerzői tulajdon egy önellentmondásos koncepció. Tulajdonjogot csak véges és materiális javakra van értelme alkalmazni. Egyéb esetben több problémát csinálunk, mint amit megoldunk vele.
  • nlght
    #1
    "A szomszédom lánya Harry Potter rajongói regényt ír és nehezen tudná a szabályokat betartani, mert azok annyira árnyaltak, hogy csak a két nagy kiadó szempontjainak felelnek meg. Vagyis vagy annyira egyszerűvé teszünk bizonyos szabályokat, hogy azokat a 12 évesek se sérthessék meg, de akkor a profik nem alkalmazhatják azokat, vagy azt mondjuk a világ összes 12 évesének, hogy attól a pillanattól kezdve, hogy kreatív személyekké váltok, bűnözők lesztek" - szögezte le végül az író."

    Sztem pont lényegtelen, hogy itt most valaki 12 vagy 40 éves. A lényeg hogy egy jogilag védett, licenszköteles világhoz tartozó hype-t akar meglovagolni egy saját regénnyel. Ha bejön a regény, akkor terjedni fog pénzt és hírnevet hoz annak aki írta, tök mind1 hogy 12 vagy 40 éves. Szóval sztem teljesen rendben van, hogy a jogbirtokos pénzt kérne és szabályokat állít az általa birtokolt világhoz. Ha a regényírónak nem tetszik akkor szépen hozzon létre saját fantasy világot és abban azt tehet amit akar.